(C)Army.gr
Από την ΤΑΜΣ «ΣΧΗΣ (ΠΖ) ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ».


Πηγή
(C)384@S.A.


 Ολοκλήρωσε την αποστολή του και επιστρέφει στην Ελλάδα το ελικόπτερο Super Puma, το οποίο τέθηκε στη διάθεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, κατόπιν αιτήματός της, για τον απεγκλωβισμό επιβατών αμαξοστοιχίας στην Ποτγκόριτσα και την ανακούφιση του πληθυσμού που επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία. 

 Από την Τρίτη μέχρι και χθες, το Super Puma, στις 11,8 ώρες πτήσης του, εκτέλεσε επιχειρήσεις μεταφοράς προσωπικού, διάσωσης και απεγκλωβισμού πολιτών και ρίψης εφοδίων και αγαθών σε γύρω περιοχές. Ανάμεσα στις αποστολές του που διεξήχθησαν σε περιοχή 70 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Ποντγκόριτσας, ήταν η μεταφορά τεχνικών σε υδροηλεκτρικό φράγμα για την αποκατάσταση βλάβης και ο απεγκλωβισμός εννέα ατόμων από περιοχή που είχε αποκλειστεί από τα χιόνια.

 
Πηγή 



(C)384@S.A.

(C)384@S.A.

(C)384@S.A.

(C)384@S.A.

(C)384@S.A.


Ευχαριστούμε για την άδεια αναδημοσίευσης των φωτογραφιών.
(C)Boeing

Παραδόθηκε το πρώτο Α-10 που "φόρεσε" τις νέες πτέρυγες. Η αντικατάσταση της πτέρυγας έγινε στο πλαίσιο σύμβασης που κέρδισε η Boeing για την κατασκευή 233 πτερύγων σε συνεργασία με την ΚΑΙ (Korean Aerospace Industries). Η ενισχυμένη πτέρυγα θα δώσει στο A-10 την απαραίτητη "δύναμη" και θα του επιτρέψει να επιχειρεί ώς το 2040. 

Πηγή

Διάσωση Επιβαινόντων σε Γαλλική Θαλαμηγό from haf.webmaster on Vimeo.

        Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε στις 04:57, από το αεροδρόμιο Χίου, με σκοπό τη διάσωση των οκτώ Γάλλων υπηκόων που επέβαιναν στη θαλαμηγό "Yogi", Γαλλικής σημαίας, η οποία παρουσίασε πρόβλημα εισροής υδάτων.


       Η θαλαμηγός, βρισκόταν μεταξύ νήσων Σκύρου-Ψαρών (21 ΝΜ Δυτικά από το Βορειοδυτικό άκρο Ψαρών). Το Super Puma βρέθηκε στο σημείο στις 05:30. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η άμεση ανάσυρση των επιβαινόντων λόγω δυσμενών συνθηκών.


          Στη συνέχεια, απογειώθηκε δεύτερο ελικόπτερο Super Puma, από την 130 Σμηναρχία Μάχης/Αεροδρόμιο Λήμνου, στις 06:49, το οποίο διέσωσε τους οκτώ Γάλλους και τους μετέφερε με ασφάλεια στη νήσο Σκύρο στις 09:10.







Πηγή


 Άλλη μια έκδοση θα προστεθεί στη μεγάλη οικογένεια των F-16 όπως αποκάλυψε η Lockheed Martin στο αεροπορικό σαλόνι ''Singapore 2012'' .Τo νέο F-16 θα φορά radar AESA,νέο υπολογιστή αποστολής και ''αρχιτεκτονική'',ψηφιακής αρτηρία υψηλής ταχύτητας δεδομένων,θα έχει γυάλινο πιλοτήριο ενώ θα συμπεριληφθούν βελτιώσεις που έχουν επισημανθεί κατά καιρούς από την USAF και τις αεροπορικές δύναμεις που επιχειρούν με το F-16.Η νέα έκδοση θα προσφέρεται  και σαν ''πακέτο'' αναβάθμισης για τις αεροπορικές δυνάμεις που ήδη έχουν F-16. 

