Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλης κλίμακας άσκηση ''Pitch Black 14'' στην Βόρεια Αυστραλία. Στην άσκηση συμμετέχουν εναέρια μέσα από την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, τη Ν. Ζηλανδία, τη Γαλλία, τη Ταΐλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.




Φυσικά  η άσκηση περιλαμβάνει και open day... ο Αντιπτέραρχος Mel Hupfeld - τρίτος στην ιεραρχία της RAAF - με το παρακάτω μύνημα του, κάλεσε την τοπική κοινωνία να παρευρεθεί στην α/β του Darwin.

It is with great pride that Air Force invites the Darwin community to the Pitch Black Open Day at RAAF Darwin  in recognition of the enduring connection with the local region and in celebration of the bond Australian Defence Force personnel and families have as members of one community’ in the Territor.

Φωτογραφίες RAAF




Όπως μας γράφουν οι φίλοι από την Ισπανία, πριν από λίγες ημέρες το ''2509'' πήρε το δρόμο της επιστροφής.

_DSC0932MAESAL _25620 copia
(C) Angel Martinez

_DSC0942MAESAL _25630
(C) Angel Martinez
Τα πρώτα T-6C Texan ΙΙ της RNZAF (Royal New Zealand Air Force) ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Κάνσας στις 30 Ιουλίου. Ένας από τους ενδιάμεσους σταθμούς στο ταξίδι με τελικό προορισμό τη Νέα Ζηλανδία ήταν και το Ηράκλειο.




(C) La Republica

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησαν δύο F-16 της USAFE (91-0351 & 91-0407)σήμερα το πρωί (8:00 τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο του Τορίνο στην Ιταλία. Το αεροδρόμιο έκλεισε για περίπου μία ώρα και οι πτήσεις δρομολογήθηκαν προς τo Μιλάνο (LIMC).

(C) La Republica
Από τις φωτογραφίες διαπιστώνεται ότι τα αεροσκάφη που πραγματοποίησαν την αναγκαστική προσγείωση είναι F-16CM και ανήκουν στην 480th FS (Fighter Squadron) με έδρα την α/β Spangdahlem. Απ'ότι φαίνεται η συνεκπαίδευση με την ΠΑ θα καθυστερήσει για τα πληρώματα των δύο αεροσκαφών.


Στην αεροπορική επίδειξη Chitose 14 στην Ιαπωνία πέταξε  η ομάδα επιδείξεων των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων του Ειρηνικού (PACAF Demo Team). Tο Block 50 πέταξε "γυμνό" από φορτία και διάκοσμο (όπως και το Block 52+ της ομάδας επίδείξεων ''ΖΕΥΣ''). 


Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 40 ετών βρίσκεται η Σουηδία. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας συνδράμουν δύο CL-415 της Protezione Civile (Ιταλία) και τρία της Securite Civile (Γαλλία).






http://www.kustbevakningen.se/sv/media/filmarkiv/
patch airforce.gr
Το Πολεμικό Ναυτικό με τις ΜΕΝ/1 και ΜΕΝ/2 θα συμμετάσχει στο AFW '14 με δύο ε/π  S-70 Aegeanhawk και AB-212ASW μέσω στατικής έκθεσης και πτητικής επίδειξης.
Σήμερα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του διάκοσμου που κοσμήσει το επετειακό F-4E AUP, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40χρόνα από την εισαγωγή του τύπου σε υπηρεσία με την ΠΑ. 

Αν κρίνουμε από τις τρείς διεθνείς προτάσεις και την μία Ελληνική που ακολουθούν, στις 12 Σεπτεμβρίου η 117 ΠΜ θα παρουσιάσει ένα ιπτάμενο έργο τέχνης! 


