(C)Armee De L'Air
Το επίσημο περιοδικό της Γαλλικής αεροπορίας,μπορείτε να το διαβάσετε δωρεάν απότο παρακάτω σύνδεσμο.

Η Τουρκία παρέλαβε το πρώτο King Air 350 , με τα υπόλοιπα τέσσερα να αναμένονται μέχρι το Σεπτέμβριο.

Τα King Air θα βρίσκονται σε Τουρκικό έδαφος υπο καθεστώς διετούς μίσθωσης - αξίας 70 εκατ.$ - εξαιτίας της αδυναμίας των Τ.ε.δ. να υποστηρίξουν πλήρως τα uav Heron αλλά και για να γεφυρώσουν το χάσμα μέχρι την υπηρεσιακή ένταξη και πλήρη αξιοποίηση του Τουρκικής κατασκευή uav ANKΑ.

Τα ελικοφόρα φέρουν εξοπλισμό παρατήρησης και αναγνώρισης και θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατά του PKK.



Πηγή






- 0:39 Τετράδα Mig-21's
- 0:48 Mig-23ML
- 0:53 Απογείωση Mig-29
- 2:10 Απόγείωση Su-24MK
- 2:42 Απογείωση Mig-23BN
- 3:16 3:44 Su-24 Άφεση βομβών
- 3:34 Mig-23BN
- 4:01 Ε/Π Gazelle
- 4:25 Mil Mi-25's Πυροδοτούν πυραύλους ΑΤ 
- 5:36 Mil Mi-17 μεταφορά ομάδας ειδικών δυνάμεων
- 6:16 An-26








Άσκηση Της Συριακής Αεράμυνας












Πηγή



Σύμφωνα με ειδοποίηση της DSCA προς την αρμόδια επιτροπή του Αμερικάνικου κογκρέσου το Κατάρ πρόκειται να προμηθετεί 24 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D APACHE Block III Longbow. Η προμήθεια αναμένεται να αγγίξει τα 3 δίς $ και θα περιλαμβάνει :

  • 56 κινητήρες T700-GE-701D
  • 27 AN/ASQ-170 TADS
  • 27 AN/AAR-11 Αισθητήρες νυχτερινής όρασης
  • 12 AN/APG-78 Ραντάρ Longbow
  • 28 AN/ALQ-136(V)5 Παρεμβολείς ραντάρ
  • 30 αυτόματα πυροβόλα των 30mm
  • 52 AN/AVS-6 Διόπτρες νυχτρινής όρασης
  • 60 M299A1 Φορείς πυραύλων Hellfire
  • 576 AGM-114R ΠΥραύλους Hellfire II
  • 295 FIM-92H Πυραύλους Stinger
  • 50 STINGER Air-to-Air Launchers, 
  • 4092 Ρουκέτες 2.75 in



 Έλληνες αξιωματικοί θα βάλουν τα θεμέλια για τη νέα "δυτικοποιημένη" Βουλγάρικη αεροπορία.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" αξιωματικοί της Π.Α. θα αναλάβουν την εκπαίδευση των Βουλγάρων ιπταμένων ενώ θα παρέχουν αντίστοιχη εκπαίδευση σε προσωπικό εδάφους για την παροχή πλήρους λογιστικής υποστήριξης.Για την εργοστασιακή συντήρηση του μελλοντικού* αεροσκάφους αναμένεται να προωθηθεί η ΕΑΒ.

 Για το θέμα είχε συνομιλίες ο ΥΦΕθΑ Δημήτρης Ελευσινιώτης με τους Βουλγάρους ομολόγους του κατά την επίσκεψη του στη Σόφια όπου συμμετείχε σε συνέδριο του ΝΑΤΟ.Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης προσωπικού είχε τεθεί και από τον Υποπτέραρχο, Konstantin Popov κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα το περασμένο Μάιο.

 Το ΓΕΑ από την πλευρά του έχει ήδη έχει ξεκινήσει προεργασία και μέχρι το Σεπτέμβριο θα δοθεί ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει απαιτήσεις, κόστος, χρονοδιαγράμματα, δεσμεύσεις κλπ.

