Ο εκσυγχρονισμός των 60 F-2 τρέχει σε δύο παράλληλα προγράμματα το πρώτο αφορά τη πιστοποίηση και διασύνδεση του ΑΑΜ-4Β και το δεύτερο την αναβάθμιση του ραντάρ J/APG-1 στην έκδοση J/APG-2.

        Και τα δύο συστήματα έχουν αναπτυχθεί εξολοκλήρου στην Ιαπωνία από το τεχνικό ινστιτούτο ανάπτυξης και έρευνας του υπουργείου άμυνας με την βοήθεια της Mitsubishi Heavy Industries για την ολοκλήρωση του πυραύλου και της Mitsubishi Electric για το ραντάρ.


        Κάθε F-2 θα έχει τη δυνατότητα να φέρει ως και 4 ΑΑΜ-4Β.Το κύριως πλεονέκτημα του AAM-4B είναι ο ερευνητής ΑΕSA που φέρει.Το 2001 οι Ιάπωνες ισχυρίζονταν πως ο ΑΑΜ-4Β θα εχει κατά 20% αυξημένη εμβέλεια σε σχέση με τον ΑΑΜ-4 και ίση με τον AIM-120B+ ενώ θα ''γυρίζει'' σε αυτόνομη καθοδήγηση σε 40% μεγαλύτερη εμβέλεια από τους δύο παραπάνω,ομοίως,υπερνικά και τον Ρωσικό R-77 ( AA-12 Adder).Έτσι ένα εκσυγχρονισμένο F-2 θα εκτίθεται λιγότερο χρόνο καθοδηγώντας το πύραυλο στο στόχο.


        Τα J/APG-1 θα διατηρηθούν και αφού τους γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις θα φτάσουν στην έκδοση J/APG-2.Το -2 θα είναι ισχυρότερο ενώ θα έχει γρηγορότερο επεξεργαστή σήματος και θα ''τρέχει'' νέους αλγόριθμους.

         Tο J/APG-1 ήταν το πρώτο ραντάρ τεχνολογίας AESA που μπήκε σε υπηρεσία παγκοσμίως,το ακολουθούσε όμως η φήμη της φτωχής απόδοσης,ενώ το σύστημα ψύξης του το περιόριζε σημαντικά,παρόλα αυτά ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η Ιαπωνία με την τεχνολογία που διέθετε εκείνη τη περίοδο.


        Το 2012 θα γίνουν εργασίες πιστοποίησης σε 16 αεροσκάφη κόστους 340 εκατ.¥/αφος ενώ σε 40 θα φορεθεί το νέο ραντάρ με κόστος 260 εκατ.¥/αφος.

 

Πηγή
        Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία και την εντολή που δώσατε στα παιδιά αυτά,στους ιπτάμενους που παλιά έρχονταν - και ξαφνικά κόπηκαν τα Ελληνικά αεροπλάνα και μας έδιναν κουράγιο,ξανάρχισαν οι πτήσεις χάριν της εντολής σας.Αυτό σημαίνει πάρα πολλά για εμάς.Μας παίρνανε τηλέφωνο από τη Σούδα και μας λέγανε σε μισή ώρα θα πετάξουμε,έβγαινε έξω από τα σπίτια από τα μαγαζιά ο κόσμος,αυτό περίμενε.

 Παύλος Πανηγύρης Δήμαρχος Μεγίστης προς Δημήτρη Αβραμόπουλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας.






Πηγή
Πωλητήριο βάζει η  USAF στο στόλο από C-27J και Block 30 RQ-4 Global Hawk που διαθέτει.Στα πλαίσια των περικοπών για την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων η USAF απέσυρε 38 C-27J και Block 30 Global Hawk.Τη μεταφορά εφοδίων στο Αφγανιστάν και τις ISR αποστολές ανέλαβαν τα C-130 και U-2 αντίστοιχα.
       


  Ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από το προσωπικό διεθνών σχέσεων το οποίο έχει επικοινωνήσει με πιθανούς αγοραστές.Μέχρι να βρεθεί ενδιαφερόμενος τα αεροσκάφη θα αποθηκευτούν προσωρινά στην αεροπορική βάση Davis-Monthan  σε κατάσταση type 1000 (άμεση επαναφορά σε πτητική κατάσταση).



Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις για την απόκτηση 100 μαχητικών F-35 που έκανε ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας,η Hurriet μας ''ενημερώνει'' πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διμερείς διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση του πηγαίου κώδικα του JSF.Την Τουρκία επίσης απασχολεί το γεγονός ότι τα F-35 θα στέλνονται στην Ιταλία  στο Ευρωπαϊκό κέντρο συντήρησης και λογιστικής υποστήριξης του F-35 για περιοδική συντήρηση και οι συζητήσεις στρέφονται στη δυνατότητα να πραγματοποιούνται στη Τουρκία οι όποιες εργασίες.

 Πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του αεροσκάφους θα επιτρέψει στους Τούρκους να πιστοποιήσουν όπλα και ατρακτίδια που έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι - όπως τη βόμβα HGSS ,το SOM  και το ατρακτίδιο στόχευσης ASELPOD - και να παραμετροποιήσουν τη λειτουργία των κυρίως συστημάτων και υποσυστημάτων του μαχητικού.

 Οι Τούρκοι επεδίωξαν τη πρόσβαση στο πηγαίο κώδικα του F-16 σε μια προσπάθεια απεξάρτησης της αμυντικής τους βιομηχανίας και παραμετροποίησης του μαχητικού κατά βούληση.Το περασμένο Νοέμβριο Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέραν πως οι Αμερικανοί αποδέσμευσαν το πηγαίο κώδικα του F-16.Πρίν την ''αποδέσμευση'' όμως μια σειρά από ''αυτοκτονίες'' μηχανικών της ASELSAN συγκλόνησαν τη Τουρκία.

 Σε διάστημα 6 μηνών - 7 Αυγούστου 2006,16 Ιανουαρίουυ 2006,26 Ιανουαρίου 2007 - τρείς μηχανικοί της ASELSAN βρέθηκαν νεκροί,οι θάνατοι τους αρχικά αποδόθηκαν σε αυτοκτονία για αποδειχθεί αργότερα πως δολοφονήθηκαν,ενώ ένας τέταρτος μηχανικός της εταιρίας επίσης βρέθηκε νεκρός κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τον Οκτώβριο του 2009.Οι δύο εργάζονταν σε πρόγραμμα που αφορούσε τα μαχητικά F-16 ενώ μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως χαρτογραφούσαν τον πηγαίο κώδικα του F-16.









Πηγή 
 Σύμφωνα με πηγές τα Mirage F-1 που θα αποσύρει η Γαλλική αεροπορία πιθανών να αποκτηθούν από τη Λιβύη.Τη πρόταση αναμένεται να κάνει ο Γάλλος υπουργός άμυνας Gérard Longuet σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη χώρα.

            
 Η Λιβύη είχε αποκτήσει 38 Mirage F-1 στα τέλη του '70 όμως το 1988 με το διεθνές εμπάργκο που της επεβλήθη διακόπηκε και η ροή ανταλλακτικών.Το 2005 με την αποκατάσταση των σχέσεων με τη δύση η Λιβύη υπέγραψε σύμβαση για την υποστήριξη 12 F-1 ύψους 100 εκατ. Ευρώ με τη Thales και τη Safran.

Πηγή 
Πέντε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά ενεπλάκησαν την Πέμπτη σε αεροπορικό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά λίγο έξω από τις τουρκικές ακτές της Μαύρης θάλασσας. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά κατευθύνονταν νότια πιθανότητα προς την Συρία ή -κατά μία άλλη εκδοχή-, απλώς έκαναν επίδειξη δύναμης με αφορμή την τουρκική στάση στο θέμα της Συρίας που από ότι φαίνεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ρωσία.

