Τη χρονιά που μας πέρασε 34 φορές δόθηκε Scramble στα F-16 της RNoAF για να αναγνωρίσουν Ρώσσικα αεροσκάφη που πλησίαζαν στη Νορβηγική επικράτεια.Συνολικά 48 αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν κυρίως βομβαρδιστικά, Tu-95 Bear και Tu-160 Blackjack.


@
 Η Ρώσσική δραστηριότητα ήταν στα ίδια επίπεδα με του 2010 ( 36 Scramble ),ενώ από το 2006 στο 2007 ο αριθμός των Scramble αυξήθηκε από 13 σε 47 και οι αναγνωρίσεις από 14 σε 88.




 Πηγή
 Μετά τις Τουρκικές αναφορές από την Taraf για πτήση Ισραηλινών Heron ο Ισραηλινός ιστότοπος Depka ούτε επιβαιβεώνει ούτε διαψεύδει το συμβάν πάνω από την επαρχία Hatay παρόλα αυτά τονίζει τις ραγδαίες εξελίξεις τον τελευταίο μήνα στη περιοχή...

 16 Δεκεμβρίου 21 Συριακοί εκτοξευτές πυραύλων Scud εγκαθίστανται απέναντι από την επαρχία Hatay
ενώ στη περιοχή η Τουρκία μετακίνησε πυραύλους  Hawk

 27 Δεκεμβρίου το Κατάρ οργανώνει και χρημοτοδοτεί μεταφορά Λίβυων μαχητών ύπο τη διοικηση πρώην μέλους της Αλ Κάιντα στην επαρχία Hatay.

 4 Ιανουαρίου αναφορά υπέρπτησης Ισραηλινού Heron πάνω από Τουρκική πυροβολαρχία στην επαρχία Hatay.Από το στρατόπεδο της 14ης ταξιαρχίας εξορμούν οι μαχητές για αποστολές στη Συρία

 Οι Λίβυοι και οι μαχητές του FSA (Free Syrian Army) εκπαιδεύονται μαζί σε Τουρκικά στρατόπεδα ένα από τα οποία είναι αυτό της 14ης ταξιαρχία πυραύλων HAWΚ.


Από το Debka .
 Με την βοήθεια της βασιλική αεροπορία της Ολλανδίας επιθεωρούνται τα αναχώματα στα κανάλια Eemskanaal και Winschoterdiep.F-16 της RNLAF πέταξε στις 6/01/12 στη Βόρεια Ολλανδία και φωτογράφισε με το Reccelite  την περιοχή.


(C)Rafael
 Τις τελευταίες ημέρες η στάθμη του νερού έχει ανέβει και έχουν εκενωθεί τα χωριά Woltersum, Wittewierum και περιοχές Ten Boer,Ten Post.Οι φωτογραφίες θα χρησιμοποιήθουν από την hoogheemraadschappen  για να εκτιμηθεί η κατάσταση των αναχωμάτων.


 
Πηγή

 Η Βολιβιανή κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 6 ελικόπτερων AVIC H425.Το H-425 προέρχεται από το Harbin Z-9, Κινέζικη αντιγραφή του ε/π Dauphin της Eurocopter.Τα νέα ελικόπτερα θα παραδοθούν στο στατό της Βολιβίας και αναμένεται να καλύψουν το κενό των Eurocopter SA315B Lamas μετά την παραχώρηση τους στην αεροπορία.

@
                       Το X-37B παραμένει σε τροχιά από τον περασμένο Μάρτιο,όπως εκτιμά το βρετανικό περιοδικό Spaceflight παρακολουθεί στενά το Τιανγκόνκ-1, ενώ άλλοι αναλυτές πιστεύουν το σκάφος κατασκοπεύει τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν.

                      Το περιοδικό Spaceflight αναφέρει ότι ερασιτέχνες αστρονόμοι διαπίστωσαν πως το X-37B κινείται περίπου στην ίδια τροχιά με το κινεζικό Τιανγκόνγκ-1, το οποίο εκτοξεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και προορίζεται να αποτελέσει την πρώτη υπομονάδα ενός κινεζικού διαστημικού σταθμού.


                     «
Η παρακολούθηση διαστήματος-διαστήματος είναι ένα εντελώς νέο παιχνίδι που κατέστη εφικτό από μια νέα γενιά εξελιγμένων αισθητήρων, τους οποίους πιστεύουμε ότι ενδέχεται να χρησιμοποιεί το X-37Β για να παρακολουθεί στενά τον εκκολαπτόμενο διαστημικό σταθμό της Κίνας» αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπέικερ.