 Με 4.500 παραδόσεις μαχητικών σε 26 χώρες και τις συνεχείς καθυστερήσεις του πολύπαθου F-35 ήταν φυσικό επόμενο για το F-16 να συνεχίσει την εξέλιξη του.Το πετυχημένο μαχητικό με πάνω από 13 block παραγωγής έφτασε στην έκδοση E/F τη πλέον σύγχρονη που πετά σήμερα προπομπό της ''V'' πάντα προσαρμοζόμενο στα αεροπορικά δεδομένα της εποχής.


Πηγή


Στο μεγαλύτερο αεροπορικό σαλόνι της Ασίας με τις ανταποκρίσεις του FlightGlobal.

(C)Dutch DoM
 11 Φεβρουαρίου 2012, τα Ολλανδικά F-16 συμπληρώνουν 2.000.000 ψηφιακά καρέ πάνω από το Αφγανιστάν.Το κλιμάκιο των Ολλανδών πετά σε αναγνωριστικές πτήσεις με το ατρακτίδιο RecceLite από το Σεπτέμβρη του 2009 συνήθως καταπτεύοντας δρομολόγια και ανιχνεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς.Οι εικόνες παραλαμβάνονται από το κέντρο τακτικής αναγνώρισης στο Mazar-e Sharif πριν το F-16 προσγειωθεί και μετά από ανάλυση προωθούνται,στα κέντρα επιχειρήσεων,συμβάλλοντας έτσι καθημερινά στην ασφάλεια του προσωπικού της ISAF.

 Πηγή
@wiki

 Η BAE κέρδισε συμβόλαιο από την Northrop Grumman μετά από διαγωνισμό για την κατασκευή 20 ολοκληρωμένων συστημάτων αυτοπροστασίας που θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα AN/APR-50.To νέο σύστημα με το RVR θα δίνουν στο πλήρωμα εικόνα των ηλεκτρονικών απειλών και θα αυξήσουν την ''επίγνωση της κατάστασης''.

 Πηγή
 Μη επανδρωμένο όχημα Searcher του Ινδικού ναυτικού συνετρίβη τη Πέμπτη ενώ επέστρεφε στη βάση του μετά από άσκηση στο κόλπα Bengal.Τα Searcher MK II παρελήφθησαν πρίν ένα χρόνο και μαζί με τα Heron σχημάτισαν μοίρα για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων από την Αραβική θάλασσα ως την περιοχή Gujarat.

(C)IndianNavy


Πηγή
© Federalna

 Η Βοσνία έχει προσωρινά καθηλώσει το στόλο από Mi-8/17 μετά από συντριβή που είχε ο τύπος στις 10 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια παράδοσης προμηθειών σε αποκλεισμένα χωριά λόγο κακοκαιρίας.

Το ελικόπτερο πραγματοποίησε βαριά προσγείωση - πιθανότατα - μετά από βλάβη στο ουραίο στροφείο,οι 11 επιβαίνοντες επέζησαν της πτώσης,ανάμεσα τους και τηλεοπτικό συνεργείο που κατέγραψε το συμβάν.



        Εγκαταλείφθηκε και επίσημα λόγο κόστους το σχέδιο αντικατάστασης των PZL με ΑΤ-802 ή Thrush όπως είχε προτείνει επιτροπή που είχε συσταθεί μετά το θάνατο του Σμηναγού Στέργιου Κωτούλα.
Πρόσφατα η Π.Α. αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής γνωμοδότησης για τη γενική επισκευή αεροκινητήρων των PZL.Το 2011 οι ''μικροί'' της Π.Α. έβαλαν ''αθόρυβα και αποτελεσματικά'' 1823 ώρες σε 1163 εξόδους.

Πηγή 
        Το ελικόπτερο είχε προορισμό,μικρό νησί 40 χιλιόμετρα βόρεια του Taehwa και μετέφερε ''δώρα''για τους κατοίκους του.Στη φάση της προσεγγισης ακούμπησε σε βράχο με αποτέλεσμα να κάνει βαρυά προσγείωση και εξεράγει.Ο πιλότος και το τηλεοπτικό συνεργείο κατάφεραν και απομακρύνθηκαν,ο υπουργός Kim Bong Cheol όμως και τέσσερεις ακόμη επιβαίνοντες δεν κατάφεραν να απεγκλωβιστούν εγκαίρως.



