H Υπ. Αμ. επιθεωρεί αεροσκάφος Shenyang F-6(C) Mod. Al.
Τις αεροπορικές βάσεις στις κοινότητες Gjadër και Kuçova επισκέφθηκε η υπουργός άμυνας της Αλβανίας. Η Mimi Kodheli που συνοδευόταν από τον επικεφαλής της Αεροπορίας, Ταξίαρχο Frederik Beltoja επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις των α/β και συνομίλησε με το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για την έναρξη εργασιών αποκατάστασης τους.

Στα βίντεο που ακολουθούν μπορούμε να δούμε σπάνιες εικόνες από τις εγκαταστάσεις των δύο αεροπορικών βάσεων...





(C) HHA

40 και πλέον μαχητικά αεροσκάφη της ΗΗΑ (Heyl Ha'avir) θα λάβουν μέρος σε άσκηση η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Υπό την κάλυψη τους, αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών θα διενεργήσουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης πέριξ των ενεργειακών οικοπέδων της Λευκωσίας.



Το μέτωπο της άσκησης θα μεταφερθεί και προς τα νότια παράλια της Κύπρου, όπου θα υπάρξει και  εμπλοκή των αντιαεροπορικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια της άσκησης, τα αεροσκάφη της HHA θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις ανοιχτά της Λεμεσού και της Πάφου, σε μία προσπάθεια να θέσουν σε δοκιμασία την αεράμυνα της Κύπρου. Ταυτόχρονα η αεροπορική βάση Αντρέας Παπανδρέου θα τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας καθώς ενδέχεται να  προσγειωθούν μαχητικά της HHA για ανεφοδιασμό.

H άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου και Ισραήλ για την ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων των δύο χωρών και για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Aπό την Τρίτη 28 έως την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014, διεξήχθη σε περιοχές του Κεντρικού και Βορείου Αιγαίου η άσκηση "Αστραπή 1/14". Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες από την διοικηση φρεγατών, την διοικηση ταχέων σκαφών, την διοικηση πλοίων υποστηρίξης, άνδρες από την διοικηση υποβρυχίων καταστροφών, ελικόπτερα από την ΜΕΝ-1 και ΜΕΝ-2 καθώς και αεροσκαφη της Πολεμικής Αεροπορίας.


(C) AP
Στο Πακιστάν βρέθηκε ο Τούρκος Α/ΓΕΑ, τον Akin Ozturk υποδέχθηκε ο Πακιστανός ομόλογος του Α/ΓΕΑ Tahir Rafique Butt. Οι δύο αξιωματικοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο ααεροπορικών δυνάμεων.

Πηγή
H Discorvery Air ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τις Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης. 

(C) Discovery Air

Το συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, προβλέπει την παροχή 1200 ωρών τπήσης - εκπαίδευσης/έτος, με τα αεροσκάφη της Discovery Air (7 A-4 Skyhawk) να επιχειρούν στον εεχ της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βέλγιου και της Ιταλίας.

Πηγή
(C) USAFE


Από το Σάββατο 1 έως και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, θα πραγματοποιηθεί συνεκπαίδευση της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας - Διάσωσης (ΜΕΕΔ) με την 37th Airlift Squadron της 86th Airlift Wing των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ramstein, στη Γερμανία.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η κοινή εκπαίδευση σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και σε ρίψεις λέμβων.

(C)mod.gr



Τις πρωινές ώρες της 30ης Ιανουαρίου 2014 στα πλαίσια άσκησης "Πυρπολητής 1/14" ενεργοποιήθηκε τμήμα των Αεροπορικών Δυνάμεων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης με σκοπό την προσβολή ναυτικής δύναμης σε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου.


DSC01781


Υπό τον συντονισμό ΑΣΕΠΕ, συστάθηκε COMAO και ακολούθως προχώρησε στην προσβολή της εχθρικής δύναμη. Στην άσκηση πήραν μέρος αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000-5 MK2 με σκοπό την εξασφάλιση της εναέριας υπεροχής, F-16 με αποστολή SEAD, Mirage 2000 εφοδιασμένα με AM 39 EXOCET τα οποία εκτέλεσαν την ειδικοποιημένη αποστολή ναυτικής κρούσης και τέλος F-4 AUP και Α-7 τα οποία εκτέλεσαν βολές στις μονάδες επιφανείας με συμβατικά πυρομαχικά. Η άσκηση ήταν απολύτως επιτυχής και κατέδειξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Π.Α σε τέτοιου είδους αποστολές.