Τα πέντε ρωσικά βομβαρδιστικά προσεγγίστηκαν από τα τουρκικά F-16 όταν πλέον φαίνονταν οι ακτές της Τουρκίας σε ένα επεισόδιο που για πρώτη φορά μετά το 1990 καταγράφεται στην περιοχή. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν νωρίτερα εντοπιστεί από τα ραντάρ της βουλγαρικής Αεροπορίας 40 χλμ ανοικτά των βουλγαρικών ακτών. Κατά την διάρκεια της πτήσης τους τα ρωσικά βομβαρδιστικά δεν πλησίασαν τον βουλγαρικό εναέριο χώρο και για τον λόγο αυτό δεν απογειώθηκαν βουλγαρικά αεροσκάφη.

Eπιπλέον όπως αποκαλύφτηκε από τα βουλγαρικά ΜΜΕ για την αναχαίτιση τους στο διεθνή εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας αρμόδια είναι η νότια διοίκηση του ΝΑΤΟ η οποία επέλεξε να εμπλέξει τα τουρκικά μαχητικά σε μία ασυνήθιστη για τα χρονικά αποστολή αναχαίτισης ρωσικών βομβαρδιστικών στην περιοχή.

=Στρατιωτικοί αναλυτές εξηγούν την ρωσική κίνηση ως συνέχεια των μηνυμάτων που στέλνει η Μόσχα αναφορικά με την κατάσταση στην Συρία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η δύναμη κρούσης του ρωσικού αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov είχε καταπλεύσει σε συριακό λιμάνι ενώ στα ανοικτά των συριακών ακτών η ρωσική δύναμη και το Ναυτικό της Συρίας είχαν πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αναμένουμε αντίστοιχες πτήσεις και από τα Tu-160 Blackjack των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων. Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία νέα «σελίδα» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και σίγουρα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να προσαρμόσουν το σχεδιασμό τους για ένα μέτωπο που για δύο δεκαετίες θεωρείτο ανενεργό.


Πηγή 
        Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αποδέχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου την προσφορά της εταιρείας G4S Telematix SA στον ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό προμήθειας 375 Προσωπικών Ραδιοφάρων Εντοπισμού (Personal Locator Beacon: PBL)Τα PLB του νέου διαγωνισμού προορίζονται κυρίως για προσωπικό εδάφους όπως εκείνο της 31 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν προσωρινά και σε χειριστές.

@HellenicDefence


 Ινδικό Mirage 2000Η συντρίβη σήμερα.Οι υψηλόβαθμοι ιπτάμενοι - Αντιπτέραρχος και διοικητής της πτέρυγας - έκαναν επιτυχή χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.Το μαχητικό πέντε λεπτά μετά την απογείωση του και ενώ βρίσκονταν σε άνοδο παρουσίασε βλάβη στο κινητήρα αναγκάζοντας το πλήρωμα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.





Πηγή
 Χαρτοφύλακας που περιείχε έγγραφα που αφορούν το νέο αγγλογαλλικό UAV κλάπηκε στο Παρίσι.Στις 2 Φεβρουαρίου υπάλληλοι της Dassault θα ταξίδευαν με τρένο στο Λονδίνο.

@wiki
 Στο σταθμό άγνωστος άνδρας φέρεται ότι ''ενοχλούσε'' συνάδελφο του στελέχους και στη προσπάθεια του να παρέμβει άφησε τα έγγραφα αφύλακτα.Η αστυνομία εξετάζει το βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος για τον εντοπισμό του δράστη, αναφέρει το BBC.Το ζήτημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Πηγή 






 Το ατρακτίδιο ηλεκτρονικής αναγνώρισης ASTAC αναμένεται να φορέσουν τα Mirage 2000 D μετά από την απόφαση της Γαλλικής αεροπορίας για την απόσυρση των Mirage F-1 CR.H Thales,κατασκευαστής του ASTAC,κέρδισε συμβόλαιο από το Γαλλικό υπουργείο άμυνας για την στα πιστοποίηση του ατρακτίδιου στα ''D'' με τις εργασίες να ολοκληρώνονται το 2014.






