Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό και χαμένος στην καυτή ζέστη της ερήμου Σαχάρα ο πιλότος Dennis Copping πήρε ό,τι μπορούσε από το Kittyhawk που είχε χτυπηθεί και πέσει στο έδαφος και έφυγε στο άγνωστο και το αχανές της ερήμου. 
@
 Από εκείνη την ημέρα του Ιουνίου του 1942 παρέμενε μυστήριο τι απέγινε. Εβδομήντα χρόνια αργότερα ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το κουφάρι του P-40 κοντά σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο που φαίνεται πως είχε φτιάξει ο Dennis περιμένοντας, μάταια για βοήθεια.
@
 Έρευνα για τα ίχνη του πιλότου αναμένεται να αρχίσει σύντομα ενώ ειδική της αεροπορίας και ιστορικοί αρχίζουν την επιχείρηση αποκατάστασης και επίδειξης του αεροσκάφους P-40 στη μνήμη του.


credit to aviationist.com




Αλλαγή διοίκησης για την VFA 211 του USN στον αέρα.


Να υπενθυμίσουμε πως ο Κ.Λαγός πριν ένα χρόνο κατάφερε να εντοπίσει τον τάφο του αεροπόρου-ανθυποπλοιάρχου Σπύρου Χάμπα ο οποίος είχε καταρριφθεί από Γερμανικό αεροσκάφος στον Α'ππ.
   Την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012, επταμελής ομάδα της 31 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ), με επικεφαλής τον Επισμηναγό (ΕΑ) Ευάγγελο Ντάγκα, τιμήθηκε από τον Αντιστράτηγο Σεΐχη Σαΐφ Μπίν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν-Sheikh Saif Bin Zayed Al Nahyan, αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τη συμμετοχή της στην αποστολή αναζήτησης του Σεΐχη Αχμάντ Μπίν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν-Sheikh Ahmad Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό ατύχημα στο Μαρόκο, το Μάρτιο του 2010.

(C)HAF

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Έρευνας και Διάσωσης με τίτλο "Πραγματικότητα και Προκλήσεις", το οποίο έλαβε χώρα στο Άμπου Ντάμπι. Στην Ελληνική αποστολή απονεμήθηκαν τιμητικά μετάλλια Έρευνας και Διάσωσης και αναμνηστικά διπλώματα. Εκτός από την Ελληνική ομάδα βραβεύτηκαν και οι αντίστοιχες ομάδες από την Γαλλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Μαρόκο και τα ΗΑΕ. 



(C)HAF




Πηγή

(C)C.Lofting

 Τη παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το πρώτο QF-16 στις 4 Μαΐου,το μαχητικό απογειώθηκε με δοκιμαστή πιλότο της Boeing στα χειριστήρια και παρέμεινε στον αέρα 66 λεπτά διενεργώντας δοκιμές. 

(C)Boeing
 Το Μάρτιο του 2012 η Boeing κέρδισε συμβόλαιο που αφορούσε τη μελέτη και ανάπτυξη πακέτου μετατροπής του F-16 σε ιπτάμενο στόχο με option τη μετατροπή 126 αεροσκαφών σε QF.Τα QF-16 θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα QF-4 και θα πραγματοποιούν επανδρωμένες - και μη - πτήσεις εξομοιώνοντας εχθρικά αεροσκάφη με σκοπό την αξιολόγηση οπλικών συστημάτων,τακτικών και την εκπαίδευση χειριστών.


Πηγή

(C)Pilatus

 Σύμφωνα με το blog Livefist το συμβούλιο ασφαλείας της Ινδίας ενέκρινε τη προμήθεια 75 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Pilatus.Η σύμβαση για τα PC-7 Mk.2 αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.

Πηγή
 Η Alenia Aermacchi επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέλεξε το αεροσκάφος C-27J Spartan για να αντικαταστήσει τα μεταφορικά Caribou, τα οποία είχαν αποσυρθεί από το 2009.

@wiki
 Θα αποκτηθούν δέκα αεροσκάφη C-27J Spartan, έναντι κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του προγράμματος FΜS. Στο συμβόλαιο περιλαμβάνεται και πακέτο υποστήριξης με ανταλλακτικά, μηχανολογικό εξοπλισμό και εκπαίδευση.

 Τα πρώτα αεροσκάφη θα παραληφθούν το 2015 και η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση θα γίνει το 2016. Τα C-27J θα συμπληρώσουν τα C-130 και τα C-17 στον τομέα των μεταφορών στο πεδίο της μάχης.




