29 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου 2002, στο πλαίσιο προγράμματος Ανταλλαγής Μοιρών 4 Mirage2000 RDI της EC 1/5 Vendee μεταστάθμευσαν στη Τανάγρα και συνεκπαιδεύτηκαν με τα Mirage 2000 της 114ΠΜ. Από το περιοδικό Engage :




Οι πρώτες φωτογραφίες των μαχητικών της 480th FS στην 115 ΠΜ.






Φωτογραφίες USAFE

Το εβδομαδιαίο quiz μας και πάλι. Αν μπορείτε να βρείτε το αεροσκάφος της φωτογραφίας απαντήστε στα σχόλια του Blog μέχρι την Κυριακή το βράδυ..


Ένας Ιάπωνας φωτογράφος, δύο Γάλλοι χειριστές και τα εναέρια μέσα της Aviazione dell'Esercito...Πλάνα από την εναέρια φωτογράφιση που πραγματοποιησε ο K. Tokunaga στη γειτονική Ιταλία το περασμένο μήνα.



Από τη διοργάνωση του AFW ανακοινώθηκε ότι το φετινό Athens Flying Week θα είναι το κύκνειο άσμα των A-7 Corsair πριν την επίσημη τελετή απόσυρσής τους. Ένα ζεύγος της 336 Μοίρας θα εκτελέσει διέλευση πάνω από την αεροπορική βάση Τατοΐου. Ετοιμάστε από τώρα τις φωτογραφικές σας μηχανές για να απαθανατίστε τον Κουρσάρο που επί 39 συναπτά έτη υπηρέτησε την Πολεμική Αεροπορία.


Επιχείρηση διάσωσης ασθενούς πραγματοποιήθηκε από την ΜΑΕΠ (Μοίρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας), μετά από πληροφορία για ρουμανικής καταγωγής ασθενή ο οποίος βρισκόταν σε κώμα λόγω θερμοπληξίας στο υπό Μαλτέζικη σημαία δεξαμενόπλοιο «Pink Coral».
Ο 60χρονος ασθενής βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και μετά από παροχή ιατρικής συμβούλευσης από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας κρίθηκε αναγκαία η άμεση μεταφορά του σε Νοσοκομείο της Δημοκρατίας.
Η αεροδιακομιδή ανατέθηκε στο Ελικόπτερο "ΑΧΙΛΛΕΑΣ" και ολοκληρώθηκε με την παράδοση του ασθενούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κατάσταση του τραυματία χαρακτηρίζεται κρίσιμη.


8 Αυγούστου α/β Spangdahalem, το προσωπικό της 480th FS αναχωρεί με προορισμό τη Σούδα και την 115 Πτέρυγα Μάχης.





Φωτογραφίες - Βίντεο USAFE
Picture 287
Περισσότερες φωτογραφίες υπάρχουν εδώ.
Σεπτέμβριος 2008, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού του Προστάτη της ΠΑ, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η ΠΑ διοργάνωσε αεροπορική επίδειξη στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Στο "Μίνι Αρχάγγελο" όπως ανεπίσημα αποκαλείται, οι Έλληνες χειριστές εκτέλεσαν προσομοίωση των επιχειρησιακών τους αποστολών (όλοι θυμούνται το COMAO)...
76 εναέρια μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έφεραν εις πέρας μια αεροπορική επίδειξη διάρκειας 4 ωρών. Στη στατική συμμετείχαν 13 αεροπορικές δυνάμεις. 

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν είναι ανάλογα του εξοπλισμού που είχαμε την περίοδο εκείνη.





Λήψεις En52, The Ripper edit En52



Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση της JASDF (Japan Air Self-Defense Force) η 201 Hikotai παρουσίασε ένα Mitsubishi F-15J με επετειακό διάκοσμο.

@ amvr83

@ amvr83

@ amvr83

Ένα walkaround του αεροσκάφους μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ.
Οριστικά αποσύρθηκαν τα Jaguar από τη δύναμη της Βασιλικής Αεροπορίας του Ομάν μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας. Στις 6 Αυγούστου μια τετράδα αεροσκαφών του τύπου πραγματοποίησε συμβολικά μια διέλευση πάνω από την α/β Thumrait παραχωρώντας οριστικά τη θέση τους στα F-16C/D Block 50+.

Jaguar OS 210 8/20 Sq RAFO 02-02-09
Πλέον μοναδικός χρήστης του τύπου μένει η Ινδία που θα συνεχίσει να επιχειρεί με τον τύπο έως το 2030.(C) Peter Foster
Η Βασιλική αεροπορία του Ομάν στις αρχές του '77 ξεκίνησε να παραλαμβάνει 20 μονοθέσια αεροσκάφη και 4 διθέσια για να ακολουθήσουν οι παραδόσεις 3 αεροσκαφών του τύπου από την RAF το 1982 και 1986 αντίστοιχα. Στα 37 χρόνια υπηρεσίας του τύπου, 11 Jaguar χάθηκαν σε ατυχήματα, ενώ τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι πετούσαν 5 μονοθέσια και 4 διθέσια.

Ο λόγος που έγιναν γνωστά τα Jaguar της RAFO, οι εξαιρετικά χαμηλές διελεύσεις...






DSC01511

Ίσως η πλέον ενδιαφέρουσα είδηση που διαβάσαμε στο ALMANAC 2013 - 2014, αφορά την επιτελική μελέτη για την μετατροπή του ΕΜΒ-135BJ σε πλατφόρμα μεταφοράς διατάξεων Ηλεκτρονικού Πολέμου. 

Σχετική αναφορά φιλοξένησε και το AFM Ιουλίου, ειδικότερα αναφερόταν πως για το ΕΜΒ-135BJ της 352ΜΜΥΠ, εξετάσθηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί σε ρόλο ELINT (Εlectronic Ιntelligence) αφού πραγματοποιηθούν σε αυτό περιοριμένης έκτασης μετατροπές.





Από το αρχείο Tsimuha, η έλευση των Phantom, Corsair και των F1 μέσα από σκίτσα του Επισμηναγού Χρυσικάκη που δημοσιεύθηκαν στο υπηρεσιακό περιοδικό της ΠΑ, ''Η Πτήση''.




Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που είχε ως έπαθλο ένα λεύκωμα της 341 Μ, στη φωτογραφία ο νικήτης, 2ος επιλαχών κος C. Efstathiou. Να ευχαριστήσουμε το Discount Hobbyzone για την υποστήριξη.