Θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις πολεμικών μοιρών σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουρανίας Γαλανού στην εφημερίδα Δημοκρατία.Η αρχή έγινε με την αναστολή λειτουργίας της 346 ''Ιάσων'' και μεταφορά των μαχητικών της από την 110ΠΜ στην 111ΠΜ και ένταξη τους στη δύναμη της 330 ''Κεραυνός''.Σειρά έχουν η 338 ΜΔΒ η 339 Μ και η 348 ΜΤΑ που επιχειρούν με F-4 AUP και RF-4.Οι τρείς μοίρες με απόφαση του ΣΑΓΕ θα συγχωνευθούν σε μια,με την 348 να μετακινείται από την Λάρισα στην Ανδραβίδα,μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος. Τέλος προβλέπεται μετακίνηση της 337 ''Φάντασμα'' στο αεροδρόμιο του Άραξου στην 116 Π.Μ. αφήνοντας έτσι την 110 Π.Μ. στη Λάρισα χωρίς αεροσκάφη.

Ενδιαφέροντα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για το ελληνικής ανάπτυξης και κατασκευής σύστημα αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, ο ΑΝΥΕΘΑ Γ. Ραγκούσης κατά την απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλ. Πολατίδη με θέμα το "Ελληνικού Σχεδιασμού Πρωτοποριακό Αμυντικό Σύστημα για Αεροσκάφη" αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το εργαστηριακό πρωτότυπο του συστήματος Ε2-92.



"Αυτό το σύστημα πράγματι αναπτύχθηκε από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και στη συνέχεια ανατέθηκε στην ΕΑΒ, η παραγωγή δύο βιομηχανικών πρωτοτύπων μέσω της σύμβασης 006 του 1999. Τα βιομηχανικά πρωτότυπα κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν σε δύο αεροσκάφη Α-7. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν πτητικές δοκιμές, το έτος 2003, εναντίον αεροσκαφών F-16. Δοκιμές στις οποίες η επιτροπή έκρινε ότι τα αποτελέσματα ήταν όντως ικανοποιητικά. Η ΕΑΒ στη συνέχεια υπέβαλε πρόταση προσφοράς στην ΠΑ που αφορούσε στην παραγωγή 40 υπαρκτών συστημάτων Ε2-92, για τοποθέτηση στα αεροσκάφη Α-7. Πάντοτε στο ίδιο πλαίσιο και με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα βιομηχανικά πρωτότυπα. Στη συνέχεια, ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία λαμβάνοντας υπόψη το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης της ΕΑΒ, σε συνδυασμό με την επικείμενη τότε απόσυρση των αεροσκαφών Α7, έκρινε ότι δεν υφίσταται επιχειρησιακή απαίτηση αποδοχής της εν λόγω πρότασης. Τον Δεκέμβριο του 2007, η ΕΑΒ, υπέβαλε εκ νέου πρόταση στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία αφορούσε στην εγκατάσταση του Ε2-92 στα αεροσκάφη F-4. Στα αεροσκάφη F-4 με πρωτοβουλίες προσωπικού της ΠΑ, το υπογραμμίζω αυτό, έχουν ήδη αναπτυχθεί άλλα συστήματα και βελτιωμένες τεχνικές  λειτουργίες των υφιστάμενων συστημάτων τους, τα οποία επιτυγχάνουν με αποτελεσματικό τρόπο την προστασία των αεροσκαφών F-4 εναντίον σύγχρονων απειλών. Κατά συνέπεια, η Πολεμική Αεροπορία έκρινε ότι δεν υφίσταται επιχειρησιακή  απαίτηση αντικατάστασης του υφιστάμενου συστήματος από το Ε2-92.


