Το 200ο UH-72A Lakota παρέδωσε η EADS στον Αμερικάνικο στρατό σε τελετή που έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Columbus, Mississippi.Τα ελικόπτερα θα μοιραστούν σε μονάδες της εθνοφρουράς και πέρα από τα τυπικά τους καθήκοντα θα παίρνουν μέρος - όποτε απαιτείται - σε αποστολές συνδρομής σε φυσικές καταστροφές ,επιβολής νόμου,φύλαξης συνόρων.

Πηγή
 Τη προμήθεια Su-35 και S-400 ζήτησε το Πεκίνο το 2011 σύμφωνα με την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta χωρίς να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός μαχητικών που ζήτησε η Κίνα.Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί και αναφέρουν πως το αίτημα της Κίνας εξετάζεται.

(C)Hesja
 Στο παρελθόν η Ρώσικη πλευρά είχε ακυρώσει την προμήθεια μαχητικών προς τη Κίνα όταν η δεύτερη ''αντιγράφοντας'' το Su-27 με reverse engineering δημιούργησε το J-11.    




Πηγή
Μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ
 Στη προμήθεια του AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) προχωρά η Φινλανδία.H σύμβαση ύψους 178.5 εκατ. Ευρώ θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού, βιβλιογραφία και τις απαραίτητες αλλαγές (λογισμικό,καλωδιώσεις) στα Hornet.Σύμφωνα με τον Φινλανδικού υπουργό άμυνας η προμήθεια των 70 JASSM θα αυξήσει τη μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων ενώ θα αυξήσει την επιχειρησιακή ζωή των Hornet.

@wiki


Πηγή
        Ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας Anatoly Serdyukov υπέγραψε σύμβαση για τη προμήθεια 92 βομβαρδιστικών Su-34.Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι παραδόσεις 32 Fullback από παραγγελία που είχε προηγηθεί το 2008.Η νέα προμήθεια βομβαρδιστικών αεροσκαφών εντάσσεται στα πλαίσια του μαζικού εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.





Πηγή 
(C)LM
 Τρία επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra θα παραλάβει η Τουρκία το Μάρτιο.H DSCA είχε ενημερώσει το κογκρέσο για πιθανή πώληση των ελικοπτέρων το περασμένο Οκτώβριο.Τα ελικόπτερα προέρχονται από τα αποθέματα του σώματος Αμερικάνων Πεζοναυτών (USMC) και θα παραδοθούν με 7 κινητήρες (1 για ανταλλακτικά) T700-GE-401 ανέλθει στα 111 εκατ.$

 Ο Τουρκικός στρατός ήδη επιχειρεί με 6 Cobra στα ανατολικά σύνορα της χώρας κυρίως σε επιχειρήσεις εναντίων του PKK.Τα Cobra θα γεφυρώσουν το κενό μέχρι να ενταχθεί σε υπηρεσία το Τ-129.

Πηγή
        Στο Πεδίο Βολής Λιτόχωρου βρέθηκε ο Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Ίκαρος» προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρά από επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache του 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων.
Συγκεκριμένα εκτελέστηκαν βολές πυροβόλου Μ230 των 30mm και εκτόξευση ρουκετών Hydra 70 των 2.75in.



Πηγή - Φωτογραφίες
 Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα F-15K με τον σύστημα αυτοπροστασίας τους,το 7% (περίπου 5) των ALQ-135Μ δεν λειτουργούν ενώ το σύστημα παρουσιάζει συχνές βλάβες.Ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι 56 εκατ.$ για την απόκτηση 6 ALQ-135M τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σαν για ανταλλακτικά .

(C)Northrop Grumman
Πηγές αναφέρουν πως η προμήθεια εμφανίζει αρκετές δυσκολίες καθώς από τα 219 απάρτια του συστήματος τα 152 είχαν επανασχεδιασθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ν.Κορέας και  η γραμμή παραγωγή του συστήματος έχει κλείσει. Οι Κορεάτες αναφέρουν πως η διαθεσιμότητα των πλήρως επιχειρησιακών F-15K αγγίζει το 77% ενώ λόγο δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών για το ''K'' υπέγραψαν συμφωνία με τη Boeing για τη λογιστική υποστήριξη του στόλου.


