4120 C27J Spartan Hellenic Air Force @ Prestwick Airport 16/05/13
@ Flickr
 16 Μαΐου, οι spotter "συνέλαβαν" τo 4120 στο αεροδρόμιο Prestwick, ο Σπαρτιάτης πέταξε μέχρι τη Σκωτία για να μεταφέρει ανταλλακτικά για Ελληνικό C-130H ( sn / 746 ) που παρουσίασε βλάβη.
4120 AERITALIA C-27J SPARTAN
(C) Jim Drummond
Η Τουρκική αεροπορία μήνυσε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Taraf και τον δημοσιογράφο Mehmet Baransu για συκοφαντική δυσφήμιση της THK και του προσωπικού της. Αφορμή για την μήνυση στάθηκε άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα το περασμένο μήνα με τίτλο "5 δισ. $ έγιναν καπνός" ( Beş milyar dolar “hava”ya uçtu ). 

Μέρος του επίμαχου άρθρου της Taraf αναρτήθηκε στο blog με τίτλο Οικονομικό Σκάνδαλο Στη Διοήκηση Λογιστικής Υποστήριξης Της THK. Σύμφωνα με το άρθρο ο επικεφαλής της Hava Lojistik Komutanligi, Mehmet Savner ( αριστερά στη φωτογραφία ) είχε συστήσει ομάδα για να "μπαλώσει" την οικονομική τρύπα.

Η μήνυση εστάλη ( 23 μέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου ) στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα Άγκυρας για λογαριασμό του Πτέραρχου Mehmet Erten. Οι δύο δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 1-4 ετών για δυσφήμηση δια του τύπου βάση του άρθρου 267 και 1-3 ετών για την κατοχή διαβαθμισμένων πληροφοριών βάση του άρθρου 334 του Τουρκικού ποινικού κώδικα.
 
Ο δημοσιογράφος σχολιάζοντας τον Τούρκο Α/ΓΕΑ, αναρωτήθηκε αν ήταν νηφάλιος ή μεθυσμένος όταν τον μήνυσε...

Σημείωση : "φήμες" από την απέναντι όχθη θέλουν τον Πτέραρχο Erten να έχει στενή σχέση με το αλκοόλ και τα αντικαταθλιπτικά.




Με τα Super Etendart Modernise της 17 Flotille


Την Παρασκευή αναχώρησαν τα τελευταία τέσσερα A-10 από την αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της USAF(E), η 81η Sqn ανέστειλε τη λειτουργία της μετά από 30 χρόνια, τα 21 αεροσκάφη που ανήκαν στη δύναμη της επέστρεψαν στις ΗΠΑ.







Πηγή - Φωτογραφίες





Με 3 Su-22 συμμετέχει η Πολωνία στην άσκηση Spring Storm '13 που διεξάγεται στην Εσθονία. Τα Fitter θα πετάξουν σε εκπαιδευτικές αποστολές CAS ( Close Air Support ) και ΑΙ ( Air Interdition ). 

Βίντεο από την άφιξη των βομβαρδιστικών στην Εσθονία μπορείτε να δείτε εδώ.Πηγή





Ολοκληρώθηκε η 8 εβδομάδων μεταστάθμευση των Red Arrows σε Ελλάδα και Κύπρο ( Springhawk 2013 ), το Βρετανικό ακροβατικό σμήνος μετά από μια έντονη περίοδο θα επιστρέψει στη Βρετανία, αφού πρώτα πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδείξεις σε Κύπρο, Ελλάδα ( για όσους περίμεναν την επίσημη επιβεβαίωση ) και Γαλλία.





Πηγή









9 Μαΐου : Από την πρώτη αποστολή των F1 στη Βαλτική (C) ADLA







Εχθές, 16 Μάιου συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την επιχείρηση Chastisse, οι Dambusters της 617 μοίρας της RAF τίμησαν τους προπάτορες τους... Το τελευταίο βομβαρδιστικό Lancaster που βρίσκεται σε πτητική κατάσταση πραγματοποίησε τρία ''περάσματα'' πάνω απο το φράγμα Derwent.


Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.




Το 97ο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Σαν σήμερα το 2003 συγκροτήθηκε η 383 ΜΕΕΑ, μια από τις νεότερες μοίρες της ΠΑ.  Από το 1999 έως σήμερα τα CL-415 έχουν  πραγματοποιήσει  11.151 εξόδους, εχουν γραψει 20.790* ώρες πτήσης και έχουν πραγματοποιήσει  56.116 αφεσεις φορτίων  νερού.


 @ HW
Τα πληρώματα και τα αεροσκάφη της μοίρας έχουν πραγματοποιήσει αποστολές αεροπυρόσβεσης και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Τουρκία ( όταν επιχειρούσαν με την 355 ΜΤΜ ) την Αλβανία και το Ισραήλ


Το 2007 η μοίρα θα χάσει δύο χειριστές στα Στύρα Ευβοίας, τον  Δημήτρη Στοϊλίδη και τον Ιωάννη Χατζούδη.(C)Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Στύρων Ευβοίας



 Σας ευχαριστούμε!!!


*Συμπεριλαμβάνονται, πτήσεις μεταφοράς προσωπικού, αποκατάστασης βλαβών, μετασταθμεύσεις κλιμακίων. Από το 2006 έως το 2012 τα μέσα της μοίρας έχουν ''γράψει'' πάνω από 11.000 ώρες σε αποστολές αεροπυρόσβεσης!


Μας το θύμισε ο HBS

Από τα όμορφα Ιωάννινα το Quiz μας σήμερα. Αν γνωρίζεις το αεροπλάνο της φωτογραφίες απάντησε στο Blog μέχρι το πρωί της Δευτέρας.....

Η Βουλγαρία και το Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν από τις 23 Μαΐου ως τις 20 Ιουνίου κοινά αεροπορικά στρατιωτικά γυμνάσια σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Σόφια.

 Τα κοινά γυμνάσια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε από τις δύο χώρες και τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012. (C) IAF

Η εκπαίδευση θα οδηγήσει σε βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των μονάδων των βουλγαρικών αεροπορικών δυνάμεων.

F-16 Block 20 της RoCAF συνετρίβη εχθές το μεσημέρι, o Υποσμηναγός Wu Yen-ting κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής εξόδου ανέφερε βλάβη και χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα. Τον Υποσμηναγό περισυνέλεξε ελικόπτερο S-70.

@Liberty Times,Taiwan
Πηγή
















Επανήλθε ο βουλευτής Ικονίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ( CHP ) Atilla Kart στο ζήτημα των μαζικών "παραιτήσεων" στελεχών της THK, αυτή τη φορά σύμφωνα με τις καταγγελίες του βουλευτή 800 ένστολοι απομακρύνθηκαν απο τη Τουρκική αεροπορία, 700 επειδή ήταν Αλεβίτες και οι υπόλοιποι 100 λόγω ανήθικης συμπεριφοράς.

Πρόσφατα έγινε έρευνα για 200 ένστολους, καθώς η υπηρεσία θεώρησε ότι συμπεριφέρονται ανάρμοστα ( τζόγος, εξωσυζυγικές σχέσεις, σχόλια στο διαδίκτυο κατά του ΑΚP και του Ερντογάν ), 20 από αυτούς πέρασαν από ανάκριση στο Balikesir.

Ο ίδιος, σε συνάντηση τύπου στο κοινοβούλιο ,δήλωσε πως δυνάμεις που δρούν μη συνταγματικά έχουν κατακλύσει το κράτος και προβαίνουν σε διακρίσεις με γνώμονα τη θρησκεία και το τρόπο ζωής των αξιωματικών.  Ο Kart πρόσθεσε επίσης πως "Δεν είναι προσωπικό το θέμα, αξιωματικοί απομακρύνονται από την αεροπορία κατά ομάδες."

Βιντεάρα! από τη δραστηριότητα της μοίρας...




