Τα πιο πρόσφατα βίντεο από το λογαριασμό που διατηρεί ο CCPCΛΑΒΑ1945 στο youtube.









Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν άσκηση εξοικείωσης των Ευέλπιδων ΙΙΙ τάξης με τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού είχαν τα Μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση», την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στο 2ο ΣΥΑΣ που εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων. 


Από το Σάββατο 1 έως και την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση της 31ης ΜΕΕΔ με την 37th Airlift Squadron της 86th Airlift Wing των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ramstein, στη Γερμανία.

Η συνεκπαίδευση διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με υπεύθυνη Μονάδα σχεδίασης την 112 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ). Σκοπός της συνεργασίας ήταν η κοινή εκπαίδευση σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και σε ρίψεις λέμβων.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό της 31 ΜΕΕΔ, του 865 Τάγματος Εναέριου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) και της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, ενώ από πλευράς ΗΠΑ, προσωπικό της 37th Airlift Squadron με τρία αεροσκάφη C-130J.

Με αφορμή τη πρόταση του Σ. Βλάση που δημοσίευεσε η σελίδα e-Amyna, εξετάζουμε τι απέγιναν τα τέσσερα C-27J Spartan που δεν παρέλαβε η ΠΑ και διαπραγματεύεται την αξία τους σε ανταλλακτικά.

DSC01546


Σύμφωνα με spotter και "crossearch" στις ιστοσελίδες scramble, rzjets, worldmilitair τα Spartan που δεν παρέλαβε η ΠΑ έχουν CN (Construction Number) 4128, 4142, 4146, 4147 (HA009 - HA012).

To 4128 φωτογραφήθηκε τον Ιούνιο του 2009 με Ελληνικά εθνόσημα, το Δεκέμβριο του 2010 με τα διακριτικά της Alenia και τον Ιούλιο του 2012 με τα εθνόσημα της Fuerza Aerea Mexicana και SN (serial number) 3402.
 
To 4142 φωτογραφήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 με Ελληνικά εθνόσημα. Σύμφωνα την σελίδα scramble.nl το 4142 που εθεάθη για τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2013, ανήκει στη Fuerza Aerea Mexicana και έχει SN 3403.

Το 4146 φωτογραφήθηκε τον Ιούνιο του 2013 με διακριτικά της Fuerza Aerea Mexicana και SN 3401.

To 4147 φωτογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2012 με διακριτικά της Fuerza Aerea Mexicana και SN 3404.


Καταγραφή των C-27J συνολικά από spotter


Αν και υπάρχει η πιθανότητα οι παραπάνω σελίδες να έχουν λάθη το μόνο σίγουρο είναι πως το Μεξικό υπέγραψε για τέσσερα C-27J Spartan τον Ιούλιο του 2011 και παρέλαβε το πρώτο αεροσκάφος 2 μήνες αργότερα.





  
DSC01381

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, RF-4E Phantom κατά τη διάρκεια τροχοδρόμησης χαμηλής ταχύτητας (5 Km/h), παρουσίασε βλάβη στο σύστημα πέδησης με αποτέλεσμα την απώλεια αέρος από ένα εκ των ελαστικών του αεροσκάφους, την εκτροπή και την ακινητοποίησή του εντός του τροχοδρόμου στην 110 ΠΜ. Ο προληπτικός έλεγχος που διέταξε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στο στόλο των αεροσκάφών του τύπου, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

(C) USAF

Ένα QF-4 Phantom της 82th ATS (Aerial Target Squadron) συνετρίβη στο πάρκο White Sands στο Νέο Μεξικό. Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε μη επανδρωμένη πτήση όταν κατέπεσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Αεροσκάφος του ιδιου τύπου ειχε καταπέσει τον Ιούλιο του 2013 στη Florida, εξαιτίας βλάβης που παρουσίασε ο αυτόματος πιλότος του QRF-4C.

 
DSC01648

Το ενδιάμεσο quiz της εβδομάδας έχει θέμα τις αυτομολήσεις χειριστών από και προς την Ελλάδα.


Το σημερινό μας Quiz και πάλι. Αν έχετε αναγνωρίσει το αεροπλάνο της φωτογραφίας απαντήστε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στα σχόλια του Blog....


Hellenic Air Force ERJ-135LR '209'
(C) Andre Abela
Το EMB-135LR της ΜΜΥΠ φωτογράφησαν στο διεθνή αερολιμένα Μάλτας (LMML) πριν από λίγες ώρες spotter. To αεροσκάφος "Elefsis" μετέφερε στη  νησιωτική χώρα τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κάρολο Παπούλια.

Hellenic Air Force --- Embraer ERJ-135LR --- 145-209
(C) Adrian Cilia
@airplanemart

Το Harrier (S/N P68 ) που πραγματοποίησε βαριά προσγείωση το 2009 στην α/β που βρίσκεται στην επαρχία Kandahar διατίθεται προς πώληση από την Everett Aero. Στο αεροσκάφος πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης ώστε να καταστεί "λειτουργικό" σαν στατικό έκθεμα .

