Επίσκεψη στην 55η Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Πάφου πραγματοποίησε στις 8 Ιανουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση και τον Δκτη της Διοίκησης Αεροπορίας Υποπτέραρχο (Ι) Λεωνίδα Τσιούτρα. 

 
Στο πλαίσιο της τακτικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων, ο ΥΠΑΜ επιβιβάστηκε σε επιθετικό ελικόπτερο Mi-35P που επρόκειτο να διεξάγει προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε αεραποβατική ενέργεια καθώς και διαδικασίες Έρευνας-Διάσωσης Μάχης (CSAR) από Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Καταδρομών. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει την επιχειρησιακή σχεδίαση και εκτέλεση αντιαρματικής αποστολής στο σύγχρονο εξομοιωτή πτήσεων της 450 ΜΕΠ. 


Σε δηλώσεις του, ο ΥΠΑΜ χαρακτήρισε τον εξομοιωτή ως σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο που εξοικονομεί χιλιάδες ευρώ, προαναγγέλοντας την προμήθεια εξομοιωτών και για άλλα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς. 


Aξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας ενέκρινε πρόσφατα την αποδέσμευση €28 εκατ. για τη γενική συντήρηση των 11 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35P από τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία. Τα ελικόπτερα θα αποσταλούν στη Ρωσία ανά τέσσερα και τα υπόλοιπα τρία στο τέλος, με προβλεπόμενη οριστική παράδοση στις αρχές του 2016. «Αυτές τις ώρες, όπου δεχόμαστε απειλές και προκλήσεις καθημερινά από την Τουρκία, εμείς ανεξάρτητα οικονομικής κρίσης, θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα ψηλό αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να είναι έτοιμες και είναι έτοιμες αν χρειαστεί, να ανταποκριθούν στην εθνική τους αποστολή», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Άμυνας.


Πηγή


Τις πρωινές ώρες σήμερα πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή πρόωρου βρέφους τεσσάρων ωρών με αναπνευστική δυσχέρεια από το νησί της Σύρου με ελικόπτερο Chinook (από το 4ο ΤΕΑΣ), που απογειώθηκε από τα Μέγαρα στις 04:45, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας 04:55 για να παραλάβει προσωπικό του ΕΚΑΒ με ειδικά μηχανήματα. 



Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στην συνέχεια πήγε στη Σύρο όπου παρέλαβε το βρέφος, απογειώθηκε από την Σύρο στις 06:36 και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευσίνας στις 07:15.
Πηγή, Φωτογραφίες Onalert
(C)  Tiffany Trojca/USAF.

Ενα MC-12 Liberty κατέπεσε στο Ανατολικό Αφγανιστάν. Το τριμελές πλήρωμα δεν επέησε της πτώσης. Όπως ανακοινώθηκε από την ISAF δεν υπάρχουν ενδείξεις για την απώλεια από εχθρικά πυρά. Και πέρυσι είχαν απώλειες του τύπου στο Αφγανιστάν.






Πηγή

Huey της Αεροπορίας Στρατού σε χαμηλή πτήση, στη γέφυρα Ευρίπου...


Τα πρώτα βίντεο από την άσκηση Cascade Gambit 2013 στην οποία συμμετέχουν και τρία CV-22B.








+ ένα βίντεο του CV-22B πάνω από τα Μέγαρα.


Mirage 2000-5F με διάκοσμο, για τα 70 χρόνια από τη συγκρότηση της EC 3/11 "Corse"...



(C) EC 3/11 "Corse"
Το νέο μας Quiz για την τρέχουσα βδομάδα. Αν έχεις αναγνωρίσει το αεροσκάφος της φωτογραφίας απάντησε μέχρι την Κυριακή το Βραδύ στο Blog...
Συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, με την επωνυμία “Cascade Gambit 2013”, η πρώτη για το 2014 πραγματοποιείται στη χώρα μας, στο πλαίσιο της υλοποιήσεως του σχετικού προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Φωτογαφία αρχείου


Από τις 5 μέχρι τις 19 του μήνα θα διεξαχθούν πλήθος σεναρίων (εκτέλεση αλμάτων ημέρα και νύχτα, συσκευασία και ρίψη ελαστικής λέμβου στη θάλασσα ημέρα και νύχτα, καθώς και  συσκευασία και ρίψη φόρτου επίσης ημέρα και νύχτα) στην ευρύτερη περιοχή Μεγάρων, του όρμου Ελευσίνας και στο πεδίο βολής "Καράβια", υπό την αιγίδα της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ και την ευθύνη της 31 ΜΕΕΔ.



Στην άσκηση από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν, η 31 ΜΕΕΔ, προσωπικό και μέσα από τη ΔΥΚ, το ΕΤΑ και τη Ζ’ ΜΑΚ. Από αντίστοιχης Αμερικανικής, συμμετέχει προσωπικό και μέσα της 352 Special Operations Group, περισσότερα από 150 άτομα καθώς και έξι αεροσκάφη, τρία είναι Ειδικών Επιχειρήσεων MC-130J, που θα επιχειρούν από την 112 ΠΜ και ισάριθμα CV-22, που θα επιχειρούν από το αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων.

