Διορίζονται στο δημόσιο 72 συγγενείς - ένα μέλος από κάθε οικογένεια - στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έπεσαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος για την Πατρίδα, καθώς και ένας μέλος οικογένειας που έχει υποστεί βλάβη από το Ελληνικό Δημόσιο.


Στα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν με την Υπουργική Απόφαση, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε οι αιτούντες να διοριστούν σε υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνεται συγγενής του Yποσμηναγού Γιώργου Λυκούδη, που στις 14 Οκτωβρίου 2004, κατέπεσε με το μαχητικό αεροσκάφος F-16D, στο Πήλιο, επίσης, περιλαμβάνεται συγγενής του Σμηναγού Σήφη Αναστασάκη, που στις 26 Αυγούστου 2010, κατέπεσε με F-16D, πλησίον της Ιεράπετρας Κρήτης. Ακόμη, περιλαμβάνεται συγγενής του Αρχιλοχία Κωνσταντίνου Γκιώκα, ο οποιός στις 30 Ιουλίου 2010, κατέπεσε με ελικόπτερο Apache, στην Πάχη Μεγάρων. Ακόμη περιλαμβάνεται συγγενής θανόντα ιδιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 18 Μαΐου 2000, όταν μαχητικό αεροσκάφος Phantom, κατέπεσε σε σπίτι στα Αντίκυρα Βοιωτίας, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι δύο πιλότοι και δυο κορίτσια.   

«Στο πλαίσιο των 15.000 προσλήψεων που θα γίνουν στο Δημόσιο τη διετία 2013 - 2014, η Πολιτεία λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για ορισμένους συμπολίτες μας. Αυτή τη μέριμνα δείχνουμε σήμερα -και αυτή την ηθική υποχρέωση εκπληρώνουμε- αποκαθιστώντας στενούς συγγενείς των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την Πατρίδα μας, διασφαλίζοντας την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια από κάθε ξένη επιβουλή», επεσήμανε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε: «Παράλληλα, την ίδια ηθική υποχρέωση έχουμε και απέναντι σε οικογένειες που έχουν υποστεί βλάβη από το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν προς χάριν της Πατρίδας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «με τη ρύθμιση αυτή εκπληρώνεται μια ηθική υποχρέωση απέναντι στις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που θυσίασαν τη ζωή τους επιτελώντας το καθήκον τους στην Πατρίδα και στην κοινωνία».

Νοέμβριος 2012 (C) Ι. Ρηγόπουλος
Σε σειρά παρεμβάσεων έχει προχωρήσει η 332 ΜΠΚ στα Mirage 2000 με πρωτοβουλία των διοικητών και του προσωπικού της Μοίρας σύμφωνα με την ΕΑ&Τ τ.43. Στη φωτογραφία του Ιωάννη Ρηγόπουλου, διακρίνεται ''tablet''/GPS της Garmin(βλέπε σχόλια), στη θέση του Head Level Display, που χρησιμοποιείται ως σύστημα ναυτιλίας, ενώ παράλληλα με τη χρήση λογισμικού εκμαιεύονται στοιχεία που συμβάλουν στην αξιολόγηση της εκπαιδευτικής εξοδου κατά την απενημερωση.

(C) USN
Στις 26 Αυγούστου, V-22 του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών πραγματοποίησε βαριά προσγείωση - χωρίς ανθρώπινες απώλεις - με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να τυλιχθεί στις φλόγες. Το ατύχημα χαρακτηρίσθηκε σαν Class A (κόστος επαναφοράς του μεσου σε πτητική κατάσταση άνω των 2 εκάτ. $) και Πέραν Οικονομικής Επισκευής (ΠΟΕ).

Πηγή
(C) Antanas Gedrimas

4 Βελγικα F-16 προσγειώθηκαν στην α/β Šiauliai στη Λιθουανία, το αεροπορικό απόσπασμα "άλλαξε" του Γάλλους και από τις 3 Σεπτεμβρίου έχει αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής.

