Το 2005 επιστρέφοντας από εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στην αεροπορική βάση Ramad David το εικονιζόμενο F-16 έχασε το δεξί τροχό  με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να υποστεί τεράστιες ζημιές ευτυχώς μόνο υλικές. 

(C)IAF
Όταν έφτασε δεν πιστεύαμε πως θα το επαναφέρουμε σε πτητική κατάσταση,το εμπρόσθιο τμήμα είχε καταστραφεί,το ουραίο είχε σπάσει,οι πτέρυγες είχαν τσακίσει και ο κινητήρας ήταν γεμάτος με λάσπη αναφέρει ο υπεύθυνος του προγράμματος.Διαβάσαμε όλη τη βιβλιογραφία που αφορά τη συντήρηση και χρησιμοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο μέσο.Πήραμε ανταλλακτικά από τις αποθήκες και δώσαμε ''ζωή'' σε υλικά από παροπλισμένα αεροσκάφη.Στο πρόγραμμα υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και δύσκολες στιγμές όπου έπρεπε να αυτοσχεδιάσουμε και να βρούμε λύσεις για προβλήματα που δεν είχε προβλέψει ο κατασκευαστής.
(C)IAF

Έξι χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών το μαχητικό πέρασε με επιτυχία τη πρώτη δοκιμαστική πτήση,τους μήνες που θα ακολουθήσουν θα εξεταστεί εις βάθος και αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα τότε θα επιστρέψει στη μοίρα του.

@wiki
        Σαν σήμερα o Υποπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης του Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος, με αεροπλάνο Henry Farman H.F. 27, έχοντας ως παρατηρητή τον Ανθυπολοχαγό Παντελή Ψύχα, πραγματοποίησε σφοδρή νυχτερινή επιδρομή εναντίον του αεροδρομίου Ζέρεβιτς, κύριο ορμητήριο της Γερμανοβουλγαρικής Αεροπορίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και πυρπόλησε το υπόστεγο των αεροπλάνων. Στη συνέχεια έρριψε μία βόμβα 100 λιβρών στο σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας. Μετά το κατόρθωμά του αυτό ο Μωραϊτίνης έλαβε από τους Βρετανούς την προσωνυμία "The Fearless Aviator" ("Ο Ατρόμητος Αεροπόρος").





Πηγή



Διαβάστε επίσης : The Fearless Aviator
(C)Embraer

 Όπως ανακοίνωσε η Embraer κέρδισε τρία συμβόλαια υψούς 180 εκατ.$ για την προμήθεια Super Tucano σε ισάριθμες Αφρικανικές χώρες.Τρία αεροσκάφη έχουν ήδη παραδοθεί στην αεροπορία της Burkina Faso τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των συνόρων, η Αγκόλα έχει παραγγείλει έξι και εντός του 2012 θα έχει τα πρώτα τρία ενώ στη Μαυριτανία τα πρώτα Tucano θα φτάσουν το 2013.

Πηγή


 Το πρώτο ραντάρ RBE2 τεχνολογίας AESA παρέδωσε η Thales στη Dassault το περασμένο Φεβρουάριο.Η Dassault θα εγκαταστήσει το RBE2 στο Rafale C137 για να ξεκινήσει τρίμηνο πτητικό πρόγραμμα δοκιμών με το νέο ραντάρ που σκοπό έχει να επιβεβαιώσει τις αναγραφόμενες επιδόσεις.

 Τα πλεονεκτήματα που το RBE2 θα προσδώσει στο Rafale : μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης στόχων,αποκάλυψη στόχων stealth,καλύτερη αξιοποίηση του πυραύλου Meteor,αξιοπιστία,χαμηλό κόστος λειτουργίας - όπως αναφέρει η Thales η κεραία του δεν χρειάζεται εργοστασιακή συντήρηση για δέκα χρόνια - και αυξημένη αντοχή στις παρεμβολές.
(C)Armee De L'Air














@Οι θέσεις που θα αναπτυχθούν τα τρια Aegis

        F-15 και καταδρομικά με το σύστημα AEGIS θα παρατάξουν οι Ιάπωνες για να αντιμετωπίσουν την ''καμουφλαρισμένη'' εκτόξευση δορυφόρου από τη Β.Κορέα...Τα F-15 θα προστατεύουν την Ιαπωνική ναυτική δύναμη από πιθανές απειλές.Στη περιοχή ανάπτυξης τους αναμένεται να επιχειρήσουν αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών της Ρωσίας και της Κίνας.

        Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους είναι έτοιμοι να κάνουν χρήση του άρθρου 95 που διέπει τη λειτουργία των Ιαπωνικών δυνάμεων και προβλέπει τη χρήση πραγματικών πυρών,δημοσιοποίησαν επίσης τους κανόνες εμπλοκής που έχουν δωθεί στα πληρώματα των μαχητικών.Οτιδήποτε πετάξει στα 36 χλμ από τα καταδρομικά Aegis θα καταρρίπτεται σε περίπτωση που αγνοήσει τις προειδοποιητικές βολές και τα σήματα.