(C)Yonhap
 Πηγή
(C)FlightGlobal
Στο μεγαλύτερο αεροπορικό σαλόνι της Ασίας με τις ανταποκρίσεις του FlightGlobal.
(C)kzielinski.pl
         A-10 απογειώνεται για άλλη μια εκπαιδευτική πτήση στη Red Flag 12-2.Σε αυτή την εκπαιδευτική ενότητα οι ξένες συμμετοχές είναι της Σαουδική Αραβίας και  η Ν.Κορέας με 6 F-15K.Στην 12-3 αναμένεται να λάβουν μέρος η Μεγάλη Βρετανία με Tornado Gr.4 και η Βασιλική αεροπορία της Αυστραλίας με F-18.


 Σύμφωνα με την Jerusalem Post το υπουργείο αμύνης του Ισραήλ επέλεξε το M-346 Master σαν το επόμενο εκπαιδευτικό της IAF.Το πρώτο αεροσκάφος να αναμένεται να παραληφθεί το 2014 οπότε και θα αρχίσει η αντικατάσταση των υπέργηρων Skyhawk.Η απόφαση αναμένεται να έχει επίπτωση στις σχέσεις Ισραήλ Ν.Κορέας με τη δεύτερη να καταγγέλλει έξι μέρες πριν πως ο διαγωνισμός δεν διεξήχθη με διαφανή κριτήρια και διεθνή πρότυπα. Το κόστος της προμήθειας 30 εκπαιδευτικών αγγίζει το 1 δίς $ και σε αντάλλαγμα για την επιλογή της πρότασης της Alenia οι Ιταλοί έχουν δεσμευθεί για την αγορά αμυντικών συστημάτων.


Πηγή
        Σύμφωνα με τον υπάρχον σχεδιασμό τα Su-24 της Ρώσικης π.α. θα αντικατασταθούν σταδιακά ώς το 2020 από τα νεότερα Su-34.Η συζήτηση για την κατάσταση τους φούντωσε μετά το τρίτο ατύχημα που είχε ο τύπος μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών.Τα 124 Su-24 της Ρώσικης π.α. θα αντικαταστήσουν Fullback προς το παρόν όμως βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος μέχρι να εξακριβωθούν τα αίτια του τελευταίου ατυχήματος στα Ουράλια.




Πηγή 
(C)FlightGlobal
Στο μεγαλύτερο αεροπορικό σαλόνι της Ασίας με τις ανταποκρίσεις του FlightGlobal.
@videoscreenshot




         
 Σε ανταπόκριση σημερινού αιτήματος του Υπουργείου Άμυνας του Μαυροβουνίου προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, για την παροχή συνδρομής στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού επιβατών αμαξοστοιχίας που έχει ακινητοποιηθεί λόγω χιονοστιβάδας, βορείως της Ποντγκόριτσας, από την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, η Πολεμική Αεροπορία, απέστειλε ελικόπτερο Super Puma στο Μαυροβούνιο.
(C)HAF
             Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης, υποδέχθηκε στο γραφείο του, τον Ισραηλινό Υποπτέραρχο, Amir Eshel, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών για το έτος 2012, και συνομίλησαν επί θεμάτων αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Πηγή
             Σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ Ν.Α. Ρόδου στις 11:13 και στις 11:46 δύο εξ αυτών πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν Αγαθονησίου. Κατά τη διάρκεια της υπέρπτησης τα αεροσκάφη πετούσαν σε ύψος 3.700 πόδια και εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:47.