Πηγή


Air Baltic 2013 : aviateurs en action από armee-de-l_air
(C) Boeing
Επιπλέον 56 πτέρυγες θα κατασκευάσει η Boeing για τα A-10, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια 233 πτερύγων. Η αντικατάσταση των πτερύγων θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα του στόλου κατά 4% ενώ θα μειωθούν οι ανάγκες συντήρησης με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 1.3 δισ. $ σε βάθος 30ετίας .

Πηγή
Στη διαδικασία του εναέριου ανεφοδιασμού εκπαιδεύτηκαν οι χειριστές που συμμετείχαν στην BAW 13. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν (δυστηχώς σε χαμηλή ποιότητα), τα αεροσκάφη της 341 Μ ανεφοδιάζονται από KDC-10 της Βασιλικής Αεροπορίας της Ολλανδίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η 341 ήταν η πρώτη Μοίρα με αεροσκάφη F-16 που εκπαιδεύτηκε στον εναέριο ανεφοδιασμό τον Οκτώβριο του 2000 στην Ολλανδία.













Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

... Μια από τις πλέον κρίσιμες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας είναι και 133 Σμηναρχίας Μάχης του Καστελίου Πεδιάδος στο Ηράκλειο της Κρήτης, εκεί όπου φιλοξενούνται σε μόνιμη βάση μαχητικά αεροσκάφη F-16 εκτελώντας καθήκοντα επιφυλακής, με τομέα ευθύνης τον ιδιαίτερα νευραλγικό χώρο του νοτιοανατολικού Αιγαίου To υπόλοιπο άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο Defenceline.


Σήμερα το Quiz μας είναι πιο εύκολο, μιας και το προηγούμενο αποδείχτηκε πολύ δύσκολο. Για όσους γνωρίζουν το συγκεκριμένο αεροπλάνο, παρακαλώ απαντήστε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στο Blog.....

Από τα περίπου 900 άτομα που συμμετείχαν την άσκηση Brilliant Arrow 2013, μόλις 50 ήταν γυναίκες. Δύο από τις εκπροσώπους του ασθενούς φύλου - ανάμεσα τους και μια Ελληνίδα οπλουργό της 341 Μ -, "παρουσίασε" η HQ Aircom τονίζοντας τον επαγγελματισμό τους και την ισότιμη θέση τους σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον.


For Anastasia, who wanted to study chemistry, being a member of the Hellenic Air Force had always been a secret dream. We meet Anastasia – a Master Sergeant – at her workplace during exercise BAW13. She is waving her arms in the air, marshaling the F-16 pilot back to his parking position. Altogether there are five female soldiers in the Greek detachment and Anastasia is one of the technicians.


She has been in the Hellenic Air Force for five years including three years at military training school. At high school she was one of only 60 girls – out of 200 students. Therefore, working together with men is not new to Anastasia – and no particular challenge.“I like football and Call of Duty”, she laughs, “staying feminine in such a male environment is surely not easy. At work we are all just people. We are all the same and we have an important job to do”, she continues and she looks very comfortable among her colleagues.Initially, Anastasia’s parents were worried about her future. Now, they are very happy and proud of their daughter’s achievement. “My hometown is very close to an air base. Since my childhood, I have always been fascinated watching fighter aircraft flying dreaming that one day I could be a part of the Hellenic Air Force family. My dream came true and I became a fighter aircraft technician”.


Being a quick learner Anastasia is highly appreciated at work. The Greek detachment commander is pleased with the work she does. ”We are very happy to have her on our team – she is always pleasant, encouraging team spirit”, he says.Anastasia combines her job with human science and philosophy studies. Her experience from both the military and her academic background will be much appreciated in any field.


16 ολόκληρες ώρες αεροπορικού θεάματος!!!







Tο πρώτο εκσυγχρονισμένο A-1M παρέλαβε η Forca Aerea Brasileira (FAB) σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Embraer στο Sao Paolo. Tο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, προβλέπει την προσθήκη ραντάρ SCP-01, συστημάτων αυτοπροστασίας, ναυτιλίας, παραγωγής οξυγόνου επι του αεροσκάφους OBOGS, πιλοτήριο και τη πιστοποίηση νέων όπλων.