Aviation Graphic via Dr Flight

Inkworm via Hellenic Patches

C. Sandham-Bailey via Hellenic Patches

Τις δυνατότητες της ''πολυεθνικής'' 61° Stormo στο τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης επέδειξαν Αξιωματικοί της ΑΜΙ σε αντιπροσωπεία της Ελβετικής Αεροπορίας (Schweizer Luftwaffe) που βρέθηκε στην Ιταλία το διήμερο 21-22 Ιουλίου. 

Ο Αρχηγός της Ελβετικής Αεροπορίας Aldo C. Schellenberg είχε την ευκαιρία να "γνωρίσει" τον εξομοιωτή πτήσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους M346 αλλά και το Σύστημα Επίγειας Εκπαίδευσης.

(C) AMI
Να σημειωθεί πως η Ελβετική ΠΑ επίσης προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης. Το Δεκέμβριο του 2013 ολοκλήρωσε την διετή εκπαίδευση του στην Ελβετία και ο πρώτος Γάλλος χειριστής του προγράμματος, ο οποίος ακολούθως τοποθετήθηκε στην 1/7 "Provence" που επιχειρεί με Rafale. Στο αρχικό στάδιο οι χειριστές πετούν με αεροσκάφη PC-7 και αργότερα μεταπηδούν τα οποία PC-21  έχουν τη δυνατότητα "προσομοίωσης" οπλικών συστημάτων.


Air2Air με τον φωτογράφο Cees-Jan van der Ende.


cjvanderende.com's making of from Cees-Jan van der Ende on Vimeo.
(C) Dulibor Urokalovic /PIXSHELL

Κροατικό MiG-21 συνετρίβη μετά από απώλεια υδραυλικών και φωτιά στον κινητήρα ενώ πετούσε πάνω από κατοικημένη περιοχή. Ο χειριστής αφού το απομάκρυνε, εγκατέλειψε επιτυχώς. Το αεροσκάφος ήταν μη εκσυγχρονισμένο.


Από τα Τζουμέρκα το σημερινό μας Quiz...Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε το αεροπλάνο της φωτογραφίας απαντήστε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στο Blog...





Από τον "Ελεύθερο Τύπο", δισέλιδο άρθρο του Πιέρ Κοσμίδη για το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας. Το άρθρο περιλαμβάνει και τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου για όσους δεν το έχουν επισκευθεί ακόμη.


 Τον Ιούλιο 2014, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σταδίου Εκπαίδευσης των Νέων Ανθυποσμηναγών της 84ης Σειράς Ιπταμένων, πραγματοποιήθηκαν βολές Αέρος-Εδάφους με πραγματικά πυρά από τις 362 και 363 Μοίρες Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος.



Οι βολές εκτελέστηκαν με αεροσκάφη Τ-2Ε, με βόμβες γενικής χρήσης Μ-117 των 750 λιβρών, στο Πεδίο Βολής Καράβια.



Οι βολές εκτελέστηκαν με αεροσκάφη Τ-2Ε, με βόμβες γενικής χρήσης Μ-117 των 750 λιβρών, στο Πεδίο Βολής Καράβια.

Πριν από δύο ώρες περίπου, ένα πολεμικό αεροσκάφος της λιβυκής αεροπορίας φέρεται να άνοιξε πυρ στο νεοναυπηγηθέν φορτηγό πλοίο «Iron Baron V», ελληνικών συμφερόντων, με παναμέζικη σημαία, το οποίο βρισκόταν στο εξωτερικό αγκυροβόλιο του λιμανιού της Ντέρνα.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν τραυματίες, παρά μόνο υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν και Έλληνες ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. 

@ Reddit.com

Τόσες είναι οι ζωές που έχουν σώσει τα καθισματα της Martin Baker μετά και την πρόσφατη απώλεια του διθέσιου Mirage 2000B της ADLA (Armee De l'Air)

Το βίντεο για την επέτειο των 40 χρόνων προσφοράς, του αεροσκάφους που άλλαξε την ΠΑ!


