@ wiki
Τη διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού αποφάσισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, για την παροχή υπηρεσιών χρήσης ΜΕΑ (μη επανδρωμένου αεροσκάφους) προϋπολογισμού 73.800 €. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του "έργου" οι πτήσεις του/των ΜΕΑ θα λάβουν χώρα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου με στόχο την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.





...το τελευταίο διαμάντι της Chasse Embarquee.

Ολοκληρώθηκε η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014» η οποία διεξήχθη από 26 Μαρτίου έως 11 Απριλίου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η παροχή ρεαλιστικής εκπαίδευσης, η μέτρηση αποτελεσμάτων και η εξαγωγή συμπερασμάτων, μέσω της εκτέλεσης μεγάλου αριθμού σύνθετων αεροπορικών αποστολών όλων των ειδών. Στην άσκηση πραγματοποιήθηκαν 797 έξοδοι αεροσκαφών (435 ημέρα και 362 νύχτα). Συμμετείχαν 185 χειριστές και 340 τεχνικοί.



Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, επισκέφθηκε το ΚΕΑΤ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου παρακολούθησε την απενημέρωση της διακλαδικής άσκησης "Ηνίοχος 2014", η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Ο κ. Αρχηγός, μετά το πέρας της απενημέρωσης, απηύθυνε στους συμμετέχοντες στην άσκηση, το ακόλουθο μήνυμα:

"Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της άσκησης "Ηνίοχος 2014", η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εκφράζω την ικανοποίησή μου και τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συμμετέχοντες, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν καθώς και την αφοσίωσή τους. 
Ήταν μία επίπονη και μεγάλης διάρκειας προσπάθεια, κατά την οποία δοκιμάστηκαν τόσο οι αντοχές όλων σας, όσο και η αξιοπιστία των αεροσκαφών, των οπλικών συστημάτων και των μέσων υποστήριξης με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Είμαι βέβαιος ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά για όλους και κυρίως ότι, με τη συμμετοχή σας στην άσκηση "Ηνίοχος 2014" πήρατε αυτό που σας αξίζει και αυτό που επιθυμείτε, ως φρουροί της Πατρίδας μας, δηλαδή τη ρεαλιστική Τακτική εκπαίδευση σύμφωνα με την αρχή "εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις".
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, που με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην εκτέλεση ρεαλιστικών και ολοκληρωμένων σεναρίων σε διακλαδικό περιβάλλον αεροπορικών επιχειρήσεων.
Μπράβο σε όλους σας.
Σας εύχομαι καλό Πάσχα και με υγεία και δύναμη να συνεχίσετε την εκπλήρωση της εθνικής μας αποστολής".

Πηγή 
Noble Dina 2014, τα Aegean Hawk της MEN-2 συναντούν τα Atalef της 193sq.

Η Φ/Γ Σαλαμίς (F 455) και η Κ/Β Eilat (501)

Προσνήωση στο Καταδρομικό USS Ramage


Atalef σε εφαρμογή διαδικασιών μεταφοράς φορτίου μεταξύ πλοίων




Φωτογραφίες USN
''Recce Meet 2014'', οι Γάλλοι υποδέχονται την αποστολή της 348 ΜΤΑ... Την φωτογραφία μας στέλνει ο Ph. Chaillet, στο ρόλο του Spook ο C. Bernard

και η πλήρης εικόνα...

7496 - McDonnell Douglas F-4 Phantom II -  Hellenic Air Force
(C) Vince Masse


...με τη σειρά μας να υποκλιθούμε στους Γάλλους.      

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «NEMESIS - 2014». Η άσκηση διεξαγεται σε περιοχή μεταξύ της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ.



Τον συντονισμό της άσκησης έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ του Ισραήλ (RCC HAIFA), της Ελλάδας (ΕΚΣΕΔ Πειραιά) και των ΗΠΑ (NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας).

Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της ΚΔ με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

(C) JRCC Larnaka

Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης στην ΑΟΖ της ΚΔ. 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα τηρηθούν, με βάση τα Εθνικά Σχέδια, όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες Χειρισμού Κρίσεων, οι οποίες προβλέπουν τη σύγκληση στο  ΚΣΕΔ της Υπουργικής Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων (ΥΟΧΚ), η οποία αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών, καθώς και της Συντονιστικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεων (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, καθώς και των κυπριακών κρατικών υπηρεσιών που θα συμμετάσχουν στην άσκηση. 

(C) JRCC Larnaka

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος, συνολικά επτά πολεμικά πλοία, τρία πλοία ερευνών και υποστήριξης πλατφόρμας για εξόρυξη υδρογονανθράκων, τέσσερα πλοία καταπολέμησης ρύπανσης, τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη διαφόρων τύπων. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα αποτελέσουν ουσιαστικό κριτήριο για τη σχεδίαση και προετοιμασία των κρατικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των κύριων φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων κατά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανοικτή θάλασσα.

