Patch της 86ης εκπαιδευτικής σειράς Ιπταμένων της Σ.Ι. και της 4ης εκπαιδευτικής σειράς της Ιταλικής ΠΑ που θα εκπαιδευθεί στην 120 ΠΕΑ στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος.
Είναι δυσκολος ο δρόμος για να φτάσεις τα άστρα (C) Highlander
 Από το 2009 μέσα από διακρατικό πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτών και μαθητών, παρέχεται πτητική εκπαίδευση μαθητών της Ιταλικής ΠΑ στο Αρχικό και Βασικό στάδιο με Τ-6Α στην 120 ΠΕΑ και παράλληλα, εκπαίδευση στο Επιχειρησιακό στάδιο, Ελλήνων μαθητών με αεροσκάφη ΜΒ-339 στο Α/Δ Lecce. 



 Ντοκιμαντέρ του PressTV για τη δράση των F-14 Tomcat ιδιαίτερα κατά τον οκταετή πόλεμο μεταξύ Ιράν - Ιράκ, μιλούν τα πληρώματα που συμμετείχαν και ο συγγραφέας του βιβλίου "Iranian F-14 Tomcat Units In Combat" Tom Cooper.

Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο
 Ευάλωτο είναι το λογισμικό λογιστικής υποστήριξης του F-35, στις αρχές του χρόνου hacker του USN εκμεταλλευόμενοι κενά ασφάλειας απέκτησαν πρόσβαση στο ALIS χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τη Lockheed Martin. Το ALIS (Autonomic Logistics Information System) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης για το F-35 που αλληλεπιδρά με το αεροσκάφος και χωρίς αυτό,το αεροσκάφος δεν μπορεί να επιχειρήσει.

Τo ALIS παρακολουθεί τη κατάσταση του F-35 ενώ αυτό βρίσκεται εν πτήση μέσω ζεύξης RF ώστε αν διαπιστωθεί βλάβη στον αέρα, το τεχνικό προσωπικό να κερδίσει χρόνο κάνοντας τις απαραίτητες ενέργεις. (C) USAF
 Στόχος της LM να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο κατασκευαστή, προμηθευτών και χρηστών ώστε να προγραμματίζονται μακροπρόθεσμα οι εργασίες συντήρησης, να προβλέπεται η διαθεσιμότητα του στόλου και να παρέχεται υποστήριξη δικτυοκεντρικά λ.χ. οι εργασίες αναβάθμισης του λογισμικού του αεροσκάφους και των υποσυστημάτων του θα πραγματοποιούνται μέσω του ALIS.

 Ειδικοί τονίζουν πως το ALIS μπορεί να αποδειχθεί η Αχίλλειος πτέρνα του F-35.Μελλοντικά η εταιρία μπορεί να έχει το κορυφαίο σύστημα ασφαλείας, αλλά αν ένας από τους υποκατασκευαστές της είναι "ευάλωτος", τότε κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο ο παγκόσμιο στόλος των F-35. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται το σφάλμα της Lockheed, η εταιρία για να αποσπάσει τη μέγιστη πολιτική υποστήριξη, ανέθεσε υποκατασκευαστικό έργο σε εταιρίες σχεδόν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, έτσι με διευρυμένο δίκτυο αυξάνονται οι πιθανότητες χτυπήματος.

 Η ανησυχία εντείνεται περισσότερο καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις στο δίκτυο της LM σημειώνουν αύξηση. Τη περασμένη Δευτέρα  στελέχη της Lockheed φωτογράφησαν "κυβέρνηση" πίσω από συντονισμένη επίθεση, όπου hacker απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυο των υποκαστασκευαστών του F-35...

Το οικονομικό μέγεθος του ALIS είναι τέτοιο ώστε μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του αμυντικό πρόγραμμα (C) LM
 Σε παράλληλο χρόνο το Πεντάγωνο, σε μια προσπάθεια να σπάσει το μονοπώλιο και να μειώσει τα έξοδα κύκλου ζωής του F-35 (1,1 τρις$/50 έτη) απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε εταιρίες για να συμμετάσχουν σε forum "διερεύνησης σύναψης συμβάσεων" όπου θα εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρηση της διαχείρησης του ALIS που ανέπτυξε η LM.