 Πηγή
Αμερικανικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εμπορική αξιοποίηση αεροπλάνου που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στη Φλώρινα! Σχεδιαστής και κατασκευαστής δεν είναι κάποιος επαγγελματίας αεροναυπηγός, άλλα ο πρόεδρος της Αερολέσχης Φλώρινας Γιώργος Ηλιόπουλος, δημιουργός δύο αεροσκαφών.
Ο κ. Ηλιόπουλος ήταν αστυνομικός και «τα λεφτά δεν περίσσευαν». Όταν επισκέφθηκε ειδικά καταστήματα στον Καναδά, κάποιος τού έδωσε την ιδέα να κατασκευάσει αεροπλάνο με υλικά που μπορούσε να βρει.
 Έτσι, κατασκεύασε το πρώτο του ξύλινο αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας παλιά έπιπλα και ένα αναπηρικό καροτσάκι, ενώ τοποθέτησε κινητήρα αυτοκίνητου.
Μιλώντας τόνισε ότι χρειάστηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του, άλλα και το φόβο μην καταντήσει το εγχείρημα του μια φαιδρή ιστορία για έναν τρελό που προσπάθησε να φτιάξει αεροπλάνο.
Όταν ολοκληρώθηκε ο «Λυγκιστής», όπως ονομάστηκε το πρώτο αεροσκάφος, θεώρησε ότι εκπλήρωσε το όνειρό του και ότι δεν θα επιχειρούσε και πάλι κάτι ανάλογο, ακόμα και να του έδιναν 1 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, η «ψώρα» δεν τον άφησε να ησυχάσει και κατασκεύασε το δεύτερο αεροσκάφος από τσίγκους τυπογραφείου, σε κλίμακα 1 προς 6. Όταν πέταξε, κόντεψε να πάθει καρδιακή προσβολή, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ύστερα από κοπιαστική δουλειά και 3000 τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου το κατασκεύασε και σε κανονικό μέγεθος, χρησιμοποιώντας αεροπορικό αλουμίνιο και ο «Αρχων» έκανε το πρώτο του ταξίδι στους αιθέρες.
Πρόκειται για ένα υπερελαφρό αεροσκάφος που μοιάζει με μαχητικό. Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, έχει δεχτεί πολλά e-mail από αμερικάνικες εταιρείες για την εμπορική του αξιοποίηση.
Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι είχε από μικρός πάθος με τα αεροπλάνα. Θυμάται την εικόνα του αεροπλάνου στο αναγνωστικό της Β' δημοτικού που το έχει κρατήσει, αν κι έχουν περάσει πολλά χρονιά.
Το έναυσμα για να ασχοληθεί σοβαρά, «επιστημονικά» όπως λέει ήταν μια εικόνα σε περιοδικό ποικίλης ύλης. Ξεκίνησε να κατασκευάζει μοντέλα αεροπλάνων και κατέγραφε σχολαστικά τις παρατηρήσεις του. Παράλληλα, σχεδίαζε αεροσκάφη μέσω υπολογιστή.

Πηγή 

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη με τον δημιουργό του Archon και του Λυγκιστή,Γ.Ηλιόπουλο


(C)www.NoF35.org
 Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι συνεδρίασε το ανώτατο συμβούλιο άμυνας της χώρας όπου τονίστηκε  ότι ''πρέπει να αναθεωρηθούν'' τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου αυτό είναι δυνατό,δείχνοντας την αγορά 131 μαχητικών F -35, συνολικού κόστους 15 δισ. ευρώ.
 
Τα κόμματα της κεντροαριστεράς, το ''Δημοκρατικό Κόμμα'', το ''Αριστερά και Ελευθερία'' και το ''Ιταλία των Αξιών'', μαζί με το μετριοπαθές ''Μέλλον και Ελευθερία'', ζητούν την άμεση επανεξέταση της προμήθειας.Εκτός από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους την ακύρωση της σύμβασης ζητούν και οι Acli (Καθολικοί Σύνδεσμοι των Ιταλών Εργαζομένων), οι οποίοι προβάλλουν το αίτημα να επενδυθούν τα 15 δισ. ευρώ στην προστασία του περιβάλλοντος, στις αντιπλημμυρικές δαπάνες και στην ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται συνεχώς από την οικονομική κρίση.

  Στις 25 Φεβρουαρίου, οι Acli, μαζί με σειρά άλλων
οργανώσεων, οργανώνουν πανιταλική κινητοποίηση σε εκατό πλατείες της χώρας, με σύνθημα ''όχι στα F-35''.

