AUP office
        Την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 και ώρα 12:12, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ρόδου, για τη μεταφορά Κινέζου τραυματία, τριάντα τεσσάρων ετών, από το φορτηγό πλοίο "Cielo Di Savona", σημαίας Παναμά, το οποίο έπλεε 20 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.Ο τραυματίας, διακομίστηκε με ασφάλεια στο νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης στις 14:26.


Αεροδιακομιδή από "Cielo Di Savona"/ MEDEVAC from "Cielo Di Savona" from haf.webmaster on Vimeo.
@
 Πέντε χρόνια διήρκεσε η ''θητεία'' του Ιταλικού ελικοπτέρου στο βασιλικό ναυτικό της Αυστραλίας,το Α-109 εισήλθε υπηρεσία το 2007 και στις 9 Μαρτίου του 12 πέταξε στη τελευταία αποστολή του συμπληρώνοντας 6.000 ώρες πτήσης,τη θέση τους θα πάρουν τρία Bell 429.Με τα Agusta πετούσαν πληρώματα πριν μεταπηδήσουν στα Seahawk και τα MRH90  

Πηγή
 Το Ρωσικό υπουργείο άμυνας υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια 30 μαχητικών πολλαπλού ρόλου Su-30SM.Το συνολικό κόστος δεν έγινε γνωστό.

Πηγή
Σοβαρό ζήτημα δημιουργήθηκε στην Ταϊβανέζικη Αεροπορία με τις ρωγμές που παρουσιάστηκαν στα βλήματα αέρος – αέρος μεγάλου βεληνεκούς AIM-120C-5 και C-7 τα οποία χρησιμοποιεί με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

@


Όπως αποκάλυψαν τα τοπικά ΜΜΕ, στους κώνους κάποιων βλημάτων, εντός των οποίων βρίσκονται τα ηλεκτροπτικά συστήματα και το ραντάρ, παρουσιάστηκαν ρωγμές.Στην έρευνα που έγινε, αναφέρθηκε ότι οι ρωγμές οφείλονται στην υγρασία. Σε ανακοίνωσή της η Ταϊβανέζικη Αεροπορία δήλωσε ότι ακολουθεί τις αμερικανικές προτάσεις για τη βελτίωση του κύκλου ζωής και αποθήκευσης των βλημάτων, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία τους. Για την επιδιόρθωση του προβλήματος, ζητήθηκε η συνδρομή των ΗΠΑ.


Το πρόβλημα είχε τεθεί κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Χρηστών AMRAAM το 2010, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από την Ταϊβάν. Η αμερικανική έρευνα απέκλεισε το ενδεχόμενο ατυχήματος λόγω κακής συσκευασίας ή μεταφοράς ή ακόμα και βανδαλισμού. Το πόρισμα κατέληξε ότι γενεσιουργός αιτία των ρωγμών είναι η πολύ υψηλή υγρασία στην Ταϊβάν, καθώς και οι πιέσεις που ασκούνται στις υπερηχητικές πτήσεις.


Ωστόσο, οι πηγές της Ταϊβάν αναφέρουν ότι οι γαλλικοί πύραυλοι MICA και οι εγχώριοι Tien Chien II (Sky Sword – Ουράνιο Σπαθί), οι οποίοι υπόκεινται στις ίδιες συνθήκες χρήσης και αποθήκευσης, δεν παρουσίασαν τέτοια προβλήματα.

Πηγή 

Αεροδιακομιδή Ασθενούς από Κρουαζιερόπλοιο from haf.webmaster on Vimeo.



   Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 11:30, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της νήσου Ρόδου, με σκοπό τη μεταφορά Γερμανίδας υπηκόου, εβδομήντα τριών ετών, με πρόβλημα υγείας, από το κρουαζιερόπλοιο "Costa Magnifica", το οποίο έπλεε 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του νησιού.

(C)haf.gr
Πηγή 
(C)Armee De L'Air
         Το επίσημο περιοδικό της Γαλλικής αεροπορίας,μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ.

        Μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, η 383 Μοίρα των Πυροσβεστικών Αεροσκαφών δεν θα κλείσει. Θα παραμείνει στην έδρα της, την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη.

        Η προσφορά της Μοίρας στο έργο της πυρόσβεσης και η μέχρι σήμερα εμπειρία στην αντιμετώπιση των αναγκών και τον επιχειρησιακό καταμερισμό των πυροσβεστικών μέσων, καθιστούν αναγκαία την παραμονή της Μοίρας στη Θεσσαλονίκη.


Πηγή 
(C)USAF

        Μαχητικό F-16 κατέπεσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στη πόλη Gunsan,ο πιλότος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και διασώθηκε.



Πηγή
 Σύμφωνα με τον ιστότοπο «defence-point.gr», ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης προχώρησε σε έντονη διάψευση της πρόθεσης της χώρας του να προχωρήσει στην αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε η γαλλική εταιρία Dassault, να προμηθευτεί η βορειοαφρικανική χώρα τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), προφανώς σε μια προσπάθεια της γαλλικής πλευράς για να ξεμπλοκαριστεί η προμήθεια των Rafale.