Πηγή 
@

 Τα 100 χρόνια παρουσίας της στους ουρανούς γιορτάζει η Βασιλική Αεροπορία της Νορβηγίας.Η RNoAF έχει στήσει καμπάνια διάρκειας 1 έτους με σκοπό την προβολή των δράσεων του όπλου στο ευρύ κοινό.Σκοπός των διοργανωτών να φτάσει το ''μύνημα'' σε 500.000 Νορβηγούς μέσα από 10 αεροπορικές επιδείξεις,συναυλίες,σεμινάρια,ιστορικές αναπαραστάσεις...


Στα πλαίσια των εορτασμών παρουσιάσθηκε και το παρακάτω επετειακά βαμμένο F-16.Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.



(C)Norway/Erik T. Hoelsæter

Πηγή









Δεν εντόπισε επιζώντες η ομάδα διασωστών που πήγε στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους Superjet 100, σε ορεινή περιοχή στην Ινδονησία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο στο αεροσκάφος επέβαιναν,οκτώ Ρώσοι υπήκοοι, ένας Γάλλος, ένας Αμερικανός, δύο Ιταλίδες και 33 Ινδονήσιοι.

@ερτ


Το ελικόπτερο Super Puma, που έστειλε νωρίτερα σήμερα ο Ινδονησιακός στρατός, εντόπισε το αεροσκάφος στο χείλος ενός γκρεμού βάθους 1.650 μέτρων στο βουνό Σαλάκ. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ χθες μετά την απότομη απώλεια ύψους από τα 10.000 πόδια στα 6.000 πόδια στη διάρκεια πτήσης επίδειξης. .



Πηγή 
 Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε  ότι θα προμηθευτεί F-35B,την έκδοση βραχείας αποπροσγείωσης του JSF.Το 2012 Η κυβέρνηση Κάμερον,αναθεωρόντας τις εξοπλιστικές δαπάνες
είχε καταλήξει στο CTOVL θεωρώντας τη προμήθεια λιγότερο δαπανηρή,παρόλα αυτά με τις απαραίτητες μετατροπές  που θα απαιτούνταν (επανασχεδίαση,προσθήκη καταπέλτη και καλωδίων ανάσχεσης) στα δύο αεροπλανοφόρα,το συνολικό κόστος θα εκτοξευόταν.







(C)L.M.

Πηγή
 Λόγια του αέρα χωρίς επιχειρήματα τα όσα γράφονται στο τελευταίο τεύχος του Eurofighter World σύμφωνα με τους συντάκτες του Γαλλόφωνου περιοδικού Air et Cosmos. 

 Στις αρχές του ''12'', Rafale του Γαλλικού ναυτικού πέταξαν απέναντι σε Eurofighter της ΑΜ (Aeronautica Militare), σύμφωνα με το Ef-world Ιταλοί χειριστές  που συμμετείχαν στην άσκηση δήλωσαν :  

Ήταν ενδιαφέρουσα ''αναμέτρηση''.Ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν που βρισκόμασταν όταν τους κλειδώναμε...
   
 Μετριάζοντας τον ενθουσιασμό των Ιταλών οι Γάλλοι αναφέρουν πως οι αλγόριθμοι (probability kill) που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των επιτυχών βολών του AMRAAM είναι πολύ πιο ''ανεκτικοί'' από εκείνους των Mica ενώ αναγνωρίζουν πως το ραντάρ του Ευρωμαχητικού στην εναέρια μάχη είναι ανώτερο από αυτό του  Rafale - μέχρι την έλευση του RBE2 - αλλά οι δηλώσεις για πλήρη εναέρια υπεροχή σε BVR είναι υπερβολές.

 Συνεχίζοντας ο συντάκτης του άρθρου κάνει αναφορά σε άσκηση που διεξήχθη στη Κορσική ( και τροφοδότησε το διαδίκτυο με φωτογραφίες από kill ) το Σεπτέμβριο του 2009 όπου Rafale της EC-1/7 "Provence" σε κλειστή αερομαχία εναντίων Βρετανικών Typhoon πέτυχαν αναλογία kill 9 προς 1 ενώ σε BVR  2 εναντίων 2 τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς υπέρ των Γάλλων.  
  
 Στη πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι Βρετανοί στην 113 Βase Αerienne οι Βρετανοί αρνήθηκαν να πετάξουν εναντίων του Rafale ενώ στις 11 Μαιόυ που οι Γάλλοι θα ανταποδώσουν την επίσκεψη και θα μετασταθμεύσουν στο Coningsby της Βρετανίας καμία από τις τέσσερις μοίρες που επιχειρούν με Typhoon δεν θα είναι ''διαθέσιμή''.



@Air et Cosmos
 Πηγή
 Ο Tono Fernández μας στέλνει πέντε ακόμη φωτογραφίες που αποτυπωνουν την χθεσινή (07.05.12) αεροπορική δραστηριότητα των αεροσκαφών της 335Μ στο TLP.Φωτογραφίες από τις ξένες συμμετοχές μπορείτε να δείτε στο λογαρισμό που διατηρεί  flickr.