Πέραν των προαναφερθέντων, και ολοκληρώνω την απάντησή μου, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας της χώρας και με δεδομένο ότι  το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας κατάφερε με ελάχιστο κόστος να πετύχει ικανοποιητική προστασία των F-4, με τα υπάρχοντα συστήματα, δεν κρίνεται σκόπιμη η επένδυση, εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος από το Ε2-92. Τέλος, θέλω να επισημάνω δύο ακόμη πράγματα. Πρώτον, ότι δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Ε2-92 επί του αεροσκάφους F-4, δεδομένου ότι δεν έχει εγκατασταθεί  στον εν λόγω τύπο αεροσκαφών και συνεπώς η λειτουργία του δεν έχει ελεγχθεί σε πτητικές δοκιμές. Δεύτερον, ότι οι τεχνικές προδιαγραφές του Ε2-92, θεωρούνται πλέον παλαιάς τεχνολογίας, ενώ αυτός είναι προσανατολισμένος να λειτουργεί μόνο εναντίον του αεροσκάφους F-16. Και, συνεπώς, δεν παρέχει προστασία εναντίον άλλου τύπου απειλών.”
Strategy Reports.











.Το ελικόπτερο βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή όταν για άγνωστη αιτία συντρίβει στη Sierra.και τα πέντε μέλη που επέβαιναν απομακρύνθηκαν από το ελικόπτερο μόνοι τους και κανείς δεν χρειάστηκε νοσηλεία.Το MH-60 άνηκε στη δύναμη της ναυτικής βάσης Fallon.

U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class John Grandin/Released
                                Η εκτίμηση ότι πριν από το 2018 - 2020 η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια νέα «αγορά του αιώνα» για προμήθεια, δηλαδή, μαχητικών αεροσκαφών, οδήγησε στην απόφαση, στο πλαίσιο γενικότερων περικοπών, να αναστείλει τη λειτουργία του το γραφείο του προγράμματος Eurofighter στην Αθήνα.

                       Στη σχετική ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι θα συνεχίσει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα να ανταποκριθεί όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για προμήθεια νέου μαχητικού.
Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του γραφείου του προγράμματος Eurofighter σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου που άνοιξε το 1996 και διήρκεσε μέχρι τώρα, με εισηγήσεις, προτάσεις, αναβολές, πιέσεις και, συχνά, δοκιμασία των σχέσεων της χώρας με τη γερμανική κυβέρνηση.
(C)Melpas1013
 Πηγή
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Times από το Μάιο του 2008 έχει ξεκινήσει έρευνα στις Η.Π.Α. για την γαλλική Thales.Όπως αναφέρει το δημοσιευμα υπάρχουν υποψίες ότι η Γαλλία πούλησε στη Κίνα,Αμερικάνικης προέλευσης διαστημική τεχνολογία. 


Οι Αμερικανοί ζήτησαν να δούν από κοντά το προσωπικό της Thales αλλά η Γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε. Η Thales υποστηρίζει ότι οι δορυφόροι της δεν περιείχαν εξαρτήματα από τις Η.Π.Α. και ότι μπορούνα να εξαχθούν νόμιμα καθώς δεν υπόκεινται στους διεθνείς κανονισμούς πώλησης όπλων (ITAR “International Traffic in Arms Regulations.
(C)Raytheon


Το UAS (Unmanned Aerial System) είναι ένα μικρό μη επανδρωμένο αναλώσιμο αερόχημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance). H Raytheon έχει αναλάβει σύμβαση για την ανάπτυξη του SLV (submerged launch vehicle) που θα είναι ο φορεάς του UAS και θα μεταφέρει το αερόχημα από υποβρύχιο στην επιφάνεια.Το σύστημα προβλέπεται να χρησημοποιηθεί πρώτη φορά στην άσκηση RIMPAC 2012.

Πηγή 
(C)RSAF



 Μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου η βασιλική αεροπορία της Σιγκαπούρης εκτέλεσε εκπαιδευτικές αποστολές στην αεροπορική βάση Luke και βολές με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής Goldwater στην Αριζόνα των Η.Π.Α..Για την διεξαγωγή της άσκησης συμμέτείχαν 25 μαχητικά και ελικόπτερα F-15SG,F-16C/D,Αη-64D και Ch-47 ενώ συμπληρωνόταν από δύναμη 450 άτόμων.Είναι η τρίτη φορά που διεξάγεται η άσκηση Forging Sabre με τις προηγούμενες το 2005 και το 2009