Tο νέο "γυάλινο" πιλοτήριο των Α-1Μ θα είναι συμβατό με διόπτρες νυχτερινής NVG (περισσότερα στο επίσημο περιοδικό της FAB, Aerovisao)

Σύμφωνα με την Embraer για τα 43 Α-1Μ που θα εκσυγχρονιστούν, έχουν επιλεγεί avionic κοινά με αυτά των F-5M και των Α-29 Super Tucano, προς όφελος της υποστήριξης και της διαχείρισης του στόλου των αεροσκαφών.

Με 10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47SD Chinook πρόκειται να ενισχυθεί η δύναμη της Αεροπορίας Στρατού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διευθυντής Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ Υποστράτηγος Βασίλειος Δήμος, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου και της στρατιωτικής ηγεσίας, κατά την σημερινή επίσκεψή τους στην αεροπορική βάση της Πάχης Μεγάρων. "Έχει δρομολογηθεί η προμήθεια 10 ελικοπτέρων Chinook από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού", τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής ΔΑΣ/ΓΕΣ.

(C) D. Sampanis
Σήμερα, με την Αεροπορία Στρατού επιχειρούν ήδη 15 Chinook, που αποτελούν τη δύναμη του 4ου ΤΕΑΣ, οπότε με την αναμενόμενη απόκτηση επιπλέον 10 ε/π του ιδίου τύπου, θα δημιουργηθεί ένας ομοιογενής στόλος 25 εναέριων μέσων. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην απόσυρση σημαντικού αριθμού μονοκινητήριων UH-1 Huey και την παράλληλη δημιουργία δύο ταγμάτων Chinook εκ των οποίων το ένα θα καλύπτει τη μισή χώρα και το άλλο την άλλη μισή, είτε στον οριζόντιο άξονα Βορράς-Νότος, είτε στον αντίστοιχο κάθετο ηπειρωτική-νησιωτική Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το καθένα ελικόπτερο Chinook μπορεί να μεταφέρει περίπου 50 στρατιώτες ή 40 αλεξιπτωτιστές με πλήρη φόρτο, πρακτικώς σημαίνει ότι με μία αεροκίνηση του κάθε τάγματος θα μπορεί να μεταφερθεί ένα ολόκληρο τάγμα σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος απαιτηθεί για την ενίσχυση των εκεί τμημάτων.

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη για την εφ. Παραπολιτικά
Με αφορμή τα 60 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της 348 ΜΤΑ, ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα σύντομα θα είναι διαθέσιμο. Περισσότερα για την έκδοση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

To Sea King με S/N RS03 αποχαιρέτησαν οι Βέλγοι, το ελικόπτερο μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας, 11.851 ώρες πτήσης και 614 scramble θα κανιβαλιστεί για να κρατηθούν στον άερα τα εναπομείναντα 3 ελικόπτερα του τύπου... μέχρι το 2016 οπότε και τα NH90 θα καταστούν πλήρως επιχειρησιακά.

Πηγή



Το δεύτερό με Ελληνικά χρώματα, το 098 υπάρχει στο Flight International του 1968... (C) F.I.

Την έναρξη δοκιμών κόπωσης της ατράκτου του ATD-X ανακοίνωσε το ινστιτούτο έρευνας και ανάπτυξης της Ιαπωνίας. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του ATD-Χ (Advanced Technology Demonstrator) που ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου 2012, η πρώτη πτήση του αεροσκάφους επίδειξης τεχνολογίας 5ης γενεάς, αναμένεται το 2014.

(C) Mod.go


Πηγή
@ HAF
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ.αμ. την Παρασκευή 2 και την Τετάρτη 7 Αυγούστου, εκπρόσωποι της General Electric πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΕ) και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) με αρμόδιους επιτελείς. Σκοπός της συνάντησης ήταν συζήτηση θεμάτων τεχνικής υποστήριξης των αεροκινητήρων F110 των αεροσκαφών F-16 Block 30/50 και των αεροκινητήρων J79 των αεροσκαφών F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την προμήθεια ανταλλακτικών, για τους αεροκινητήρες F100-PW-229 των Block 52+.





Συνεχίζοντας από εδώ, οι εκδηλώσεις "εντός τειχών" :



23 - 29.09 / Athens Flying Week



Εορτασμός 70 χρόνων από την ίδρυση της 336 MB