Καλό διάβασμα , καλό Σ/Κ.


 Από τις πρώτες κιόλας μέρες η πτήση απαιτούσε να ξεπερασθούν τα όρια της τεχνολογίας και της ανθρώπινης αντοχής.Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να λειτουργήσει σαν περιοριστικός παράγοντας στη σχεδίαση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων.Το παρόν βιβλίο καταγράφει την εξέλιξη και την επιχειρισιακή χρήση των στολών προστασίας. 
  
Για ανάγνωση από το Google docs κλικ στην εικόνα για να κατεβάσετε το βιβλίο επισκεφθείτε το παρακάτω σύνδεσμο.
 Στις 12 Οκτωβρίου ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας , απέταξε από την αεροπορία το διοικητή των Strizhi Valery Morozov για ανάρμοστη συμπεριφορά καθώς αντιμετωπίζει από τη δικαιοσύνη κατηγορίες εκβιασμού και δωροκίας.

Σε πρώτο πλάνο οι Strizhi , στο βάθος οι Russian Knights
 Ο Σμήναρχος "πωλούσε" αυθαίρετα το λογότυπο των Πετροχελίδονων μέχρι που συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας τη στιγμή που δεχόταν χρήματα από επιχειρηματία. Επίσης έγινε γνωστό πως αποσπούσε χρήματα από τους υφιστάμενους του και σε αντάλλαγμα τους παρείχε "ευέλικτο" ωράριο.

Ο πρώην αρχηγός των Πετροχελίδονων Valery Moroz θα κινηθεί νομικά εναντίων της απόφασης.
 Με αφορμή τη παραπάνω υπόθεση "μικρά" περιστατικά ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των ακροβατικών σμηνών, είδαν το φώς της δημοσιότητας.Η έδρα των  Strizhi και Russian Knights μεταφέρθηκε από τη Kubinka στο Lipetsk , αεροπορική βάση όπου φιλοξενούνται οι Falcons of Russian.Το κλίμα μεταξύ των σμηνών είναι κάκιστο καθώς χειριστής των Strizhi που δεν κατονομάζετε φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Moskovsky Komsomolets για τους Falcons "δεν έχουμε πρόθεση να βοηθήσουμε τους ανταγωνιστές μας".

Falcons Of Russia

 Επίσης , ανώνυμα χειριστές των Strizhi και των Russian Knights δήλωσαν πως δέχονται πιέσεις από την ηγεσία ώστε να μεταπηδήσουν από τα Su-27 και Su-30 στο Yak-130.Eδώ και καιρό κυκλοφορούν σενάρια για το μέλλον των ακροβατικών σμηνών , ένα από αυτά θέλει τους Strihzi και Knights να
"διαλύονται" ώστε το έμψυχο υλικό των προαναφερομένων να στελεχώσει ένα νέο σμήνος , με αεροσκάφος επιδείξεων το Yak-130.

 Τέλος βαρύ πλήγμα δέχθηκαν οι Russian Knights με τη μη συμμετοχή τους στο Farnborough 2012 καθώς η Ρωσική πλευρά καθυστέρησε να παραδώσει τα δικαιολογητικά για την Visa των μελών της αποστολής.

Πηγή
Ο γκρίζος διηλεκτρικός κώνος πυροδότησε συζητήσεις για τη πιθανή ύπαρξη τρίτου πρωτότυπου που θα χρησιμοποιηθεί δοκιμές του radar AESA.Το "2003" αναμενόταν στις αρχές του επόμενου έτους.


To "2001" και το "2002"




 Αύγουστος 2011 : Η 250η ταξιαρχία Κ/Β αεράμυνας στο πεδίο βολής Shabla της Βουλγαρίας πραγματοποιεί βολές SA-3 και SA-6.Πρόκειται για τη Ταξιαρχία των Σέρβικων ενόπλων δυνάμεων που το 1999 "χρεώθηκε" με δύο καταρρίψεις , του stealth  F-117A και του F-16 του μοιράρχου της 555 FS.

.
  16.10.12 : Η 2/33 Savoie , μοίρα με ρόλο αναγνώρισης , απέσυρε τα τελευταία Mirage F-1CT .Τα αεροσκάφη του τύπου θα αποθηκευθούν στην EAA 601 . Στη μοίρα απομένουν 20 Mirage F-1 CR , με το νεότερο να έχει 4000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του , τα οποία αναμένεται να αποσυρθούν εντός του 2014. 