Πηγή 
 Η Γαλλία θα επαναφέρει σε πτητική κατάσταση το μικρό στόλο από 12 Mirage F-1 που διαθέτει η Λιβύη και θα συμβάλει στην εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα στελεχώσει.H συμφωνία επετεύχθη κατά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού άμυνας στη Λιβύη το Φεβρουαρίο.Η επίσκεψη του Gérard Longuet σκοπό είχε να θέσει τα θεμέλια για αμυντική συνεργασία και όχι την πώληση αεροσκαφών αν και δημοσιεύματα ανέφεραν τη πρόθεση της Γαλλίας να έχει έτοιμη πρόταση πώλησης μεταχειρισμένων Mirage F-1.

Πηγή
 Η Σουηδική πολεμική αεροπορία θα χρειαστεί νέα μαχητικά αεροσκάφη την περίοδο 2020-2030 σύμφωνα με τον αρχηγό ενόπλων δυνάμεων της χώρας.Για να διατηρηθεί το αξιόμαχο,η Flygvapnet  έχει εκφράσει την απαίτηση για 60-80 νέων μαχητικών αεροσκαφών.Το ακριβές κόστος δεν είναι γνωστό αν και παλιότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για 30 εκατ.Σουηδικές κορόνες.
(C)K.Tokunaga


 Ήδη η SAAB αναπτύσσει την έκδοση E/F η οποία θα φέρει νέα avionics και ραντάρ ενώ θα αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς όπλων και καύσιμου.Η SAAB σε συνεργασία με την αεροπορία  ήδη εξετάζουν 20 πιθανές διαμορφώσεις για την E/F έκδοση.



 



Πηγή
Οι ΗΠΑ ακύρωσαν ξαφνικά την αγορά είκοσι αεροσκαφών Α-29 Super Tucano από τη Βραζιλία, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της κατασκευάστριας χώρας. Η αναπάντεχη απόφαση «δεν ευνοεί τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας.H σύμβαση αφορούσε τη προμήθεια είκοσι αεροσκαφών συνολικού κόστους 355 εκατ. $.
 


Πηγή



 H 331 μοίρα με Mirage 2000-5 θα εκπροσωπήσει την πολεμική μας αεροπορία στο NATO Days 2012 στην Ostrava της Τσεχίας.H συγκεκριμένη αεροπορική επίδειξη αποτελεί το μεγαλύτερο αεροπορικό γεγονός της κεντρικής Ευρώπης με προσέλευση 225.000 χιλιάδων θεατών.Η 331 έχει βρεθεί ξανά στην Ostrava το 2009 με διθέσιο -5 ,S/N 507.



 Ως απειλή «βόμβας» μπορεί να εκληφθεί η απόφαση της Alenia Aermacchi να κάνει δύσκολή τη ζωή της Αμερικανική Αεροπορίας και του Πενταγώνου, σε μια χρονική στιγμή όπου ψάχνει να βρει κονδύλια για να καλυφθούν τα ελλείμματα. Άκρως δυσαρεστημένη από την απόφαση της USAF να «ξεφορτωθεί» τα μεταφορικά αεροσκάφη C-27J Spartan, μέσω του προγράμματος FMS, η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε διεθνώς ότι δεν πρόκειται να παρέχει υποστήριξη (τεχνική και λογιστική) στα αεροσκάφη σε περίπτωση που αυτά πωληθούν. Θα τα υποστηρίξει, όμως, αν αυτά παραμείνουν στον στόλο της Αμερικανικής Αεροπορίας!