Πηγή
(C)NASA/Paul E. Alers

       Από τη μεγάλη οθόνη στο διάστημα και από εκεί στο μουσείο.To 2008 o Buzz ταξίδεψε στο διάστημα με το  Discovery STS-124 και επέστρεψε στη γή 15 μήνες αργότερα με το STS-128.Σήμερα η θέση του είναι στο μεγαλύτερο μουσείο του πλανήτη,το Smithsonian ως το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια που παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη γή.


Dissolution de l’escadron de chasse 1/12... από armee-de-l_air

 Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, σε τελετή στη ΒΑ 103 η 1/12 Cambrai ανέστειλε τη λειτουργία της.Πρωτεύων ρόλος της ήταν η αναχαίτιση (εναέρια αστυνόμευση) και επιχειρούσε με το συνδυασμό Mirage 2000C,RDI,magic 2 ,Super 530D.Η μοίρα ήταν γνωστή για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο από το 1961 στα Tiger Meet,τη σκυτάλη και την υποχρέωση να διατηρήσει ζωντανές τις παραδόσεις του ΝΤΜ παραλαμβάνει η 1/7 Provence που πετά με Rafale.

ΝΤΜ2011(C)K.Tokunaga

ΝΤΜ2011(C)K.Tokunaga

24 νέα wallpaper από τη ΠΑ,μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ.
Στην πρώτη φάση της τριμερούς άσκησης «Noble Dina» πήραν μέρος τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52 plus της 343 Μοίρας από τη Σούδα της Κρήτης. Πρόκειται για την ίδια μοίρα αεροσκαφών που συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στη «Red Flag», η οποία διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Συνολικά, οι τρεις χώρες συμμετείχαν με δέκα πολεμικά πλοία και υποβρύχια και διψήφιο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και το υποβρύχιο «Τρίτων». Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης, αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και προστασία ναυτικών στόχων.


Η διαβαθμισμένη αεροναυτική και ανθυποβρυχιακή άσκηση με την επωνυμία «Noble Dina», μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 5 Απριλίου. Ξεκίνησε από τη Σούδα και «απλώνεται» στο Καστελόριζο, την Κύπρο και εν συνεχεία στην Ανατολική Μεσόγειο έως τη Χάιφα.

Πηγή

7 Μαρτίου 2012 : 115 Πτέρυγα Μάχης

 Την Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς", πραγματοποίησε αεροπορική επίδειξη στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Δημητρίου Αβραμόπουλου, σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη.Τη πτήση πραγματοποίησε ο αναπληρωματικός ιπτάμενος του demo team Σγός Γεώργιος Ανδρουλάκης.





23 - 25 Φεβρουαρίου 2012 : Συμμετοχή στο European Air Show Convention 2012

 Από την Πέμπτη, 23 έως και το Σαββάτο, 25 Φεβρουαρίου 2012, ο επικεφαλής της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς", Σμηναγός (Ι) Εμμανουήλ Καραχάλιος, συμμετείχε στο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Επιδείξεων έτους 2012 - European Air Show Convention 2012, ως επίσημος προσκεκλημένος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Επιδείξεων - European Air Show Council (EAC).

  Το Συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 250 άτομα και ο Σμηναγός (Ι) Εμμανουήλ Καραχάλιος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: "Εμπειρίες από Έναν Νέο Πιλότο Αεροπορικών Επιδείξεων - Lessons Learned From a New Display Pilot", αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από το ακροατήριο.

@haf.gr
   
23 - 24 Ιουνίου 2012 : Συμμετοχή στο Florennes Air Show 2012

 Σύμφωνα με το ανανεωμένο πρόγραμμα το Demo team,τον προσεχή Ιούνιο θα πετάξει στο , Βέλγιο στα πλαίσια του Florennes Air Show 2012.

Πηγή
Netherlands MoD

      Ο περιορισμένος αριθμός εναέριων μέσων και προσωπικού δεν θα επιτρέψει στο Apache Solo Display Team να πραγματοποιήσει επιδείξεις αλλά ούτε και να παραστεί σε airshow το 2012.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ολλανδικού υπ.αμ. προέχει η εκπαίδευση και επιχειρησιακή ετοιμότητα των ιπταμένων της στο επιθυμητό επίπεδο.

Πηγή
 Την Τετάρτη 28 Μαρτίου μαχητικό αεροσκάφος F-15E συνετρίβη σε απόσταση 20 χλμ. από τη βάση του.Ο ιπτάμενος Francis Imlay έχασε τη ζωή του τα αίτια διερευνώνται.

@

Πηγή



Saar 4 του Λιμενικού Σώματος

Ο θεός παίζει ναυμαχία!!!