 *Το περασμένο Φεβρουάριο είχε διαρρεύσει στο τύπο η πρόταση που είχε ετοιμασθεί για να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Υπ.Εξ. των ΗΠΑ στη Βουλγαρία και αφορούσε τη παραχώρηση F-16 Block 25.Τα αεροσκάφη θα παραχωρούνταν υπο μορφή δωρεάς και θα απαιτούνταν  15-20 εκατ.$ /μαχητικό για τον εκσυγχρονισμό και την επαναφορά τους σε πτητική κατάσταση.

 Κλείνοντας αναφέρεται πως η τεχνική συμφωνία για την ανάληψη από την Ελληνική Π.Α. της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας - στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ -  σε έκτακτες καταστάσεις βρίσκεται στο τελικό στάδιο.


Από Τα Νέα και το Strategy Reports
























Σύμφωνα με δημοσιεύματα την Τετάρτη 12 Ιουλίου Super Tucano της Fuerza Aerea Colombiana το οποίο υποστήριζε δυνάμεις που μάχονταν εναντίων των ανταρτών του FARC κατεριφθη στην επαρχία Cauca.Από μη διασταυρωμένες πληροφορίες ο ένας εκ των δυό χειριστών επέζησε της πτώσης κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος παρόλα αυτά στο έδαφος πιάστηκε από αντάρτες.Την Πέμπτη εκπρόσωποι του ερυθρού σταυρού ήρθαν σε επικοινωνία με τον FARC για ζητήσουν την παράδοση του χειριστή.




O FARC παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό τη σορό του δεύτερου χειριστή(C)AFP


Πηγή 

Η εικόνα μεταδίδεται ζωντανά από Flir Safire

Για την πτητική επίδειξη επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο Σάββατο και Κυριακή από 13:00 μέχρι 17:00.



Link
1 Ιουλίου : Με συνολική διάρκεια πτήσης 6 1/2 ωρών  τα 8 Kfir συνοδευόμενα από Β767 τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού έφτασαν αεροπορική βάση Monthain Davis στην Arizona με ενδιάμεσο σταθμό στο San Antonio του Texas.
4 Ιουλίου : Προσωπικό της FAC και της USAF δουλεύουν μαζί ολοκληρώνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για την προ άσκησης "εκπαίδευση". 
5 Ιουλίου : Οι Κολομβιανοί ξεκίνησαν τις πτήσεις εξοικείωσης για να γνωρίσουν τη τοπογραφία και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

 9 Ιουλίου : νυχτερινός ενάεριος ανεφοδιασμός (C)FAC

Σκοπός της συμμετοχής τους , η τυποποίηση διαδικασιών , η τριβή των χειριστών της FAC τακτικές που χρησιμοποιούνται από χώρες μέλη του NATO και μετάδοση των εμπειριών τους στη
FAC.Χαρακτηριστικό της σημασίας που δόθηκε στην αποστολή είναι πως το κλιμάκιο προετοιμάζεται πάνω από ένα χρόνο.

(C)FAC

Πηγή
Στο Farnborough με τις ανταποκρίσεις του FlightGlobal.
Η Τουρκία αυθαιρέτως έχει ανακοίνωση ότι στις 12 και 13 Ιουλίου από τις 08.00 το πρωϊ μέχρι τις 16.00 το απόγευμα  θα κάνει ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή στην οποία περιλαμβάνονται τμήματα των οικοπέδων 2, 8, 9 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία δεν έχει ζητήσει την άδεια της Λευκωσίας, και με τη διήμερη άσκηση θέτει σε κίνδυνο πέραν της ελεύθερης αεροπλοϊας και ναυσιπλοϊας,την αεροναυτική άσκηση των Βρετανών, οι οποίοι κατόπιν αιτήματος τους στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επιχειρούν στην ίδια περιοχή μεταξύ 9 και 13 Ιουλίου.

