Βίντεο-αφιέρωμα στα Γεράκια με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας τους στους Ελληνικούς ουρανούς. Φωτογραφία αρχείο Αμυντικών Θεμάτων















Το Απρίλιο η RSAF (Republic of Singapore Air Force) διοργάνωσε στην αεροπορική βάση Tengah τις ασκήσεις Hotshot 2014 και Air Warrior Challenge 2014. Στις δύο ασκήσεις συμμετείχαν πέντε μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και πέντε μοίρες ελικοπτέρων αντίστοιχα. Χειριστές και προσωπικό εδάφους "διαγωνίσθηκαν" σε βολές όπλων, αντικείμενα ακριβείας, υποστήριξης και  διοικητικής μέριμνας διεκδικώντας το έπαθλο της καλύτερης μοίρας.

Την παράσταση έκλεψαν οι μασκότ των μοιρών καθώς και τα αεροσκάφη με τον διάκοσμο.

Hotshot 2014

















Air Warrior Challenge 2014














Πρωτομαγιά... ελικόπτερο Β-212 μετέφερε 1 ασθενή από τη Νάξο στην Ελευσίνα.

Σύμφωνα με το SBU επιθετικό ελικόπτερο Mi-24 των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Sloviansk ενώ ένα ακόμη του ίδιου τύπου κατερρίφθη από αυτονομιστές που έκαναν χρήση MANPAD. Από το πλήρωμα ο ένας χεριστής έχασε τη ζωή του ενώ ο άλλος κρατείται όμηρος από Ρώσους αυτονομιστές (οι νεκροί είναι δύο σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας).





Ελικόπτερο Mi-8 δέχθηκε πυρά πυροβόλου όπλου.

(C) mil.gov.ua

(C) mil.gov.ua



Τέσσερις ύποπτοι για τις καταρρίψεις συνελήφθησαν.

(C) mil.gov.ua

(C) USN
Ένα T-34C Tutor του Αμερικάνικου Ναυτικού κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή στο Κόλπο του Μεξικό. Οι χειριστές που εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με επιτυχία περισυνελέγησαν από ελικόπτερο της Ακτοφυλακής.



Πηγή
Με τέσσερα F-16 Block 52+ και σαράντα έξι άτομα προσωπικό (14 Ιπτάμενοι, 31 Τεχνικοί και 1 Αξιωματικός Πληροφοριών) της 343 Μ ''Αστέρι'' θα συμμετάσχει η ΠΑ στη διακλαδική άσκηση JΑWΤΕΧ που θα διεξαχθεί στη Γερμανία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Στην άσκηση που αποτελεί εξέλιξη της "Elite" θα συμμετάσχουν περί τα 95 εναέρια μέσα από 12 αεροπορικές δυνάμεις ενώ θα υπάρξει εμπλοκή  4300 στρατιωτών.


Για άλλη μια φορά, γέλιο προκαλούν τα όσα αναφέρει το "τμήμα κατασκευής ψευδών ειδήσεων" περί άσκηση-απάντησης στην Ουκρανική κρίση...κράτη*, δημοσιογράφοι,καθώς και οι spotter που θα την καλύψουν φωτογραφικά, είχαν ενημερωθεί για την ημερομηνία διεξαγωγής από τις αρχές του 2013 (οι συμμετοχές έγιναν γνωστές αργότερα) ενώ σχετική αναφορά είχε κάνει και το επίσημο περιοδικό της Luftwaffe τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

* Ιανουάριος 2013, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Σλοβενίας ενημερώνουν τους πολίτες άμεσα - χωρίς να χρησιμοποιούν τα MME - σε ποιές ασκήσεις θα συμμετάσχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας το 2013 και σε ποιές ασκήσεις θα δοθεί προτεραιότητα το 2014.








Belgian Air Component F-16 Demo Team
Επιστροφή στην Ελλάδα μετά από εννέα χρόνια; (C) L1649A

Σύμφωνα με την σελίδα Flightline UK, o Αεροπορικός Κλάδος των Βελγικών Ενόπλων Δυνάμεων (Luchtcomponent) έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα επιδείξεων του F-16 Solo display team  για το 2014. 

