Τέλος Στο Μυστήριο Με Τους Γερμανικούς Patriot

aviationlive | 12/23/2011 01:13:00 μ.μ. | 0 σχόλια

@ethnos

 Τους 69 πυραύλους Patriot που μετέφερε το Thor Liberty κατάσχεσαν οι φινλανδικές Αρχές, έχοντας σταματήσει το φορτηγό πλοίο όταν ελλιμενίστηκε σε λιμάνι της χώρας κρίνοντας πως δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Επίσης οι φινλαδικές αρχές συνέλαβαν τον Ουκρανό πλοίαρχο του πλοίου.Οι πύραυλοι είχαν πωληθεί από τη Γερμανία στις ένοπλες δυνάμεις της Νοτίου Κορέας, επιβεβαίωσε η γερμανική κυβέρνηση.

 Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως οι πύραυλοι προέρχονταν από το οπλοστάσιο του γερμανικού στρατού και τόνισε πως η πώλησή τους στη Νότιο Κορέα είχε γίνει «απολύτως νόμιμα και με όλες τις απαραίτητες νομικές και τελωνειακές διαδικασίες».
                    
 Το Thor Liberty, που εκτός από τους 69 πυραύλους μετέφερε και και περίπου 150 τόνους της εκρηκτικής ουσίας νιτρογουανιδίνης (πικρίτης), ελλιμενίστηκε την Τετάρτη στη φινλανδική Κότκα, ανατολικά του Ελσίνκι.Η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας Πάιβι Ράσανεν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο YLE ότι οι πύραυλοι είχαν καταχωρηθεί ως «πυροτεχνήματα», η εκρηκτική ύλη δεν είχε αποθηκευτεί σωστά και έτσι το πλοίο ακινητοποιήθηκε.

Η φινλανδική νομοθεσία ορίζει ότι φορτία που περιέχουν οπλισμού και διέρχονται από τη χώρα πρέπει να έχουν πάρει συγκεκριμένη άδεια. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν υπάρξει περίπου 20 παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά η υπόθεση με το Thor Liberty είναι η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη.Εκπρόσωπος της υπηρεσίας τελωνείων στη γερμανική πόλη Όλντενμπουργκ, από όπου απέπλευσε το πλοίο, ανέφερε ότι οι πύραυλοι προέρχονταν από τη γερμανική υπηρεσία προμηθειών οπλικών συστημάτων και το φορτίο είχε λάβει άδεια εξαγωγής.

Category: , ,

0 σχόλια