                     Όπως επισημαίνει, οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι κινούνται κανονικά σε πολική τροχιά, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν όλο τον πλανήτη. Το X-37B, αντίθετα, κινείται σε ύψος περίπου 300 χλμ σε μια τροχιά που το φέρνει 42,79 μοίρες βόρεια και νότια του ισημερινού.Αυτό σημαίνει ότι η τροχιά του είναι σχεδόν ίδια με τον τροχιά του Τιανγκόνγκ-1 και περιοδικά διασταυρώνεται μαζί της.


                     Δεν συμφωνούν πάντως όλοι με τις εκτιμήσεις του Spaceflight. O Μπράιαν Ουίντεν, πρώην τροχιακός αναλυτής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και νυν τεχνικός σύμβουλος του ιδρύματος Secure World Foundation, είχε δημοσιεύσει πέρυσι της δικές του εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το X-37Β χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα δοκιμών για νέες τεχνολογίες και επιπλέον κατασκοπεύει τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν.

                     «
Το X-37Β μπορεί να δει μόνο μια στενή ζώνη γεωγραφικών πλατών, και το μόνο που έχει πραγματικό ενδιαφέρον σε αυτή τη ζώνη είναι η Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν» είπε ο Ουίντεν στο BBC.«Κατασκοπεύει άραγε το Τιανγκόνγκ-1; Πραγματικά δεν νομίζω. Πιστεύω πως το γεγονός ότι οι τροχιές τους διασταυρώνονται είναι απλώς σύμπτωση. Αν οι ΗΠΑ πραγματικά ήθελαν να παρακολουθήσουν το Τιανγκόνγκ, θα είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν χωρίς το X-37B» εκτίμησε.
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) της Τουρκίας στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε την εξουσιοδότηση του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας για τοποθέτηση παραγγελίας δύο μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II, με χρόνο παράδοσης το 2015.

Το υπόλοιπο άρθρο.




 Στην βάση του Pearl Harbor η 15η Αεροπορική Πτέρυγα και οι  Pacific Air Forces αφιέρωσαν ένα νεοσυντηρημένο F-86E Sabre στον Βετεράνο του πολέμου της Κορέας τον ε.α. Lt. Gen. Winton Marchall.
(C)U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Gustavo Gonzalez
 O Marshall ενώ υπηρετούσε στην α/β Langley μετατέθηκε στη Κορέα και έγινε ο πέμπτος κατά σειρά  άσσος του πολέμου με 6 1/2 επιβαιβεωμένες κατταρίψεις αεροσκαφών,7 πιθανές και σε 6 περιπτώσεις προκάλεσε φθορές.

Πηγή





(C)Lockheed Martin

Η Skunk Works της LM αποκάλυψε το concept του νέου μαχητικού 6ης γενιάς.Το σχέδιο υπήρχε σε ημερολόγιο για το 2012 που δόθηκε σε δημοσιογράφους.Το τελικό σχέδιο για το νέο μαχητικό θα είναι έτοιμο το 2030 παρόλα αυτά παίρνουμε μια ιδέα για τις τάσεις των μηχανικών της L.M.

Πηγή 
Από το κανάλι ECMO ( Electronic Countermeasures Officer) στο Youtube.


14 Ιουνίου 2009 Flyby στο USS Ronald Reagan στα 200 πόδια με ταχύτητα 500 κόμβων.

 

3 Αυγούστου 2009 Απονήωση από το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan όπως φαίνεται από τη πίσω δεξιά θέση του EA-6B

 

17 Αυγούστου 2009 Καταιγίδα στα σύνορα Αφγανιστάν Πακιστάν όπως φαίνεται από τις διόπτρες νυχτερινής όρασης (NVG)



8 Σεπτεβρίου 2009 Απονήωση από το USS Ronald Reagan

 

8 Σεπτεμβρίου 2009 Κόλπος του Ομάν,προσνήωση στο USS Ronald Reagan (CVN 76)



Μάρτιος 2010 : Χαμηλή πτήση στη δυτική Washington Visual Route 1355.Στα 500 πόδια ταχύτητα 420 κόμβοι.

 

Βολή AGM-88 Harm

 

Οκτώβριος 2009 Χαβάι,16 αεροσκάφη σε σχηματισμό diamond 

                                Στη Κορέα βρίσκεται ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ για το τελευταίο κύκλο συνομιλιών πριν την λήψη της απόφασης για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.Σκοπός του είναι να αυξήσει τη βιομηχανική συμμετοχή Ισραηλινών εταιριών και να απόσπάσει αντισταθμιστικά ωφελήματα.Η KAI έχει την υποστήριξη των Ισραηλινών αμυντικών εταιριών μιας και το T-50 (FA-50) φέρει δικά τους avionics όπως το radar EL/M-2032.