 Το μέγεθος του πεδίου βολής Goldwater αντιστοιχεί 19 φορές στην έκταση της Σιγκαπούρης και διαθέτει ομοιώματα στόχων όπως θωρακισμένα οχήματα,αεροδρόμια,διοικητήρια,στοιχεία πυροβολικού κλπ.Έχοντας τις παραπάνω δυνατότητες στη διάθεση της η RSAF εισαγαγέ στην Forging Sabre 2011 εναέριες απειλές από μαχητικά,πυραύλους ε/α.Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η βόμβα LJDAM (Laser Joint Direct Attack Munition) από τα F-15SG εναντίων κινούμενου στόχου.Το 75% των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ''έξυπνες'' βόμβες ενώ ο βαθμός δυσκολίας ήταν αυξημένος σε σχέση με τις προγενέστερες ασκήσεις.


 Η εκπαίδευση στις Η.Π.Α. δίνει τη δυνατότητα στo προσωπικό της RSAF να συμμετέχει και σε πολυεθνικές ασκήσεις όπως η Red Flag αλλά και να σχεδιάζει ασκήσεις με περισσότερα αεροσκάφη απ'όσα πετούν ταυτόχρονα σε ανάλογα σενάρια στη Σιγκαπούρη λόγο του περιορισμένου εναέριου χώρου της.

Φωτογραφίες
Πηγή 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tactical Report τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Γαλλία για μια πιθανή συμφωνία αγοράς του Rafale.Ίσως γι'αυτό οι Γάλλοι ψάχνουν αγοραστή για τα Mk2-9 των Εμιράτων.

(C)Flightblogger
To Rafale επιδεικνύει ταπτητικά του χαρακτηριστικά στο Dubai.



Excellence de la présentation du Rafale από armee-de-l_air
                Eξαιρετικά αναβαθμισμένο με αρκετές δεκάδες κοινές στρατιωτικές δράσεις περιλαμβάνει το προγράμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ  για το έτος 2012 που υπογράφτηκε χθες. 


                Το Πρόγραμμα  Στρατιωτικής Συνεργασίας του 2012 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  αρκετές κοινές ασκήσεις των Πολεμικών Αεροποριών, τόσο ειδικές πολυήμερες όσο και μονοήμερες συνεκπαιδεύσεις, στο πλαίσιο άλλων δράσεων και κνήσεων. Οι ασκήσειςεκπαιδεύσεις αυτές θα γίνονται είτε στον ελληνικό εναέριο χώρο είτε ευρ'υτερα στο FIR Aθήνας. Για την εκτέλεση αυτών των κοινών δρασεων προβλέπονται μετασταθμεύσεις ισραηλινων αεροσκαφών σε βάσεις στην Ελλαδα.





Το υπόλοιπο άρθρο
@ethnos

 Τους 69 πυραύλους Patriot που μετέφερε το Thor Liberty κατάσχεσαν οι φινλανδικές Αρχές, έχοντας σταματήσει το φορτηγό πλοίο όταν ελλιμενίστηκε σε λιμάνι της χώρας κρίνοντας πως δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Επίσης οι φινλαδικές αρχές συνέλαβαν τον Ουκρανό πλοίαρχο του πλοίου.Οι πύραυλοι είχαν πωληθεί από τη Γερμανία στις ένοπλες δυνάμεις της Νοτίου Κορέας, επιβεβαίωσε η γερμανική κυβέρνηση.

 Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως οι πύραυλοι προέρχονταν από το οπλοστάσιο του γερμανικού στρατού και τόνισε πως η πώλησή τους στη Νότιο Κορέα είχε γίνει «απολύτως νόμιμα και με όλες τις απαραίτητες νομικές και τελωνειακές διαδικασίες».
                    
 Το Thor Liberty, που εκτός από τους 69 πυραύλους μετέφερε και και περίπου 150 τόνους της εκρηκτικής ουσίας νιτρογουανιδίνης (πικρίτης), ελλιμενίστηκε την Τετάρτη στη φινλανδική Κότκα, ανατολικά του Ελσίνκι.Η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας Πάιβι Ράσανεν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο YLE ότι οι πύραυλοι είχαν καταχωρηθεί ως «πυροτεχνήματα», η εκρηκτική ύλη δεν είχε αποθηκευτεί σωστά και έτσι το πλοίο ακινητοποιήθηκε.

