(C) Airbus Helicopters

Την προμήθεια 6 νέων ελικόπτερων AS-332C, αποφάσισε η Βολιβία. Τα πρώτα δύο Super Puma θα παραδοθούν φέτος και οι παραδόσεις των υπόλοιπων θα ολοκληρωθούν το 2016. Η συμφωνία περιλαμβάνει την εκπαίδευση 80 χειριστών και τεχνικών, καθώς και τη δημιουργία υποδομών υποστήριξης.

Πηγή

(C) Andreas Walz
Tornado της Γερμανικής αεροπορίας συνετρίβη δυτικά της πόλης Koblenz κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Οι χειριστές εκτινάχθηκαν με ασφάλεια με τον έναν να τραυματίζεται ελαφρά όταν προσγειώθηκε σε δέντρο. Αν και συντρίμμια του αεροσκάφους έπεσαν σε διπλανό δρόμο δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.


Διθέσιο Mirage IIIDP της Πακιστανικής Αεροπορίας συνετρίβη στα βόρεια της χώρας κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Οι δύο χειριστές, ένας εκπαιδευόμενος και ο διοικητής της μοίρας Muhammad Jamal, δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Πηγή 


Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ με την ονομασία «Cascade Gambit», η οποία διεξήχθη από 7 έως και 17 Ιανουαρίου 2014 στην περιοχή Μεγάρων, όρμου Ελευσίνας, 131 ΣΜ στο Άκτιο και στο Μυρτώο πέλαγος (Πεδίο Βολής Καράβια).



Η συνεκπαίδευση, η οποία είναι συνέχεια προηγούμενων συνεκπαιδεύσεων, συνέβαλε σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα εδραίωσε τις καλές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών. 









Υλικό αποδέσμευσε η ΠΑ, από την συμμετοχή της 340M "Αλεπού" στην άσκηση Blue Flag 2013. Αν και το βίντεο ανέβηκε με αρκετή καθυστέρηση (πιθανότατα λόγω των ευαίσθητων εγκαταστάσεων που απεικονίζονται), αξίζουν συγχαρητήρια στη ΠΑ για την στροφή στον τρόπο προβολής της παρουσία της, στις διεθνείς ασκήσεις.

Για άλλη μια φορά εναέρια μέσα της Marine Nationale και του USN προσνηώθηκαν στο κατάστρωμα του USS Harry S. Truman (CVN 75) και του Charles de Gaulles αντίστοιχα. Οι δοκιμές διαλειτουργικότητας, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Bois Belleau.


E-2C Hawkeye της Flottille 4F

USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75)_140114-N-ZG705-214

USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75)_140114-N-ZG705-232

Τα SEM δεν προσνηώθηκαν στο USS Harry Trumman λόγω ασυσμβατότητας με τον καταπέλτη του Αμερικανικου αεροπλανοφόρου.

USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75)_140114-N-ZG705-167


USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75)_140114-N-ZG705-152

Ζεύγος Rafale στο κατάστωμα του CVN 75

USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75)_140113-N-ZG705-293

USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75)_140113-N-ZG705-373

USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75)_140113-N-XL102-209


USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75)_140113-N-ZG705-388

E-2C Hawkeye της VAW-120



Super Hornet της 37 Sqn "Gunslingers" στο Charles de Gaulles. Αν το αρχείο δεν έχει μείνει πίσω, τότε πρόκειται για τη πρώτη του τύπου σε Γαλλικό αεροπλανοφόρο.





Φωτογραφίες Marine Nationale / USN

(C) SAGEM

Συμβόλαιο κέρδισε η Sagem από τον Γαλλικό Στρατό για την προμήθεια 5+2 option MEA Sperwer. Οι παραδόσεις των αεροχημάτων θα ολοκληρωθούν το 2015.



Στη ''μάχη'' των αεροδιακομιδών θα ριχτεί το μοναδικό Bell 212 του 4ου ΤΕΑΣ, κατόπιν απόφασης του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αθανάσιου Τσέλιου. Οι τεχνικοί της Αεροπορίας Στρατού θα αφαιρέσουν το κιτ διαμόρφωσης VIP και στη θέση του θα "φορέσουν" το αντίστοιχο για αεροδιακομιδές που περιλαμβάνει συνήθως ένα φορείο και θέσεις για τους συνοδούς/γιατρούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως αεροδιακομιδές ασθενών πραγματοποιούν και τα Twin Huey της ΠΑ (C) X. Patsi



Με τη συμμετοχή του Bell 212 στις αεροδιακομιδές - που μέχρι πρότινος είχε ρόλο VIP - επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση του εναέριου μέσου ενω παράλληλα θα ανακουφίσει το στόλο των Chinook. Το τελευταίο διάστημα η συχνή χρηση των Ch-47 είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι ώρες πτήσεως τους γεγονός που είχε ως παρεπόμενη επίπτωση να συντομευθεί και ο χρόνος των επιθεωρήσεων και συντηρήσεων.


Πηγή
(C) Steve Earley
F-18E Super Hornet του Αμερικανικου Ναυτικού κατέπεσε 45 μίλια από τις ακτές της Βιρτζίνια κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Ο χειριστής που εγκατέλειψε το αεροσκάφος, περισυνελέγη από αλιευτικό σκάφος και έπειτα από MH-60 Sea Hawk. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο χειριστής νοσηλεύεται και η κατάσταση του χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.