Όλες οι αεροναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής ΑΟΖ και στο χώρο του FIR Λευκωσίας από όλα τα κράτη πλην της Τουρκίας διεξάγονται πάντοτε συμφώνα με το διεθνές δίκαιο, ζητούν και παίρνουν εκ των προτέρων την έγκριση και την άδεια των αρμόδιων αρχών του κυρίαρχου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία

Οι Κυπριακές Αρχές μελετούν εντατικά το θέμα για να προβούν όχι απλώς σε διαμαρτυρία αλλά σε καταγγελίες.




(C)AMI
 Πηγή
(C)Geetha.com




Για τη πτήση του Α/ΓΕΕΘΑ τα Τουρκικά μέσα έγραψαν...



Στο Farnborough με τις ανταποκρίσεις του FlightGlobal.



Ανανεώθηκε η σελίδα της 338 ΜΔΒ με φωτογραφίες από την 60χρόνη ιστορία της.
8 επιπλέον EMB 314 Super Tucano θα προστεθούν στην π.α. της Ινδονησίας ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 16.Οι παραδόσεις της πρώτης παρτίδας αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες  και να ολοκληρωθούν το 2014.Τα 16 EMB 314 θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα OV-10 Bronco.Σε παράλληλο χρόνο Ινδονήσιοι χειριστές εκπαιδεύονται στη Βραζιλία ενώ το προσεχές διάστημα της στελέχη της Embraer θα μεταβούν στην Ασιατική χώρα για περαιτέρω υποστήριξη στη χρήση του ελικοφόρου.







Πηγή

To Super Tucano εν δράσει.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση των παλιότερων F/A-18E/F Block II με το ραντάρ AESA AN/APG-79.Για τα Block I τα οποία δεν μπορούν να εξοπλιστούν με το AN/APG-79 εξετάζεται το RACR της Raytheon.

Καθώς θα παραδίδονται τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη ταυτόχρονα θα αυξάνεται το απόθεμα από ραντάρ μηχανικής σάρωσης APG-73 τα οποία αναμένεται να φορεθούν από τα F/A-18 A/B/C/D αντικαθιστώντας οριστικά το APG-65 ( ραντάρ Ελληνικών Phantom ).




Πηγή
Όπως αναμενόταν η οικονομική κρίση που βιώνει η Ισπανία χτύπησε και την Ejército del Aire , όπως έγινε γνωστό η Ισπανική κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται με τη κοινοπραξία επιδιώκοντας να επιβραδύνει τη παράδοση 46 Typhoon καθώς η Μαδρίτη καλείται να αντιμετωπίσει μια πιθανή καθυστέρηση πληρωμής ύψους 720 εκατ. Ευρω.





Πηγή

Την Πέμπτη , 5 Ιουλίου 2012 , στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε  συνάντηση των μελών της «Ερευνητικής Ομάδας Θεσσαλονίκης», κ. Αθανάσιου Κωνσταντινίδη, κ. Ιωάννη Κοσμίδη και κ. Στυλιανού Τριανταφυλλίδη με αρμόδιους επιτελείς με σκοπό τη παρουσίαση του συστήματος εντοπισμού στόχων «HEMPAS» και τις εξελίξεις 

Ακολούθησε συνάντηση με τον  Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και  Επενδύσεων :

Την 05 Ιουλ 2012 πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ του Αν. Γεν. Δντου. κ. Ταξχου (Μ) Ιωάννη Καλύβα και επιτελών αυτής, με εκπροσώπους της Ερευνητικής Ομάδας Θεσσαλονίκης κκ, Κωνσταντινίδη Αθανάσιο, Κοσμίδη Ιωάννη, και Τριανταφυλλίδη Στυλιανό συνοδευόμενοι από τον κ   Κων/νο Γαλανόπουλο, μετά από σχετική αίτηση της Ομάδας και ενημέρωσαν για το ερευνητικό πρόγραμμα που αναπτύσσουν, αιτούμενοι παράλληλα πληροφορίες για τις προβλεπόμενες διαδικασίες καθορισμού και έγκρισης των  προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με τον Ν 3978/11.