Σε όποιον περισσεύουν μερικά $ μπορεί να απευθυνθεί  εδώ.

















Σε χιονισμένο τοπίο βρέθηκε το M-346 της Alenia. Tο εκπαιδευτικό αξιολογήθηκε (Phase II)  από Πολωνούς χειριστές.


Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης, συνάντηση των εκπροσώπων του οίκου  «General Electric» κ. David Vitek (Customer Support Manager, GE Aviation), κ. Donald Lehman (Field Service Representative – Hellenic Air Force, GE Aviation) και κ. Ευάγγελου Σιταρένιου (Εκπρόσωπος GE Aviation στην Ελλάδα) με αρμόδιους επιτελείς.

@HAF
Σκοπός της συνάντησης ήταν συζήτηση επί θεμάτων υποστήριξης των αεροκινητήρων F110–GE-100B που φέρουν τα αεροσκάφη F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας.


36 μαχητικά αεροσκάφη της HHA (Heyl Ha'Avir) βρέθηκαν εντός του FIR Λευκωσίας στο πλαίσιο της κοινής άσκησης με την Εθνική Φρουρά με την ονομασία Ονήσιλος - Γεδεών.

Το κάθετο σταθερό υποδηλώνει F-16I Sufa της Tayeset 201 "Ahat" (C) Philnews
Τα αεροσκάφη πέταξαν για τέσσερις ώρες (11:30 - 15:00)  σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Πάφο έως την περιοχή Ζυγίου.

F-15 της ΗΗΑ στη περιοχή του Ζυγίου (C) Philnews

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την προστασία του τερματικού σταθμού Βασιλικού καθώς και της αεροπορικής βάσης Ανδρεας Παπανδρέου στη Πάφο.

Οι περιοχές που είχαν δεσμευθεί για την άσκηση



Για τρεις εβδομάδες (13.02 - 04.03) 12 F-15E Eagle της 494 FS και δύναμη περίπου 260 ατόμων θα μετασταθμεύσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης  στην αεροπορική βάση της Σούδας.

Στη συνεκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο προγράμματος Ανταλλαγής Μοιρών (Squadron Exchange) θα συμμετάσχουν όλες οι μοίρες που υπάγονται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας μεταξύ των οποίων και η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ που επιχειρεί με τα  Erieye EMB-145H AEW&C ενώ σε ορισμένες φάσεις της συνεκπαίδευσης θα υπάρξει και "εμπλοκή" μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.
 
TLP 2012-3 τα γεράκια της 335Μ με τους αετούς της 494 FS. Μια εικόνα που θα δούμε και σύντομα στους Ελληνικούς ουρανούς. (C) Tono Fernandez

Τα αεροσκάφη θα πετάξουν τόσο πάνω από χερσαίο περιβάλλον (Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα), όσο και πάνω από θαλάσσιο (Αιγαίο). Θα επιχειρήσουν στο πλαίσιο σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων (COMAO: Composite Air Operations) πραγματοποιώντας αποστολές "αέρος-αέρος" και  προσβολής στόχων εδάφους, σε ορισμένες από αυτές αναμένεται να γίνουν όπλων (χωρίς εκρηκτική γόμωση). Είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν και αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού με τη χρήση αεροσκαφών της USAFE .

Με πληροφορίες του Λ. Μπλαβέρη για την εφ. Παραπολιτικά
Μετά από ένα χρόνο εργασιών και τροποποιήσεων το νέο AC-130J "Ghostrider" πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στο τέλος του Ιανουαρίου. Στις αρχές του 2013 παραδόθηκε ένα MC-130J στην αεροπορική βάση Eglin όπου βρίσκεται το team ελέγχου και δοκιμών των AC-130J.
H USAF θα τροποποίησει συνολικά 32 MC-130J σε AC-130J με αναμενόμενο κόστος 2.4 δισ δολάρια. (C) USAF/Chrissy Cuttila

Πηγή


Στη περιοχή του συμβάντος έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία τα οποία βρήκαν έναν επιζών.

C-130Η της Αλγερινής αεροπορίας (Al Quwwat aljawwiya aljaza'eriiya) με τετραμελές πλήρωμα που μετέφερε 99 (ή 77 σύμφωνα με άλλες πηγές) στρατιωτικούς και μέλη των οικογενιών τους, συνετρίβη σε δύσβατη περιοχή στην Αλγερία. Το μεταγωγικό "χάθηκε" κατα τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντίνης. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το ατύχημα οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη περιοχή.

Επετειακό βίντεο για τη συμπλήρωση 60 χρόνων λειτουργίας της 340 Μοίρας "ΑΛΕΠΟΥ' της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.