Πηγή

To "226" έγραψε 7319 ώρες στον άερα.
 Έκδοση CT : Με την ανάληψη καθηκόντων αεράμυνας από τα Mirage 2000 , το 1988 αναπτύχθηκε η έκδοση CT με σκοπό να προσδώσει στα Mirage F-1C-200 ικανότητα αναγνώρισης , δευτερεύοντα ρόλο κρούσης αλλά και για να αντικαταστήσει τα Mirage IIIE και V στο ρόλο αυτό.Το πρόγραμμα CT εφαρμόστηκε σε 57 αεροσκάφη , χαρακτηριστικό τους γνώρισμα το εξώγκομα στο ρύγχος.

 Στα πρώην αναχαιτιστικά προστεθήκαν επιπλέον λειτουργίες αέρος/εδάφους στο ραντάρ Cyrano IV-M (αργότερα Cyrano IV-MR) , αφαιρέθηκαν τα πυροβόλα και στη θέση τους τοποθετηθηκε σαρωτής υπερύθρων SCM 2400 και  FLIR , αντικαταστάθηκε το σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας με το Uliss 47 , εγκαταστάθηκε HUD Thomson V-120 , αλλάχθηκε το εκτινασσόμενο κάθισμα με το Martin Baker Mk 10 και πιστοποιήθηκαν όπλα-αέρος εδάφους.


 Πληροφορίες : Δ.Στεργίου - Mirage F-1


06.09.11:115ΠΜ Mirage F-1CT πριν αναχωρήσει για άλλη μια αποστολή πάνω από τη Λιβύη...






 Σύμφωνα με ανακοίνωση της DSCA προς το Αμερικανικό Κογκρέσο επίκειται "πιθανή" πώληση 28 πυραύλων Aim-9X στην Ολλανδία και συναφούς υλικού με το εκτιμώμενο συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 60 εκατ.$ 


(C)USAF

 Οι Aim-9Χ για προορίζονται για χρήση από τα F-16AM , για άλλη μια φορά οι Ολλανδοί αποτελούν παράδειγμα όσον αφορά τις επιλογές τους και την αξιοποίηση του υλικού τους κρατώντας το , up to date λίγο πρίν το τέλος της επιχειρησιακής του ζωής.










Πηγή
  • 18 Pilatus PC-12 θα προμηθευτεί η Αφγανική αεροπορία.Πηγή

@wiki
  • Solo πτήση για την πρώτη γυναίκα χειριστή της Αφγανικής αεροπορίας.Πηγή
Μετά την ολοκλήρωση της πτήσης και φορώντας ακόμη το αλεξίσφαιρο...(C)USAF
  •  Πρώτη πτήση C-27Α με πλήρωμα αποτελούμενο πλήρως από Αφγανούς.Πηγή
(C)USAF

  • Συνέντευξη χειριστριών της Αφγανικής αεροπορίας.
 Ασκήθηκε η option για την δεύτερη παρτίδα 18 αεροσκαφών F-16 C/D Block 52+ από το Ιράκ , με τις παραδόσεις της να ολοκληρώνονται το 2018ο Σεπτέμβριο του 2011 το Ιράκ είχε εγκρίνει τη προμήθεια 18 F-16 ( 12C , 8D ) , παρελκομένων , όπλων , εκπαιδευσης και λογιστικής υποστήριξης συνολικού κόστους 3 δίς $.



 Ο Sadoun al-Dulaimi υπουργός άμυνας του Ιράκ μόλις πρόσφατα επικύρωσε την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28NE και αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir από τη Ρωσία , 28 αεροσκαφών ελαφράς κρούσης L-159 από τη Τσεχία ενώ αποκάλυψε πως η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιοματούχους για προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων Apache και συστημάτων αεράμυνας.

Πηγή
@aviationist.com


Προβολή Syria: downed aerial vehicles. σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
  Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον... 60 βρετανικά καταδιωκτικά Spitfire του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκονται κρυμμένα κάπου στη Μυανμάρ, παλιότερα γνωστή ως Βιρμανία ή Μπούρμα. 

Προετοιμάζοντας ένα Spitfire για ταφή @The Telegraph


  Βρετανός ιδιώτης κατάφερε μετά από πολυετείς έρευνες να εντοπίσει τις ακριβείς τοποθεσίες αποθήκευσής τους και σκοπεύει να αρχίσει τις εργασίες ανασκαφής τους μέσα στις επόμενες μέρες, μετά την πολυπόθητη άδεια που έλαβε από τις αρχές της ασιατικής χώρας. 