Πηγή
Μετά την υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 40 ελικοπτέρων Mi-35 και Mi-28NE η κυβέρνηση του Ιράκ ετοιμάζεται να παραγγείλει στις ΗΠΑ συνολικά 24 επιθετικά ελικόπτερα AH-64E Apache.
Το  προγράμμα ύψους 6,2 δισ δολαρίων, περιλαμβάνει την προμήθεια των ελικοπτέρων καθώς και την ενοικίαση για ορισμένο χρονικό διάστημα έξι επιπλέον Apache τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των πληρωμάτων μέχρι την άφιξη των πρώτων AH-64E Apache.

Από το παραπάνω ποσό τα 4,8 δισ δολάρια αφορούν την αγορά των 24 ελικοπτέρων και τα υπόλοιπα 1,37 δισ δολάρια την ενοικίαση έξι Apache την παραμονή 293 Αμερικανών τεχνικών και εκπαιδευτών στο Ιράκ για τρία χρόνια και την υποστήριξη των ελικοπτέρων.

(C) US Army
Τα ελικόπτερα αυτά μαζί με τα υπό παράδοση 40 Mi-35 και Mi-28NE θα αξιοποιηθούν στον αγώνα της κυβέρνησης του Ιράκ κατά της οργάνωσης ISIL η οποία είναι το τοπικό παρακλάδι της Al-Qaeda και από τις αρχές του χρόνου έχει καταλάβει μερικώς τις πόλεις Fallujah και Ramadi        
Από την ακριτική Αλεξανδρούπολη το σημερινό μας Quiz. Αν μπορέσετε να αναγνωρίσετε το αεροπλάνο της φωτογραφίας, παρακαλώ απαντήστε στα σχόλια του Blog μέχρι Κυριακή βράδυ....
@ http://mainichi.jp
Δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-4 της JASDF συγκρούστηκαν στον άερα κατα τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Τα Τ-4 του ακροβατικού σμήνους Blue Impulse, παρά τις ζημιές που υπέστησαν κατάφεραν και επέστρεψαν στην α/β Matsushima με ασφάλεια.

@ http://mainichi.jp


(C) Ria Novosti
Μία ακόμη παραγγελία για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Yak-130 έλαβε η ρωσική αεροπορική βιομηχανία το 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant. 

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την παραγγελία 24 αεροσκαφών Yak-130  από το Μπανγκλαντές η οποία υπογράφηκε το περασμένο Φθινόπωρο αλλά ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα. Το συμβόλαιο ύψους 800 εκατ. δολαρίων υπογράφηκε από την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας και τον ρωσικό κρατικό οργανισμό εξαγωγών στρατιωτικού υλικού Rosoboronexport.



Την Παρασκευή 24/1/14 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τις 356 ΜΤΜ η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της μοίρας.  O Διοικητής της 356 ΜΤΜ Ασμχος (Ι) Ξ. Χασούρας  έκοψε την πίτα  μαζί με το προσωπικό της,  ιπτάμενους  και τεχνικούς. 

Ευχόμαστε στην μοίρα καλές προσγειώσεις για το 2014....και να ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία.


(C) Txema Aguilar Sanchez

Άλλος ένας θρύλος ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει του Ευρωπαϊκούς oυρανούς, ο λόγος για τα Mirage F1 CR της ER 2/33 "Savoie". Τα αεροσκάφη μόλις ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στη 1η σειρά του TLP για το 2014, θα ακολουθήσει η άσκηση Recce Meet (07/04 - 11/04) τον Απρίλιο με 3 συμμετοχές από Ευρωπαϊκές μοίρες αναγνώρισης.

Αν και οι διεθνείς συμμετοχές δεν είναι ακόμη γνωστές, ελπίζουμε η ΠΑ να τιμήσει την 2/33... Στη φωτογραφία, Mirage F1 CR στα 60χρονα της 348 ΜΤΑ (C) ΣΦΠΑ Ι.

Τέλος, στις 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στην α/β Mont-de-Marsan για την απόσυρση του τύπου. Θα πετάξουν το ακροβατικό σμήνος Patrouille de France, η ομάδα επιδείξεων Rafale, και το ζευγάρι Ramex Delta ενώ θα υπάρχει στατική έκθεση αεροσκαφών με διεθνείς συμμετοχές.