Η φινλανδική νομοθεσία ορίζει ότι φορτία που περιέχουν οπλισμού και διέρχονται από τη χώρα πρέπει να έχουν πάρει συγκεκριμένη άδεια. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν υπάρξει περίπου 20 παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά η υπόθεση με το Thor Liberty είναι η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη.Εκπρόσωπος της υπηρεσίας τελωνείων στη γερμανική πόλη Όλντενμπουργκ, από όπου απέπλευσε το πλοίο, ανέφερε ότι οι πύραυλοι προέρχονταν από τη γερμανική υπηρεσία προμηθειών οπλικών συστημάτων και το φορτίο είχε λάβει άδεια εξαγωγής.
(C)myflightpatches.com

To υπ.άμ. του Ισραήλ ακύρωσε την 114 εκατομ.$ συμβαση με την Τουρκία για την προμήθεια του ατρακτιδίου αναγνώρισης Lorop από την Elbit και του SAR radar (ατρακτίδιο συνθετικής απεικόνισης radar αναγνώρισης) από την Elta.

Πηγή 

Οι γείτονες επιχειρούν με το LorΟp από το καλοκαίρι του 2004,μετά από καθυστερήσεις, ακυρώσεις και τροποποιήσεις μάλλον το σίριαλ των LorOp τελειώνει.



                      O Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «ΙΚΑΡΟΣ» βρέθηκε στα τέλη του καλοκαιριού 2011 στην 120 ΠΕΑ στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και πέταξε με την 362 ΜΕΑ «Νέστωρ».


                       Η πτήση του Πρόεδρου του Συλλόγου μας, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, έγινε με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-2E BUCKEYE s/n 160061 και με κυβερνήτη τον Επισμηναγό (Ι) Εμμανουήλ Καμπαναράκη. Η συγκίνηση και τα συναισθήματα ανάμεικτα, μιας και η Μοίρα έκλεισε τα 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από το 1976, συμπτωματικά έτος γέννησης του προέδρου μας!


                     Είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε όλη τη διαδικασία των διαλέξεων διάσωσης-επιτυχούς εγκατάλειψης, των σωστικών, της προ-πτήσεως ενημέρωσης, την προετοιμασία του αεροσκάφους και φυσικά την εμπειρία της πτήσης με ένα αεροσκάφος από το οποίο πέρασαν και περνούν όλοι οι ιπτάμενοι της Π.Α. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 90 λεπτά σε χαμηλό CPM και σχηματισμό τριών αεροσκαφών.



(C)ΣΦΠΑ Ίκαρος


Πηγή-Φωτογραφίες

                                 Επιτέλους πολίτες που αγαπούν την Π.Α. έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν με τα μέσα και τους ανθρώπους της.
(C)Sukhoi
Με νέα παραλλαγή και λευκό διηλεκτρικό κώνο ραντάρ εμφανίστηκαν τα πρώτα 6 Sukhoi-34 που παραδόθηκαν από την NAPO.Οι πρώτες φωτογραφίες είχαν εμφανιστεί στις 12 Δεκεμβρίου φωτό1 φωτό2  με σβησμένα τα s/n των αεροσκαφών κάνοντας έτσι αρκετούς να πιστεύουν οτι δεν είναι γνήσιες.Από το RussianPlanes αλλιέυσαμε 4 ακόμη φωτογραφίες που ανέβηκαν σήμερα φωτό1,φωτό2,φωτό3,φωτό4.

Μερικές κοντινές φωτογραφίες.



(C)Anthony Pecchi
Tiger HAD




(C)Royal Navy

 Το βασιλικό ναυτικό της Αγγλίας δημοσιοποίησε φωτογραφίες που δείχνουν τη δραστηριότητα του Ρωσσικού αεροπλανοφόρου Kuznetsov στις ακτές της Σκωτίας.To HMS York παρακολούθησε την δραστηριότητα των Ρώσσων για περιπου μια εβδομάδα έως την επιστροφή του στο Portsmouth.Στις φωτογραφίες που τράβηξε το πλήρωμα από το HMS York βλέπουμε Su-33 Flanker και ελικόπτερα Helix να επιχειρούν.