Πηγή
Σε διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών αεροπορικής εκπαίδευσης θα μετατραπεί η 2η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων (2nci Ana Jet Üs) με έδρα τη Σμύρνη. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό η Τουρκία ανέλαβε την ευθύνη υλοποίησης του ΝΑΤΟικού προγράμματος (smart defence) "Multinational Aviation Training Centre", μετά την υποχώρηση της Τσεχίας που επίσης το διεκδικούσε.

Turkish Air Force T-38
Τ-38 της 122 Filo "Ari"
  
Το κέντρο που αναμένεται να λειτουργήσει το 2015, θα παρέχει εκπαίδευση σε χειριστές προερχόμενους από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και σε χειριστές από "συμμαχικές" χώρες της Τουρκίας.

Το νέο μας Quiz που λόγω υποχρεώσεων άργησε για λίγο σήμερα. Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε το μεταφορικό αεροπλάνο της φωτογραφίας απάντηστε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στα σχόλια του Blog ....
Hellenic AF RF-4E Phantom II
(C) Rami Khanna Prade

Hellenic AF RF-4E Phantom II
(C) Rami Khanna Prade

Hellenic AF RF-4E Phantom II
(C) Rami Khanna Prade

Σήμερα το μεσημέρι (13:15), προσγειώθηκαν στο Mont de Marsan δύο RF-4E της 348 ΜΤΑ. Tα 69-7496 και 69-7499 θα συμμετάσχουν στην άσκηση ''Recce Meet 2014''κατόπιν πρόσκλησης από την διοργανώτρια μοίρα EC 2/33 ''Savoie''.

Σε Γαλλικό έδαφος... (C) AdLA
Στις 10 Απριλίου η 118 ΒΑ θα ανοίξει τις πύλες της σε 250 spotter από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να δούν από κοντά τα τελευταία Mirage F1 CR καθώς και τα RF-4E Phantom της ΠΑ... 

Συμφωνία υπέγραψε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με τις Ενόπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε 112 μέλη της Προεδρικής Φρουράς για ένα διάστημα τριών ετών σε αντικείμενα γενικής μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικών. Τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΕΑΒ στην Τανάγρα με την υποδοχή των 41 πρώτων σπουδαστών.



Με τη νέα συμφωνία δίνεται συνέχεια στη πολύχρονη συνεργασία που η ΕΑΒ έχει αναπτύξει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσα από την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήδη υλοποιεί με επιτυχία προηγούμενο πρόγραμμα υπηρεσιών εκπαίδευσης σε αεροπορικό αντικείμενο πολιτικού & στρατιωτικού νηολογίου που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, με 63 σπουδαστές σε 6 τμήματα.

USAF (C)

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΕΑΒ λειτουργεί από το 1977 και προσφέρει ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που καλύπτουν όλο το φάσμα των δεξιοτήτων στο κομμάτι της αεροπορικής συντήρησης, με σημαντική διεθνή παρουσία. Το Κέντρο είναι πιστοποιημένο για παροχή εκπαίδευσης κατά EASA Part-147 και διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση άδειας συντήρησης αεροσκαφών πολιτικού νηολογίου κατά EASA Part-66.


Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δίαυλου "France 3" Serge Guynier, επισκέφθηκε την 118 ΒΑ στο Mont de Marsan και πέταξε με τα Mirage F1 CR της 2/33 "Savoie", λίγο πριν κλείσει ένα κεφάλαιο 40 χρόνων...



Ενεργοποίηση των υποτίτλων και μετάφραση τους.


Μετά από διαπραγματεύσεις η Aero Vodochody ανακοίνωσε την πώληση 12 αεοσκαφών L-159 Alca στο Ιράκ, με παράδοση τον Σεπτέμβρη του 2014. Το κόστος της συμφωνίας ανέρχεται στα 200 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για αεροσκάφη που η "Τσεχία" διατηρούσε σε κατάσταση αποθήκευσης... το 2012 το Ιράκ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για 28 L-159 και σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία.

H υπουργός άμυνας της Βενζουέλας Jefa Carmen Meléndez, αποκάλυψε πως σύντομα η AMNB (Bolivarian National Military Aviation) θα παραλάβει νέα αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαίδευσης. Στο δελτίο τύπου αν και κατονομάζονται τα Hongdu L-15 παρ' όλα αυτά δεν γίνεται γνωστός ο αριθμός των αεροσκαφών που θα παραληφθούν, ούτε λεπτομέρειες για το κόστος της συμφωνία με τους Κινέζους. 