Το CCIAS είναι σύστημα Radar άμεσης και έμμεσης παθητικής λήψης με δυνατότητα αποκάλυψης και εντοπισμού ιπταμένων στόχων και στόχων επιφανείας και αποτελεί προϊόν ανάπτυξης πενταμελούς ομάδας καθηγητών του Α.Π.Θ. (χωρίς την εμπλοκή του εκπαιδευτικού ιδρύματος).Το σύστημα  αρχικά παρουσιάστηκε το 2006 ενώπιον 60 επιτελών του Υπ.Αμ. για να ακολουθήσει ακόμη μια συνολική παρουσίαση του συστήματος στις 15.10.09

Το ζήτημα του CCIAS εξετάστηκε από το ΣΑΓΕ στην 19η συνεδρίασή του (26-05-2010) όπου δεν κρίθηκε ως άκρως απαραίτητο , αλλά αναγνωρίσθηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός συστήματος παθητικού εντοπισμού στόχων, χωρίς να λάβει έγκριση από το ΣΑΓΕ και να κυρωθεί από τον κ. ΥΕΘΑ.



(C)chiprate.co.uk








Σύμβολαιο ύψους 23 εκατ.$ κέρδισε η Lockheed Martin που αφορά την προμήθεια ατρακτίδιων στοχοποίησης Sniper από τη Βασιλική αεροπορία του Ομάν.Τα ατρακτίδια θα εξοπλίσουν τα 16 F-16 Block 50+ που παραγγέλθηκαν το περασμένο έτος.








Πηγή
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Air et Cosmos τα καυσαέρια από τους κινητήρες του Hornet είναι υπεύθυνα για την συντριβή του Rafale πριν μία εβδομάδα.Το Γαλλικό μαχητικό κατά τη διάρκεια της DACT "πιάστηκε" στη ροή των καυσαερίων επιρεάζοντας τις τιμές στους αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας οι οποίοι με τη σειρά τους έστειλαν εσφαλμένα στοιχεία στο σύστημα πτήσης προκαλώντας flat spin στο μαχητικό και αναγκάζοντας το χειριστή να εκτιναχθεί στα 3000 πόδια. 

σ.σ. το A&C ήταν το μέσο που αποκάλυψε την εγκατάλειψη μόλις δύο ώρες μετά το συμβάν.


Πηγή


(C)ADLA
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Saab πέταξε το προτότυπο Gripen NG με ραντάρ SELEX Galileo Raven ES-05 AESA ενώ άμεσα πρόκειται να ακολουθήσουν εκτεταμένες δοκιμές του συστήματος.





Πηγή


Συνεχίζεται η μάχη των Ευρωμαχητικών , όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι συντάκτες του Eurofighter World στο τρέχον τεύχος :

For example Rafale will never be able to have a big AESA radar antenna because of its small frontal section.And even more impossible to have it mounted on a swivel mechanism, so as to increaseits scan volume and consequently the fightercombat effectiveness. The propulsion shortcomings is another well recognisedcritical area where changes are extremelyexpensive and so far have proven fruitless.  

Στο προηγούμενος τεύχος φιλοξενούνταν "βαριές" δηλώσεις χειριστών Typhoon που είχαν πετάξει σε DACT με το Rafale για να έρθει η απάντηση από το Γαλλόφωνο περιοδικό Air et Cosmos.


Tο νέο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


(C)Air Et Cosmos


Το MC-27J αποκάλυψε η Alenia στο Farnborough,το αεροσκάφος φέρει πυροβόλο GAU-23 των 30 χιλιοστών.Η συλλογή ( με τη μορφή παλέτας ) εγκαθίσταται εντός τεσσάρων ωρών χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη αλλαγή.Προς το παρόν η συγκεκριμένη έκδοση βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και οι δοκιμές του συστήματος αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο.