Πηγή
(C) army.gr
 Mε την συμμετοχή ζεύγους επιθετικών Ε/Π Apache AH-64A+ του 1ου ΤΕΕΠ και ζεύγους επιθετικών Ε/Π Apache AH-64 DHA του 2ου ΤΕΕΠ συμμετείχε η αεροπορία στρατού στην άσκηση Θαλάσσιος Γρύπας 2/12. Το πρώτο ζεύγος προσέβαλε και βύθισε το στόχο με πύραυλο AGM-114 K1 Hellfire. Η βολή χαρακτηριζόταν από μεγάλο βαθμό δυσκολίας καθώς πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσιο περιβάλλον, από ιδιαίτερα χαμηλό ύψος και με μεγάλη ταχύτητα.





O Κουρσάρος που ετοίμασαν οι οπλουργοί της 336 MB για τη στατική έκθεση. Όπως σημειώνει ο φωτογράφος, είναι "Bomb Truck"


AFDS, βόμβες γενικής χρήσης, απορριπτόμενη δεξαμενή, Aim-9L, CBU, Mk-20 , GBU.

Οι φωτογραφίες έχουν παρθεί από εδώ και εδώ.






Ηρακλής που "ξεχωρίζει"... Γκρί C-130Β, με μαύρο κώνο.Το α/φος συμμετείχε στο COMAO

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, COMAO 20 αεροσκαφών - Φωτογραφίες

Τετάρτη  14 Νοεμβρίου 2012, Τελευταίο COMAO της εκπαιδευτικής σειράς - Φωτογραφίες











 Tην 15  και 16 Νοεμβρίου 2012 διεξήχθη  στο Πεδίο Βολής Κρήτης η άσκηση «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ 12» κατά την διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν βολές Α/Α συστημάτων TOR-M1, ASRAD HELLAS και STINGER.Τις προσεχείς ημέρες θα εκτελεστούν βολές PATRIOT PAC ΙΙΙ.

Πηγή
 "Πρέσβης της Ειρήνης" ονομάστηκε με επίσημη διακήρυξη της Δημοκρατίας της Νοτίου Κορέας, ο Σμήναρχος ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας Ευάγγελος Μπέλτσιος*. Ο τότε Ανθυποσμηναγός (ΜΗ) συμμετείχε στο ΕΚ.Σ.Ε. τη περίοδο 06.09.53 - 03.06.54.

Tο προσωπικό αεροσκάφος του Αμερικάνου Στρατηγού Van Fleet (C) HAF

 Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος που στάλθηκε στην Κορέα τον Νοέμβριο του 1950, περιέλαβε στη δύναμή του ένα ενισχυμένο Τάγμα Πεζικού και ένα Σμήνος της Αεροπορίας, το 13ο Σμήνος Μεταφορών, με αεροσκάφη C-47 Dakota.

 Το Σμήνος αποτελείτο από επτά αεροσκάφη της 355 Μοίρας Μεταφορών, τα Dakota δημιουργώντας αερογέφυρα, μεταφέροντας υλικά και τραυματίες.
 
Πηγή

* στo βιβλίο "Ελληνικά Φτερά στον Πόλεμο της Κορέας" αναφέρεται σαν Μπέλτσος.
 Αεροσκάφος F-22 συνετρίβη εχθές κατά την επιστροφή του στην α/β Tyndall, ο χειριστής έκανε επιτυχή χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και προληπτικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.Τα αίτια είναι υπό διερεύνηση αν και η απώλεια του αεροσκάφους μάλλον δεν συνδέεται με την εμφάνιση περιστατικού υποξίας.
LISA NORMAN / Tyndall Air Force Base
 Μετά τη προσθήκη οξύμετρου στη κάσκα και σειρά βελτιώσεων στο σύστημα παραγωγής οξυγόνου OBOGS και τη στολή anti-g τα F-22 έγραψαν 21.000 εξόδους χωρίς περιστατικό, γι' αυτό και η USAF μόλις πριν από λίγες ημέρες, ήρε τους επιχειρησιακούς  περιορισμούς (πλην μέγιστου ύψους πτήσης 35,000 πόδια).