(C)Tono Fernández

(C)Tono Fernández - s.n. : 003

(C)Tono Fernández - s.n. : 007

(C)Tono Fernández - s.n. : 019

(C)Tono Fernández - s.n. : 006

Από τα σχόλια στο Strategy Report διαβάζουμε :

2μηχανικοί μας εντόπισαν ένα τούρκο να φωτογραφίζει τα advanced, ενημέρωσαν τον αρχηγό αποστολης και αυτός τους διοργανωτές του TLP. Ο τούρκος θα αποπεμφθεί.

Φυσικά είναι αδύνατο να διασταυρωθεί και απλά καταγράφεται...
Προσωπικό της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος,προχώρησε (02.05 - 03.05) στον καθαρισμό του Πεδίου Βολής νήσου Σχίζας από τα υπολείμματα των εκπαιδευτικών πυρομαχικών που έχουν ριφθεί εκεί κατά το παρελθόν έτος.Η συνολική ποσότητα των υλικών, περίπου εννέα τόνων, μεταφέρθηκε από τη νήσο Σχίζα στο λιμάνι της Καλαμάτας και στην συνέχεια στην 120 ΠΕΑ για να προωθηθεί για ανακύκλωση.

(C)HAF.gr

HAF.gr
 Πηγή
     Σε απάντηση ερωτήσεων αρκετών συμπολιτών μας που αφορούν σε ίχνη που παρατήρησαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει τα εξής :
  1. Καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος, εκτός ελάχιστων που αφορούν ψεκασμούς σε περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από πολύ χαμηλό ύψος, οι οποίες πάντως δεν έχουν αρχίσει ακόμη για το έτος 2012.
  2. Τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία, αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών, που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους άνωθεν της χώρας μας.
  3. Η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη όπου κινούνται τα αεροσκάφη αυτά. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων τις πολύ ψυχρές ημέρες. Ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ορατά τα ίχνη συμπύκνωσης μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης.
  4. Οι πτήσεις των αεροσκαφών αυτών εγκρίνονται και ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας, ενώ η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρο για άλλη δραστηριότητα. 
@wiki



Πηγή
(C)CBS
 Δύο χειριστές F-22 εμφανίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην εκπομπή ''60 minutes''.Οι δύο ιπτάμενοι βρέθηκαν στο πλατό της εκπομπής χωρίς να έχουν πάρει άδεια από την υπηρεσία τους και μίλησαν ανοιχτά για τα προβλήματα υποξίας που παρουσιάζονται κατά τη πτήση με το F-22,την ανησυχία που υπάρχει στις μοίρες αλλά και τη πίεση που δέχονται για να συνεχίσουν να πετούν...





     

       Το Νοέμβριο του 2010 μαχητικό Raptor είχε συντριβεί στην Αλάσκα με αποτέλεσμα ο χειριστής του Cap.Jeffrey Haney να φονευθεί.Από όσα έχουν γίνει γνωστά ο χειριστής εμφάνισε συμπτώματα υποξίας.1 1/2 χρόνο μετά η σύζυγος του κατέθεσε μήνυση στη κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin και τους υποκατασκευαστές της θεωρώντας τους άμεσα υπεύθυνους για το θάνατο του.
 Τη δυσαρέσκεια της εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ταΐβάν για το κόστος του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 145 F-16 A/B block 20 που αγγίζει τα 5 δίς $.

 Η USAF πιέζει τη Ταΐβάν να ''αναλάβει'' το κόστος ενσωμάτωσης του radar AESA πληρώνοντας τη  μελέτη και  τις δοκιμές για τη πιστοποίηση του στο F-16.Κάτι τέτοιο θα εξοικονομούσε αρκετά χρήματα από τον επικείμενο εκσυγχρονισμό 350 F-16 Block 40/50 της USAF συνολικού κόστους 2,8 δίς $.


Σύμφωνα με το υπάρχον σχεδιασμό η αεροπορία της Ταΐβάν εξέταζε το ενδεχόμενο αναβάθμισης των παλιότερων F-16 A/B και την αγορά 66 νέων block 50/52 - αγορά η οποία αναβάλλεται από το 2006 για να μην διαρραγούν οι σχέσεις ΗΠΑ Κίνας - κάτι το οποίο σήμερα είναι αδύνατο λόγο κόστους. 



 Πηγή



      Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times η ΒΑΕ και η Σ.Αραβία βρίσκονται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την πώληση 30 εκπαιδευτικών Hawk συνολικής αξίας 800 εκάτ.$.Η σύμβαση αναμένεται να επικυρωθεί τους επόμενους μήνες παρόλαυτά δεν θα καταφέρει να σώσει τις 845 θέσεις εργασίας του εργοστασίου της στο Brough του Yorkshire.




Πηγή