Πηγή
(Photo: REUTERS / Giampiero Sposito)


Ο Ελληνικής καταγωγής Ντίκ Πατούνας
                       Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post η Ισραηλινή π.α. και η ΤΗΚ επανενεργοποίησαν μηχανισμό συντονισμού για την αποφυγή ''εντάσεων'' όταν επιχειρούν στη Μεσόγειο οι αεροπορίες των δύο χωρών.Αξιωματικό της ΙAF δήλωσε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας αποτελεί μέρος των προσπαθειών για σταθεροποίηση στη περιοχή και την σύσφιξη δεσμών.

(C)IAF
 




Πηγή

 Έκπληκτοι έμειναν υπάλληλοι-εθελοντές- Ολλανδικού μουσείου όταν είδαν ότι ομοίωμα F-104 Starfighter κλίμακας 1:2 που υπήρχε στην αυλή είχε κάνει φτερά.Το F-104 ανήκε στο μουσείο της αεροπορικής βάσης Deelen και στη θέση του είχαν αφήσει σημείωμα που έγραφε "Πέτα μακρυά.Τα λέμε του χρόνου".


 Oι υπεύθυνοι του μουσείου ελπίζουν να πρόκειται για φάρσα παρά για κάποιους που πηραν το 500 κιλών ομοίωμα για να το πουλήσουν για παλιοσίδερα.Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί τοπικοί σύλλογοι που εχουν σαν παράδοση τέτοια εποχή να κλέβουν αντικείμενα να τα επιδεικνύουν στο χωριό τους και να τα επιστρέφουν πίσω από εκεί που τα πήραν την πρώτη μέρα του χρόνου.



Αεροπορική βάση Hyakuri Air Base,Ιαπωνία.


.
(C)Ι.Λέκκας@Haf.gr


Πανέμορφο βίντεο με τα Phantom της 338 να πρωταγωνιστούν.
To Su-30 MKI που συνετρίβη στις 13.12.2011 βρισκόταν σε δοκιμαστική πτήση.Το μαχητικό είχε συμπληρώσει  400 ώρες πτήσης και μόλις είχε περάσει την δεύτερη προγραμματισμένη συντήρηση (ανά 200 ώρες).

@

Πηγές από την επιτροπή που ερευνά τα αίτια της πτώσης αναφέρουν ότι οι ιπτάμενοι δεν μπορούσαν να ελέγξουν το αεροσκάφος λόγω ταλαντώσεων (δελφινισμοί) που εμφανίστηκαν χωρίς προειδοποίηση κάποιας βλάβης δείχνοντας έτσι και ζήτημα στην ποιότητα κατασκευής.

Πρόκειται για το τρίτο μαχητικό του τύπου που χάνει η Ινδική π.α. λόγω μηχανικής βλάβης,το Νοέμβριο του 2009 είχε ξεσπάσει φωτιά ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους είχε εμφανιστεί βλάβη στο FBW του αεροσκάφους.To συγκεκριμένο Su-30 είχε κατασκευασθεί από την HAL στο εργοστάσιο Nashik μεταξύ 2009-10.

Στο διαδίκτυο έχουν ήδη εμφανιστεί αρνητικά σχόλια για τα χαμηλής ποιότητας ανταλλακτικά που χρησιμοποιεί η HAL και την φτωχή λογιστική υποστήριξη στα Ρωσσικής κατασκευής α/φοι μιλώντας για refurbished ανταλλακτικά.Πηγές από την Hindustan Aeronautics Limited μιλούν για ζητήματα ποιότητας στο σχεδιασμό του αεροσκάφους που τα γνωρίζει η Ινδική π.α. πετώντας έτσι το μπαλάκι στους Ρώσσους.

Το FDR (flight data recorder) και τμήματα του αεροσκάφους συλλέχθηκαν από τον τόπο της συντριβής και θα φωτίσουν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.



(C)Indian af
Μια εβδομάδα μετά την απώλεια του α/φους,ο Ινδός Α/ΓΕΑ σε μια προσπάθεια εξύψωσης του ηθικού του προσωπικού πέταξε με μαχητικό του τύπου.Ο ίδιος δήλωσε ότι το Su-30MKI βρίσκεται σε ικανά χέρια.