Πηγή
(C)TAI



 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της USAFE τέλος του χρόνου θα γίνει η πρώτη μεταστάθμευση μαχητικών της Αμερικάνικης αεροπορίας στη Πολωνία.Η Πολωνία και οι ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2011 συμφώνησαν στην ανάπτυξη δυνάμεων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε Πολωνικό έδαφος.Το κείμενο που υπογράφει προβλέπει τη μόνιμη παραμονή ενός αποσπάσματος Αμερικανών στρατιωτών σε πολωνικό έδαφος και την εκ περιτροπής στάθμευση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, οι πιλότοι των οποίων θα εκπαιδεύονται μαζί με τους Πολωνούς πιλότους.

 Το αεροπορικό απόσπασμα θα φιλοξενεί F-16 και C-130 από την USAFE και την USAF όπου θα σταθμεύουν για 1-2 εβδομάδες ενώ θα απαρτίζεται από μόνιμο προσωπικό εδάφους 10 ατόμων.


Πηγή
(C)forsvaret
Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι συμμετοχές του φετινού Tiger Meet,δυστυχώς η 335M δεν θα στείλει αεροσκάφος αλλά ''παρατηρητές''. Το φετινό Tiger Meet είχε προγραμματισθεί να γίνει στη Πορτογαλία αλλά εξαιτίας δραστικών περικοπών στην άμυνα τη διοργάνωση ανέλαβε η Νορβηγία.Για το 2013 το NTM θα διεξαχθεί - αν δεν αλλάξει κάτι - στην Ελλάδα στο αεροδρόμιο του Άραξου.

Πηγή
(C)LM



       Ο δοκιμαστής πιλότος της Βασιλικής Αεροπορίας Της Αγγλίας έγινε ο πρώτος Βρετανός που πέταξε με F-35 στις 21.02.2012.

Πηγή
        Σύμφωνα με ανακοίνωση του USMC επτά πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους μετά από εναέρια σύγκρουση δύο ελικοπτέρων ΑH-1W Cobra και UH-1Y Huey.
@wiki


Πηγή 
 Την αγορά 100 αμερικανικών F-35 έναντι 16 δισ. δολ. σχεδιάζει η Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ισμάτ Γιλμάζ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μilliyet.Όπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Γιλμάζ ανέφερε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του τουρκικού κοινοβουλίου ότι η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει 100 F-35 και δύο θα παραδοθούν το 2015.

 Και στο παρελθόν η Αγκυρα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35 (Joint Strike Fighter, JSF.Είναι όμως η πρώτη φορά που ένας Τούρκος αξιωματούχος ανακοινώνει το κόστος του προγράμματος για την Τουρκία. Η Αγκυρα είχε δηλώσει ότι επανεξετάζει τον αριθμό των αεροσκαφών που σχεδιάζει να αγοράσει.
(C)LM

Πηγή 
(C)army.gr
 



     Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά βολή κατευθυνόμενου αντιαρματικού πυραύλου από κινούμενα επιθετικά ελικόπτερα AH–64 DHA LONGBOW (APACHE) του 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων, στο Πεδίο Βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ» (Νοτίως Ν. Ύδρας). Η βολή από το ζεύγος των επιθετικών ελικοπτέρων, πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (περιορισμένη ορατότητα, ισχυρός άνεμος, βροχή) σε θαλάσσιο περιβάλλον και από ιδιαίτερα χαμηλό ύψος (περίπου 25 μέτρα).Τη διαδικασία της βολής παρακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιβαίνων σε επιθετικό ελικόπτερο AH – 64 DHA LONGBOW.