Το περιοδικό μπορείτε να το διαβάσετε εδώ






(C) IAF
 H εκπαιδευτική μοίρα "Ιπτάμενοι Τίγρεις", εν καιρώ ειρήνης προετοιμάζει νέους χειριστές για τη μετάβαση τους στα F-16 και F-15, σε περίοδο επιχειρήσεων μια από τις αποστολές που αναλαμβάνει, είναι η ρίψη "προπαγανδιστικών" φυλαδίων.Αυτός ο τρόπος "επικοινωνίας" με τους πολίτες, είχε χρησιμοποιηθεί στο δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου και στην επιχείρηση Cast Lead.

(C) AP/Ariel Schalit
 Σήμερα τις πρωινές ώρες, εκπαιδευτικά TA-4 AyitM  πραγματοποίησαν αφέσεις βομβών "M-129 διασποράς φυλαδίων" σε προκαθορισμένα σημεία στη Λωρίδα της Γάζας με το παρακάτω μύνημα : 

 Σημαντικό μήνυμα που αφορά όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, για την ασφάλεια σας πάρτε στα χέρια σας τη μοίρα σας και μην πλησιάζετε μέλη της Χαμάς, εγκαταστάσεις και κέντρα της οργάνωσης. Η Χαμάς οδήγησε σε αιματοκύλισμα τη περιοχή.Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν όλους τους Ισραηλινούς πολίτες.Η προειδοποίηση ισχύει μέχρι να επανέλθει η τάξη στη περιοχή.Η διοίκηση των Ισραηλινών δυνάμεων. (C) IAF


 


(C)HAF
Την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012, διεξήχθη, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, η άσκηση "Θαλάσσιος Γρύπας 2/12". Στο πλαίσιο της άσκησης, αεροσκάφη Mirage 2000 της 114 Πτέρυγας Μάχης/332 Μοίρας και F-16 Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης/347 Μοίρας, πραγματοποίησαν βολές βλημάτων αέρος - επιφανείας ΑΜ-39 Exocet Block II και AGM-65 Maverick εναντίον πλωτού στόχου με απόλυτη επιτυχία.







 Την άσκηση παρακολούθησαν από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης.

Πηγή 

Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία σε ένα ελικόπτερο.Απλά εγκληματικό...

(C)Geetha
(C)Geetha


Βίντεο από την άσκηση, εδώ.
 Αεροσκάφος του ακροβατικού σμήνους "Black Eagles" κατέπεσε σήμερα, σε ορεινή περιοχή της Ν.Κορέας λίγο μετά την απογείωση του. Δυστυχώς, ο χειριστής δεν επέζησε καθώς δεν κατάφερε να εκτιναχθεί από το Τ-50B.

(C)AP


 Την προηγούμενη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου η Cassidian - πρώην EADS Defense & Security - ως μοναδικός μέτοχος της EADS 3 SIGMA SA αποφάσισε να τερματίσει τις δραστηριότητες και να λύσει την εταιρεία των Χανίων.

 Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 ως 3 Σίγμα ΑΕ, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες μη επανδρωμένων οχημάτων/ στόχων δικής της σχεδίασης και κατασκευής, στο Πεδίο Βολής Κρήτης και στο εξωτερικό, για ελληνικές και ξένες ένοπλες δυνάμεις. 

 Το 1999 η STN ATLAS Elektronik GmbH απέκτησε το 50% των μετοχών και η εταιρεία μετονομάσθηκε σε STN ATLAS 3 SIGMA. Στις αρχές του 2002 η STN ATLAS μεταβίβασε το ποσοστό της στην EADS Defense & Security, η οποία το Μάρτιο του 2010 εξαγόρασε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το έντονο μετοχικό ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για την ελληνική εταιρεία, είναι ο καλύτερος μάρτυρας για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό της πελατολόγιο. Περιλαμβάνει το Καναδικό Πολεμικό Ναυτικό, τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Ισραήλ, τη σουηδική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (FMV) και μέσω αυτής τις αεροπορικές δυνάμεις της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Τουρκίας και τον Ισπανικό Στρατό. Επίσης περιλαμβάνει την Πολεμική Αεροπορία της Γεωργίας και τις εταιρείες κατασκευής συστημάτων αεράμυνας Raytheon, Thales, Rafael και Saab.