Δείτε επίσης : Υδροληψίες από την 355 ΜΤΜ
(C) USN
Η ιστορική πρώτη απονήωση μη επανδρωμένου αεροσκάφους από αεροπλανοφόρο. Το X-47B απονηώνεται από το USS George H.W. Bush (CVN 77) του Αμερικανικού Ναυτικού στις 14 Μαΐου.



Πηγή
Προσωπικό της Βουλγαρικής αεροπορίας υπο την καθοδήγηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου CAOC 7 ( Λάρισα ) εκπαιδεύτηκε σήμερα με την Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με το περιοδικό Aeropress στην άσκηση συμμετείχαν Ελληνικά F-16 και Βουλγαρικά Mig-29. Η κοινή άσκηση σκοπό είχε την τριβή του προσωπικού με τις ΝΑΤΟικές διαδικασίες και την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Βουλγάρων χειριστών και ελεγκτών αεράμυνας ( μεταβίβαση διαχείρισης από και προς Βουλγαρικό σταθμό εδάφους ) στη διεξαγωγή διασυνοριακών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή ΑΣΕΠΕ. 
Βουλγάρικο Mig-29 απο τη 3η Βάση Αεροσκαφών, Graf Ignatievo
Είχε προηγηθεί στις 24 Απριλίου, άσκηση εναέριας αστυνόμευσης, με τη συμμετοχή της Ελληνικής ( 330 Μ, 383 ΜΕΕΑ ), Βουλγαρικής και Ρουμανικής αεροπορίας υπό τη σχεδίαση και καθοδήγηση του CAOC-8 ( Ισπανία, Torrejon ).

Κεραυνός της 330 Μ

Mig-21 LanceR της RoAF




Ανανεώθηκε η ιστοσελίδα Phantom Pharewell, κατά τους Γερμανούς ( confirmed aircraft ) την ΠΑ θα εκπροσωπήσει στην Πτέρυγα JG 71 ''Richthofen'', ένα RF-4E Phantom (;)



Συμβόλαιο ύψους 210 εκατ. $ αποδόθηκε στη Beechcraft για τη κατασκευή 35 ( + 2 οption ) T-6C Texan II, 33 από αυτά προορίζονται για το Αμερικάνικο Ναυτικό ενώ τα υπόλοιπα 2 για τον Αμερικάνικο στρατό.


Το Μάρτιο του 2013 η Beechcraft παρέδωσε το 800ό T-6 Texan II

Η έκδοση C, φέρει σύγχρονο πιλοτήριο ( HUD, 3xMFD ) και διαμόρφωση HOTAS για την ευκολότερη μετάβαση των χειριστών στα αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, παράλληλα διατηρούντα τα σημεία ανάρτηση εξωτερικών φορτίων ( οπλισμός, δεξαμενές καυσίμου ).




















Αεροσκάφος που ανήκε στη δύναμη της 5ης Πτέρυγας αεροσκαφών ( 5nci AJÜ / 151 Filo ) κατέπεσε στις 14:15 στην επαρχία Osmaniye . Για τον χειριστή που εξέπεμψε πριν εγκαταλείψει το αεροσκάφος, έχει στηθεί επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με τις NOTAM που είχαν "εκδοθεί", στη περιοχή του συμβάντος η THK πραγματοποιούσε ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού.




Ανανέωση : H σωρός του Υποσμηναγού Hamza Gümüşsoy εντοπίστηκε σε δύσβατη και δασώδη περιοχή του όρους Amanos. 

Ο χειριστής έκτινάχθηκε αλλά δεν επέζησε της πτώσης, είτε γιατί βρισκόταν εκτός "φακέλου" είτε λόγω αστοχίας του καθίσματος.


Πηγή





(C) USAFE


Η συνδρομή της 351 EARS ( Expeditionary Air Refueling Squadron ) στην επιχειρήση Serval σε αριθμούς : η μοίρα έχει πραγματοποιήσει 200 αποστολές στις οποίες έχει ανεφοδιάσει 1.012 αεροσκάφη με 8.6 εκατ. λίβρες καυσίμου.


