Εχθές, 29 Νοεμβρίου γιορτάσθηκαν τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής και τα 30 χρόνια από την ένταξη τού Σχολείου Όπλων Τακτικής, ως ανεξάρτητης Μοίρας στο ΚΕΑΤ. Τις διελεύσεις των αεροσκαφών κατέγραψε με την κάμερα του ο CCCPCΛΑΒΑ1945.








Η νύχτα έγινε μέρα από τα πυρά το βράδυ της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. H Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Νυχτερινή Αστραπή» πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) στο πεδίο ασκήσεων – βολών «Αετός».

(C)mod.gr
Τα άρματα μάχης Leopard 2HEL ισοπέδωσαν τα πάντα. Έγιναν προσβολές επίγειων στόχων από τέσσερα μαχητικά F-16 Block 50 της 347 Μοίρας και ελικόπτερα CH-47 μετέφεραν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να εξουδετερώσουν τα «εχθρικά» στρατεύματα. 


(C)mod.gr
H Πολεμική Αεροπορία είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει «για πρώτη φορά», όπως μας επισήμανε ο ίδιος της ο Αρχηγός Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, βολές πραγματικών πυρομαχικών, νύχτα, και ενώ από κάτω ασκείτο κόσμος. «Μέχρι τώρα όλες τις νυχτερινές βολές τις κάναμε στο πεδίο βολής στην ερημονησίδα Σχίζα στην Πελοπόννησο, που φυσικά δεν υπήρχε πρόβλημα κόσμου. Απόψε τέτοιου είδους βολές απόλυτα ακριβείς με πραγματικά πυρομαχικά, βόμβες ΜK.82 των 500 λιβρών, γίνανε για πρώτη φορά και η «τετράδα» των αεροσκαφών της 347 Μοίρας πήγε εξαιρετικά. Συγχαρητήρια», μας είπε ο Αρχηγός.


(C)mod.gr
Το σενάριο είχε να κάνει με αντεπίθεση μέσα στη νύχτα από Follow-on-Forces με υπέρβαση των φίλιων τμημάτων και στόχους να αποφευχθούν φίλιες απώλειες τόσο από τα άρματα μάχης όσο και από τα αεροσκάφη κρούσης που θα διαπεράσουν από πίσω τις αμυντικές γραμμές, όσο και των δυνάμεων μεταφορικών ελικοπτέρων που θα έρθουν από πίσω για να ακολουθήσουν την προέλαση των αρμάτων μάχης.


Η Πολεμική μας Αεροπορία και η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ''ΖΕΥΣ'', συμμετέχει στον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 12:00μμ σας περιμένουμε στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Μία ακόμα μοναδική αεροπορική επίδειξη του F-16 SOLO DISPLAY, σε ένα πανέμορφο μέρος ...

HAF F16DemoTeam ZEUS via Twitter


Από την ηλιόλουστη αλλά με κρύο Θεσσαλονίκη και πάλι το Quiz μας. Αν γνωρίζεις το αεροπλάνο της φωτογραφίας απάντησε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στο Blog μας......

Μπράβο στους 2 φίλους που απάντησαν σωστά για  Zenair/Zenith αλλά τόσοι το είδαμε στο Τατόι κατά το Athens Flying Week....


Παραδόθηκε σήμερα στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) από το 307 Τεχνικό Συγκρότημα Υποστήριξεως Αεροπορικού Υλικού (307 ΤΣΥΑΥ), το πρώτο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο ΑΒ-212 ASW του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) μετά από εργασίες συντηρήσεώς του εργοστασιακού επιπέδου, σε μία σημαντική επίδειξη ουσιαστικής και έμπρακτης διακλαδικότητος, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΣ Αντιστρατήγου Αθανασίου Τσέλιου και ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ. 

(C) army.gr

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην έδρα του 307 ΤΣΥΑΥ, που ανήκει στο Τεχνικό Σώμα του Στρατού Ξηράς, στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικίου Μαγνησίας, όπου εδρεύει επίσης και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), την οποία επίσης επισκέφτηκαν οι δύο Αρχηγοί.  