 Η δήλωση αυτή, η οποία προήλθε από τον γενικό διευθυντή της Alenia Aermacchi, Τζιουζέπι Τζιόρντο, καθιστά τα C-27J Spartan ως «απεχθές βάρο» για όποια χώρα θα επιθυμούσε να τα αγοράσει μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ. Η αρχική συμφωνία μεταξύ της Αμερικανική Αεροπορία και της ιταλικής εταιρείας αφορούσε την απόκτηση 145 αεροσκαφών του τύπου, αλλά τελικά ο αριθμός τους μειώθηκε στα 38. Είναι άγνωστο αν η USAF και το Πεντάγωνο δεχθούν «ελαφρά τη καρδία» μία τέτοια απειλή, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζονται προτάσεις μεταφοράς τους από την USΑF, στην Εθνοφρουρά, στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ή το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, πέρα από την πιθανότητα πώλησής τους στο εξωτερικό.

Πηγή 

 Το Ρωσικό υπουργείο άμυνας προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για προμήθεια 24 Mig-29K (20 μονοθέσιων και 4 διθέσιων).Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2013 και θα ολοκληρωθούν 2 χρόνια μετά.Τα μαχητικά θα επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov.

Πηγή


 Μετά τον αποκλεισμό από τους διαγωνισμούς της Ινδίας και Ιαπωνίας , η κοινοπραξία στρέφει το βλέμμα της προς την μέση ανατολή...Πρωταρχικός στόχος είναι τον προσεχή Σεπτέμβρη να κλειδώσουν τη πώληση 12 Eurofighter στο Ομάν συνολικού κόστους 2 δίς Ευρώ , προμήθεια η οποία αν πραγματοποιηθεί αναμένεται να συμπαρασύρει στη παραγγελία εκπαιδευτικών Hawk.


 Ακολουθούν τα ΗΑΕ όπου η BAE ετοιμάζει ολοκληρωμένη καμπανία για την προώθηση του EF-2000 μετά την RFP (Request For Proposal) που δέχθηκε το περασμένο Νοέμβριο - Μάλλον έχει χαθεί ο διαγωνισμός καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συνομιλίες σε τελικό στάδιο μεταξύ Dassault - ΗΑΕ -.Στο στόχαστρο βρίσκονται το Κατάρ και η Μαλαισία αν είναι ακόμη νωρίς για δραστηριοποίηση της EADS.

 Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για μια πιθανή προμήθεια 48 Typhoon και τον εκσυγχρονισμό του στόλου από 24 Eurofighter που ήδη διαθέτει στο επίπεδο Tranche 3.Τέλος η BAE σε συνεργασία με την Cassidian (Η Γερμανική συμμετοχή στην EADS) δουλεύουν νέα προσφορά σε περίπτωση που το Νέο Δελχί απομακρυνθεί από το Rafale.


 Πηγή
@
 Συνεχίζονται κανονικά οι δοκιμές του J-20,στο βίντεο μπορείτε να δείτε το βαρύ μαχητικό να πραγματοποιεί ελιγμούς σε χαμηλό ύψος ''δώρο'' στον himitechworld ο οποίος καταγράφει τις δοκιμαστικές πτήσεις του δράκου - πίσω απ'τα σύρματα -  από την πρώτη του εμφάνιση.








 Την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012, αεροσκάφος RF-4Ε Phantom II, της 110 Πτέρυγας Μάχης/348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης, απώλεσε τις δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων που έφερε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Παξών και Λευκάδας.

 Οι δύο άδειες δεξαμενές, αποκολλήθηκαν από το αεροσκάφος όταν εκδηλώθηκε απότομη και βίαιη ταλάντωση στον κάθετο άξονα (Pilot Induced Oscillations-PIO) από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία. Στη συνέχεια, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στην 131 Σμηναρχία Μάχης, στο αεροδρόμιο Ακτίου στην Πρέβεζα.

 Οι δύο Ιπτάμενοι, είναι καλά στην υγεία τους και για προληπτικούς λόγους, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Πρέβεζας. Αναμένεται να μεταφερθούν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.Συγκροτήθηκε η αρμόδια επιτροπή η οποία θα διεξάγει τη διερεύνηση του περιστατικού.