(C) USN
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με πρωταγωνιστές το Αντιτορπιλικό USS Donald Cook και το Seahawk της Φ/Γ Barbaros, στο quiz της εβδομάδας αναζητούμε περιστατικά όπου κατά τη διάρκεια ασκήσεων, "σύμμαχοι" ήλθαν σε "στενή επαφή" με τους γείτονες ή τις ελληνικές δυνάμεις.
Η 348 ΜΤΑ έχει προσκληθεί στην άσκηση Recce Meet 2014 που θα λάβει χωρα στο Mont de Marsan, έδρα της 118 BA. Στην άσκηση που θα διαρκέσει πέντε ημέρες (7-11 Απριλίου), πέρα από τα Mirage F1 CR της EC 2/33 "Savoie" θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη από πέντε μοίρες της Armee de L'Air (1/7 "Provence", 2/30 "Normandie-Niémen" και 1/91 "Gascogne) και της Marine Nationale (11 Flotille και 12 Flotille). Τις δύο τελευταίες ημέρες της "άσκησης" θα προσγειωθούν στη Γαλλία αεροσκάφη από τρεις ευρωπαϊκές μοίρες αναγνώρισης, κατόπιν πρόσκλησης από την διοργανώτρια μοίρα EC 2/33 "Savoie" και στις 10 Απριλίου θα διοργανωθεί Spotters Day, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το μεγάλο αντίο στα Mirage F1...
@ HAF
Σύμφωνα με τις πρώτες - μη ''επιβεβαιωμένες'' πληροφορίες - η 348 MTA έχει αποδεχθεί την πρόσκληση και θα αποστείλει δύο αεροσκάφη RF-4E Phantom, η Ala 12 δύο F/A-18 Hornet, ενώ παρούσα θα είναι και η Luftwaffe με ένα Tornado.
Η αερομαχία στο Αφιον Καραχισάρ που οδήγησε στην κατάρριψη τουρκικού Breguet 14, όπως την κατέγραψε ο τύπος της εποχής... Από το αρχείο tsimuha












(C) HAF

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε στην 364 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Καλαμάτα, η τελετή αποφοίτησης της 5ης Σειράς εκπαιδευομένων της ΑΜΙ (Aeronautica Militare Italiana) , οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση του Βασικού Σταδίου.
(C) HAF

Από το 2009 έως το 2013 οι Ιταλοί είχαν "γράψει" 3200 ώρες πτήσης στα T-6A, ενώ από την 120 ΠΕΑ πέρασαν 31 εκπαιδευόμενοι. Στο πλαίσιο διακρατικού πρόγραμματος, παρέχεται πτητική εκπαίδευση σε εκπαιδευόμενους της ΑΜΙ στο Αρχικό και Βασικό στάδιο με Τ-6Α στην 120 ΠΕΑ και παράλληλα, εκπαίδευση στο Επιχειρησιακό στάδιο, Ελλήνων Ικάρων με αεροσκάφη ΜΒ-339 στο Α/Δ Lecce.


Αγαπητοί φίλοι

Για την ανάδειξη της σαραντάχρονης προσφοράς του Α-7 Corsair ΙΙ στην Πολεμική Αεροπορία, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός βίντεο επετειακού χαρακτήρα.

Γι' αυτό το λόγο ζητείται η βοήθεια σας, ώστε να συγκεντρωθεί οπτικοακουστικό υλικό που θα καλύπτει την σαραντάχρονη πορεία του Α-7 Corsair ΙΙ στους ελληνικούς ουρανούς.

Η χρήση φωτογραφιών ή video από την 336 Μοίρα θα συνοδεύεται από ανάλογη αναφορά στην πηγή τους. Για την αποφυγή κωλυμάτων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν δεν είστε ο δημιουργός του υλικού που αποστέλλετε να υπάρχει σχετική ενημέρωση .

Μπορείτε αρχικά να επικοινωνείτε στο e-mail : teo20net@gmail.com.

Ευχαριστούμε για τα σχόλια και την αγάπη σας.

του * κ. Νίκου Μανουσάκη : 

Την δεκαετία '80 έγινε μια προσπάθεια, μερικά F-104 να εξοπλιστούν με σύστημα καπνού, στα χρώματα της σημαίας μας. Tο σύστημα αποτελείτο χονδρικά ,απο μια δεξαμενή ελαίου, μια αντλία, ανάλογη συνδεσμολογία και ένα σωληνάκι εκροής του ελαίου στο κάτω μέρος του κάθετου σταθερού. Μετά, τα καυσαέρια αναλάμβαναν τα υπόλοιπα...

 Από το βιβλίο, Starfighter F-104 1964-1993


 Έτυχε να πετάξω αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις με ζητούμενο, σε ποιά ταχύτητα θα ήταν ο καπνός πιό πυκνός. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό κι έτσι πετάξαμε σε σχηματισμό πάνω από αεροδρόμια και πόλεις κατά τον εορτασμό της ΠΑ.

 Από το βιβλίο, Starfighter F-104 1964-1993



* ο κ. Νίκος Μανουσάκης είναι δημιουργός των διαχρονικών επετειακών, "Τίγρη" και "Όλυμπου".

Ιούνιος 1998, πλήρωμα ε/π AB-212 ASW σε νυχτερινή αποστολή ανθυποβρυχιακής δράσης.