                                Μια εβδομάδα πριν ο Shani είχε ταξιδέψει στην Ιταλία όπου είχε επαφές με υπεύθυνους της Alenia για το M-346. Αξιωματούχοι της αεροπορίας δήλωσαν πως και οι δύο υποψήφιοι είναι ικανοί αλλά η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από το ποσοστό βιομηχανικής συμμετοχής Ισραηλινών εταιριών.


                     Τα ανταλλάγματα : οι Ιταλοί σε περίπτωση επιλογής του Μ-346 δεσμεύτηκαν για την αγορά αμυντικού υλικού (AEW&C) από το Ισραήλ ύψους 1 δίς $ . Οι Κορέατες, ενδιαφέρονται για το σύστημα Iron Dome,νέα UAV,αντιαρματικούς πυραύλους,ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου και διοικησης και πακέτα αναβαθμίσεων για τα μαχητικά τους.

                  

                         Σύντομα θα σταματήσουν να πετούν τα 20 γυρασμένα TA-4H/J "Ayit".








 Πηγή
 Το Φινλανδικό πρακτορείο TraFi σήμερα έδωσε στο βρετανικό φορτηγό πλοίο Thor Liberty άδεια για να συνεχίσει το ταξίδι του.Στο πλοίο βρέθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου στο λιμάνι Kotka 69 πυραύλους Patriot και 150 τόνους εκρηκτικής ουσίας. Παρόλα αυτά το πλοίο δεν μπορεί να φύγει αμέσως από το λιμάνι αφού η ανάκριση συνεχίζεται και πραγματοποιείται εξέταση του καπετάνιου και του βοηθού του. Η άδεια του TraFi αφορά μόνο το πλοίο. Για την τύχη του φορτίου θα αποφασίζει το Υπουργείο άμυνας.
                  
 Στο βρετανικό φορτηγό διαπιστώθηκε λόγω παραβίασης των κανόνων μεταφοράς εκρηκτικών υλών.Επί του παρόντος το φορτίο εκφορτώθηκε και βρίσκεται σε στρατιωτική αποθήκη. Το φορτίο που μεταφερόταν με το Thor Liberty που έπλεε από τη Γερμανία, προοριζόταν για ιδιώτη παραλήπτη στη Νότια Κορέα.




Πηγή
 Η Μάλτα θα επιστρέψει τα 2 Mirage F-1 στη Λιβύη σύντομα.Τα μαχητικά έφεραν στο νησί τον Φεβρουάριο πιλότοι που αυτομόλησαν μετά από εντολή που πήραν για να χτυπήσουν διαδηλωτές στη Βεγγάζη.Οι πιλότοι επέστρεψαν στη χώρα τους λίγο μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς αλλά άφησαν τα Mirage πίσω στη Μάλτα.
     



 Η Νότια Κορέα υπέγραψε με την Korea Aerospace Industries σύμβαση ύψους 600 εκατ.$ για την προμήθεια 20 FA-50 την ΄΄εξοπλισμένη'' έκδοση του εκπαιδευτικού Τ-50,με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2013 και να ολοκληρώνονται το 2014.Η ROKAF σήμερα διαθέτει 170 F-5F,KF-5E,KF-5F και για την αντικατάσταση τους προβλέπεται να αποκτήσει 60-150 FA-50.


(C)KAI
 Το FA-50 πετά με τον F404 και ''φορά'' ραντάρ  EL/M-2032  (στο μέλλον προβλέπεται να εξοπλιστεί με AESA) , Link-16,RWR έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμου σε σχέση με το Τ-50.Mπορεί να μεταφέρει 4.5 τόνους οπλισμού όπως JDAM,CBU-97,Aim-9,Agm-65 και ατρακτίδια Sniper και Litening.

Πηγή 
20 νέες φωτογραφίες των Eurofighter της Luftwaffe

(C)Stefan Petersen




Φωτογραφίες
 H Rokaf γιορτάζει την έλευση της χρονιάς του δράκου στον αέρα...κάνοντας την πρώτη περιπολία με 6 F-15K και 1 Β737 AEW&C.