 Η Σέρβική π.α. (ViPVO) παρέλαβε τα πρώτα δύο εκπαιδευτικά Utva Lasta.Συνολικά έχουν παραγγελθεί 15 Lasta και οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2012.

(C)Igor Salinger



 Τα Lasta φορούν τον κινητήρα Lycoming AEIO-540 και στο πιλοτήριο ενσωματώθηκε οθόνη Garmin G500 ακόμη σε δύο υποπτερυγικά σημεία μπορούν να αναρτηθούν βόμβες ελεύθερης πτώσης,ατρακτίδια ρουκετών και πυροβόλο.Το Σέρβικο εκπαιδευτικό είχε σημειώσει την πρώτη του εξαγωγική επιτυχία όταν πρίν 2 χρόνια το Ιράκ είχε παραγγείλει 20 ελικοφόρα.

 Πηγή
(c)USAF photo by SrA Natasha Stannard

Ο Lt. Col. Brian Egger της 480th FS, στις 14 Δεκεμβρίου έγινε ο 34ος ιπτάμενος που έσπασε το φράγμα των 4.000 ωρών πτήσης με F-16. 

 Πηγή



(C)Eurocopter

 Η Eurocopter παρέδωσε τα πρώτα 2 AS350 B2 Ecureuil στο στρατό του Εκουαδόρ.Τον Ιούλιο του 2010 είχαν παραγγείλει 9 Ecureuils για την αντικατάσταση των παρωχημένων SA 315B Lama.Τα νέα ε/π θα καλύψουν τις ανάγκες για εκπαίδευση και θα εκτελούν αποστολές SAR,αναγνώρισης και καταπολέμηση πυρκαγιών.


Πηγή
(C)Jean-Louis Venne 
           Walkaround φωτογραφίες των Rafale της Flotille 12F


Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο
Μέρος 4ο
                     Αγγλόφωνο μηνιαίο περιοδικό για τις αεροπορικές εξελίξεις στην Ινδία.
(C)Dvids
 Οι ιπτάμενοι Col.Rodney Petithomme Lt. και Col. Jason Plourde την 18.12.2011 πέταξαν την τελευταία πολεμική αποστολή  της USAF πάνω από το Ιράκ.Σκοπός τους να παρέχουν προστασία από αέρος στα convoy που αποχωρούσαν από την χώρα.


Πηγή 


Πτήση με τα Βρετανικά Harrier GR9A της No 1(F) Sqn στη Red Flag

 H PAF (Philippine Air Force) θα παραλάβει άγνωστο αριθμό ελικοφόρων OV-10 Bronco από την βασιλική αεροπορία της Ταιλάνδης.To 2004 η Ταιλάνδη είχε παραχωρίσει ξανά Bronco στην αεροπορία των Φιλλιπίνων.


Πηγή


 Δύο C-130E παρέλαβε η βασιλική αεροπορία της Ιορδανίας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα επτά.Ένα τρίτο μεταγωγικό αναμένεται να φτάσει στην Ιορδανία την άνοιξη του 2012.


Πηγή
(C)Saudihawks



 Το μαχητικό βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση στη πόλη  Tabuk όταν πρόσκρουση με πτηνά προκάλεσε βλάβη στον κινητήρα του άεροσκάφους.  Ο πιλότος χρησιμοποίησε με επιτυχία το εκτινασόμενο κάθισμα.

Πηγή

 Η διοίκηση της Αεροπορίας Μεγάλων Αποστάσεων της Ρωσίας  υπέβαλε στο αμυντικό βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας αίτηση για την κατασκευή στρατηγικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου νέας γενιάς.

 Ετσι ανακοίνωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Μεγάλων Αποστάσεων της Ρωσίας υποπτέραρχος Ανατόλι Ζίχαρεφ. Το πρώτο πρώτοτυπο του αεροσκάφους θα είναι έτοιμο ως το 2020 και το 2025 το νέο, μεγάλης ακτίνας δράσης βομβαρδιστικό θα περιληφθεί στους εξοπλισμούς της Ρωσίας.Την ανάπτυξη του νέου βομβαρδιστικού έχει αναλάβει η Tupolev.