A) Με ποιά βόμβα είναι φορτωμένος o "Αστρομαχητής";
Β) Με ποιό τρόπο γινόταν η κατάδειξη πριν αποκτηθούν τα ατρακτίδια Lantirn;


6 Σεπτεμβρίου 1973, 3 Mirage 5BA της Belgische Luchtmacht απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Όταν τα αεροσκάφη βρέθηκαν στον αέρα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη περιοχή, οι χειριστές αποφάσισαν να επιστρέψουν. Από τα τρία αεροσκάφη μόνο ένα κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια, δυστυχώς τα ΒΑ32 και BA38 προσέκρουσαν με χρονική διαφορά 1 λεπτού, στα Λευκά όρη στη κορυφή Καλόρος, με αποτέλεσμα οι χειριστές Jacques Chaput και Jo Van Avermaet να χάσουν τη ζωή τους. Οι φωτογραφίες του Χ. Μπαλαδήμα αδιάψευστος μάρτυρας του συμβάντος.

 photo image001_zps724a0ccf.png









Flashnews, Belmilac
(C) US Embassy NZ
Ο υπουργός άμυνας της Νέας Ζηλανδίας Jonathan Coleman ανακοίνωσε την παραγγελία 11 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6C από την Beechcraft Defence Company. To πακέτο αξίας 154 εκατ. δολαρίων περιλαμβάνει ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

Πηγή 
Για άλλη μια χρονιά μιλούν οι αριθμοί... η ΠΑ σε περίοδο κρίσης προσφέρε στο κοινωνικό σύνολο   "γράφοντας" 5000 ώρες στον αέρα. Δυστηχώς, δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τις ώρες που απαιτήθηκαν στο έδαφος για την υποστήριξη των παραπάνω αποστολών  (τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία για το 2011 και 2012).


Αεροπυρόσβεση

Αεροδιακομιδές

Έρευνα και Διάσωση

Βλέποντας την δραστηριότητα των C-27J Spartan (αεροδιακομιδές) υποθέτουμε πως υπεγράφη η σύμβαση FOS (Follow On Support).
(C) IAF

Διθέσιο Jaguar της Ινδικής Αεροπορίας απωλέσθη κατά την διάρκεια νυχτερινής πτήσης. Το αεροσκάφος λίγο πριν την προσγείωση στο αεροδρόμιο παρουσίασε τεχνική βλάβη και εγκαταλείφθηκε επιτυχώς από τους δύο χειριστές.

Πηγή
25η Μαρτίου 2008, Apache της Αεροπορίας Στρατού με φόντο την Ακρόπολη. Μια εικόνα που ελπίζουμε να δούμε σύντομα. (C) Ilias Diakoumakos

Στις 21 Ιανουαρίου, η φρεγάτα Surcouf του Γαλλικού Ναυτικού εκτέλεσε άσκηση τύπου PASSEX (Passing Exercise) με το Κυπριακό, έχοντας συμπληρώσει τρεις ημέρες στο νησί.

(C) M.N.

Κατά τη διάρκεια αυτής στο πλοίο επέβαιναν και 14 Κύπριοι, στελέχη της Αστυνομίας και δύο σύμβουλοι. Στο πρώτο σκέλος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανόταν η καθέλκυση αντικειμένων στο περιπολικό Ονήσιλος του Κυπριακού Ναυτικού, το οποίο συνόδευε την φρεγάτα.

(C) M.N.

Στην περιοχή πετούσε και το κυπριακό AW139, το οποίο εκτέλεσε καταρρίχηση fast rope ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας της Κυπριακής Αστυνομίας, η οποία αφότου εκτέλεσε την αποστολή κατάληψης του σκάφους, περιηγήθηκε στο πλοίο.. Στη συνέχεια, το κυπριακό ελικόπτερο καθέλκυσε κάλαθο διάσωσης ναυαγού, στο ελικοδρόμιο της Surcouf.

(C) M.N.

Τέλος, το απόγευμα εκτελέστηκε άσκηση SAREX (Έρευνας και Διάσωσης), για τον εντοπισμό ναυαγού, με συνεργασία μεταξύ του AW139 και του γαλλικού σκάφους. Λίγο πριν τη λήξη της άσκησης, ομάδα Γάλλων αξιωματικών επισκέφτηκε το περιπολικό σκάφος Ονήσιλος.

(C) M.N.