(C)geetha.mil.gr

(C)geetha.mil.gr

(C)geetha.mil.gr

(C)geetha.mil.gr

(C)geetha.mil.gr

(C)geetha.mil.gr

(C)geetha.mil.gr

(C)army.gr

(C)army.gr

(C)army.gr

 Πηγή







 Το μεσημέρι αναχώρησαν από τη Μάλτα τα δύο Mirage F-1 με τελικό προορισμό τη Λιβύη.Στα χειριστήρια οι ίδιοι ιπτάμενοι που τα έφεραν στο   νησί ένα χρόνο πρίν...


(C)Mark Zammit
 Ένα μήνα πρίν είχε αποκαλυφθεί από τον υπουργό εξωτερικών της Μάλτας η πρόθεση να επιστραφούν άμεσα τα Mirage F-1 ενώ μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις κλιμάκιο τεχνικών έφτασε στο νησί όπου μετά από τις απαραίτητες ενέργειες τα καταστήσε αξιόπλοα.



Τα μαχητικά παρέδωσε και επίσημα ο Μαλτέζος πρωθυπουργός σε τελετή.






Πηγή





         Το επίσημο περιοδικό της Γαλλικής αεροπορίας (armée de l'air),μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ.


 Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), απέστειλε ελικόπτερο Super Puma στο Μαυροβούνιο για παροχή βοήθειας, μετά από αίτημα του Υπουργείου Άμυνας της χώρας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος. Από την Τρίτη, 14 έως και την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 το ελικόπτερο της ΠΑ συμμετείχε στις ακόλουθες αποστολές:
  • Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012:
    Απεγκλωβισμός εννέα εργατών από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα Piva, ρίψη εφοδίων και υλικών στο εργοστάσιο και μεταφορά επτά τεχνικών για τη λειτουργία του εργοστασίου.
  • Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012:
    Μεταφορά, πάνω από ένα τόνο, τροφίμων και φαρμάκων, από την πόλη Cetinje σε περίπου δέκα αποκλεισμένους οικισμούς.
    Μεταφορά στρατιωτών από την Podgorica στο Kolasin.
  • Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012:
    Μεταφορά, πάνω από ένα τόνο, τροφίμων και φαρμάκων από την πόλη Cetinje σε περίπου δέκα αποκλεισμένους οικισμούς. Επιστροφή αποκλεισμένου κατοίκου στην οικία του, στην περιοχή του Grab.
    Mεταφορά, πάνω από ένα τόνο, τροφίμων και φαρμάκων από την πόλη Cetinje σε περίπου δέκα αποκλεισμένους οικισμούς.
    Παραλαβή και μεταφορά αποκλεισμένου ασθενούς στην Podgorica.
  • Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012:
    Μεταφορά στρατιωτών και υλικών στο αποκλεισμένο Plav.
    Μεταφορά αποκλεισμένων ατόμων από το Plav στην Podgoritca. 
(C)HAF


Παροχή Βοήθειας με Super Puma στο Μαυροβούνιο - 1 from haf.webmaster on Vimeo.


Παροχή Βοήθειας με Super Puma στο Μαυροβούνιο - 2 from haf.webmaster on Vimeo.


Παροχή Βοήθειας με Super Puma στο Μαυροβούνιο - 3 from haf.webmaster on Vimeo.



