Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα διαμορφώνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου η κατάρριψη του τουρκικού αεροφωτογραφικού Φάντομ από τη Συρία, η οποία δημιουργεί ένα καινοφανές περιβάλλον απειλής για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανατέλλει το ενδεχόμενο σημαντικής γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Τουρκίας αν, όπως φοβούνται στρατιωτικοί αναλυτές, η Αγκυρα επιλεγεί από κάποιες δυνάμεις - ΗΠΑ και αραβικούς κύκλους - για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος κατά της Συρίας! Μια αναβάθμιση με ευθεία αντανάκλαση κυρίως στη διαμόρφωση των ΑΟΖ και των ενεργειακών οδών στην Ανατολική Μεσόγειο, το σημερινό ενεργειακό στάτους της Κύπρου, το Αιγαίο κ.ο.κ.
Αυτό το γεωπολιτικό σενάριο δείχνει τολμηρό και μακρινό για όσους κάνουν απλή ανάγνωση των περιστατικών. Ωστόσο, δεν είναι κατ' ανάγκην έτσι για τρεις λόγους: 
- Πρώτον, διότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε ευθέως ότι η Τουρκία θα διαλέξει τον χρόνο, τον τρόπο και τη μορφή της απάντησης στη Συρία. Η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει στρατεύματα, συστοιχίες πυραύλων και άλλα αντιαεροπορικά όπλα κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία. Στρατηγός των σύρων ανταρτών υποστήριξε χθες πως και η Δαμασκός έχει αναπτύξει κάπου 170 άρματα μάχης κοντά στα σύνορα, βόρεια της πόλης Χαλέπι. 
- Δεύτερον, διότι μόλις προχθές την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» μάς ενημέρωνε ότι η Τουρκία άλλαξε τους κανόνες εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεών της και πλέον δεν θα απαιτείται εντολή του Πρωθυπουργού για να καταρριφθεί αεροσκάφος που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Εφεξής οι τοπικοί διοικητές θα ανοίγουν πυρ κατά την κρίση τους... Εξέλιξη που πρέπει να ιδωθεί ως συνέχεια του τουρκικού ισχυρισμού μετά την κατάρριψη του Φάντομ ότι μόνο φέτος ελληνικά, ισραηλινά, ιταλικά κ.λπ. αεροσκάφη έχουν παραβιάσει 114 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο - ψευδούς ισχυρού φυσικά, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα...
- Τρίτον, διότι η Αγκυρα έχει προαναγγείλει «πολιτική κανονιοφόρων» για να στηρίξει το επιθετικό ερευνητικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων εις βάρος των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η νεοθωμανική... Αυτοκρατορία. Χθες το Εθνικό Συμβουλιο Ασφαλείας της Τουρκίας με «νεοθωμανκού» και «αυτοκρατορικού» τύπου ανακοίνωσή του, με αναφορές σε όλη την περιoχή (!), τονίζει πως αποτελεί προτεραιοτητα η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» στην Αν. Μεσόγειο και ότι θα συνεχισθούν «σε πλήρη συνεργασία» οι δραστηριότητες φορέων και «θεσμών» - εννοώντας προφανώς τις προαναγγελθείσες παράνομες έρευνες υδρογονανθρακων στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας...

ΣΟΥΝΙΤΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ. Αναλυτές του ελληνικού «Πενταγώνου» - και όχι μόνο! - εκτιμούν ότι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να δρομολογηθούν εύκολα και λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών εμπλοκών. Αλλωστε, λένε, υπάρχει μια ρεαλιστική βάση που έχει να κάνει και με τα «εσωτερικά» του ισλαμισμού: τον κίνδυνο δημιουργίας ενιαίου - πραγματικού ή κατασκευασμένου - σουνιτικού γεωπολιτικού πλέγματος (με αιχμή την Τουρκία του σουνίτη Ερντογάν), το οποίο θα προσπαθεί να αποδομήσει το σιιτικό τρίγωνο Ιράν, Συρίας και Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το πρωταρχικό στοιχείο που διαμορφώνει αυτή την πραγματικότητα είναι η ταραχώδης κατάσταση που υπάρχει στη Συρία. Σε αντίθεση με τις αφελείς αντιλήψεις περί ενός ομογενούς εξεγερθέντος λαού που ζητάει δημοκρατία, η ενδοσυριακή σύρραξη αρχίζει από τη διαχρονική προσπάθεια της σουνιτικής πλειονότητας του πληθυσμού να αποτινάξει την κυριαρχία της μειονότητας των αλεβιτών (που αποτελούν παρακλάδι των Σιιτών) και να πάρει αυτή την εξουσία.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Απλά πράγματα, κατά τους ειδικούς - τρομακτικά για εμάς αν επαληθευτούν, λόγω της γιγαντιαίας αναβάθμισης της Τουρκίας που απαιτεί! Μια τέτοια (ή παρόμοια) εξέλιξη θα είχε φυσικά και τεράστιες συνέπειες στις ευρύτερες ισορροπίες ισχύος στην περιοχή που θα επηρέαζαν αρνητικά ακόμα και το Ισραήλ! 
Τι σημαίνει όμως αυτή η πραγματικότητα για τη χώρα μας και την Κύπρο; Το κύριο, όπως προείπαμε, είναι ότι ενδέχεται να βρεθούν ενώπιον μιας εξαιρετικά αναβαθμισμένης Τουρκίας.
Η υλοποίηση του ενδεχομένου αυτού, κατά τον δρα Κωνσταντίνο Γρίβα, ο οποίος διδάσκει Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκινά από την αδυναμία των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα να επέμβει με στρατιωτικά μέσα στη Συρία, χάρη στις διαφαινόμενες υψηλές δυνατότητες του συριακού οπλοστασίου, ιδιαίτερα αντιαεροπορικών και συστημάτων παράκτιας άμυνας - ρωσικής κατασκευής. Ετσι, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη στρατηγική τους να αποδομήσουν τον σιιτικό «άξονα» Ιράν, Συρίας, Χεζμπολάχ, τότε θα επιλέξουν τη στρατηγική της στρατιωτικής παρέμβασης. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να είναι σε θέση να το κάνουν μόνοι τους. Μπορούν όμως να το κάνουν σε συνεργασία με την Τουρκία.

ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ. Μια τέτοια εξαιρετικά αναβαθμισμένη και επικίνδυνη Τουρκία δύσκολα θα μπορεί να φρεναριστεί σε όλα τα μέτωπα. Για να μείνουμε στο... επίκαιρο θέμα της παραβίασης εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη, η Αγκυρα δεν θα «περιοριστεί» π.χ. στις 363 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις 2 υπερπτήσεις νησιών που έχει φέτος (μέχρι τον Μάιο), τις 962 παραβιάσεις και 4 υπερπτήσεις του 2011 ή τις 1.239 παραβιάσεις και 20 υπερπτήσεις του 2010. 
 Η αμερικανική United Technologies θυγατρική της Pratt & Whitney πρόκειται να πληρώσει πρόστιμο αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς κρίθηκε ένοχη για παροχή βοήθειας προς την Κίνα καθώς ανέπτυξε λογισμικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην ανάπτυξη του επιθετικού ελικοπτέρου Ζ-10.


 Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η UT , παραβίασε τη Νομοθεσία περί Ελέγχου Εξαγωγής Όπλων και έκανε ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την εξαγωγή λογισμικού.



 Defencepoint
Κυνηγώντας τις φλόγες (C) J.V.



Τύπος Της Κυριακής Του Πιέρ Κοσμίδη




Οι παραπάνω φωτογραφίες τραβήχθηκαν κατά την "άχαρη" μεταφορά του μαχητικού από το Πεκίνο στη Σενυανγκ οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για το εκπαιδευτικό L-15 - η Κινέζικη έκδοση του YAK-130 / M-346  - παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως πρόκεται για το F-60.

Πηγή Φωτογραφιών


Πέταξε Το J-31 ; 

Οι Κινέζοι Αποκαλύπτουν Το J-31

 Σύμφωνα με ειδοποίηση της DSCA προς την αρμόδια επιτροπή του Αμερικάνικου κογκρέσου το Κατάρ πρόκειται να προμηθετεί 10 MH-60R , 12 MH-60S , συλλογές μεταφοράς οπλισμού ( Battlehawk ) και 48 (44 + 4 απόθεμα ) κινητήρες T-700 GE 401C με option για επιπλέον 6 MH-60S και 13 κινητήρες  (12+1 απόθεμα ) T-700 GE 401C.τΤο εκτιμόμενο κόστος αγγίζει τα 2,5 δίς $.
(C)USN


Πηγή

Η Erickson Air-Crane Inc (EAC) του Πόρτλαντ, Όρεγκον, ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως ανέλαβε σύμβαση από την Υπηρεσία Συντήρησης και Εφοδιασμού του ΝΑΤΟ (NAMSA) για την παροχή υπηρεσιών αεροπυρόσβεσης στην Ελλάδα κατά τις εποχές πυρόσβεσης τριών ετών (2012-2014) με δικαίωμα προαίρεσης της NAMSA για δύο έτη ακόμη.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Erickson θα λαμβάνει ετήσιες πληρωμές ύψους $8,9 για την παροχή των ελικοπτέρων της, ή συνολικά $44,4 εκατ. εφόσον ασκηθεί η προαίρεση. Η εταιρεία δικαιούται να λάβει πρόσθετες πληρωμές, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας πτητικών ωρών των ελικοπτέρων. Οι υπηρεσίες θα παρασχεθούν από τρία βαρέα ελικόπτερα S-64 Aircrane, τα οποία ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη. 