Πηγή
(C) VS.rs

(C) VS.rs
(C) VS.rs



Η αεροπορική βάση Ladjevci που βρισκεται κοντά στη πόλη Κράλιεβο της Σερβίας άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, οι θεατές θαυμάσαν στον αέρα ελικόπτερα Gazelle και αεροσκάφη J-22  Orao και G-4 Soko Super Galeb

Πηγή
 
Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 και ώρα 08:55, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης αεροσκάφος Τ-41D της Σχολής Ικάρων/360 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος, παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα και εκτέλεσε αναγκαστική προσγείωση νότια Ωρωπού, σε αγροτική περιοχή. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους.


Πηγή

H Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας υπέγραψε στις 8 Μαΐου την τροποποίηση της σύμβασης του προγράμματος Meltem III με την Alenia Aermacchi, στο περιθώριο της αμυντικής έκθεσης ΙDEF 2013 της Κωνσταντινούπολης. To πρόγραμμα Μeltem III αφορούσε την προμήθεια 10 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ATR 72-500 για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΤDK) με σύμβαση ύψους €180 εκατ. του 2005, το οποίο όμως παρουσίασε σημαντικά τεχνικά προβλήματα όσον αφορά την ενσωμάτωση του συστήματος αποστολής AMASCOS (Αirborne Maritime Situation and Control System) στα αεροσκάφη. Με την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, το TDK θα παραλάβει οκτώ αεροσκάφη της νεότερης έκδοσης ATR 72-600, εκ των οποίων τα δύο με διαμόρφωση τακτικών μεταφορών που θα αναλάβουν επιπλέον καθήκοντα εκπαίδευσης των χειριστών. 
Η παράδοσή του πρώτου αεροσκάφους με εξοπλισμό ναυτικής περιπολίας αναμένεται το Φεβρουάριο του 2017 και των υπόλοιπων πέντε εντός του 2018, δηλαδή 13 ολόκληρα χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης. Τα δύο ATR 72-600 της έκδοσης τακτικών μεταφορών υποβάλλονται ήδη σε μετατροπές στις εγκαταστάσεις της Alenia στην Ιταλία και αναμένεται να παραδοθούν εντός διετίας.

Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα Meltem II παραδίδονται 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 στο TDK και 3 ιδίου τύπου στην Τουρκική Ακτοφυλακή. Το σύστημα αποστολής AMASCOS στα 12 πλέον αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του TDK (6 CN-235MPA και 6 ATR 72-600 TMPA) θα περιλαμβάνει ραντάρ OceanMaster Mk II, σύστημα FLIR ASELFLIR 200, ακουστικό επεξεργαστή TMS-2000, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) DR3000, Εντοπιστής Μαγνητικών Ανωμαλιών (MAD) ASQ-508(V), ζεύξεις δεδομένων Link-11 και Link-16 και σύστημα αυτοπροστασίας.





Συρραφή ρεπορτάζ που "έπαιξαν" το 2008 στην εκπομπή Με Αρετή και Τόλμη.


Μ-346 της Alenia κατέπεσε εχθές το απόγευμα ( 18:30 ) στην επαρχία Savona μετά από βλάβη. Ο δοκιμαστής χειριστής έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και διασώθηκε με τραύματα στα πόδια. Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια του τύπου, το 2011 είχε χαθεί άλλο ένα M-346 στο Ντουμπάι.

Πηγή


Οι "Μαύροι Πάνθηρες" αποτελούν την πρώτη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών MiG-29K/KUB τα οποία θα επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο "INS Vikramaditya".


@ Livefist
 
Η δύναμη της μοίρας είναι 12 μονοθέσια μαχητικά και τέσσερα διθέσια, τα οποία οι Ινδοί παρέλαβαν στο πλαίσιο συμβολαίου που υπεγράφη το 2004. Τα προβλήματα δεν έλειψαν όπως αποκαλύπτει η οχταετία που απαιτήθηκε για να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μία μοίρα. 

Πηγή