Το νέο μας Quiz για την εβδομάδα που διανύουμε. Αν έχεις ξαναδεί το συγκεκριμένο αεροπλάνο γράψε την απάντηση σου στα σχόλια, μέχρι την Κυριακή το βράδυ...
V-22 Osprey
(C) Brass Balls Cycles


Για την πιθανή πώληση 6 αεροσκαφών V-22B Block C στο Ισραήλ, ενημέρωσε η DCSA το Αμερικανικό Κογκρέσο. Το πακέτο ύψους 1.1 δισ $ θα περιλαμβάνει 12 κινητήρες Rolls-Royce AE1107C + 4 εφεδρικούς, 6 συστήματα αυτοπροστασίας, υπηρεσίες εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης.

F-16D Fighting Falcon 425th FS RSAF 96-5035
(C) Chris Pasley

2.4 δίσ. $ θα στοιχίσει στη Σιγκαπούρη το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 60 αεροσκαφών F-16 Block 52+. Σύμφωνα με την σχετική ειδοποίηση της DSCA προς την αρμόδια επιτροπή του κογκρέσου, το πακέτο εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει 70 ραντάρ AESA, υπολογιστές αποστολής MMC, 70 συστήματα ναυτιλίας LN-260, 70 συστήματα απεικόνισης επί κάσκας JHMCS, υπηρεσίες εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης καθώς και μικρό αριθμό όπλων που θα χρησιμοποιηθούν για την πιστοποίηση τους στο αεροσκάφος. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.







Eurofighter World 2013-3 : Τα τελευταία νέα του Ευρωμαχητικού και ένα ενδιαφέρον άρθρο για το υπερηχητικό όχημα Bloodhound.
To επίσημο περιοδικό της Airbus Helicopters μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.


Συμμετείχε η ΠΑ στην άσκηση Red Flag τη δεκαετία του 80; Το απόσπασμα προέρχεται από το υπηρεσιακό περιοδικό της ΠΑ, Πτήση τ.195.
Μια σειρά τεχνικών ζητημάτων που εντόπισαν αξιωματούχοι του Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών θα αναστείλει κατά 4 μήνες την αποδοχή του A400M Atlas από την THK (Turk Hava Kuvvetleri). Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό η Τουρκία θα διεκδικήσει την προβλεπόμενη αποζημίωση λόγω καθυστερήσεων ολοκλήρωσης του έργου, η οποία θα καταβληθεί με αναλώσιμα και ανταλλακτικά αντίστοιχης αξίας.

(C) Airbus Military

Στις αρχές του μήνα το πρώτο A400M "Atlas" ή Koca Yusuf όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι, είχε φτάσει στην 211 Filo ώστε να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές αποδοχής από το τελικό χρήστη και να παραληφθεί από την THK τον Ιανουάριο. Από τις πρώτες ημέρες της άφιξης του Atlas στη Καισάρεια, "φωνές" υποστήριζαν πως είναι ανέφικτο πραγματοποιηθούν δοκιμές αποδοχής καθώς υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες με την υποδομή υποστήριξης του αεροσκάφους.

Πηγή
 

Σύμφωνα με το blog taxalia, η κατασκευάστρια εταιρία των πυροσβεστικών αεροσκαφών  CL-415 και CL-215 έχει προχωρήσει σε άτυπο εμπάργκο ανταλλακτικών προς την ΠΑ.

DSC01562

Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος υποστηρίζει πως με αυτό το τρόπο η Καναδική εταιρία επιχειρεί να πιέσει το υπουργείο άμυνας που αποφάσισε πρόσφατα να διεκδικήσει εγγυητικές επιστολές ύψους 16 εκατ. $ για αντισταθμιστικά ωφελήματα - από την αγορά 10 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 - που ουδέποτε υλοποιήθηκαν.






Την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Σλοβενίας ανέλαβε η Ουγγαρία στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ. Την αποστολή θα φέρουν εις πέρας αεροσκάφη JAS 39 Gripen της 1. Vadászrepülö Század, που θα επιχειρούν από την μητρική τους βάση στο Kecskemét. 



Ανάλογες αποστολές ενάεριας αστυνόμευσης διεξάγονται από το ΝΑΤΟ, στις χώρες της Βαλτικής από το 2004 (13 συμμετέχουσες χώρες), στη Σλοβενία από το 2004 (Ιταλία-Ουγγαρία), την Ισλανδία από το 2008  (Γαλλία-ΗΠΑ-Δανία- Νορβηγία) και την Αλβανία από το 2009 (Ιταλία- Ελλάδα).

Πηγή
Συμβόλαιο ύψους 1 δισ. ευρω αποδόθηκε στη Dassault από τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, για την ανάπτυξη του πρότυπου F3 R. Στη νέα έκδοση του Rafale θα ολοκληρωθεί το ραντάρ RBE2 ενώ θα γίνει σειρά βελτιώσεων στο σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA και το IFF. Ταυτόχρονα θα πιστοποιηθούν νέα "όπλα" όπως ο πύραυλος κατηγορίας BVRAAM, Meteor, η  κατευθυνόμενη βόμβα AASM Hammer και το ατρακτίδιο στόχευσης PDL-NG της Thales.
H ολοκλήρωση της ανάπτυξης της F3 R αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018

Την τελευταία τους πτήση πραγματοποίησαν τα C-23 Sherpa μετά από είκοσι χρόνια υπηρεσίας με την Αμερικάνικη Εθνοφρουρά. To Sherpa που μπήκε σε  υπηρεσία το 1990, υποστήριξε τον στρατό των ΗΠΑ, στον πρώτο Πόλεμο του κόλπου, στην επιχείρηση Iraqi Freedom και στην επιχείρηση New Dawn στο Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων τα Sherpa μετέφεραν έως 250 τόνους φορτίου / μήνα (C) Peter Ramaglia