Τα πλάνα είναι από ρεπορτάζ της εκπομπής "Με Αρετή και Τόλμη"



Σύμφωνα με δημοσιεύμα της Hurriyet, εντός του έτους θα αποσυρθούν τα Τουρκικά F-5 εξαιρουμένων εκείνων του ακροβατικού σμήνους Türk Yıldızları. Το ρόλο των εκπαιδευτικών προκεχωρημένης εκπαίδευσης της ΤΗΚ θα αναλάβουν τα 55 T-38 που ήδη εκσυγχρονίζονται υπό το πρόγραμμα ARI.


Το πιλοτήριο του F5-2000

Την περασμένη δεκαετία, 48 F-5 είχαν περάσει από εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, συνολικού κόστους 75 εκάτ. $ προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα Εκπαίδευσης Εισαγωγής σε Μαχητικά (LIFT). Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, κάτω από την επίβλεψη της ΙΑΙ εκσυγχρονίσθηκαν τα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους ενώ επεκτάθηκε το όριο ζωής των F-5 με δομική αναβάθμιση.

Πηγή




Οριστικά εγκαταλείπουν τα Mirage F1 το θέατρο της Αφρικής, παραδίδοντας τη θέση τους στα Rafale.Τα αεροσκάφη έφτασαν στην N'Djamena πριν 30 χρόνια, το 1983 στο πλαίσιο της επιχείρησης Manta, μετά από σύντομη απουσία επέστρεψαν ξανά στο Chad το 1997 ( επιχείρηση Epervier ).


Τα Mirage F1 αποχώρησαν  από το Chad έχοντας πραγματοποιήσει 100 μετασταθμεύσεις (C) ADLA
Από το 1997 έως σήμερα, τα Mirage F1 έγραψαν 32.000 ώρες πτήσης σε 13.000 αποστολές προστασίας, κρούσης και αναγνώρισης. Τo τέλος του επιχειριασιακού τους βίου βρίσκει τα F1 στη πρώτη γραμμή, μετά την επιχείρηση Serval, τον προσεχή Μάιο θα μετασταθμεύσουν στη Βαλτική όπου θα αναλάβουν καθήκοντα αστυνόμευσης.


Ένα από τα ωραιότερα βίντεο που έχουν ''χαρίσει'' οι Γάλλοι...
 


Πηγή





Άλλο ένα εξαιρετικό βίντεο από την εκπαίδευση των Red Arrows στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας (C) RAF
Την τελευταία του πτήση έκανε σήμερα  το τελευταίο VC10 Κ4 της RAF. To αεροσκάφος θα απο-συναρμολογηθεί και διαλυθεί στο Leicestershire. Πριν μερικές μέρες ένα ακόμη VC10 προσγειώθηκε στο ίδιο αεροδρόμιο για να διαλυθεί . 
Η RAF χρησιμοποιούσε το VC10 σαν μεταφορικό από το 1966 και σαν τάνκερ από τις αρχές του '80.
Πηγή

Ενας νεκρός και τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, είναι ο απολογισμός της συντριβής ελικοπτέρων της αστυνομίας κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, όταν δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν, κατά τη διάρκεια άσκησης της ομοσπονδιακής αστυνομίας για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
@ ethnos.gr
Σύμφωνα με την Bild, νεκρός είναι ο ένας από τους πιλότους, ενώ τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Στο σημείο βρίσκονταν περίπου 400 αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν σε άσκηση καταστολής επεισοδίων.

@ ethnos.gr
Τα αιτία του δυστυχήματος, δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ένας από τους πιλότους πιθανότατα έχασε τον προσανατολισμό του λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και συγκρούστηκε κατά την προσγείωση με ένα άλλο ελικόπτερο.


Φωτογραφικό υλικό Ισπανών spotter, από τη συμμετοχή της 331ΜΚ στο TLP 2013-2...