(C) army.gr
Πέραν του έτσι και αλλιώς σημαντικού στοιχείου της διακλαδικότητος, όπου για πρώτη φορά ένα πτητικό μέσο του ΠΝ πέρασε από εργοστασιακού επίπεδου συντήρηση από αντίστοιχου επιπέδου μονάδα του Στρατού Ξηράς, το 307 ΤΣΥΑΥ, που έχει συγκεντρωμένη πολύ μεγάλη εμπειρία συντηρήσεως από τα ελικόπτερα UH-1H Huey της Αεροπορίας Στρατού, που είναι ίδια σχεδόν – ως σκάφος – με τα ΑΒ-212 της ΜΕΝ-1.

(C) army.gr
Το σημερινό γεγονός έχει και μία άλλη σημαντική – οικονομικού μεγέθους – παράμετρο σύμφωνα με στοιχεία στρατιωτικών πηγών, το κόστος που επιβαρυνόταν μέχρι σήμερα το ΠΝ με την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας από την ΕΑΒ ΑΕ ανέρχονταν στο ποσό των 550.000 ευρώ για κάθε ελικόπτερο, την ίδια ώρα, που το αντίστοιχο κόστος εκτελέσεως της συγκεκριμένης επισκευής από το 307 ΤΣΥΑΥ ανέρχεται περίπου σε 115.000 ευρώ. Δηλαδή μία οικονομία της τάξεως των 435.000 ευρώ ανά ελικόπτερο, που παραμένει – σε αυτήν τη δύσκολη εποχή – στον γλίσχρο, έτσι και αλλιώς λόγω περικοπών του Μνημονίου, προϋπολογισμό του ΠΝ. 

Φωτογραφία Ι. Λέκκας / Σύνθεση Γ. Ψαρράς

Η 340 Μοίρα συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια λειτουργίας και διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στατική έκθεση αεροσκαφών της Μοίρας, έκθεση φωτογραφίας, καθώς και πτητική επίδειξη αεροσκαφών της Μοίρας. Στον εορτασμό προσκαλείται να παραβρεθεί το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στην 340 Μοίρα.



Πηγή





Με απόλυτη επιτυχία εκτελέστηκαν σήμερα οι βολές του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της άσκησης "Θαλάσσιος Γρύπας 2013" που διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) παράλληλα με την άσκηση «ΟΡΜΗ 4/13» της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Κατά την διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν βολές εναντίον πλωτού στόχου βλημάτων επιφανείας-επιφανείας Penguin Mk2 Mod3 από τις πυραυλακάτους ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ24) και ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ28) τύπου Combattante IIIB καθώς και βλημάτων αέρος-επιφανείας AGM-65G και ΑGM-65B Maverick από αεροσκάφη F-16 και F-4Ε της ΠΑ, αντίστοιχα. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, δεν εκτελέστηκαν προγραμματισμένες βολές AGM-114K1 Hellefire από επιθετικά ελικόπτερα AH-64Α+/DHA Longobow Apache της Αεροπορίας Στρατού καθώς και βομβών καθοδήγησης λέιζερ GBU-12 Paveway από αεροσκάφη F-16 λόγω βύθισης του παροπλισμένου ρυμουλκού ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ (Α411) που χρησιμοποιήθηκε ως πλωτός στόχος. Οι βολές αυτές θα επαναπρογραμματιστούν και θα εκτελεστούν το προσεχές διάστημα. Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά, από τη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459).

Πηγή

20 λεπτά με τους Thunderbirds...


Ο γνωστός ιστότοπος και το τμήμα ειδήσεων ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά με αφορμή την άσκηση Blue Flag που διεξάγεται στο Νότιο Ισραήλ, παρουσίασε αποκλειστικό υλικό από εικονική αερομαχία... Σύμφωνα με τους συντάκτες :

Η φωτογραφία της πρώτης σελίδας έχει τραβηχτεί από Έλληνα πιλότο της 343Μ και δείχνει την εικονική εμπλοκή με τρία F-15 δύο ισραηλινά και ένα αμερικανικό την ώρα που τα έχει εγκλωβίσει.