MH-53 - Windsor 2009_20090830_0253

Eλικόπτερο MH-53E Sea Dragon του αμερικανικού ναυτικού συνετρίβη χθες κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ανατολικά των ακτών της Βιρτζίνια.
Δυο μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, δύο διασώθηκαν και διεκομίσθησαν λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, ενώ ένα άτομο εξακολουθεί να αγνοείται.
Το τραγικό δυστύχημα, τα αίτια του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, έρχεται μόλις μία μέρα μετά την συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου στο Νόρφολκ της Βρετανίας που στοίχισε την ζωή σε 4 ανθρώπους

Πηγή
Η Ελληνική εκδοχή του "Elephant Walk", αν και η συμμετοχή των αεροσκαφών είναι μικρότερης κλίμακας (επίπεδο μοίρας), το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

9 A-7E της 336Μ (C) Ι. Ρηγόπουλος

6+1 F-16 Block 52+ της 343Μ (C) Eagleaviation.gr

6 AS 332C1 Super Puma της 384 ΜΕΔ @ HAF.gr
(C) EJE
H EJE (Ejercito del Aire) απέσυρε και το τελευταίο Fokker F27 Friendship το οποίο επιχειρούσε από το 1979 με την 802 Esq. σε αποστολές έρευνας και διάσωσης. Αντικαταστάτης του, το νεότερο τεχνολογικά CN235 VIGMA.

(C) EJE


Πηγή
Ελικόπτερο της USAF συνετρίβη εχθές το απόγευμα στις ακτές Norfolk με αποτέλεσμα οι τέσσερις επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους. Tο Pave Hawk που ανήκε στην 48FW με έδρα την α/β Lakenheath στη Βρετανία, πραγματοποιούσε χαμηλή πτήση ναυτιλίας.



Πηγή 

Spotter φωτογράφησε το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος "Elefsis" στο αεροδρόμιο Stansted. Το αεροσκάφος της 352 ΜΜΥΠ, μετέφερε αγοράκι ενός έτους που πάσχει από συγγενή διαφραγματοκήλη προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση για την αποκατάσταση της. Το EMB-135LR απογειώθηκε σήμερα από την 112 Πτέρυγα Μάχης, μετέβη στην Καβάλα απ' όπου παρέλαβε αγοράκι και απο εκεί πέταξε με προορισμό το Λονδίνο. 

145-209 Hellenic Air Force Embraer ERJ-135LR
(C) Stndirector
Το 98ο τεύχος της Αεροπορικής Επιθεώρησης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Ξεχωρίζει το άρθρο των Κ. Λαγού - Π. Βατάκη : Ο Pierre De Caters και το πρώτο αεροπλάνο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet που υπογράφει ο Cengizhan Çatal, το πρώτο αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών A400M "Atlas" προσγειώθηκε στη Τουρκία, στη 12η Κύρια Αεροπορική Βάση, Αερομεταφορών. Το αεροσκάφος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της 221 Filo "Esen" όπου πραγματοποιεί δοκιμές αποδοχής ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να παραδοθεί επίσημα στην Τουρκική αεροπορία.

Η ΤΗΚ θα παραλάβει 10 Α400Μ "Atlas" μέχρι το 2018 (C) Airbus Military

Στον αντίποδα υπάρχουν και "εκείνοι" που υποστηρίζουν πως οι δοκιμές αποδοχής θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της Airbus Military στη Σεβίλλη, καθώς έχει προκύψει μια σειρά ζητημάτων με την 211 Filo, όπου υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες με τις υποδομές υποστήριξης του αεροσκάφους...



Αερογέφυρα ζωής για ένα βρέφος 10 μηνών πραγματοποίησε χθες βράδυ ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας.

DSC01530
Τα έξοδα της πτήσης του C-27J κάλυψε το ΕΚΑΒ

Έπειτα από σχετικό αίτημα του ΕΚΑΒ προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και σχετική εντολή του Υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, προς το ΓΕΕΘΑ και αυτό με τη σειρά του προς το ΓΕΑ, αργά χθες το βράδυ απογειώθηκε ένα αεροσκάφος C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών  από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα με προορισμό τη Ρώμη, για τη μεταφορά ενός βρέφους 10 μηνών, που υπέφερε από ηπατική ανεπάρκεια και σκοπό τη μεταμόσχευση ήπατος. Σε αυτήν την πτήση ζωής, το μωρό συνόδευαν οι γιατροί και οι γονείς του. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Ρώμη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα ξημερώματα, όπου άφησε τον ασθενή και τους γονείς του και επέστρεψε στην 112 ΠΜ, σήμερα το πρωί.