Πηγή
@
 Η ραγδαία αύξηση του κόστους και οι σημανικές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του νέου μαχητικού αεροσκάφους F-35 οφείλεται ενδεχομένως στην διαρροή απόρρητων τεχνολογιών στη Κίνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Aviation Week, το Πεκίνο απέκτησε πρόσβαση σε πληροφορίες για ευαίσθητα συστήματα του αεροσκάφους υποκλέπτοντας τις τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα ανάπτυξης και συγκεκριμένα των υπεργολάβων της Lockheed Martin, οι οποίοι αποδείχθηκαν ιδιαίτεροι ευάλωτοι στην κινεζική κατασκοπεία.Διαβάστε το υπόλοιπο στο Strategy Report
Μια ματιά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Ch-53


 Μαχητικό Mig-27 της αεροπορίας της Σρί Λάνκα συντρίβει εχθές το μεσημέρι με τον ιπτάμενο να διασώζεται κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για βλάβη στο κινητήρα.

@
Πηγή
 Σε αναζήτηση μικρότερου αεροσκάφους - φορέα -  που θα φιλοξενήσει τα συστήματα του P-8 Poseidon βρίσκεται η Boeing.Η εταιρία επίσης,προσανατολίζεται στη προώθηση μιας υποβαθμισμένης έκδοσης προς εξαγωγή.Όπως δηλώνουν στελέχη της Boeing το P-8 έχει τεράστιες δυνατότητες σαν αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας αλλά δεν ενδιαφέρονται όλες οι χώρες για τον ανθυποβρυχιακό του ρόλο ή για την μεγάλη ακτίνα δράσης του.Μια υποβαθμισμένη έκδοση του και με άλλο αεροσκάφος αλλά με τις ίδιες δυνατότητες ISR (Intelligence, Surveillance και Reconnaissance)θα το έκανε ελκυστικότερο προς εξαγωγή. 

        Το P-8 βασίζεται στο 737 αντικαταστήσει σταδιακά τα γηρασμένα P-3 Orion το USN προσανατολίζεται στην απόκτηση περίπου 117 αεροσκαφών αν και στο πλαίσιο των περικοπών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Ομπάμα το Αμερικάνικο ναυτικό θα αποκτήσει 10 λιγότερα ΑΦΝΣ,ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης είναι η Ινδία η οποία έχει παραγγείλει 8.

@

Πηγή

 Η Βραζιλία είναι πλέον «πολύ πιθανό» να επιλέξει το Γαλλικό μαχητικό Rafale ως το επόμενο κύριο αεροσκάφος της πολεμικής της αεροπορίας, είπαν χτες κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ και οι σύμβουλοί της πιστεύουν ότι η προσφορά της Dassault Aviation για την πώληση αρχικά 36 μαχητικών είναι η καλύτερη από τις τρεις που έχουν υποβληθεί.
 Τα άλλα δύο αεροσκάφη που έχουν προταθεί στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού είναι το F-18 της Boeing και το Gripen της Saab. Η σύμβαση αναμένεται να ανέλθει στα 4 δισ. δολάρια, αλλά θα αποδειχθεί πολύ υψηλότερη λόγω των συμβολαίων συντήρησης και τις συνακόλουθες παραγγελίες. Η Ρουσέφ χαρακτηρίζει τη συμφωνία ιδιαίτερα κρίσιμη για τις στρατιωτικές και στρατηγικές συμμαχίες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες--καθώς η Βραζιλία συνεχίζει να ενισχύεται, μετατρεπόμενη σε σημαντική οικονομική δύναμη στην περιφέρεια.

 Η Ρουσέφ αμφέβαλε για το Rafale διότι το μαχητικό δεν είχε αγοραστές εκτός της Γαλλίας. Υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Dassault διέθετε τις αναγκαίες δυνατότητες κλίμακας για την παραγωγή και συντήρηση των μαχητικών σε λογικό κόστος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η σύμβαση που συνήψε η Ινδία με την γαλλική βιομηχανία για την αγορά 126 τέτοιων μαχητικών μετέβαλε την κατάσταση. Ο Βραζιλιάνος υπουργός Άμυνας Σέλσου Αμορίμ ταξίδεψε στο Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα όπου συζήτησε για τη συμφωνία αυτή και εξέτασε τα έγγραφα που σχετίζονταν με την προσφορά της Ντασό.

