22 Ιουλίου 2013 : Βίντεο από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Ακρωτήρι Ζωοδόχου Πηγής στη Σάμο, τραβηγμένο από ελικόπτερο Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος. Διακρίνεται στο 00:50 CL-215 της 355 ΜTM να πραγματοποιεί "βολή". Τα Super Puma του Π.Σ. πραγματοποιούν αποστολές αεροπυρόσβεσης, εναέριου συντονισμού και μεταφοράς πεζοπόρων τμημάτων όπου απαιτείται.

(C) HAF
Από την Τρίτη 23 έως και την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013, διμελής αντιπροσωπεία του Στρατηγείου των ΗΠΑ που εδρεύει στο Aviano της Ιταλίας (HQ USAFE Operations Training Division) επισκέφθηκε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), προκειμένου να συζητηθούν θέματα συνεκπαίδευσης για το έτος 2014. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Διοικητής του ΚΕΑΤ, Σμήναρχος (Ι) Αθανάσιος Σταθιάς και ο Διοικητής του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), Αντισμήναρχος (Ι) Γεώργιος Τριαντάρης.

Tην Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013 και ώρα 18:00, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης της Στρατιωτικής Ηγεσίας σε Μονάδες της Περιοχής Ευθύνης της 1ης Στρατιάς, ελικόπτερο Huey, παρουσίασε μερική απώλεια ισχύος κινητήρα κατά την διάρκεια της απογείωσης από το ελικοδρόμιο του Στρατοπέδου στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Το πλήρωμα ενήργησε πραγματοποιώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προσγειώθηκε εντός του Στρατοπέδου.

(C) Chris Lofting
Λόγω της στενότητας του χώρου κατά την προσγείωση προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε δυο σταθμευμένα Ι.Χ. οχήματα από το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε καμία σωματική βλάβη στους επιβαίνοντες και δεν υπέστη καμία ζημιά το πτητικό μέσο.



Στον εθνικό εναέριο χώρο της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε η άσκηση Thracian Star 13 η οποία σκοπό έχει την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων (Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία) στο τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ τους.



Η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 της 111 ΠΜ σε αποστολές αναχαίτισης και εικονικής προσβολής στόχων, επί βουλγαρικού εδάφους. Την τελευταία ημέρα της άσκησης, σε αποστολή της 347 Μοίρας, συμμετείχε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης σε σχηματισμό τετράδας αεροσκαφών, που εκτελούσε αποστολή προσβολής στόχων εχθρικής αεράμυνας.



Φωτογραφίες ΠΑ
Από την Άρτα το σημερινό μας Quiz. Αν γνωρίζεις το αεροπλάνο της φωτογραφίας απάντησε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στο Blog....
Περισσότερα απο 100 εναέρια μέσα της HHA που βρίσκονται σε υπηρεσία ή είχαν αποσυρθεί τα προηγούμενα έτη, θα διατεθούν άμεσα προς πώληση, για το σκοπό αυτό χώρες - δυνητικοί αγοραστές, έχουν ενημερωθεί από τους στρατιωτικούς ακόλουθους που υπηρετούν στις κατα τόπους πρεσβείες του Ισραήλ.

Για τα αεροσκάφη της ΗΗΑ, υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από μη κατανομαζόμενο αγοραστή.
Η "λίστα" περιλαμβάνει 18 αεροσκάφη F-16A/B Netz που βρίσκονται σε υπηρεσία, 40 εκπαιδευτικά A-4 AyitM 22 από τα οποία βρίσκονται σε πτητική κατάσταση, 25 Kfir, 25 εκπαιδευτικά Zukit ( Fouga Magister ) που αποσύρθηκαν πριν από τρία χρόνια, 3 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, δύο από τα οποία είχαν αποσυρθεί το 2005 και ένα το 2009 ανάμεσα τους και αυτό που συμμετείχε στην θρυλική επιχείρηση στο Έντεμπε το 1976, 8 επιθετικά ελικόπτερα AH-1 Cobra, 16 ελαφρά ε/π Defender. Στο προς εκποίηση υλικό περιλαμβάνεται απόθεμα ανταλλακτικών (περίπου 350.000 απάρτια) και εξομοιωτές πτήσης για τα αεροσκάφη F-16, F-15 και τα ελικόπτερα Blackhawk και CH-53 Yasur.

Πηγή
Σε εξέλιξη βρίσκεται η "Thracian Star 2013" (23.07 - 25.07), στην άσκηση που διεξάγεται στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, συμμετέχουν Mig-21 LanceR της Fortele Aeriene Romane, F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Mig-29, Su-25 της Военновъздушни сили (BBC) και στοιχεία αντιαεροπορικών συστημάτων. Οι συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις που θα επιχειρούν από τις μητρικές τους βάσεις, θα ''δοκιμάσουν'' την αεράμυνα της γειτονικής χώρας και θα πραγματοποιήσουν σειρά επιθετικών αποστολών και εικονικών προσβολών κατά στόχων στο έδαφος.

