Μυστήριο καλύπτει την απαγωγή δύο πιλότων της Turkish Airlines από ενόπλους στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού, καθώς κανένα στοιχείο για την ταυτότητα των δραστών ή για τα κίνητρά τους δεν έχει γίνει γνωστό.

Οι απαχθέντες είναι ο Murat Akpınar και ο Murat Ağca. Στη φωτογραφία, η μητέρα του Murat Ağca κρατά την φωτογραφία του γιού της, απο την περιόδο που υπηρετούσε στη Tουρκική αεροπορία.
Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου αλλά και τις μαρτυρίες, συνολικά οι ένοπλοι ήταν τέσσερις και για να πραγματοποιήσουν την απαγωγή σταμάτησαν το λεωφορείο του αεροδρομίου που μετέφερε προσωπικό της Turkish Airlines, μπήκαν μέσα και πήραν τους δύο Τούρκους εργαζομένους, που ήταν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης.


Μια ωραία εικόνα των πρωτότυπων 2 θρυλικών μαχητικών, που μαζι με το F-15, μονοπώλησαν τις αγορες αμερικανικών  μαχητικών στη Δύση εως σήμερα! (C) USAF
και οι διάδοχοι... (C) USAF

manolis
Το ακροβατικό σμήνος της Ισπανίας!

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila

Patrulla Águila


(C) Ejército del Aire España



Από την Πάτρα και το σημερινό μας Quiz. Αν έχεις ξαναδεί το συγκεκριμένο αεροπλάνο απάντησε μέχρι Κυριακή βράδυ στο Blog....
Οι ''ανθρωποι'' της 355 ΜΤΜ μίλησαν στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τον Πέτρο Στεφανή...





Σε τέσσερις μήνες η Forca Aerea Brasileira (FAB) σχεδιάζει να αποσύρει οριστικά τα F-2000 (Mirage 2000 C/B) καθώς εκπνέει ο χρόνος ισχύος της σύμβασης υποστήριξης των αεροσκαφών. Με την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο του εξοπλιστικού F-X2 να φαντάζει μακρινή, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα αεροσκάφη να αντικατασταθούν από 6-12 F-5 που θα εκσυγχρονιστούν απο την Embraer.

F-2000
Τα 12 F-2000 (10 Mirage 2000 Β + Mirage 2000 C) πρέρχονταν από τα Γαλλικά αποθέματα και είχαν αποκτηθεί το 2006 κατόπιν διακρατικής συμφωνιας.

Πηγή
F/A-18F πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου τη περασμένη Δευτέρα. Η πτήση με τις μη λειτουργικές CFT πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί η αεροδυναμική συμπεριφορά τους. 

Boeing και General Electric στο πλαίσιο του προγράμματος Advanced Super Hornet, θα προχωρήσουν σε ''λύσεις'' μείωσης του RCS,  ανάπτυξης ατρακτίδιου - φορέα οπλισμού, βελτίωση επιδόσεων του κινητήρα F-414-400 (C) aeroexperience

Πηγή


Στη συγχώνευση δύο μοιρών μεταγωγικών αεροσκαφών προχωρά άμεσα η HHA, η νέα μοίρα θα διαθέτει δύο σμήνη. Η 103 "The Elephants" θα συνεχίσει να πετά με τα C-130H/E "Qarnaf" ενώ μέρος του προσωπικού της θα μετακινηθεί προς την 131 "Yellow Bird" η οποία θα παραλάβει τα C-130J "Shimshon".

Μπορεί Shimshon και Qarnaf να έχουν αρκετές διαφορές, τα κοινά τους σημεία όμως είναι περισσότερα (C) IAF

Πηγή
Τον περασμένο μήνα σε αρκετά περιοδικά "έπαιξε" η είδηση της αναστολής λειτουργίας της 133 Filo σε συνδυασμό με την απόσυρση των τελευταίων F-5A/Β 2000, με εξαίρεση εκείνων του ακροβατικού σμήνους Turk Yildizlari. 