USS Vicksburg


Στον Πειραιά κατέπλευσε για το τελευταίο ταξίδι του πριν παροπλιστεί, το θρυλικό αμερικανικό αεροπλανοφόρο "USS Enterprise".
 
Το πρώτο αεροπλανοφόρο, που κινήθηκε με πυρηνική ενέργεια, ξεκίνησε το 1957, και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε ηλικία αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. 
 
 Το "Enterprise" πραγματοποιεί τα τελευταία ταξίδια του πριν τον παροπλισμό του, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου 2012.


Πηγή
        Μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding: MοU) με την καναδική εταιρεία Vector Aerospace υπέγραψε χθες η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ). Το μνημόνιο υπεγράφη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Τανάγρα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ κ. Τάσο Φιλιππάκο και τον Αντιπρόεδρο Πωλήσεων & Marketing της Vector Aerospace κ. Βασίλη Ντρίκο, παρουσία του Καναδού Πρέσβη στη χώρα μας κ. Robert Peck και του Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά κ. Ελευθέριου Αγγελόπουλου.

        Αντικείμενο του μνημονίου είναι η συνεργασία των δύο εταιρειών για τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων UH-1H που θα προέρχονται και από την παγκόσμια αγορά –καθιστώντας την ΕΑΒ Κέντρο Επιχειρηματικής Αριστείας (Center of Excellence) για το συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων– καθώς και κοινές εμπορικές δράσεις με στόχο την ανάληψη έργων γενικών επισκευών και συντήρησης διεθνώς. Στο πλαίσιο του Μνημονίου, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν και συμπληρωματικές περιοχές συνεργασίας.





Πλήρες φωτορεπορτάζ στο armyaviation.
(C)K.Tokunaga

Από την εκπομπή ''Με Αρετή Και Τόλμη''
Το πρώτο εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα που «τρώει» η οικονομική κρίση, είναι αυτό των 12 αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως γνωστόν, εκκρεμεί η παραλαβή των 4 τελευταίων αεροσκαφών, τα οποία φέρουν εγκατάσταση σωλήνα ανεφοδιασμού εν πτήσει. Η ΠΑ έχει παραλάβει τα 8 πρώτα αεροσκάφη, ωστόσο, λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών, καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως (Follow On Support) σε ενέργεια διατηρούνται 1-2 αεροσκάφη, μέσω προσπορισμού ανταλλακτικών («κανιβαλισμός») από τα υπόλοιπα…

(C) HAF
Η παραλαβή των 4 τελευταίων αεροσκαφών, τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί, δεν έχει επιτευχθεί λόγω μη παροχής Πιστοποιητικού Στρατιωτικού Τύπου (MTC) για το σύστημα ανεφοδιασμού εν πτήσει από τον κατασκευαστή. Η εκκρεμότητα προέκυψε λόγω καθυστερημένης εντάξεως σε υπηρεσία των αεροσκαφών ανεφοδιασμού KC-767A της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, που θα χρησιμοποιηθούν για τις σχετικές δοκιμές. Οι παραλαβές των KC-767Α ξεκίνησαν στα τέλη του 2010, δίχως όμως να δοθεί διέξοδος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Ελλάδα έχει καταβάλει περί τα 200 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο που απομένει από τις πρόνοιες της αρχικής συμβάσεως, των τροποποιήσεων που ακολούθησαν όσο και τις κυρώσεις προς τον κατασκευαστή, έχει διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ περίπου. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων για παραλαβή των 4 αεροσκαφών όσο και σύναψη συμβάσεως για FOS, οι Ιταλοί έχουν αντιπροτείνει την μη παραλαβή των 4 αεροσκαφών από την Ελλάδα, παραχωρώντας σε αντιστάθμισμα σύμβαση FOS αναλόγου ύψους, μέσω συμψηφισμού των υπολοιπομένων πληρωμών της ελληνικής πλευράς και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον προμηθευτή. 

Την στάση των Ιταλών διευκολύνει η εξασφάλιση της άμεσης πωλήσεως στο Μεξικό των 4 ήδη κατασκευασμένων αεροσκαφών του ελληνικού προγράμματος, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη από αυτήν που είχε συμφωνηθεί με την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά, τελικώς συμβιβάσθηκε και αποδέχθηκε την επιλογή της μη παραλαβής των 4 αεροσκαφών. Επικράτησαν τα οικονομικά κριτήρια. Στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού έκανε αποδεκτές σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος έθεσε το θέμα στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έδωσε την έγκρισή του. Ως εκ τούτου, δόθηκαν οδηγίες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, μέσω νέου κύκλου διαπραγματεύσεων.


Διαβάστε το υπόλοιπο.
 Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προκαλεί το σχέδιο νόμου που προωθείται για ψήφιση, σύμφωνα με το οποίο μειώνεται στα 10 χρόνια το κατώτατο όριο για να κατοχυρωθεί δικαίωμα παραίτησης.

(C)Turkish Airlines
Διαβάστε το υπόλοιπο.