Στιγμιότυπο από τη Brave Heart South 2008. Δυστυχώς στη Thracian Star 2013 δεν θα δούμε ανάλογες φωτογραφίες καθώς τα Ελληνικά F-16 και τα LanceR της Ρουμάνικης αεροπορίας δεν θα προσγειωθούν στην α/β Graf Ignatievo (C) Ognyan Stefanov

Πρόκειται για την τέταρτη άσκηση με τη συμμετοχή αεροσκαφών της ΠΑ και της BBC που καταγράφει το blog. Το περασμένο Σεπτέμβριο υπό Νατοϊκή σκέπη πραγματοποιήθηκε η άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου "Iron Guard 5" ενώ πρόσφατα ακολούθησαν ασκήσεις με αντικείμενο την εναέρια αστυνόμευση και τη διεξαγωγή διασυνοριακών επιχειρήσεων. 

Βίντεο από την άφιξη και την αναχώρηση του ΑΣΕΠΕ της 380Μ


Πρώην Ελληνικό Spartan σε δοκιμές στην Ιταλία. Τα 4 αεροσκάφη με αριθμό κατασκευής HA009 - ΗΑ012, μεταπωλήθηκαν στο Μεξικό.
Το μείζον θέμα της ολοκλήρωσης του εξοπλιστικού προγράμματος των μέσων μεταφορικών αεροσκαφών θα εξετάσει σύντομα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άμυνας. Hδη υπάρχει πρόβλημα με την υποστήριξη των C-27J, με αποτέλεσμα το προσωπικό της 354 ΜΤΜ να καταφύγει σε "κανιβαλισμό" αεροσκαφών, η δε διαθεσιμότητα των Spartan μειώθηκε περαιτέρω όταν κατά την τροχοδρόμηση αεροσκάφος του τύπου, υπέστη ζημιές και επισκευάζεται.

Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν την Alenia να διαπραγματεύεται - μετα την ακύρωση της παραλαβής 4 Spartan - με την Ελληνική πλευρά για την υπογραφή σύμβασης Follow On Support
Σύμφωνα με την εφημερίδα παραπολιτικά το θέμα έθιξε ο υπουργός άμυνας Δημητρής Αβραμόπουλος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ συντάκτες. O ίδιος άφησε αιχμές καθώς λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο είχε βρεθεί λύση που όμως δεν προχώρησε, σε βάρος της ΠΑ (σύμφωνα με τον ίδιο). Στην ίδια συνάντηση δημοσιογράφος, πρότεινε στον υπουργό να παραληφθούν τα 4 αεροσκάφη που η ΠΑ έχει πληρώσει ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν σαν ΑΦΝΣ, με τη χρήση εξοπλισμού επί προσθαφαιρούμενης παλέτας όπως αυτή που φορούν τα C-130 σε ανάλογες αποστολές.

με πληροφορίες από την εφημερίδα Παραπολιτικά 20.07.13

To 71756 της 338 ΜΔΒ στον "αέρα", με περιλήπτη AFDS (C) 338 ΜΔΒ

Ψάχνουμε την εθνικότητα...



Η ιδιαίτερη εμφάνιση του ΑΣΕΠΕ της 380Μ έχει κλέψει τα βλέμματα στην στατική έκθεση του Royal International Air Tattoo. Οι ερωτήσεις των επισκεπτών στρέφονται γύρω από το ραντάρ PS-890 και το ρόλο του αεροσκάφους.
Never seen before at a UK airshow, the Hellenic air force's "Eye In The Sky"is a militarised ERJ-145 airliner optimised for numerous linked surveillance roles.Four examples serve with this air arm. The first was delivered in Ocyober 2004 and the type officialy enterd service in February 2009. As an airborne command and control platform, the EMB145H is tasked with collecting ELINT data, enchanging data with other HAF assets and undertaking combat resque support. Drived from the ERJ 145 this aircraft boasts a strengthened airframe, upgraded navigation and icreased fuel capacity.

Με την άδεια του (C) Κ. Μπούλια
Τον Ιούλιο του 2006 στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής Μοιρών (Squadron exchange), αεροσκάφη της 338 ΜΔΒ μετασταθμεύσαν στο Albacete της Ισπανίας. Στο σπάνιο βίντεο που ακολουθεί, Ισπανός spotter κατέγραψε Ελληνικά AUP σε αποπροσγειώσεις και πτήσεις σε σχηματισμό με αεροσκάφη της Ala 14 την περίοδο που επιχειρούσε με Mirage F1M.

Περισσότερες πληροφορίες είναι ευπρόσδεκτες (αριθμός αεροσκαφών, ημερομηνίες κοκ)