 Ωστόσο η σημαντική μείωση των βολών εκπαίδευσης από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η μη υλοποίηση της Σύμβασης 2008-2011 με την EADS 3 SIGMA, έπληξε καίρια τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Έτσι, παύγει να λειτουργεί μια ιδιωτική εταιρεία με μερικές δεκάδες εργαζόμενους, συμβολή δια της φορολογίας στον κρατικό προϋπολογισμό και ισχυρή εξαγωγική παρουσία. 

 Στο εξής, για την εκτέλεση βολών κατά στόχων στο Πεδίο Βολής Κρήτης από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα απαιτείται η συνεργασία με ξένες εταιρείες.

  Το UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle) Neuron θα πετάξει το Νοέμβριο σύμφωνα με δήλωση του Πτέραρχου Denis Mercier στην εφημερίδα La Tribuna.Στη πρώτη πτήση θα δοκιμασθούν τα πτητικά χαρακτηριστικά του σκάφους και το ίχνος ραδιοτομής του.

@
 To πρωτότυπο Neuron είχε παρουσιασθεί επίσημα στις εγκαταστάσεις της Dassault στο Istres της Γαλλία το περασμένο Ιανουάριο.Στo συνολικού κόστους 406 εκατ. euro πρόγραμμα, συμμετέχουν η Saab, η Alenia, η ΕΑΒ, η CASA και η RUAG υπο την εποπτεία της Dassault.

@
 Η συμμετοχή της EAB εστιάζεται στη κατασκευή και σχεδίαση του συστήματος εξαγωγής καυσαερίων που εμπεριέχει χαρακτηριστικά stealth, στο οπίσθιο μέρος της ατράκτου και στο πίνακα ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους πριν από την πτήση (VMS Avionics Test Rig).






  Η Χαμάς ανέφερε ότι ο Άχμεντ αλ Τζααμπάρι, ο οποίος διοικούσε την ένοπλη πτέρυγά της, τις ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, σκοτώθηκε, από ισραηλινό πύραυλο.

@Washington Post

 Την τροποποίηση του τριακοσιοστού Phantom σε ιπτάμενο στόχο ολοκλήρωσε η BAE, πλέον το QF-4 θα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τη πιστοποίηση-δοκιμή όπλων και τακτικών μέχρι να καταρριφθεί...

Η διαδικασία της μετατροπής συνήθως διαρκεί  6 μήνες (C) BAΕ
 Την παρούσα περίοδο 13 "στόχοι" QF-4 ετοιμάζονται για παράδοση εντός του 2013. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής τα QF-4 πετούν ως την αεροπορική βάση Tyndall στη Φλόριντα και σε άλλες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.




Το αναπόφευκτο τέλος...

 Όλο και πιο κοντά σε νέα επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι φένεται να είναι η NASA καθώς εδώ και καιρό διαρρέεται ότι θέλει να εξερευνήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και να κατασκευάσει επανδρωμένο "φυλάκιο".

 Το 2010, ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να είχε δώσει έγκριση στην NASA, ώστε να εργαστεί για μια επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή το 2025, και μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

@ wiki
 Στη Κούρσα του διαστήματος έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη παίκτης, η φιλόδοξη Κίνα με το διαστημικό πρόγραμμα της να αποτελεί σύμβολο του ανερχόμενου ηγετικού προφίλ της σε παγκόσμιο επίπεδο, και απόδειξη τεχνολογικής της υπεροχής.

Οι προθέσεις της για μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2025, έγιναν γνωστές σε "white paper" που εξέδωσε  η κυβέρνηση αλλά και στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πεκίνο.

 Στο δεύτερο μισό του 2013 η Κίνα θα εκτοξεύσει και θα προσεληνώσει το πρώτο της ρομποτικό και πυρηνοκίνητο όχημα στο φεγγάρι με την αποστολή Chang'e 3. Οι προηγούμενες αποστολές Chang'e 1 και 2 το 2007 και το 2010 βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη αλλά δεν προσελήνωθηκαν.






 Τουρκικό αεροσκάφος Τ-38 (121 Filo/Cigli) το οποίο εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 09:52, πραγματοποίησε υπέρπτηση στο ΝΑ άκρο νήσου Λέσβου στα 15.000 πόδια από 09:54 έως 09:56 και εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 09:58.