Πηγή 
@HAF

             Από την εκπομπή με Αρετή και Τόλμη

        Το 1958, το πρώτο ακροβατικό σμήνος, με αρχηγό πλέον τον τότε Επισμηναγό Ι. Στυλιανάκη και χειριστές τους Δ. Δαμάσκο, Εμ. Παπαδημητρόπουλο και Στ. Φιρφιριώνη, έλαβε μέρος στις αεροπορικές επιδείξεις του Βελγίου στις οποίες συμμετείχαν όλα τα ακροβατικά σμήνη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η επίδειξη των Ελλήνων ΑΣΣΩΝ ήταν τόσο πετυχημένη, με αποτέλεσμα να καταλάβουν τη δεύτερη θέση στην ανεπίσημη βαθμολογία και να προκαλέσουν τα πιο κολακευτικά σχόλια των επισήμων και του διεθνούς τύπου. Το περιοδικό FLIGHT έγραψε τότε: «Η ακρίβεια, η σταθερότητα και η καλλιτεχνικότητα των ελιγμών του Ελληνικού ακροβατικού σμήνους ήταν εξαιρετικές».

Πηγή 


Δείτε επίσης:Συνέντευξη του Ι.Στυλιανάκη Ιπτάμενου Του Ακροβατικού Σμήνους Το Καρέ των Άσσων


 Μαχητικό Su-30 συνετρίβη 130 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Komsomolsk-on-Amur.Το αεροσκάφος διενεργούσε δοκιμαστική πτήση,όταν ξέσπασε φωτιά στο δεξί κινητήρα που ανάγκασε το διμελές πλήρωμα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Πηγή
 Για την πιθανή πώληση Aim-9X ενημέρωσε η DSCA το Αμερικανικό Κογκρέσο.Συγκεκριμένα το Κουβέιτ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 80 πυραύλους AIM-9X-2 Sidewinder Block II .Στη προμήθεια περιλαμβάνονται 26 εκπαιδευτικοί CATM-9X-2,2 ομοιώματα πυραύλων,2 μονάδες καθοδήγησης CATM-9X-2 Block II, 8 μονάδες τακτικής καθοδήγησης AIM-9X-2 Block II εκπαίδευση,λογιστική υποστήριξη με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 105 εκατ.$
@wiki
  
Πηγή
(C)airutopia@C.Lachtaras


        Από την Airutopia επίσης κυκλοφορούν DVD για τα Ελληνικά Phantom και Mirage 2000-5.



 Υπο κλίμακα παρουσιάστηκε μοντέλο του J-31 από το Ινστιτούτο 601 στο διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας UAV στο Πεκίνο το Σεπτέμβριο του 2011.Από τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφορούσαν φήμες πως το "601" σχεδιάζει 4ης γενιάς πολλαπλού ρόλου stealth μαχητικό με το πρωτότυπο να βρίσκεται υπό κατασκευή από τα τέλη του 2011 και τη πρώτη πτήση να αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 Το συμβατικής σχεδίασης αεροσκάφος είναι δικηνητήριο και έχει DSI όμοια με του F-35.Το J-31 θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο "βαρύ" J-20  και αναμένεται να προωθηθεί στη διεθνή αγορά σαν χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στο F-35.


Πηγή 
 Συμβόλαιο 300 εκατ.$ κέρδισε η Boeing για την λογιστική υποστήριξη των F-15K της ROKAF.Η σύμβαση ως σκοπό έχει να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα του στόλου των F-15K σε βάθος χρόνου.