Επιστρέφοντας από τα παραμύθια στη πεζή πραγματικότητα, βρίσκουμε την  340 Μοίρα στο Ισραήλ - όχι την 343 Μοίρα - και τον Ariel Schalit - όχι κάποιο Έλληνα χειριστή - , φωτογράφο του Associated Press να τραβά την εν λόγω φωτογραφία από το έδαφος.


Ο Πτέραρχος Guillermo Leon, διέψευσε τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη χώρα του να προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους. Τόνισε πως τα υπάρχοντα κονδύλια διατέθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των Kfir.

Η επίσκεψη ανώτατων αξ/κων της FAC στην 126 CW είχαν πυροδοτήσει συζητήσεις για την ενδεχόμενη απόκτηση αεροσκαφών F-16 (C) USAF

Πηγή
DSC01541

Όπως ανακοίνωσε η Alenia το Περού επέλεξε να αγοράσει 2 μέσα μεταφορικά αεροσκάφη C-27J Spartan. H αγορά θα είναι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με το πακέτο λογιστικής υποστήριξης. Ελπίζουμε ότι θα έχουν καλύτερη μοίρα από τα δικά μας...

Πηγή
Υπόλογοι της 340 Μ (C) HHA







Σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση Blue Flag στην αεροπορική βάση Ovda στο Νότιο Ισραήλ. Στην άσκηση συμμετέχουν αεροσκάφη από την Ελλάδα / F-16 Block 52+ της 340 Μ, την Ιταλία / Tornado ECR της 155° Gruppo ETS και ΑΜΧ της 103° Gruppo CB, τις ΗΠΑ / F-15E της 492nd FS και από το Ισραήλ, όπως τα F-16A της μοίρας "The Flying Dragon" με ρόλο εξομοίωσης της εχθρικής απειλής .




Οι πρωταγωνιστές της άσκησης (C) Yair Sagi

Tornado ECR της ΑΜΙ (C) Yair Sagi

F-15E της USAFE με ατρακτίδιο ναυτιλίας AN/AAQ-13 και ατρακτίδιο κατάδειξης Sniper(C) Yair Sagi

Τα ΑΜΧ της AMI έχουν "γράψει" πανω από 7000 ώρες σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν (C) Yair Sagi

F-16A Block10 με παρεμβολέα AN/ALQ-7 (C) Yair Sagi

Την Κυριακή η αεροπορική βάση άνοιξε τις πύλες της, στρατιωτικοί ακόλουθοι και διπλωμάτες από 22 χώρες - όπως η Κύπρος - παρακολούθησαν από κοντά μέρος της άσκησης (απογειώθηκαν 50 αεροσκάφη). Απούσα από την "open day" η Τουρκία... όπως και η Πολωνία, η δεύτερη αναγκάστηκε να ακυρώσει και την συμμετοχή της από την άσκηση λόγω οικονομικών περικοπών.



SF13HAFOD01-1-12
347 M (C) Scotty Fellows
@ Capital.gr
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, το πρωί του Σαββάτου μετέβησαν στη Ρόδο με ελικόπτερο Super Puma, ομάδα 10 πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, ώστε να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, στις επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης.


Πηγή


(C) Π.Σ.

(C) Π.Σ.
 
Από 25 έως 29 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στο Πεδίο Βολής Κρήτης η διακλαδική άσκηση "Θαλάσσιος Γρύπας 2013", κατά την διάρκεια της οποίας θα διεξαχθούν βολές επιφανείας-επιφανείας και αέρος-επιφανείας εναντίον πλωτού στόχου.

(C) K. Giarimis

Στην άσκηση, η οποία θα γίνει σε συνδυασμό με την άσκηση "ΟΡΜΗ 4/13" του ΠΝ, έχουν προγραμματιστεί βολές:

Hellfire από επιθετικά ελικόπτερ ΑΗ-64 Apache του Στρατού Ξηράς

Penguin ΜΚ-2 MOD3 από ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού
AGM-65G Maverick και GBU-12 Paveway από F-4E AUP και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Πηγή