  Δεδομένου ότι τα αεροσκάφη είχαν συσκευαστεί επιμελώς σε κοντέινερ, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Η τιμή του κάθε Spitfire στους κύκλους των συλλεκτών κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια λίρες, επομένως αν επιβεβαιωθεί ο Βρετανός ιδιώτης, θα χτυπήσει φλέβα χρυσού


 Επί έξι μέρες, από την Κυριακή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 26 Οκτωβρίου Eλληνικά μαχητικά θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση με ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην 110 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα.Επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των ισραηλινών μαχητικών που θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Λάρισας.
 

Ήδη από σήμερα έχει ξεκινήσει η μεταφορά υλικών και η μετακίνηση τεχνικών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην 110 πτέρυγα μάχης.Η κοινή εκπαιδευτική άσκηση των Ελλήνων  με τους Ισραηλινούς χειριστές γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ.

 Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, η ινδική Αεροπορία εξέδωσε αίτημα για προσφορά (RfP: Request for Proposal) προς την αμερικανική Honeywell για τον εξοπλισμό 125 μαχητικών Jaguar με προηγμένους κινητήρες, την αντικατάσταση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών τους συστημάτων και συνολικά την προμήθεια 270 turbofan κινητήρων F-125IN.

 
 Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η φάση σχεδίασης και ανάπτυξης της νέας έκδοσης των Jaguar σε συνεργασία με τη Honeywell θα αποδώσει δύο πρωτότυπα τη διετία 2015-2016. Στη συνέχεια ο επανεξοπλισμός των υπολοίπων 123 μαχητικών με τους νέους κινητήρες θα γίνει από τη HAL με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Honeywell και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023-2024.

 Πηγή

Διαβάστε επίσης : Εκτεταμένος Εκσυγχρονισμένος Για Τα Ινδικά Jaguar


 Τράπεζες της Βραζιλίας θα δανειοδοτήσουν με το ποσό των 170 εκατομμυρίων δολαρίων την κυβέρνηση της Γουατεμάλας, με σκοπό την προμήθεια έξι αεροσκαφών EMB 314 Super Tucano, καθώς επίσης και ένα πακέτο από ανταλλακτικά, λογιστική υποστήριξη, εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών, που επίσης θα δώσει η κατασκευάστρια EMBRAER (Empresa Brasileira de Aeronautica).

Φλέβα χρυσού φαίνεται πως έχει χτυπήσει η Embraer με το ελικοφόρο...

 Η προμήθεια θα περιλαμβάνει ένα κέντρο αεροπορικού τακτικού ελέγχου και τρία ραντάρ από την Αργεντινή με άμεσο στόχο την καταπολέμηση της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.



(C)Bild
16.10.12  Μεταγωγικό C-160 με τελικό προορισμό μουσείο αεροπορίας στη πόλη Wenigerode, παραλίγο να συντριβεί κατα τη προσγείωση του στο αεροδιάδρομο του Ballenstedt.
  
άποψη του αεροδιάδρομου

To πλήρωμα που προσγείωσε το  C.160 στο Ballenstedt , ανάμεσα τους η 32χρονη Σμηναγός Jasmin Kirsch (C) Dennis Lotzmann


 Το Γερμανικό μεταγωγικό προσέγγισε "χαμηλά" , οι τροχοί ακούμπησαν στο δρόμο έξω από τον αεροδιάδρομο και αναπήδησε...



Πηγή

 Με Ινδική "τεχνογνωσία" θα πραγματοποιείται η υποστήριξη του στόλου των 16 Sukhoi της TNI AU.Στη χώρα θα σταλεί ομάδα Αξιωματούχων της Ινδικής π.α. για να δουλέψουν πάνω στις τεχνικές λεπτομέρειες πακέτου υποστήριξης που θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση των χειριστών ενώ αναμένεται και εμπλοκή της HAL για την παροχή ανταλλακτικών.

(C)RAAF , Su-27 στην άσκηση Pitch Black
 Στο παρελθόν τα Su-27 και Su-30 της TNI-AU υποστηρίζονταν από την Κίνα αλλά εξαιτίας των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη περιοχή,οι Ινδονήσιοι επεδίωξαν τη συνεργασία με το Νέο Δελχί.Οι Ινδοί έχουν εμπειρία ανάλογης συνεργασίας με τη Μαλαισία αλλά και ένα στόλο 272 αεροσκαφών Sukhoi.