Η εταιρεία συνεργάζεται με το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών.


(C)E.Barukcic

(C)E.Barukcic
(C)E.Barukcic

Ελικόπτερο UH-1 Huey της Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane συνετρίβη τη περασμένη Πέμπτη.Οι τρείς επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν από το ελικόπτερο ελαφρά τραυματισμένοι και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.


Μαχητικό Su-27 συνετρίβη στην περιοχή του Πετροζαβόντσκ στην Καρελία την Πέμπτη το πρωί.Οι πιλότοι έκαναν επιτυχή χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους και διασώθηκαν.Οι πτήσεις των Su-27 έχουν ανασταλεί μέχρι να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

Πηγή

(C)HAF
   Την Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκαν στην 116 ΠΜ , στην 112 ΠΜ, στην 120 ΠΕΑ και στη ΣΙ , οι τελετές απονομής Επάθλων Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους για το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), τη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) και τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) αντίστοιχα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας ΑΠΕ. 

(C)HAF
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν στις Μονάδες, ενημερώσεις και διαλέξεις με θέματα Ασφάλειας Πτήσεων, πρόληψης ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, οδικής συμπεριφοράς και αποφυγής επικίνδυνων καταστάσεων και επιδείξεις παροχής Α' Βοηθειών και χρήσης πυροσβεστικού υλικού. 

(C)HAF
Οι Μοίρες/Σμήνη που πρώτευσαν είναι οι εξής: από το ΑΤΑ, η 336Μ της 116ΠΜ, από τη ΔΑΥ, η 384 ΜΕΔ της 112ΠΜ και από τη ΔΑΕ, η 360 ΜΕΑ της ΣΙ.




Πηγή
 



Περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες θεατές συγκεντρώθηκαν σήμερα από τις 4 το απόγευμα στην πλατεία Νερού στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου για να παρακολουθήσουν το 2ο Red Bull Flugtag. Δηλώνοντας το παρών παρά τον καυτό αττικό ήλιο, το ενθουσιώδες κοινό απόλαυσε τις τολμηρές βουτιές των 34 ομάδων, παρακολουθώντας μέχρι τέλους τον πιο πρωτότυπο διαγωνισμό αυτοσχέδιων πτήσεων.

(C)Red Bull



 Πηγή




Αφιέρωμα στα Ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, με τον Ζήση Μιχαλόπουλο και το Military Club, εκπομπή 5-6-12, κανάλι Extra 3 , την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.


Η εταιρεία Aselsan παρέδωσε χθες στον Τουρκικό Στρατ, σε ειδική τελετή στις εγκαταστάσεις της, παρουσία του επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar, τα τελευταία 5 εποχούμενα αντιαεροπορικά συστήματα που αξιοποιούν το βλήμα FIM-92B/C Stinger τοποθετημένου σε βάθρο (Kaideye Monteli Stinger: KMS).


Το σύστημα ανήκει στην κατηγορία των V-SΗΟRΑDS και αναπτύχθηκε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις: το ATILGAN KMS με οκταπλό εκτοξευτή επί τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού Μ113Α2 και το ZIPKIN KMS με τετραπλό εκτοξευτή επί οχήματος Land Rover Defender-130. Σύμφωνα με τουρκική πηγή, παραδόθηκαν συνολικά 158 συστήματα ενώ παλαιότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για 70 ερπυστριοφόρα ATILGAN KMS και 78 τροχοφόρα ZIPKIN KMS, εκ των οποίων 32 θα διατεθούν στη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και 11 στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.



Strategy Reports 


 Επίδειξη ικανότητας του AN/AAQ-37 DAS  και του ραντάρ AESA AN/APG-81 στον εντοπισμό , τη παρακολούθηση και τη στοχοποιήση βαλλιστικών πυραύλων.Οι πολλαπλές εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις 27 Μαρτίου από τη NASA στα πλαίσια του  προγράμματος ATREX.Το κίτρινο και το μώβ κουτί είναι η απεικόνιση του ραντάρ και του το ηλεκτροοπτικού συστήματος DAS αντίστοιχα , καθώς αυτά παρακολουθούν το στόχο.







 Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία, θα παρουσίασε σήμερα,το ελαφρύ εκπαιδευτικό αεροσκάφος ΚΤ-1Τ Hürkuş.Στη τελετή ,το παρών έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν. Μαζί με το νέο αεροσκάφος, θα παρουσιάστηκαν και όλα τα επιτεύγματα της βιομηχανίας , το επιθετικό ε/π Τ-129 και το ΜΕΑ ΑΝΚΑ.