Στις εκπαιδευτικές σειρές της άσκησης Anatolian Eagle για το 2014, τα F-5 2000 θα συμμετάσχουν σαν Aggressors (C) L.M.B.

Στην πρόσφατη Anatolian Eagle 2013/2 χειριστές και προσωπικό εδάφους επιβεβαίωσαν πως η μοίρα ανέστειλε τη λειτουργία της το περασμένο Μάιο - και όχι τον Ιούλιο όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα - ενώ έγινε επίσης γνωστό πως η THK θα διατηρήσει σε υπηρεσία 10 - 15 F-5 2000. Ηδη τα αεροσκάφη επιχειρούν από το Ικόνιο, έχοντας σχηματίσει σμήνος με τον ανάλογο αριθμό χειριστών ενταγμένα στη δύναμη της 134 Filo (Turk Yildizlari)

Του Jan Kraak για το Combat Aircraft


Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα, ο διοικητής της 355 ΜΤΜ Μάμας Κρασσάς και ο Σμηναγός Νίκος Παπασταματίου μίλησαν για την ιδιαιτερότητα και τις δυσκολίες της αποστολής τους

ρεπορτάζ : Σωτήρης Σκουλούδης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος, Φωτεινή Χρυσικάκη





(C) ADLA 
(C) ADLA 
Στους ουρανούς της Βαλτικής... "συναντήθηκαν" στις 26 και 28 Ιουλίου, το ακροβατικό σμήνος Russian Knights και τα F1 της ADLA. Οι Γάλλοι γράφουν πως μετά την αναγνώριση, οι Ρώσοι ζήτησαν από τα F1 να ενταχθούν στο σχηματισμό... Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα των ''Ιπποτών'' το σμήνος βρέθηκε στo Kaliningrad όπου και πραγματοποίησε επίδειξη στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας του ναυτικού.

Πηγή

Από το Defencepoint

Η διάθεση 10 12 CH-47D Chinook προτάθηκε από αμερικανικής πλευράς ως εναλλακτική επιλογή του ελληνικού αιτήματος για την παραχώρηση ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60 Blackhawk

(C) D. Sampanis
Η αμερικανική πλευρά συμφώνησε για την παραχώρηση 30 ελικοπτέρων της έκδοσης UH-60L σε τιμή ίδια με αυτή που κοστίζει στον αμερικανικό Στρατό η πρόσκτηση ενός ελικοπτέρου του τύπου. Δυστυχώς όμως για τα σημερινά ελληνικά οικονομικά δεδομένα, το κόστος των περίπου 500 εκατ. δολαρίων για τα 30 ελικόπτερα είναι μη υποστηρίξιμο οικονομικά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επελέγη η λύση των Chinook που συνολικά προσφέρουν μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα από 30 UH-60L Blackhawk αλλά και βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με την Αεροπορία Στρατού και η υποδομή τεχνικής και λογιστικής υποστήριξης ήδη υπάρχει. 

(C) D. Sampanis
Τα ελικόπτερα προτού παραδοθούν θα υποστούν γενική επιθεώρηση και ανακατασκευή. Αν και οι υπάρχουσες πληροφορίες για το κόστος πρόσκτησης και γενικής επιθεώρησης των ελικοπτέρων, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, εν τούτοις το συνολικό κόστος του προγράμματος των Chinook αποτελεί κλάσμα του κόστους των Blackhawk. Σε κάθε περίπτωση η απόκτηση των CH-47D Chinook ικανοποιεί άμεσα μία εξαιρετικά πιεστική επιχειρησιακή απαίτηση του ΓΕΕΘΑ που αφορά στη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης και επέμβασης δυνάμεων.


