120 ΠΕΑ 2009 , εκπαιδευόμενη στην εμπρός θέση αεροσκάφους Τ-2Ε (160062) (C) Giampaolo Tonello

© Nick Cross





Το 19ο τεύχος του GAM περιέχει άρθρα για την ΠΑ της Σλοβακίας, την Ala 15, τα Phantom της JG 71, το μουσείο αεροπορίας στη Κρακοβία, πτήση με τα C-17A Globemaster III της 21ης Airlift SQN και επίσκεψη στην α./β Belbek της Ουκρανικής ΠΑ.

Για την παραλία... μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.


Τέλη δεκαετίας 80, εκπαιδευτική έξοδος με τα TF-104G Starfighter

(C) HAF 

(C) HAF 

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013, ο Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, επισκέφθηκε την 355 Μοίρα και το Κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης, στην 112 ΠΜ, όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Βρεττός, καθώς και ο Διοικητής της Πτέρυγας, Σμήναρχος (Ι) Λάζαρος Μαντούβαλος. Ο κ. Αρχηγός ενημερώθηκε για τις αποστολές αεροπυρόσβεσης και το έργο συντήρησης των πυροσβεστικών αεροσκαφών και απεύθυνε στο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό, το παρακάτω μήνυμα:

"Σήμερα, που ο ελληνικός λαός γιορτάζει και προσεύχεται στην Παναγιά σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας, εσείς, για να αντιμετωπίσετε τις πυρκαγιές είστε σε ετοιμότητα όπως κάνετε καθημερινά προσηλωμένοι στο καθήκον και στην ευθύνη της αποστολής και όπως κάνει ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων σας, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που επιτηρούν τον εναέριο χώρο από τις κορυφές και τα Κέντρα Επιχειρήσεων, οι τεχνικοί μας και τα πληρώματα των αεροσκαφών επιφυλακής στις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και το προσωπικό μας που είναι επιφορτισμένο με την Έρευνα και Διάσωση καθώς επίσης και τις αεροδιακομιδές. Αξίζει σε όλους σας εκτίμηση και σεβασμός. Τα συγχαρητήριά μου."



(C) HAF 
(C) HAF 
Να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Κάτι πιο εύκολο το σημερινό μας Quiz. Περιμένουμε τις απαντήσεις σας στο Blog μέχρι την Κυριακή το βράδυ.... 

Χρόνια πολλά σε όλους...

Μετά την απόφαση της USAF να αποσύρει οριστικά 21 C-27J, 7 θα μεταβιβαστούν στο Υπηρεσία Δασών (αντίστοιχη του Πυροσβεστικού Σώματος) και άλλα 14 θα μεταβιβαστούν στην Ακτοφυλακή (USCG).


Τα C-27 στην Υπηρεσία Δασών, θα προσφέρουν αναλαμβάνοντας αποστολές υποστήριξης, μεταφορά φορτίων - προσωπικού και ρίψη αλεξιπτωτιστών ενώ σε μελέτη που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εξετάζεται η συμμετοχή τους στην αεροπυρόσβεση με τη προσθήκη συλλογής  MAFFS, αντίστοιχη με αυτή που φορούν τα C-130. Η Ακτοφυλακή θα "φορτώσει" στα C-27 εξοπλισμό ανάλογο των HC-144, ώστε να αναλαμβάνουν αποστολές έρευνας - διάσωσης και επιτήρησης (λύση που είχε προτείνει Έλληνας δημοσιογράφος στον Υπ.ΑΜ Δ.Αβραμόπουλο). 

Πηγή

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το "προσωπικό" της 28ης μοίρας της Αεροπορίας της Νοτίου Αφρικής, προχώρησε σε δολιοφθορά αεροσκάφους C-130BZ, γεγονός που οδήγησε στη καθήλωση του στόλου. Σε "συνθήκες" έντονων οικονομικών περικοπών, τα μεταγωγικά αεροσκάφη της SAAF πετούν συνεχώς λαμβάνοντας ελλειπή συντήρηση.


Πηγή



Ching Kuo, F-16 Block 20 και Mirage 2000-5, τα Demo της αεροπορίας της Ταΐβάν όπως τα "έγραψε" spotter (πίσω από τα σύρματα).







Στον προαύλιο χώρο του πολεμικού μουσείο Θεσσαλονίκης, μια ομάδα 6 εθελοντών, του συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων δίνει και πάλι «ζωή» σε ένα F-5A Freedom Figther. Πρόκειται για ένα έκθεμα του μουσείου, το οποίο, όμως, δε ήταν σε... καλή κατάσταση. Οι εργασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα γίνονται με την καθοδήγηση αξιωματικών της 113 Πτέρυγα Μάχης.

 «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς στον κόσμο και ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα στη ζωή περιμένοντας αντάλλαγμα», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Ηλιάδης.

Πηγή


Το πρώτο αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών A400M που προορίζεται για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) πραγματοποίησε στις 9 Αυγούστου την παρθενική του πτήση. Το αεροσκάφος με σειριακό αριθμό κατασκευαστή (MSN) 9 απογειώθηκε από τις εγκαταστάσεις της Airbus Military στη Σεβίλλη της Ισπανίας και πραγματοποίησε πτήση διάρκειας 5,5 ωρών. Είχε προηγηθεί δοκιμαστική ταυτόχρονη λειτουργία των τεσσάρων κινητήρων του MSN9 στις 29 Ιουλίου.

(C) EADS
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της εταιρείας, ομαλά εξελίσσεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της ΤΗΚ στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης της Airbus Military. Το αεροσκάφος αναμένεται να παραδοθεί επίσημα τον Σεπτέμβριο ενώ η ΤΗΚ θα παραλάβει συνολικά 10 αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών Α400Μ Atlas μέχρι το 2018, τα οποία θα οδηγήσουν σε παροπλισμό τα 19 μεταγωγικά C-160T που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία. Τα τουρκικά Α400Μ διαθέτουν ικανότητα μεταφοράς φορτίου 37 τόνων καθώς και ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού, την οποία όμως δεν μπορούν να αξιοποιήσουν λόγω μη συμβατότητας με τα KC-135R.

Πηγή
(C) Pedro Santana / EPTV)
Δύο μέλη του ακροβατικού σμήνους της Βραζιλιάνικης Πολεμικής Αεροπορίας έχασαν την ζωή τους κατά την πτώση ενός Super Tucano, κατά την διάρκεια εκπαίδευσης. Παρά την εγκατάλειψη των πιλότων από το αεροπλάνο, δεν κατάφεραν να επιβίωσουν. Το ατύχημα συνέβη την Δευτέρα το πρωί στη Αεροπορική Ακαδημία κοντά στο Σαο Πάολο. Την Κυριακή θα πραγματοποιούσαν επίδειξη για τη ημέρα του πατέρα. Η Βραζιλιάνικη Πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Πηγή
Αυτή την εβδομάδα ψάχνουμε τα "ονόματα" των VIP αεροσκαφών της ΠΑ @ haf.gr



Ανανέωση

Αθηνά


Ελευσίς


Νεφέλη



Στα S/N προστέθηκαν οι παρακάτω πίνακες :

Προσθήκες και ανανεώσεις έγιναν στους πίνακες :

Τ-2E/C και C-27J
  

Κάθε βοήθεια για να τους βελτιώσουμε ευπρόσδεκτη.