 Το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος θα χρησιμοποιείται για τη βασική εκπαίδευση, την πτήση δι’ οργάνων, την πτήση σε σχηματισμούς κτλ. Οι μετέπειτα εκδόσεις του θα φέρουν και τη δυνατότητα βολής όπλων.

(C)Radical

Το Ιράν κατάφερε να αποκτήσει ένα Βενεζουελάνικο F-16Α. Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε με cargo Boeing 707 και επανασυναρμολογήθηκε στο Ιράν.

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα ABC, στόχος του Ιράν είναι να αντιγράψει τα συστήματα του αεροσκάφους, ώστε να τα παράξει για τα δικής του ανάπτυξης αεροσκάφη, αλλά και να γνωρίσει καλύτερα τι θα έχει να αντιμετωπίσει σε περίπτωση αμερικανικής ή ισραηλινής επίθεσης.

Αν και σε περίπτωση επίθεσης, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσουν F/A-18E/F και F-15, ενώ τα F-16 θα είναι νεότερων εκδόσεων, η απόκτησή του φαίνεται ότι έχει περισσότερο χαρακτήρα αντίστροφης μηχανικής – αντιγραφής των συστημάτων του.

Από το 2006 κυκλοφορούσαν φήμες πιθανής πώλησης των F-16A στο Ιράν.



Defence Point
(C)HAF.gr
  Την Κυριακή, 24 Iουνίου 2012, στον Ιερό Ναό της Χρυσοπηγής της νήσου Σίφνου, πραγματοποιήθηκε η βάπτιση του νεαρού Θεοφύλακτου - Ερμή Καλόγηρου, ο οποίος γεννήθηκε σε ελικόπτερο Super Puma της 112 ΠΜ/384 ΜΕΔ, κατά τη διάρκεια της αεροδιακομιδής της μητέρας του, την 8η Μαρτίου 2012. 

(C)HAF.gr
  Νονός είναι ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, Σμηναγός (Ι) Θεόδωρος Χαμηλός και μαζί με τον Μηχανικό του ελικοπτέρου εκείνης της ημέρας, Ανθυποσμηναγό Άκη Κασσίμη ευχήθηκαν εκ μέρους των στελεχών της 384 ΜΕΔ και της Μοίρας Συντήρησης, ότι καλύτερο στο μικρό.

(C)HAF.gr


Πηγή 

Δείτε επίσης :
Όταν Το Super Puma Έγινε Μαιευτήριο...

Το υπουργειο άμυνας της Δανίας ανακοίνωσε επέλεξε το ατρακτίδιο στόχευσης Litening G4 για να εξοπλίσει τα F-16 A/B MLU.Το κόστος και ο αριθμός των ατρακτιδίων που θα προμηθευτεί η RDAF δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Η προμήθεια κρίθηκε αναγκαία μετά από τη συμμετοχή της βασιλικής αεροπορίας της Δανίας στη Unified Protector όπου :

Οι Δανοί από την συμμετοχή τους στην Unified Protector ''βλέπουν'' θετικά τον Aim-9Χ και τις SDB  ,προτεραιότητα τους όμως είναι η αύξηση των ικανοτήτων αναγνώρισης.Τα ατρακτίδια Lantirn -τα οποία αν και παραδόθηκαν το 2006 δεν είναι τελευταία ς γενιάς- προβλέπεται να αντικατασταθούν ή να αναβαθμιστούν.








Πηγή via alert5
(C)Boeing


Αν και δεν έχουν ακουστεί νέα του προγράμματος εδώ και μήνες,κανονικά συνεχίζεται η ανάπτυξη του Silent Eagle.Το 2012 ολοκληρώθηκαν οι δόκιμες και η μελέτη μείωσης του RCS, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν οι δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα για να διαπιστωθεί η αεροδυναμική συμπεριφορά των CWB (Conformal Weapons Bay).Οι δοκιμές που θα ακολουθήσουν θα αφορούν τη συμπεριφορά του συστήματος υπό διάφορα φορτία καθώς και τη συμπεριφορά των θυρίδων του όταν ανοίγουν και κλείνουν.Το silent Eagle φιλοδοξεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση του F-35 προσφέροντας με μικρότερο κόστος.

Πηγή
Από το Σάββατο, 23 έως και την Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012, η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχε στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση "Florennes Air Show 2012", στο Βέλγιο. Οι επιδόσεις της Ομάδας "Ζευς" απέσπασαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους οργανωτές και τους θεατές.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί από skyvan...

(C) Eric Coeckelberghs
(C) Eric Coeckelberghs
(C) Eric Coeckelberghs
@ HAF.gr
@ HAF.gr
@ HAF.gr