 Πηγή
εφημερίδα "η Ελλάδα Αύριο"
Από το twitter του Α/ΓΕΕΘΑ διαβάζουμε : Άριστα τα αποτελέσματα της άσκησης φορτώσεως της Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης το πρωί. Συγχαρητήρια σ όσους μετείχαν και κουράστηκαν γι αυτό.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 29 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας Cassidian με αρμόδιους επιτελείς της ΔΑΥ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση της δυνατότητας παροχής ανταλλακτικών αεροσκαφών F-4Ε στην Πολεμική Αεροπορία από αποσυρόμενα αεροσκάφη F-4F ICE της Luftwaffe, τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν το 2013 και να αντικατασταθούν από μαχητικά Typhoon.

Πηγή 







Τα τελευταία νέα του Ευρωμαχητικού,μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Έκδοση ιστορικού λευκώματος από ΣΦΠΑ "Ίκαρος"

Τον ΣΦΠΑ “ΙΚΑΡΟΣ” εμπιστεύθηκε η 339 ΜΑΠΚ για τη δημιουργία επίσημου ιστορικού λευκώματος , για τα 60 χρόνια λειτουργίας της.Η δημιουργία του συγκεκριμένου λεύκωματος πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του προσωπικού της μοίρας και αποτελεί αποτελεί χορηγία του συλλόγου.Η παρούσα έκδοση διατέθηκε κατά τη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης.


(C)Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
 Πηγή



Επίσκεψη του ΠΣΦΑ "Αναχαίτιση" στο 2ο ΚΕΠ

Στις 28 Ιουνίου 2012, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας "ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ", επισκέφτηκαν το 2ο ΚΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής) που βρίσκεται στην Πάρνηθα.

(C)Σύλλογος "Αναχαίτιση"


Ελικόπτερο, το οποίο μετέφερε εκλογικό υλικό για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Λιβύη, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση έξω από την πόλη Βεγγάζη, στα ανατολικά της χώρας, έπειτα από πλήγμα που δέχθηκε από αντιαεροπορικά πυρά, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Όπως δήλωσε ο Χάμεντ αλ Χάσι, επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου για την περιοχή της Κυρηναϊκής, τραυματίσθηκε ένα άτομο που επέβαινε στο ελικόπτερο. Η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης δεν έχει διαπιστωθεί, όμως εν γένει η ανατολική ζώνη της χώρας αποτελεί θέατρο αναταραχών, με πρωταγωνιστές τοπικές ομάδες που διεκδικούν μεγαλύτερη αυτονομία.



Πηγή 
12 ημέρες θα διαρκέσει ( 4 - 18 Ιουλίου ) η άσκηση Hot Blade 2012 που διεξάγεται στη Πορτογαλία
 με τη συνδρομή της EDA (European Defence Agency).

Σκοπός της άσκησης είναι να φέρει πληρώματα ε/π από την Ευρώπη σε επαφή με ημιερημικό περιβάλλον.

Τα σενάρια θα περιλαμβάνουν αποστολές  : Air Assault (AA), Special Operations Aviation (SOA), Combat Service Support (CSS), Close Air Support (CAS) including Urban CAS and Emergency CAS, Convoy/helicopter escorts, Reconnaissance and Security (R&S) operations, Combat Search and Rescue (CSAR), Personnel Recovery (PR), Military/Non Military extractions (NEO Ops), Medical Evacuation (MEDEVAC) and Casualty Evacuation (CASEVAC).

























πηγή
Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησαν θεατές τον Ιούνιο του 2011 αεροπορική επίδειξη στη Κολομβία.Πρωταγωνιστές στη "χορογραφία" τρία Blackhawk της FAC (Fuerza Aerea Colombiana)  κατά της διάρκεια της οποίας , δύο από τα ελικόπτερα σε παράτολμο ελιγμό διασταυρώθηκαν φέρνοντας της έλικες τους σε απόσταση μόλις ενός μέτρου . Όσοι παρακολουθούσαν από το έδαφός  έστρεψαν το βλέμμα τους αλλού ενώ άλλοι ούρλιαζαν αναμένοντας τη σύγκρουση.













Daily mail via Militaryphotos.net

































Το τρόπαιο Boeing που απέσπασαν οι Black Eagles στη πρώτη τους διεθνή επίδειξη για τη συνολική εμφάνιση τους.
(C)RoKAF