LEAB TLP-2013-2
(C) Manlezl

DASSAULT MIRAGE 2000 5BG - HAF - 505 - 331 Mira "THISEAS"
(C) Enrique G²


Untitled
(C) Roberto Yanez

Untitled
(C) Roberto Yanez

Untitled
(C) Roberto Yanez

Untitled
(C) Roberto Yanez

FLI601 (LEAB)
(C) Richard S.G

TLP 2-2013 _11119
(C) Angel Liamas

Mirage 2000 Griego
(C) Antonio Perez

Bonus 1, 2, 3, 4


Τη περασμένη Δευτέρα, ένα EMB-312F της αεροπορίας της Μαυριτανίας συνετρίβη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το αεροσκάφος διενεργούσε δοκιμαστική πτήση μετά από προγραμματισμένη συντήρηση. Ο χειριστής χρησιμοποίησε με επιτυχία το εκτινασσόμενο κάθισμα, ο μηχανικός
 δεν επέζησε της συντριβής.


Το απολεσθέν αεροσκάφος ήταν ένα από αυτά που παραχωρήθηκαν το 2010 από τη Γαλλία και όχι από αυτά που αγοράσθηκαν καινούρια από την Embraer.







H Saab υπέγραψε συμφωνία τεχνικής βοήθειας με την Τουρκική TAI  για την ανάπτυξη του νέου Τουρκικού μαχητικού. Αν και αρχικά μίλαγαν με την Νότια Κορέα τους τελευταίους μήνες,  Τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την SAAB και υπέγραψε συμφωνία, σαν μέρος της συμφωνίας η TAI αναμένεται να αποκτήσει τα σχεδιαστικά εργαλεία της SAAB. Την δοκιμασμένη προσέγγιση που είχαν με την Agusta για το ελικόπτερο Τ-129 θα ακολουθήσουν και για το TF-X.  Η Τουρκία φιλοδοξεί να δει το μαχητικό της στον αέρα το 2023.




Το περιοδικό μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. ...






Το J-20 σε δοκιμές των εσωτερικών θυρίδων οπλισμού. Στο 04:31 η δεξιά πλευρική θυρίδα ανοικτή.  



(C)RAAF

Τη προμήθεια 16 Su-30 εξετάζει η Ινδονησία, για το θέμα έχουν γίνει δηλώσεις απο τον υπουργό άμυνας Purnomo Yusgiantoro. Τα αεροσκάφη θα αποκτηθούν στο πλαίσιο ευρύτερου εξοπλιστικού προγραμματος ύψους 15 δίς $ .

Πηγή
Το νέο μας quiz για αυτή την εβδομάδα. Απαντήσεις όπως πάντα στο Blog μέχρι Δευτέρα πρωί....
Τις πρωινές ώρες της 20ης Μαρτίου δόθηκε εντολή από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και την εκτέλεση άσκησης "Πυρπολητής 2/2013". H άσκηση περιελάμβανε δύο μέρη: την ενεργοποίηση των αεροπορικών δυνάμεων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και την κινητοποίηση του Εθνικού Συστήματος Αεράμυνας. Αεροσκάφη δίωξης και κρούσης υψηλής ετοιμότητας εκτέλεσαν CΟΜΑΟ με σενάριο την προσβολή εχθρικής ναυτικής δύναμης επιφανείας, η οποία είχε αναπτυχθεί στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου ενώ αριθμός μαχητικών συγκρότησε "εχθρική δύναμη", η οποία αποπειράθηκε να παρεμποδίσει τις "φίλιες δυνάμεις", προσθέτοντας αληθοφάνεια στο σενάριο. 



Κινητοποιήθηκε επίσης το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των Σταθμών Αεροπορικού Ελέγχου , κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των τριών κλάδων των ΕΔ της χώρας και σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των χρόνων αντίδρασης. Η σημερινή ενεργοποίηση της Δύναμης "Δ" συμπίπτει με την εμφάνιση στην περιοχή Καστελορίζου, Ρόδου και Καρπάθου, του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους "Bilim II" το οποίο προτίθεται να διεξάγει έρευνες, υποδηλώνοντας ότι η Τουρκία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Όμως καλά πληροφορημένες πηγές τόνισαν ότι δεν υφίσταται άμεση σχέση και σημείωσαν ότι ο σημερινός "Πυρπολητής" αποσκοπούσε πρωτίστως στη διαπίστωση της ετοιμότητας των δυνάμεων αντίδρασης τη σημερινή περίοδο μετά τις ετήσιες κρίσεις που όπως πάντα συνοδεύονται από αλλαγές προσώπων στις θέσεις ευθύνης.