Επέτειος 40 Χρόνων Ενεργής Υπηρεσίας των Αεροσκαφών F-4E (PHANTOM) στην ΠΑ from Hellenic Air Force on Vimeo.

Στο Ακρωτήρι της Κύπρου βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες κλιμάκιο της 208 Sqn της RAF στο πλαίσιο της προκεχωρημένης εκπαίδευση νέων χειριστών.


To promo φιλμ για τη συμμετοχή της Αεροπορίας Στρατού στο Athens Flying Week. 
Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή του Όπλου στο AFW'13 άφησε άριστες εντυπώσεις και αποτέλεσαι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τα στελέχη του, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή με τον πολίτη - που θεωρεί πως ό,τι πετά ανήκει στην ΠΑ - μιας και τα αεροδρόμια της Αεροπορίας Στρατού δεν ανοίγουν για το κοινό.

Μεταξύ των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η ενεργοποίηση των οποίων εγκρίθηκε πρόσφατα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ήταν και η εν συνεχεία υποστήριξη (Follow-On-Support / FOS) των αεροσκαφών T-6A Texan II και του προσομοιωτή πτήσεων αυτών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος - για την ακρίβεια υποπρόγραμμα - προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρεί ανά πάσα στιγμή σε πλήρη πτητική / επιχειρησιακή κατάσταση 24 εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan II και τον προσομοιωτή πτήσης σε διαθεσιμότητα χρήσης που ανέρχεται στο ποσοστό του 85%.
DSC01318


Η πρόβλεψη της FOS για διατήρηση σε πλήρη πτητική κατάσταση 24 αεροσκαφών είναι πρωτίστως λογιστική. Με άλλα λόγια δεν προβλέπεται ούτε εμμέσως επιδιώκεται παροπλισμός ή εγκατάλειψη στην τύχη των υπολοίπων αεροσκαφών από το σύνολο του στόλου. Με βάση το σύστημα FOS που μελέτησε και υιοθέτησε η ΠΑ, ενώ ικανοποιούνται και διασφαλίζονται πλήρως οι καθημερινές απαιτήσεις εκπαίδευσης με τα 24 αεροσκάφη (το 53% των διαθέσιμων), ταυτόχρονα βελτιστοποιείται η διαχείριση του συνολικού στόλου των εκπαιδευτικών (πλήρως ισόρροπη πτητική εκμετάλλευση και κατά συνέπεια κατανάλωση του ορίου επιχειρησιακής ζωής των αεροσκαφών, βέλτιστη κατανομή των επιθεωρήσεων, δυνατότητα ομαλής /σταδιακής υλοποίησης προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών χωρίς να επηρεαστεί το καθημερινό πτητικό έργο) ενώ το κόστος συντήρησης και υποστήριξης θα μειωθεί.

Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που είτε απαιτηθεί η αύξηση του αριθμού των εκπαιδευόμενων της ΠΑ ή αν άλλες αεροπορικές δυνάμεις επιλέξουν την πραγματοποίηση του αρχικού και βασικού σταδίου πτητικής εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ, το σύστημα FOS που υιοθετήθηκε επιτρέπει την άμεση ανταπόκριση με μία απλή αύξηση του αριθμού των ανά πάσα στιγμή διαθέσιμων επιχειρησιακά αεροσκαφών.

Defencepoint


Την 355ΜΤΜ "Ήφαιστος" επισκέφθηκε η κάμερα των ειδήσεων του AΝΤ1. Η δημοσιογράφος Κ. Χεινοπώρου συνομίλησε με τα πληρώματα των CL-215 καθώς και με μία από τις τρείς ''γυναίκες'' της Μοίρας.


(C) Tono Fernandez

Οι εκπιαδευτικές σειρές του TLP που "καλύψαμε" φωτογραφικά με την βοήθεια των Ισπανών spotter...υπομονή μέχρι την έναρξη του TLP 14-5 οπότε και θα επανέλθουμε.