  Η διάψευση από τη μεριά του υπουργού Άμυνας ήλθε για να καταλαγιάσει ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί από δημοσιεύματα του αραβικού Τύπου, ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί εξειδικευμένα στα ζητήματα της άμυνας ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Βέβαια, το θέμα δεν έχει κλείσει, αφού ο Λίβυος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η Γαλλία «είναι βασικός υποψήφιος» όταν ληφθεί η τελική απόφαση για τα μαχητικά που θα προμηθευθεί η Λιβύη. Το θέμα είχε απασχολήσει και το «defence-point.gr» σε μια εκτεταμένη παρουσίαση όπου είχε κατηγορηθεί η ελληνική πλευρά ότι δεν φρόντισε να αξιοποιήσει τις επαφές με τη μεσανατολική χώρα του Κόλπου με σκοπό να εξασφαλίσει τα υπερ-πολύτιμα στις σημερινές συνθήκες μαχητικά.

  Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν ένα παράθυρο «ευκαιρίας» για την ελληνική πλευρά. Η απόκτησή των συγκεκριμένων αεροσκαφών θα επιτρέψει τη συντομότερη απόσυρση παλαιοτέρων μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία, τη μείωση της πολυτυπίας και την κάλυψη του κενού των αποσυρθέντων με σύγχρονα αεροσκάφη, για τα οποία ήδη διατίθεται η πολυδάπανη υποδομή υποστήριξης, εκπαίδευσης και συντήρησης.

  Για να έχει όμως επιτυχία κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με «στρατηγική ματιά», ως υποσύνολο της συνολικότερης σχέσης που επιχειρεί να οικοδομήσει η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επί τη βάσει του αμοιβαίου συμφέροντος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει διακρατική συμφωνία, χωρίς ενδιάμεσους, με απόλυτη τήρηση όλων των όρων διαφάνειας.

  Πάνω απ’ όλα απαιτείται να αντιληφθεί η ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Και λόγω της οικονομικής κατάστασης, για αρκετό καιρό ακόμα, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για μεγάλες και πολυδάπανες προμήθειες κύριου υλικού. Σε τέτοιες καταστάσεις ρόλο παίζουν οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις που χτίζονται με τις χώρες – συμμάχους και για να όταν επιλέγει κανείς συμμάχους εισέρχεται σε μία σχέση «δούναι και λαβείν».

  Φαντασία χρειάζεται και διάθεση για εξεύρεση «πολιτικών λύσεων», όχι μόνο με τα ΗΑΕ αλλά και με τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες και οποιονδήποτε θα είχε τη διάθεση να βοηθήσει, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξης επωφελούς και για τα δυο μέρη συνεργασίας. Όσο καθυστερούμε ομφαλοσκοπώντας, οι επιλογές μειώνονται και σε βάθος χρόνου η στρατιωτική ισχύς της χώρας απομειώνεται τη στιγμή μάλιστα που είναι περισσότερο από όσο ποτέ αναγκαία όχι μόνο για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της αλλά και των ζωτικών της συμφερόντων που πλέον επεκτείνονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

(C)Sgt. Aaron Allmon via wiki
Πηγή 
@

Με της διοργάνωση αεροπορικής επίδειξης θα γιορτάσουν οι Σέρβοι τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής τους αεροπορίας.

Το προσεχή Σεπτέμβρη στην αεροπορική βάση της Batajnica θα δώσουν το παρόν πάνω από 40 αεροσκάφη.Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν στον αέρα το σύνολο των τύπων που πετούν με τη Σέρβικη π.α.

Πληροφορίες
@
 Τριανταένα νεκρούς μετρά η Ινδική πολεμική αεροπορία σε τριαντατρία μείζον ατυχήματα,οι εικοσιέξι από αυτούς άνηκαν στην IAF ανάμεσα τους 13 ιπτάμενοι ενώ οι υπόλοιποι έξι ήταν πολίτες που ''έχασαν'' τη ζωή τους στο έδαφος.

 Πρωταγωνιστής το Mig-21 με 16 ατυχήματα παρόλα αυτά δε λείπουν τα συμβάντα με τα σύγχρονα αεροσκάφη.Τρία Su-30 έχουν συντριβεί μέχρι σήμερα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο να κατηγορούν την HAL για εκπτώσεις στη κατασκευή τους και τη χρήση αμφιβόλου ποιότητας ανταλλακτικών.Πρόσφατα χάθηκαν και δύο Mirage-2000 για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία - από διαρροές έγινε γνωστό πως η Dassault έστειλε στη χώρα προσωπικό της  για να τα διερευνήσει αν και επίσημα έχει διαψευσθεί- .Ότι πετά πέφτει,δέκα ελικόπτερα έχουν χαθεί,εκπαιδευτικά αεροσκάφη αλλά και UAV.

 Σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας τα περισσότερα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και βλάβες που παρουσιάζονται στον αέρα.Για να αντιμετωπιστούν,ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την εκπαίδευση του ιπτάμενου προσωπικού ενώ τα καθηλωμένα HPT-32 Deepak - από το 2009 λόγο ατυχημάτων - θα αντικατασταθούν σύντομα από 75 νέα ελικοφόρων εκπιαδευτικών PC-7 MK II και 106 που θα κατασκευασθούν εγχώρια απο την HAL.







@

Πηγή
            «Σοβαρή πρόκληση» για τη Σεούλ το σχέδιο της Βόρειας Κορέας να θέσει δορυφόρο σε τροχιά, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κατηγόρησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα ότι επιδιώκει να αναπτύξει έναν πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές και γι' αυτό ανακοίνωσε την εκτόξευση ενός πολιτικού δορυφόρου για τον Απρίλιο, κάνοντας λόγο περί «σοβαρής πρόκλησης» από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

           «Η κυβέρνησή μας εκλαμβάνει το σχέδιο να τεθεί σε τροχιά ένας υποτιθέμενος πολιτικός δορυφόρος από τη Βόρεια Κορέα ως μια σοβαρή πρόκληση αφού έχει στόχο να αναπτυχθεί ένα πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς 
 
           Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους από την Παρασκευή, όταν η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο παρατήρησης στα μέσα Απριλίου.

@
Πηγή 
(C)Raf.mod
            Στο αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης προσγειώθηκαν το πρωί 6 αεροπλάνα του βρετανικού ακροβατικού σμήνους Red arrows.Η ομάδα χρησιμοποίησε το α/δ του Ηρακλείου σαν ενδιάμεσο σταθμό με τελικό προορισμό το Ακρωτήρι της Κύπρου όπου θα ακολουθήσει εκπαίδευση 9 εβδομάδων με την ονομασία SPRINGHAWK.Με το πέρας της Springhawk θα γίνει επιλογή τριών νέων ιπτάμενων που θα συμπληρώσουν την ομάδα και θα πετάξουν το 2013.Ήδη έχει γίνει μια πρώτη διαλογή και εννέα ιπτάμενοι της RAF θα ταξιδέψουν στο Ακρωτήρι μαζί με το σμήνος ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση τους.

Για φωτογραφίες επισκεφθείτε το forum του Συλλόγου Στατικού Μοντελισμού Ηρακλείου.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriet τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου Α-400 για λογιαριασμό της Τουρκικής αεροπορίας.Η THK θα προμηθευτεί δέκα μεταγωγικά,το 2013 θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά από πέντε χρόνια.Η Airbus στοχεύει στη πώληση 1000+ Α400 εντός 20ετίας και έχει προτείνει στη Τουρκία τη κατασκευή κέντρου συντήρησης που θα εξυπηρετεί τη περιοχή.

@wiki

Πηγή

 Η DSCA είχε ενημερωθεί το Νοέμβρη του 2011 για τη πιθανή πώληση του έκτου C-17A Globemaster III στη Βασιλική αεροπορία της Αυστραλίας. Το μεταγωγικό θα είναι έτοιμο προς παράδοση το 2013 και θα στοιχίσει 297 εκατ. $.Με τη προμήθεια αυτή οι Αυστραλοί θα διπλασιάσουν τα άμεσα διαθέσιμα προς αποστολή αεροσκάφη,από δύο σε τέσσερα.

Πηγή

H παραπάνω φωτογραφία σύμφωνα με το blog wuxinghongqi δείχνει το SAC F-60(J-31) στη πρώτη του πτήση.Από τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφορούσαν φήμες πως το 601 σχεδιάζει 4ης γενιάς πολλαπλού ρόλου stealth μαχητικό με το πρωτότυπο να βρίσκεται υπό κατασκευή από τα τέλη του 2011 και η πρώτη πτήση,αναμένοταν τον προσεχή Σεπτέμβριο.Το J-31 θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο βαρύ J-20  και αναμένεται να προωθηθεί στη διεθνή αγορά σαν χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στο F-35.


        Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το πενταμελές πλήρωμα ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-130J Hercules της πολεμικής αεροπορίας της Νορβηγίας το οποίο είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ την Πέμπτη τερματίστηκε χθες όταν βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα, ανακοίνωσαν οι αρχές της Σουηδίας.


        Η επιχείρηση τερματίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με τις νορβηγικές αρχές και τις οικογένειες των μελών του πληρώματος. Οι προσπάθειες των σουηδικών αρχών θα επικεντρωθούν πλέον στο να βρεθούν τα εναπομείναντα κομμάτια των σορών τους και να διακριβωθεί η αιτία του δυστυχήματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπόργε Όμαν. 

(C)mil.no
Πηγή