@wiki
Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 ο Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Ίκαρος» επισκέφθηκε την 117ΠΜ/339Μ και το ΚΕΑΤ/ΣΟΤ με σκοπό την φωτογράφιση της δραστηριότητας συνεργασίας μεταξύ των μονάδων.Φωτογραφίες από την επίσκεψη.

Στα μέσα Νοεμβρίου του 2011 ο Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Ίκαρος» επισκέφθηκε την 117ΠΜ στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, με σκοπό την φωτογράφιση των δραστηριοτήτων των 2 πολεμικών Μοιρών που βρίσκονται εκεί της 338Μ «Άρης» και της 339 «Αίας» οι οποίες εκτέλεσαν βολές Αέρος-Εδάφους με πραγματικά πυρά.Φωτογραφίες από την επίσκεψη.
Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 ο Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Ίκαρος» επισκέφθηκε την 117ΠΜ και το ΣΟΤ στην Ανδραβίδα.Τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία και την τιμή να παρακολουθήσουν το πρωινό πτητικό πρόγραμμα από τις πολεμικές Μοίρες που εδρεύουν εκεί, την 338ΜΔΒ και την 339Μ αλλά και το εν εξελίξει  ΣΟΤ.Φωτογραφίες από την επίσκεψη.

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 ο Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Ίκαρος» επισκέφθηκε την 116ΠΜ στο αεροδρόμιο του Αράξου, με σκοπό την φωτογράφιση των δραστηριοτήτων της Μονάδας.Φωτογραφίες 



Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας "Αναχαίτιση", πραγματοποίησαν επίσκεψη στην 1η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ/1) η οποία εδρεύει στην Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού/Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι (ΒΕΝ/ΝΟΚ) στην περιοχή του Μαραθώνα.

Φωτογραφικό Υλικό από την επίσκεψη.


 Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας η επιλογή του F-35 ως νέου μαχητικού αεροσκάφους της "ιαπωνικής αεροπορικής δύναμης αυτοάμυνας" (JASDF), σε αντικατάσταση των παρωχημένων F-4EJ.Το συμβόλαιο αφορά 42 αεροσκάφη της έκδοσης F-35A (συμβατικής απο/προσγείωσης - CTOL), που θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2016. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη "νίκη" του F-35 σε ανοιχτό διαγωνισμό, όπου επικράτησε του Eurofighter Typhoon της EADS και του F/A-18E/A Super Hornet της Boeing.

(C)LM
 Οπωσδήποτε πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της Lockheed Martin, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα. Όπως δήλωσε ο James Hardy, αναλυτής του IHS Jane’s DS Forecast, "πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική ώθηση για το πρόγραμμα. Πολλά κρατη - εταίροι του προγράμματος έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν το F-35, αλλά η νίκη σε έναν εξωτερικό διαγωνισμό σίγουρα θα βοηθήσει στη μείωση της πίεσης”. Προσέθεσε ότι το F-35 πιθανότατα κέρδισε το διαγωνισμό λόγω της τεχνολογίας stealth και της παραδοσιακής εξάρτησης της Ιαπωνίας από αμερικανικό στρατιωτικό υλικό.

Πηγή

 Η κυβέρνηση της Αυστραλίας μετά την απόσυσρση των 14 DHC-4 Caribou το 2009 και την δωρεά 4 C-130H στην Ινδονησία αγοράζει 10 C-27J Spartan και πιο συγκεκριμένα

23 κινητήρες AE2100D2 Rolls Royce
12 συστήματα αυτοπροστασίας
12 AAR-47A(V)2 Προειδοποιήσης επερχόμενου πυράυλου
12 ALE-47(V) Συστήματα διανομείς αντιμέτρων
12 APR-39B(V)2 RWR
13 AN/APN-241 Radar ναυτιλίας και καιρού
44 AN/ARC-210 Συστήματα επικοινωνίας
12 KY-100 
12 HF 9550 Radios
12 APX-119 IFF
14 Blue Force Trackers
12 Φορητούς ''υπολογιστές'' σχεδιασμού πτήσης

Περιλαμβάνονται επίσης ανταλλακτικά, εκπαίδευση προσωπικού, βιβλιογραφία, λογιστική υποστήριξη κλπ. Το ύψος του συμβολαίου ανέρχεται στα 950 εκατομ.$

@Wiki



Πηγή