Πηγή 


Στελέχη της SAAB μιλώντας στο Βloomberg μίλησαν για μια πιθανή ''διακρατική'' πρόταση ενοικίασης 20 αεροσκαφών προς τη Μαλαισία.

Από το κανάλι του CCCPSlava1, 45 γεμάτα λεπτά με Red Arrows...



Σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 και ώρα 10:55, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης ελικοπτέρου ΑΒ-205 της 358 ΜΕΔ στα Σκούρτα Βοιωτίας, το ουραίο τμήμα του ήρθε σε επαφή με το έδαφος κατά τη φάση των αποπροσγειώσεων. 

 
Το ελικόπτερο ακινητοποιήθηκε, ενώ κανείς από το τριμελές πλήρωμα δεν έπαθε τίποτα, για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο 251 ΓΝΑ. Τα αίτια του περιστατικού ερευνώνται. 

Πηγή
Την εκατοστή αποστολή επιτήρησης στο πλαίσιο της επιχείρησης Active Endeavour, πραγματοποίησε πλήρωμα της 8 Sqn της RAF από την 131 Σμηναρχία Μάχης

Αναμνηστική... (C) RAF 8 Sqn
Από το 1986 η 131 Σμηναρχία Μάχης υποστηρίζει τις "περιοδικές" επιχειρήσεις αεροσκαφών E-3 του NATO. Για την συμβολή της αεροπορικής βάσης του "Ακτίου" σαν προκεχωρεμένη βάση ( FOB - Forward Operating Base ) στην επιχείρηση Active Endeavour είχε γράψει το περιοδικό Skywatch στο τεύχος 01/13.



Πηγή via Dr.Flight
15 Μαρτίου, το πρώτο εκσυγχρονισμένο Mig-29 της Πολωνικής αεροπορίας πραγματοποίησε τη παρθενική του πτήση. Όλα τα Mig-29 της Πολωνικής αεροπορίας θα περάσουν από πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που θα τους επιτρέψει να πετούν για ακόμη 20 χρόνια (βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία 20 χρόνια).

MiG-29 56 z podobizną ppłk pil. Mariana Pisarka
Πρόσφατα τρία Mig-29 απέκτησαν νέο "διάκοσμο", πλέον το κάθετο σταθερό τους κοσμούν πορτραίτα Πολωνών χειριστών που διακρίθηκαν στη μάχη της Βρετανίας...

Το πρόγραμμα επικεντρώνει στην αντικατάσταση των ηλεκτρονικών του αεροσκάφους, ειδικότερα τα αναλογικά όργανα στο πιλοτήριο θα δώσουν τη θέση τους σε ψηφιακά, θα υπάρξει προσθήκη οθόνης πολλαπλών λειτουργιών (MFD) για την προβολή ψηφιακού χάρτη. Παράλληλα το αεροσκάφος θα αποκτήσει νέο υπολογιστή αποστολής και αρτηρία δεδομένων που θα επιτρέψει μια μελλοντική επέκταση, τέλος θα αντικατασταθεί το σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας με νέο δακτυλίων laser.

Πηγή
Παρά την ωριμότητα του J-15, οι δοκιμαστές χειριστές στα δύο χρόνια ζωής του προγράμματος, είχαν αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν... Δεν έχουν λείψει τα περιστατικά απώλειας υδραυλικών, οι βλάβες στο κινητήρα ενώ κατά τις δοκιμές στο εδάφους έσπασε το καλώδιο ανάσχεσης προκαλώντας υλικές ζημίες στο ουραίο του J-15.

Ο υπεύθυνος ανάπτυξης της ναυτικής έκδοσης του J-15 Luo Yang, είχε βρεθεί νεκρός από καρδιακή προσβολή στο δωμάτιο που διέμενε.



Πηγή μέσω Alert5



(C) Escuadrilla Halcones
Δύο μέλη του ακροβατικού σμήνους "Los Halcones" έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελικοφόρο Extra 300L στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη το πρωί της Παρασκευής.




Πηγή

DASSAULT MIRAGE 2000 5DG - HAF - 548 - 331 Mira "THISEAS"
Αλμπαθέτε, Ισπανία : Η "συμμετοχή" της 331 ΜΠΚ στο TLP 2013-2 (C) Enrique G²