 Αν και τα στελέχη της Boeing υποστηρίζουν πως τα 60 μαχητικά της ROKAF παρουσιάζουν τους πλέον υψηλούς δείκτες διαθεσιμότητας σε σχέση με άλλες αεροπορίες που επιχειρούν με F-15 οι Νότιο Κορεάτες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την εξεύρεση ανταλλακτικών μέσο εμπιστευτικής αναφοράς προς το κοινοβούλιο της χώρας.Σύμφωνα με την αναφορά,το 2009 το 12,8% των F-15K (περίπου 8) ήταν καθηλωμένα,ο ίδιος δείκτης (G-NORS Grounded  Not Operationally Ready Supply) για τα F-16 ήταν 5,6% για τα Phantom 2% και για τα F-5 6,5%.

         Πηγές από την αεροπορία επιβεβαίωσαν την έλλειψη ανταλλακτικών τα οποία εκτός από ακριβά αργούν να παραδοθούν,επίσης ρόλο παίζει ότι η ROKAF δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στο F-15.Απ'την άλλη κύκλοι της αεροδιαστημικής επισημαίνουν πως οι Κορεάτες εισήγαγαν βελτιώσεις και χαρακτηριστικά που υπάρχουν μόνο στην έκδοση ''Κ'' δυσχαιρένοντας την υποστήριξη.


Πηγή
@wiki


Το μοναδικό βίντεο που δείχνεί το Have Blue - πρόγονο του F-117 - εν πτήση.
  Σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση της μετατροπής 12 Super Hornet της RAAF σε Growler.Μετά την εξαιρετική απόδοση των ΕΑ-18 του USN στο ''θέατρο'' της Λιβύης οι Αυσταλοί θα προχωρήσουν στην μετατροπή των μισών Super Hornet που ήδη διαθέτουν σε αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.Το συνολικό κόστος αναμένεται να αγγιξει τα 300 εκατ. $

Πηγή
 6 αεροσκάφη KC-130R  και 30 κινητήρες 30 T-56-A-16 ζήτησε η Ιαπωνική κυβέρνηση από τα αποθέματα των USMC.Τα αεροσκάφη θα υποστούν μετατροπές και εκτεταμένη συντήρηση για να επανέλθουν σε πτητική κατάσταση.Στο ''πακέτο'' θα συμπεριλαμβάνονται 6 ραντάρ AN/APS-133, 9 AN/APX-119,ανταλλακτικά και υλικό υποστήριξης με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 170 εκατ.$.Ο εξοπλισμός εναέριου εφοδιασμού θα αφαιρεθεί.Τα KC-130R θα αντικαταστήσουν το γηρασμένο στόλο YS-11M που διαθέτει η Ιαπωνία.








Πηγή
 Διθέσιο Super Hornet συνετρίβη στις 24.02.12 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.Οι ιπτάμενοι εγκατέλειψαν επιτυχώς κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και τους περισυνέλεξε από ελικόπτερο.Η πτήση γινόταν στα πλαίσια του Strike Fighter Tactics Instructor (Topgun).






 Tις τελευταίες εβδομάδες,σχεδόν όλα τα έγγραφα που απαρτίζουν το συμβόλαιο έχουν υπογραφεί απομένει μια διακρατική συμφωνία που θα επικυρώσει την προμήθεια του μαχητικού.Η ανακοίνωση πιθανότατα θα γίνει πριν το πρώτο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών της Γαλλίας για να ενισχύσει το προφίλ του Nicola Sarkozi...

 20 μέρες πριν ο τέως αρχηγός της αεροπορίας των ΗΑΕ Khalid Al Buainnain δήλωνε :  Έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και έχουμε καταλήξει στις τεχνικές και οικονομικές προδιαγραφές ...

 Ένα μήνα πριν η Dassault είχε αναδειχθεί μειοδότρια στο διαγωνισμό MMRCA των Ινδών για την προμήθεια 126 αεροσκαφών,αν ακολουθήσουν τα ΗΑΕ τότε αναμένεται να συμπαρασύρουν το Κουβέιτ και το Κατάρ σε μια παραγγελία 18 και 24 μαχητικών αντίστοιχα τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της Βραζιλίας για την απόκτηση 36 αεροσκαφών.