 «Η συμφωνία με την Ινδία άλλαξε τα πάντα», είπε μία από τις πηγές. «Μετά την απόφαση της Ινδίας, είναι τώρα πολύ πιθανό ότι το Rafale θα είναι ο νικητής κι εδώ».
Οι πηγές εξήγησαν ότι η Dassault προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό ενός προηγμένου μαχητικού και της μεταφοράς τεχνολογίας που, σύμφωνα με τον Αμορίμ, θα κρίνει τελικά την σύναψη της σύμβασης. Η Μπραζίλια θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή για την ενίσχυση της δικής της αμυντικής βιομηχανίας, ειδικά της αεροπορικής βιομηχανίας Embraer.

 Προηγουμένως η Ρουσέφ θεωρείτο πως έκλινε υπέρ του F-18, όμως οι ΗΠΑ θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στην εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας, γεγονός που φέρνει την παραγωγό του Boeing σε μειονεκτική θέση.
@

 Μια τέτοια συμφωνία θα ενίσχυε τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όμως παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν θα ανακοινωθεί παρά μετά τις εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου στη Γαλλία, ώστε η συμφωνία να μην αποκτήσει πολιτικοποιημένο χαρακτήρα, ενώ σημειώνουν πως εάν υπάρξουν τροποποιήσεις στη συμφωνία με την Ινδία δεν αποκλείεται η βραζιλιάνικη κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.

Πηγή 
                     Υλικό της δεκαετία του '60 από ατυχήματα σε αεροπλανοφόρα με F-4 Phantom,A-4 Skyhawk και F-8 Crusader.

(C)Ripper Swede Hedberg


DSC03628





Mirage 2000 EGM Μοίρα Παρατηρήσεις - Φωτογραφίες
210 332 ΜΠΚ 30.09.97 , Συνετρίβη  / ΧΧ.ΧΧ.97 Ανέλκυση / XX.03.03 Επισκευάσθηκε και πέταξε ξανά
212 332 ΜΠΚ Super 530D - Magic 2 / 3 δεξαμενές / Display
213 332 ΜΠΚ QRA
215 332 ΜΠΚ 13.02.91 Εκτεταμένες ζημιές / ΧΧ.ΧΧ.ΧΧ Επισκευάσθηκε και πέταξε ξανά
216 332 ΜΠΚ TLP 14-2
217 332 ΜΠΚ
218 332 ΜΠΚ TLP 14-2
219 332 ΜΠΚ Exocet
220 332 ΜΠΚ Super 530D - Magic 2
221 332 ΜΠΚ
222 332 ΜΠΚ 27.02.07 , Απωλέσθη
223 331 ΜΠΚ 04.11.98 Απωλέσθη
224 332 ΜΠΚ 01.09.04 Απωλέσθη
225 331 ΜΠΚ 10.10.96 Απωλέσθη
226 332 ΜΠΚ QRA / TLP 14-2
228 332 ΜΠΚ 28.05.01 Εκτεταμένες ζημιές / Πηγή ανταλλακτικών
229 331 ΜΠΚ 07.10.92  Απωλέσθη
231 332 ΜΠΚ QRA / ILA 96
232 332 ΜΠΚ
233 332 ΜΠΚ
237 332 ΜΠΚ TLP 2002
238 332 ΜΠΚ 26.11.92 Απωλέσθη
239 332 ΜΠΚ 06.11.14 Επετειακό, 25 χρόνια 332ΜΠΚ / Exocet / TLP 14-2
241 331 ΜΠΚ 15.04.06 Απωλέσθη
242 332 ΜΠΚ TLP 1997
244 332 ΜΠΚ 28.07.97  Απωλέσθη
246 332 ΜΠΚ 03.09.92 Απωλέσθη






Mirage 2000 BGM Μοίρα  Παρατηρήσεις - Φωτογραφίες
201 332 ΜΠΚ 31.05.12 Βολή Exocet 1 , 2
202 332 ΜΠΚ
203 331 ΜΠΚ 27.11.03 , Απωλέσθη
204 332 ΜΠΚ 09.06.11 Απωλέσθη / 21.06.11 Ανέλκυση , ΚΟΣΥΘΕ  


331 ΜΠΚ Κάθετο σταθερό
332 ΜΠΚ Tailband - Κάθετο σταθερό