Πηγή
 Την περασμένη εβδομάδα εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, πύραυλος "εδάφους-αέρος" SA-7 Grail, εναντίων Ισραηλινού αεροσκάφους.Οι Ισραηλινές αρχές πιθανολογούν πως πρόκειται για υλικό που προέρχεται από τις στρατιωτικές αποθήκες της Λιβύης και μεταφέρθηκε στη περιοχή από λαθρεμπόρους.

Manpad Sa-7 στα χέρια Λίβυου αντικαθεστωτικού (C) Asmaa Waguih, Reuters.


 Ανάλογη απόπειρα "κατάρριψης" έχει γίνει στο παρελθόν με αντιαρματικό πύραυλο Kornet-E κατά ελικοπτέρου ενώ αυτό προσγειωνόταν , χωρίς επιτυχία.

Πηγή 
Με επιτυχία στεύθηκε η πρώτη άφεση GBU-31 από αεροσκάφος F-35A
Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Αύγουστο,F-35Β είχε επίσης πραγματοποιήσει άφεση JDAM (GBU-32)

Όλο επιτυχίες και δελτία τύπου το F-35 αλλά τα προβλήματα παραμένουν...




 17.10.12 : Σε ερασιτεχνικό βίντεο αποτυπώθηκε η κατάρριψη Συριακού Mi-8 πάνω από τη πόλη Idlib.


 Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ινδικού τύπου, αποφασίστηκε όπως η ινδική Αεροπορία περικόψει την αρχική παραγγελία κατά το ένα τρίτο. 


 
Οι Ινδοί θα προμηθευτούν 144 μονάδες τους αεροσκάφους, όλα μονοθέσια, έναντι των περίπου 200 που σχεδίαζε, εκ των οποίων τα 48 διθέσια. Ουσιαστικά οι Ινδοί φαίνεται να επιδιώκουν να λάβουν μεγαλύτερο μέρος από το έργο και επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στη ρωσική πλευρά…

Την αποκάλυψη έκανε ο αρχηγός του κλάδου, πτέραρχος Μπράουνι. Η ινδική εταιρία Hindustan Aeronautics Limited (HAL) έχει αναλάβει να κατασκευάσει το αεροσκάφος στην Ινδία στο πλαίσιο κοινοπραξίας που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Η Ρωσία ήδη πραγματοποιεί δοκιμές στο πρωτότυπο που έχει κατασκευάσει και σχεδιάζει να το εντάξει επιχειρησιακά μετά το 2017. 

Πηγή 
  Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρωινές ώρες της 17ης Οκτωβρίου, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βορείου Τομέα, στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 9». 



 Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την άμεση εξουδετέρωση εχθρικών ενόπλων τμημάτων ανορθόδοξου πολέμου εντός κατοικημένου τόπου. Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή Αξιούπολης Πολυκάστρου, υπό τον έλεγχο της 1ης Στρατιάς. Η εκπαίδευση στο αντικείμενο αγώνα εντός κατοικημένου τόπου αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους σύγχρονους στρατούς καθώς η εκτεταμένη αστικοποίηση ανά τον πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις να διεξάγονται όλο και σε μεγαλύτερο ποσοστό σε αστικές περιοχές, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα το Χαλέπι της Συρίας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι σαφές ότι η άσκηση στοχεύει στην εκπαίδευση για την εξάλειψη εχθρικών τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων που θα επιχειρήσουν να αδρανοποιήσουν στρατηγικές υποδομές, να προκαλέσουν δολιοφθορές σε κρίσιμες Μονάδες ή να αναμιχθούν με ομάδες πολιτών στα μετόπισθεν (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη).

Πηγή



Χορογραφία στο κατάστρωμα του USS Nimitz

 Η φημολογία και σχετικά δημοσιεύματα αναφορικά με την επιχειρησιακή κατάσταση των ελικοπτέρων Super Puma, οδήγησαν κύκλους της Πολεμικής Αεροπορίας στην αποδέσμευση ενδιαφερόντων πληροφοριών για το θέμα.Ακολουθεί η παράθεσή τους: 

 Τα AS-332 Super Puma υπόκεινται σε προγραμματισμένες περιοδικές επιθεωρήσεις επιπέδου μονάδος ανά 500 ώρες πτήσεως ή διετία και επιπέδου εργοστασίου ανά 12 έτη. Οι εργασίες 500 ωρών επιθεώρησης εκτελούνται από τεχνικό προσωπικό της ΠΑ (ΚΕΑ & 112 ΠΜ), ενώ στο παρελθόν έχουν ανατεθεί λόγω συσσώρευσης απαιτήσεων και σε εγχώρια επισκευαστικά κέντρα (εταιρείες Aeroservice & Olympic).