Πηγή 

 Ηταν η πρώτη φορά, χθες, που στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας δεν σήμανε συναγερμός, όταν ένα τουρκικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38 μπήκε στο FIR Αθηνών και πέταξε για λίγα λεπτά πάνω από τη Λέσβο. Οι Ελληνες αεροπόροι δεν ανησύχησαν, διότι είχαν καταλάβει, από τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου, ότι ο νεαρός Τούρκος πιλότος είχε χαθεί κατά την παρθενική του πτήση στο Αιγαίο! Το «βάπτισμα του πυρός» ενίοτε είναι επεισοδιακό...

 Την 14 Νοεμβρίου 2012 διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Κρήτης η άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 2/12», κατά την διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν με απόλυτη επιτυχία βολές εναντίον πλωτού στόχου βλημάτων αέρος - επιφανείας ΑΜ-39Μk2 EXOCET και AGM-65 MAVERICK από αεροσκάφη Μirage 2000 και F-16 καθώς και AGM 114 K1 HELLFIRE από ελικόπτερο AH-64A+ Apache.

Στιγμιότυπο από το "Θαλάσσιο Γρύπα 1/12"

 Δεν εκτελέστηκαν προγραμματισμένες βολές AGM-114 K1 Hellfire από AH-64DHA και AH-64Α+ Apache καθώς και Penguin από ΤΠΚ του Π.Ν. λόγω βύθισης του στόχου. Οι βολές θα προγραμματιστούν και θα εκτελεστούν το προσεχές διάστημα. 

 Τη Κυριακή αεροσκάφος παράγωγο του Firebird της Northrop Grumman, πραγματοποίησε παρθενική πτήση στην έρημο Mojave.Στη διάρκειας έξι λεπτών πτήση, το αεροσκάφος πέταξε με ταχύτητα 100 κόμβων σε ύψος 3,880 ποδών.
(C) N.M.
 Το OPV (optionally piloted vehicle) είναι κατά 30% μεγαλύτερο από το MALE επίδειξης τεχνολογίας Firebird και είναι διθέσιο. Η δεύτερη θέση πιθανότατα προορίζεται για τον χειριστή των αισθητήρων παρατήρησης και προστέθηκε κατ' απαίτηση μη κατονομαζόμενου αγοραστή ο οποίος θα παραλάβει 10 αεροσκάφη σε διάστημα πέντε ετών.

 Για την πρόωση του έχει επιλεγεί ένας Lycoming TEO-540E (C) N.M.
 To Firebird μπορεί να πετάξει σαν UAV, με το χειρισμό του να γίνεται από σταθμό εδάφους. Αν η πτήση πραγματοποιείται πέραν του οπτικού πεδίου τότε αφαιρείται η καλύπτρα, μέρος των "ηλεκτρονικών" από το πιλοτήριο και στη θέση τους τοποθετείτε εξοπλισμός της L-3 με δορυφορικό δέκτη.

 Το Firebird συμμετείχε στην Empire Challenge 2011, τη τελευταία άσκηση του USJFCOM με αντικείμενο τη διαλειτουργικότητα, τη συλλογή και μετάδοση πληροφοριών.Η απόδοση του τράβηξε τα βλέμματα της διοίκησης ειδικών δυνάμεων (US SOCOM) η οποία και θεωρείτε και ο πρώτος - μη κατονομαζόμενος - πελάτης του συστήματος.



  Στόχος τη Northrop Grumman είναι να προσφέρει μια χαμηλού κόστους πλατφόρμα, συνεχούς παρατήρησης με κόστος ανά μονάδα 10 εκάτ.$ (μαζί με τα "ηλεκτρονικά"), σε μια αγορά που κυριαρχούν τα King Air και τα Cessna Caravan.


 Το πιλοτήριο του Firebird (C) N.M.







Το WZ-10 φαίνεται πως έχει δανειστεί στοιχεία από το A-129,το Roivalk και το Apache.
To WZ-19 θυμίζει το Dauphin της Eurocopter σε ρόλο ε/π ελικοπτέρου @
 Πρώτη επίσημη παρουσίαση για τα WZ-10 και WZ-19, στην 9η διεθνή έκθεση αεροδιαστημικής στο  Zhuhai της Κίνας, τα επιθετικά ελικόπτερα που αναπτύχθηκαν εξ' ολοκλήρου στη Κίνα μπορούν να δεχθούν όπλα αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και να πραγματοποιήσουν αποστολές ημέρα και νύχτα.