haf.gr


Από την εκπομπή με Αρετή και Τόλμη
              

        Σε ελάχιστο χρόνο μετά την απογείωση και σε πολύ χαμηλό ύψος, το σμήνος εμφανίζεται μπροστά στα μάτια των επισήμων σε σχηματισμό ΒΟΧ εκτελώντας μια πλήρη κλειστή στροφή 360 μοιρών. Οι επίσημοι απορούν, ο ένας κοιτάζει τον άλλον. Είναι έτοιμοι να ρωτήσουν τι κάνει ο Κόκκας, αλλά δεν προλαβαίνουν. Τα τέσσερα ατσάλινα πουλιά αρχίζουν να περιστρέφονται, ν' ανακυκλώνουν, να μετασχηματίζονται, τη μια στιγμή να γλύφουν το έδαφος και την άλλη να ορμούν κατακόρυφα στο γαλάζιο ουρανό. Όλοι μένουν εκστατικοί, γεμάτοι δέος αλλά και υπερηφάνεια. Η επίδειξη είναι τέλεια. Οι ακροβατικοί ελιγμοί άριστοι, η συνεκτικότητα των αεροσκαφών απρόσμενη και τέλος η διασταύρωση και των τεσσάρων αεροσκαφών, που ήρθαν από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, τόσο ταυτόχρονη, που κανένα μάτι δεν μπόρεσε να διακρίνει την ελάχιστη διαφορά χρόνου. Μετά από λίγο τα τέσσερα παλικάρια προσγειώνονται.

Πηγή 
        Σύμφωνα με την JP η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ σχεδιάζει να αποκτήσει και δεύτερη μοίρα JSF,απομένει να καθοριστεί από το υπουργείο οικονομικών ο προϋπολογισμός για την άμυνα.H IAF θα αναμένεται να δώσει την παραγγελία για 20 F-35 στα τέλη του 2012 - αρχές του 2013 με τα πρώτα μαχητικά να παραλαμβάνονται το 2020.Η πρώτη σύμβαση ύψους 2.75 δίς $ αφορούσε τη προμήθεια 20 JSF και υπογράφει τον Οκτώβριο του 2010  με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2017 και τους πρώτους Ισραηλινούς ιπταμένους να εκπαιδεύονται στο τύπο το 2016.Τα F-35 θα επιχειρούν από τη αεροπορική βάση Nevatim που σήμερα φιλοξενεί δύο μοίρες με μαχητικά F-16 A/B
 
Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ Hoshyar Zebari σε επισκέψη του στη Σεούλ τη προηγούμενη εβδομάδα,αναφέρθηκε σε πιθανή αγορά του εκπαιδευτικού/ελαφρού μαχητικού T-50.Σε συνέντευξη στην εφημερίδα ''The Korea Herald'' δήλωσε πως είναι το κατάλληλο αεροσκάφος για να συμπληρώσει την αγορά των 38 F-16.Αν και υπουργός δεν αποκάλυψε λεπτομέριες για την επικείμενη αγορά ο Ιρακινός τύπος κάνει λόγο για απαίτηση για 24 εκπαιδευτικών συνολικού κόστους 533-639 εκατ.$.Οι δηλώσεις έρχονται μια εβδομάδα μετά την επιλογή του M-346 από το Ισραήλ έναντι του T-50.



Πηγή
(C)LM
(C)LM

       16.02.2012 Τη πρώτη του πτήση με εξωτερικό φορτίο πραγματοποίησε ένα F-35 από τη βάση Edwards.Το πρωτότυπο έφερε AIM-9X σε δύο από τους έξι αναρτημένους πυλόνες μεταφοράς οπλισμού και εσωτερικά δυο βόμβες GBU-31.

Πηγή
       Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Ρώσικης αεροπορίας Vladimir Drik,το 2020 θα αρχίσουν οι μονάδες να παραλαμβάνουν νέο αεροσκάφος εγγύς υπστήριξης,το οποίο θα αντικαταστήσει σταδιακά το αξιόπιστο Su-25. To νέο μαχητικό θα ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις του πεδίου μάχης θα φέρει σύγχρονο οπλισμό νέο σύστημα ναυτιλίας και ραντάρ ενώ θα στο σκάφος θα υπάρχουν στοιχεία stealth.

        Σήμερα στη Ρωσία συνεχίζεται την αναβάθμιση των ξεπερασμένων Su-25 στην έκδοση Su-25SM η οποία προσφέρει αυξημένη επιβιωσημότητα και αποτελεσματικότητα.30 ''SM'' ήδη πετούν ενώ σχεδιάζεται να εκσυγχρονιστούν ακόμη 80.