@HAF.gr

 Η ΕΑΒ δεν διαθέτει σήμερα ικανότητα – εξουσιοδότηση εκτέλεσης συντήρησης στον υπόψη τύπο Ε/Π, ενώ τα γνωστά προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει δεν αναμένεται να καταστεί δυνατό να αναλάβει σύντομα, παράλληλα με το ήδη εκτελούμενο για το υπόψη έργο.

 Για την επιλογή εργοστασιακού φορέα εκτέλεσης της 12ετούς επιθεώρησης και λόγω έλλειψης εμπειρίας, η ΠΑ προσέφυγε στις υπηρεσίες της NSPA πρώην NAMSA. Έτσι εγκρίθηκε από τον κ. ΥΕΘΑ, κατόπιν ενημέρωσης της Επιτροπής Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, η αναγκαιότητα – σκοπιμότητα εκτέλεσης 12ετούς επιθεώρησης για τέσσερα ελικόπτερα και δύο επιπλέον ως προαίρεση (option), για τέσσερα  έτη 2011-2014, εντός συνολικού ποσού 10.500.000 €.

 Το πρώτο ελικόπτερο συμπλήρωσε για εργοστασιακή συντήρηση το έτος 2011 και βρίσκεται από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2011 στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Eurocopter Espana στην Ισπανία για εκτέλεση δωδεκαετούς επιθεώρησης, μετά την κατακύρωση της εκτέλεσης μέσω NSPA.

 Το προαναφερθέν ελικόπτερο, προβλεπόταν να παραδοθεί εντός έξι μηνών και έναντι ποσού 1.259.768,66 € (κόστος βασικής επιθεώρησης και επιπρόσθετων εργασιών). Το ελικόπτερο βρίσκεται από 1-8-2012 σε κατάσταση Work Stop, εν αναμονή έγκρισης από την ΠΑ των επιπρόσθετων εργασιών, των οποίων το κόστος έχει ξεπεράσει το αρχικά εγκριθέν ποσό. Η Π.Α. ελέγχει τα ευρήματα που αποκαλύπτει η εταιρεία και τις απαιτούμενες πρόσθετες εργασίες, τόσο ως προς την αναγκαιότητα εκτέλεσης τους, όσο και ως προς την τεχνική τους επάρκεια.

 Όσον αφορά το επιπρόσθετο κόστος αποκατάστασης ενός εκάστου των ευρημάτων, αλλά και της εν γένει επιθεώρησης, Επιτροπή της Π.Α. σε συνεργασία με την NSPA θα το διαπραγματευθεί με την ανάδοχη εταιρεία, προκειμένου να είναι εντός του προβλεπομένου από τη σύμβαση ποσού.Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί, ότι το εύρος και η φύση των επιπρόσθετων εργασιών που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επιθεώρησης, εξαρτάται κυρίως από το περιβάλλον και τον τρόπο επιχειρησιακές εκμετάλλευσης του μέσου.

 Τα ελικόπτερα της Π.Α., επιχειρούν σε αποστολές έρευνας – διάσωσης και αεροδιακομιδών,πάνω από θαλάσσιο περιβάλλον και σταθμεύουν σε αεροδρόμια νησιών, είναι λογικό να εμφανίσουν αυξημένα ευρήματα, τα οποία η Π.Α., αλλά και ως ένα σημείο οι εργοστασιακοί φορείς συντήρησης, δεν μπορούν να προσδιορίσουν και να τιμολογήσουν εκ των προτέρων. Όταν συμπληρωθεί ένα επαρκές δείγμα επιθεωρήσεων δύο έως τρία ελικόπτερα), θα καταστεί δυνατόν να προσδιοριστεί με περισσότερη ακρίβεια το εκτιμώμενο κόστος 12ετούς επιθεώρησης κάθε ελικοπτέρου του στόλου της Π.Α.

Defence Point 
 Τα 40 χρόνια από την ίδρυση της γιόρτασε η αεροπορική βάση Kisarazu στην Ιαπωνία,με αφορμή αυτή την επέτειο διοργανώθηκε αεροπορική επίδειξη με τη συμμετοχή των μέσων της Ιαπωνικής α.σ.Μερικά από τα εκθέματα που ξεχώριζαν ήταν εκείνα τον "anime" επετειακό διάκοσμο.


: )

Είναι μπροστά οι Ιάπωνες.

Kawasaki OH-1 Ninja

Seahawk του JSDN



Φωτογραφίες






 Πηγή