Πηγή 
Νήσος Στρογγύλη, η θέα του loadmaster... Από την πρόσφατη μεταφορά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου και του Α/ΓΕΕΘΑ M.Κωσταράκου στις νήσους Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω (C) Υπ. Αμ.

DSC02002

Ένα σχόλιο που άφησε στη σελίδα μας ο συγγραφέας-ερευνητής Θέμης Βρανάς με αφορμή την είδηση της εκποίησης των AG-CAT :


Θέλω γεμάτος απογοήτευση και αγανάκτηση να τονίσω ότι ο δημοσιευθείς πίνακας ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ AG-CAT. Αυτό σημαίνει ότι με την πώλησή τους δεν θα μείνει ΚΑΝΕΝΑ στην Ελλάδα, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ! Θέλω να θέσω δύο πολύ κρίσιμα ερωτήματα:

Πριν κοινοποιηθεί ο παραπάνω πίνακας ενημερώθηκε το Μουσείο ΠΑ; Του δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξει τουλάχιστον δύο Ag-Cat για να τα εντάξει στη συλλογή του; Είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο να εξαφανίζουμε μόνοι μας, με τα ίδια μας τα χέρια, τις ψηφίδες που απαρτίζουν την Αεροπορική μας Ιστορία.

Φέτος ΧΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ από την Ελλάδα το τελευταίο Stearman του Σμήνους Ανθελονοσιακού Πολέμου και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Πάμε να επαναλάβουμε το ίδιο ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της Αεροπορικής Ιστορίας της Ελλάδας και με τα Ag-Cat;

Όποιος, φίλοι μου, έχει τη δυνατότητα, ας προωθήσει αυτές τις παρατηρήσεις στο ανώτερο δυνατό επίπεδο στην ΠΑ, γιατί σίγουρα ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΝΟΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.



USS San Jacinto conducts flight operations.
(C) USN


Ravitaillement du Super-Étendard Modernisé par... από Marine-Nationale


Κοινά γυμνάσια πραγματοποιούν στο κόλπο του Ομάν οι ομάδες κρούσης των αεροπλανοφόρων Charles de Gaulles (επιχείρηση Bois Belleau) και USS Harry Ttuman. Για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο ναυτικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις με αντικείμενο την υποστήριξη, όπως ο ανεφοδιασμός με καύσιμο από το πλοίο υποστήριξης USNS Arctic, η μεταφορά υλικών επί του Charles de Gaulles και ο εναέριος ανεφοδιασμός αεροσκαφών Rafale και SEM (Super Etendart Modernise) από F-18E Super Hornet με τη χρήση του ατρακτίδιου buddy to buddy.

USS BULKELEY (DDG 84)_131230-N-ZZ999-003
(C) USN

USS BULKELEY (DDG 84)_140102-N-ZZ999-261
(C) USN

USS BULKELEY (DDG 84)_140102-N-ZZ999-198
(C) USN

(C) Marine Nationale

USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75)_140103-N-CL550-708
(C) USN
4 αεροσκάφη EAV-8B Harrier πρόκειται να αποσύρει η Ναυτική Αεροπορία της Ισπανίας (Flotilla de Aeronaves). H διατήρηση  σε υπηρεσία των "παλαιότερων" Harrier κρίθηκε ασύμφορη. Αναζητήθηκαν λύσεις όπως η ομογενοποίηση του στόλου με τον εκσυγχρονισμό των 4 Harrier στο επίπεδο των EAV-8B+ με την προσθήκη ραντάρ AN/APG-65 ή η εφαρμογή προγράμματος lite εκσυγχρονισμού, ώστε τα α/φη να αποκτήσουν νέες ικανότητες κρούσης, αλλά τη παρούσα χρονική περίοδο "των οικονομικών περικοπών" επελέγη η οικονομικότερη λύση...

Armada Española (Spanish Navy) McDonnell Douglas EAV-8B Harrier II VA.1A-19/01-907
Σήμερα Flotilla de Aeronaves επιχειρεί με 12 EAV-8B+ τα οποία θα παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2020 (C) Moshi Anahory






22 Μαρτίου 1992, ο τότε Πρωθυπουργός Κωσταντίνος Μητσοτάκης πραγματοποίησε πτήση με αεροσκάφος της 346 Μ "Ιάσων". Χειριστής του F-16D Block 30 (sn 146) ο Αντισμήναρχος Θεολόγος Συμεωνίδης.

Οι ολοένα αυξανόμενες απειλές, προερχόμενες από την B. Κορέα και την Κίνα οδήγησαν την αεροπορία της Ιαπωνίας στη συγκρότητηση Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής. Στη νέα "Μοίρα" της JASDF θα ενταχθούν η μοίρα εχθρικής απεικόνισης Hiko Kyodotai που επιχειρεί με F-15J και Τ-4J και το σχολείο επίγειας αεράμυνας, ταυτόχρονα θα της διατεθεί το μοναδικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Kawasaki EC-1.



Πηγή