@wiki


Πηγή 
 Η Ινδική αεροπορία σχεδιάζει την απόκτηση ακόμη 71 Mi-17 V5.Από αυτά,τα 59 θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα Mi-8 και Mi-17IV ενώ θα 12 δοθούν στο υπουργείο εσωτερικών.Ήδη κατασκευάζονται 80 ελικόπτερα στην Ρωσία μετά από την υπογραφή συμβολαίου ύψους 1.3 δίς $. το 2008.Τα πρώτα 20 παρελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα,οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2014.Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες του Mi-8 και Mi-17 παγκοσμίως με πάνω από 200 ελικόπτερα στη δύναμη της.


@en.ria





Πηγή
Η προμήθεια εναέριων τάνκερ βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της RSAF .Έχει ήδη ζητηθεί RFI (request for information) ενώ πηγές του υπουργείου άμυνας επισημαίνουν πως μέχρι το καλοκαίρι θα ζητηθεί RFP (request for proposal) για έξι αεροσκάφη.Το νησιωτικό κράτος επιχειρεί από το 1999 με 6 εκσυγχρονισμένα Boeing KC-135R παρόλα αυτά παρουσιάζουν υψηλό κόστος και δυσκολία συντήρηση.Στο αεροπορικό σαλόνι Singapore Airshow 2012 το παρών έδωσαν το Ευρωπαϊκό Α330 MRTT,το Ισραηλινό 767 Multi-Mission Tanker Transport,και η Boeing με το KC-46 το οποίο προηγείται λόγο δεσμών Σιγκαπούρης - ΗΠΑ στα εξοπλιστικά.


@wiki


Πηγή
A Tiger in the Viper




F-16C Block 52+ AdvΜοίρα Παρατηρήσεις - Φωτογραφίες
001335 MDB-110 / 20.05.09 Αζόρες προ παράδοσης / NTM 13
002335 M19.06.09 Αζόρες , προ παράδοσης / JSOW / JDAM
003335 MNTM 11 / TLP 12-3
004335 M20.05.09 Αζόρες , προ παράδοσης
005335 MCFT
006335 MCFT / TLP 12-3
007335 M CFT 1 , 2 / TLP 12-3
008335 M29.05.12 Αζόρες , προ παράδοσης
009335 M01.09.09 Αζόρες , προ παράδοσης / JSOW
010335 MJDAM / 24.07.09 Αζόρες προ παράδοσης / NTM 11 / 14.10.11 Επετειακό 70 χρόνια 335Μ tailband,νυχιές 1 , 2 / NTM 13
011335 MCFT
012335 M01.09.09 Travel pod , Αζόρες προ παράδοσης
013335 MCFT / 01.09.09 Αζόρες προ παράδοσης 1 , 2
014335 MCFT 1 ,2 / 29.10.09 Αζόρες προ παράδοσης / ΝΤΜ 13
015335 MCFT
016335 M
017335 M
018335 M
019335 MTLP 12-3
020335 MCFT / GBU-34 JDAM 1 , 2 / AGM-154C JSOW 1 , 2 / (S/N 020;) 14.10.11 Επετειακό , 70 χρόνια 335Μ 1 , 2






F-16D Block 52+ AdvΜοίρα Παρατηρήσεις - Φωτογραφίες
021335 M02.10.09 Αζόρες προ παράδοσης / NTM 2011 1 , 2
022335 M29.09.09 Αζόρες προ παράδοσης
023335 M29.09.09 Αζόρες προ παράδοσης / NTM 13
024335 M
29-30.09.09 Αζόρες προ παράδοσης 1 , 2 / 17.05.11 Απώλεια ριναίου τροχού
025335 M11.12.09 Αζόρες προ παράδοσης / Lantirn
026335 M
027335 MCFT
028335 MEnchanced Paveway II / DB-110 1, 2
029335 M
030335 MCFT