(C)RoKaf
Φωτογραφίες
 Για 4 μήνες τα Phantom της 71ης πτέρυγας Richthofen θα φρουρούν τους Ουρανούς της Βαλτικής πάνω από την Εσθονία τη Λιθουανία και την Λετονία.Είναι η τέταρτη φορά που οι Γερμανοί Φαντομάδες μετασταθμεύουν στο πλαίσιο του BALTIC Air Policing ,συγκεκριμένα έχουν ξανασυμμετάσχει 30 Ιουνίου - 12 Οκτωβρίου 2005 , 30 Ιουνίου - 30 Σεπτεβρίου 2008 και 3 Σεπτεμβρίου 2009 - 4 Ιανουαρίου 2010.




(C)Luftwaffe

(C)HAF.gr
                   
 Πέντε μήνες μετά την υπογραφή για τον εκσυγχρονισμό των 51 Mirage 2000 H,οι Ινδοί υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια 500 πυραύλων Mica αξίας 1,18 δίς $.

Πηγή

 



Το ημερολόγιο της Dassault για το 2012,μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
 Και επίσημα ανέστειλε τη λειτουργία της η 36 Specjalny Pułk Lotnictwa Transportowego μετά από τελετή που έγινε στην α/β Warsaw-Okęcie.Στις 10 Απριλίου του 2010 αεροσκάφος Tupolev Tu-154M της 36 SPLT είχε συντριβεί στο Smolensk σκοτώνοντας 96 επιβαίνοντες ανάμεσα τους και τον πρόεδρο της Πολωνίας Lech Kaczyński.


 Ήδη από τον Αύγουστο του 2011 οι δραστηριότητες της μοίρας είχαν σταματήσει με απόφαση του Πολωνού υπουργού άμυνας και μετά από το πόρισμα για την τραγωδία στο Smolensk.Στο πόρισμα αναφέροταν πως οι ιπτάμενοι δούλευαν πέρα των δυνάμεων τους,δεν είχαν την απαραίτητη εκπαίδευση ενώ η μοίρα στερούνταν υποδομών και εξοπλισμού.

 Πηγή
 Με πρόταση για μεταχειρισμένα Eurofighter πρόκειται να υποδεχθεί η Angela Merkel  τον Βούλγαρο πρωθυπουργού Boyko Borissov στη Γερμανία.Η επίσκεψη έχει προγραμματισθεί στις 17-18 Ιανουαρίου και στη προσφορά των Γερμανών περιλαμβάνεται εκπαίδευση Βούλγαρων ιπταμένων.


 Τον περασμένο Φεβρουάριο το Βουλγαρικό υπ.αμ είχε ζητήσει τιμές για 8 μαχητικά με την eads να δίνει 80 εκατ.$ ανά αεροσκάφος ενώ αργότερα η Ιταλία προσέφερε μεταχειρισμένα Ef-2000 προς 35 εκατομ.$.


 
Το Eurofighter στο Plovdiv της Βουλγαρίας στα πλάισια του BIAF 2011
Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο η embraer με το Super Tucano κέρδισε συμβόλαιο ύψους 355 εκατ. $. για την προμήθεια 20 αεροσκαφών LAS (Light Air Support).Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2014


Σήμερα 150 αφη βρίσκονται σε υπηρεσία με τις αεροπορίες της Βραζιλίας, Κολομβίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Ισημερινού και ένα πετά με την εταιρία Blackwater ενώ στους μελλοντικούς χρήστες το Περού, το Σαν Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, το Λίβανο και την Παραγουάη. Συνολικά έχουν συμπληρώσει 130.000 ώρες πτήσεις με 18.000 από αυτές, σε επιχειρήσεις επιτήρησης - αναγνώρισης - υποστήριξης.




Διαβάστε περισσότερα

 Η Ρωσσία παρέδωσε τη πρώτη παρτίδα από 9 ελικόπτερα Mi-17V5 στο Αφγανιστάν. Το συμβόλαιο αξίας 375 εκατ.$ είχε υπογραφεί το Μάιο του 2011 μεταξύ του Αμερικάνικου στρατού και της Rosoboronexport .Ως το τέλος του 2012 η KAZAN θα ολοκληρώσει τις παραδόσεις των υπόλοιπων 12 ελικόπτερων.

Πηγή 
(C)Xnir
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Taraf Ισραηλινό UAV Heron πέταξε σε αναγνωριστική πτήση στην επαρχία Hatay .Το Heron πέταξε περίπου τέσσερις ώρες πάνω από την περιοχή όπου είναι ανεπτυγμένοι οι HAWK της 14ης ταξιαρχίας του Τ.Σ.Ταυτόχρονα από το α/δ του Diyarbakır απογειώθηκαν δύο F-16 για να το αναχαιτίσουν .

 Πηγή