Το τέταρτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (26.09 - 28.09), περίοδο διεξαγωγής του Αthens Flying Week, ο Renaud "Grat" Thys θα πετάξει στην Αθήνα...



Εν αναμονή της επιβεβαίωσης συμμετοχής του MIG-29 της Siły Powietrzne, των Strizhi, του Βέλγου και των Red Arrows... το Athens Flying Week ετοιμάζει τα φτετά του για να πετάξει σε άλλο επίπεδο...
Το σημερινό μας Quiz για την Πρωτομαγιά...Αν έχετε αναγνωρίσει το αεροπλάνο της φωτογραφίας δώστε την απάντηση σας στα σχόλια του Blog μέχρι Κυριακή βράδυ....

Tην Παρασκευή, 11 Aπριλίoυ πραγματoποιήθηκε κοινή εκπαίδευση πληρώματος Super Puma της Yπηρεσίας Eναέριων Mέσων του Πυροσβεστικού Σώματος με την Ορειβατική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης της 2ης ΕΜΑΚ. Κατά την εκπαίδευση έγινε παρουσίαση των περιοχών προσέγγισης εισόδου – εξόδου του ελικοπτέρου, ακολούθως έγινε επιδείξη της διαδικασίας εκκένωσης ελικοπτέρου, καθώς και της διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης μέσων και υλικών.

Φωτογραφίες ΠΣ




Στη προκύρηξη διαγωνισμού προχώρησε  η Υπηρεσία Προμηθειών Πολεμικής Αεροπορίας, για την προµήθεια ανταλλακτικών αξίας 100.500 €. Τα  απάρτια προορίζονται για την κάλυψη της 12ετούς επιθεώρησης του Super Puma με s/n 2464.

Tην 12ετή συντήρηση 4+2  ε/π Super Puma είχε αναλάβει αρχικά η Eurocopter Espana μέσω NAMSA, αργότερα η σύμβαση ακυρώθηκε από τον υπουργό Δ.Αβραμόπουλο και το 2013 αποφασίσθηκε οι σχετικές εργασίες να πραγματοποιούνται από το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών.

Το πρώτο ε/π του τύπου στο οποίο θα πραγματοποιούνταν εργασίες 12ετούς επιθεώρησης, παρέμενε "λυμένο" μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013 στο Albacete @ HAF
(C) Jandarma
Ελικόπτερο της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής/Jandarma που πετούσε στη συνοικία Lice, λίγο μετά τις 16:00 δέχθηκε πυρά από αγνώστους (γίνεται λόγος για αντάρτες του PKK). Το S-70 Blackhawk, προσγειώθηκε σε στρατόπεδο της Jandarma όπου διαπιστώθηκε ότι είχε διατρηθεί από τέσσερις σφαίρες όπλου Kalasnikof (ή δύο σύμφωνα με άλλες πηγές). Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πρίν στην περιοχή είχαν απαχθεί δύο Τούρκοι υπαξιωματικοί.



Πηγή


Στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων αφίχθη την Τρίτη 29 Απριλίου 2014, το όγδοο κατά σειρά ελικόπτερο NH90. Το επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και διαδικασίες, το ελικόπτερο θα παραληφθεί από την Αεροπορία Στρατού και με αυτόν τον τρόπο θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη ενίσχυση της ικανότητας αερομεταφοράς του Ελληνικού Στρατού.

@ Onalert

Οι θετικές εξελίξεις για την Αεροπορία Στρατού θα έχουν συνέχεια καθώς τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται η παράδοση επιπλέον τριών ελικοπτέρων του τύπου.

@ Onalert

Μάλιστα την παρούσα περίοδο το ένατο και το δέκατο κατά σειρά ελικόπτερο εκτελούν πτητικές δοκιμές στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή. Το ένατο προβλέπεται να παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Το δέκατο και ενδέκατο ελικόπτερο με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό προβλέπεται να παραδοθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.




Block 52+, καθαρό και με smokewinders... στο ενδιάμεσο quiz της εβδομάδας, αναζητούμε πληροφορίες για την επίδειξη...