Ανανέωση :

ΟΥΔΕΠΟΤΕ έγινε από τις ΗΠΑ προσφορά ΔΩΡΕΑΝ παραχώρησης ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60 Blackhawk για οποιοδήποτε αριθμό. Μάλιστα, σε επαναλαμβανόμενες πιεστικές αιτήσεις της ελληνικής πλευράς, οι ΗΠΑ απάντησαν ότι δεν υφίσταται δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης λόγω περιορισμών της νομοθεσίας τους για το συγκεκριμένο υλικό.

Ακόμη και η προσωπική παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου στον Αμερικανό ομόλογο του στρατηγό Martin Dempsey με τον οποίο διατηρεί πολύχρονη γνωριμία το μόνο που απέφερε ήταν η προσφορά ελικοπτέρων UH-60L Blackhawk στην τιμή των 18,6 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο, που είναι η τιμή προμήθειας τους από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Όμως ακόμη και σε αυτή την τιμή μονάδας το ποσό για την απόκτηση των 30 ελικοπτέρων που κατ’ ελάχιστο εξυπηρετούσε τις ελληνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις (περίπου 550 εκατ. ευρώ), είναι, με βάση τα τρέχοντα δημοσιονομικά δεδομένα, αστρονομικό και κατά συνέπεια απαγορευτικό.

Τελικά η ασφυκτική πίεση εκ μέρους του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στον στρατηγό Dempsey, είχε ως αποτέλεσμα την προσφορά των 10 CH-47D Chinook. Η αμερικανική προσφορά υποβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και με κόστος 90 ως 110 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την πώληση 10 ελικοπτέρων CH-47D Chinook καθώς και τις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και τοποθέτησης συστήματος αυτοπροστασίας. 

Τα 10 ελικόπτερα θα παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού του Ελληνικού Στρατού πλήρως έτοιμα για άμεση επιχειρησιακή εκμετάλλευση και μάλιστα σε νεότερη (πιο αναβαθμισμένη) διαμόρφωση από τα ομοιότυπα ελικόπτερα που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία.

Επί του πρακτέου, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η μεταφορική ικανότητα των 10 CH-47D Chinook είναι μεγαλύτερη των 30 UH-60L Blackhawk και μάλιστα με κλάσμα του οικονομικού κόστους. Δεύτερον, ότι με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας αλλά και την άρνηση των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση Blackhawk, ήταν η βέλτιστη δυνατή λύση για την ΑΜΕΣΗ ενίσχυση της δυνατότητας αερομεταφοράς των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Και μάλιστα λύση που εξασφαλίστηκε με πολύ μεγάλες δυσκολίες και την άσκηση φορτικής πίεσης.


Σύμφωνα με Βρετανικό δημοσίευμα η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner ενέκρινε την προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών από την Ισπανία. Η φημολογούμενη συμφωνία που ανέρχεται στα 150 εκατ. $ περιλαμβάνει 20 Mirage F1M, ανταλλακτικά, παρελκόμενα εξομοιωτή πτήσεων και εκπαίδευση χειριστών που θα θα προέρχονται από την Grupo Aéreo 6 de Caza, αναφορά για τον οπλισμό που θα συνοδεύει τα αεροσκαφη δεν υπάρχει (σύμφωνα με άλλες πηγές η συμφωνία αφορά 12 αεροσκάφη προς 50 εκατ.$).

Hasta siempre Mirage F1
Το δημοσίευμα της express συνδέει την πώληση των αεροσκαφών με τις εδαφικές αξιώσεις που έχουν Ισπανία και Αργεντινή στο Γιβραλτάρ και τις νήσους Falklands αντίστοιχα. Στη φωτογραφία, Mirage F1, από τη τελετή απόσυρσης του τύπου (C) Martin Gallego
Επιτελείς της RAF τονίζουν πως η Fuerza Aérea Argentina θα χρειαστεί περίπου 8 μήνες για να αξιοποιήσει πλήρως τα νέα αεροσκάφη ενώ αν χρειαστεί ο αριθμός των εναέριων μέσων της RAF που μετασταθμεύουν στις νήσους Falklands πιθανότατα να αυξηθεί.