O Αυστριακός B.A.S.E jumper, Felix Baumgartner, πραγματοποίησε επιτυχώς το δεύτερο δοκιμαστικό άλμα από τα 29.455 μέτρα, την Τετάρτη, στο Roswell του Νέου Μεξικού! 





(C)Red Bull

 Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) , ειδοποίησε το Κογκρέσο για την επικείμενη πώληση 5 ελικοπτέρων UH-60L στη Κολομβία.Η σύμβαση θα αγγίξει τα 87 εκατ.$ και σ' αυτή περιλαμβάνονται  ανταλλακτικά,εκπαίδευση και λογιστική υποστήριξη.



Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) , ειδοποίησε το Κογκρέσο για την επικείμενη πώληση 4 ελικοπτέρων UH-60M στη Ταΐλάνδη.Η σύμβαση θα αγγίξει τα 235 εκατ.$ και σ' αυτή περιλαμβάνονται 10 κινητήρες T700-GE-701D ( 8 + 2 απόθεμα ) ανταλλακτικά,εκπαίδευση και λογιστική υποστήριξη.



 Πηγή
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) , ειδοποίησε το Κογκρέσο για την επικείμενη πώληση 6 ελικοπτέρων Huey II  στο Λίβανο.Η σύμβαση θα αγγίξει τα 63 εκατ.$ και σ'αυτή περιλαμβάνονται ανταλλακτικά,εκπαίδευση και λογιστική υποστήριξη.

(C)C.Lofting

Ο Γενικό Γραμματέας Αεροπορίας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Αμερικανική Αεροπορία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει, εφόσον χρειαστεί, τη νέα βόμβα καταστροφής υπόγειων καταφυγίων. Η νέα βόμβα ονομάζεται ΜΟΡ (Massive Ordnance Penetrator).

Η GBU-57 A-B είναι 30.000 λιβρών και σχεδιάστηκε για την καταστροφή καταφυγίων που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βάθος και τα οποία κατασκευάστηκαν για την προστασία πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων. Θα μεταφέρεται από αεροσκάφη βομβαρδισμού Β-2 και Β-52.

(C)DOD


Πηγή



@aviationist

Οι Red Arrows πετούν πάνω από το Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου Hyde Park σηματοδοτώντας την έναρξη των  Ολυμπιακών αγώνων.




Από το κανάλι του CCCPSlava1 , εντυπωσιακές σκηνές υδροληψίας  S-64 Skycrane,

 1 , 2 , 3 , 4
Σήμερα ξεκινά η άσκηση Pitch Black η οποία θα διεξαχθεί στη Βόρεια Αυστραλία και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.Στην άσκηση θα λάβουν μέρος 2200 άτομα και θα συγκεντρωθούν 94 εναέρια  μέσα από την Αυστραλία τις ΗΠΑ (USMC) τη Ν.Ζηλανδία τη Σιγκαπούρη τη Ταΐλάνδη και την Ινδονησία.Τα σενάρια επικεντρώνονται σε αποστολές σε OAS(Offensive Air Support) και ΟCA(Offensive Counter Αir).Με το βλέμα στραμμένο στη Κίνα...

Πηγή


Στις φωτογραφίες που ακολουθούν Hornet της 77 Sqn υποδέχονται Su-27SK και Su-30MK2 της TNI AU.

(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF
(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF

(C)RAAF

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) που έχει την ευθύνη για την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε ξένες χώρες, ειδοποίησε το Κογκρέσο για την επικείμενη πώληση 60  πυραύλων αναχαίτισης Patriot PAC-3, 20 σταθμούς εκτόξευσης, τέσσερα συστήματα ραντάρ και κέντρων ελέγχου, συν την εκπαίδευση του προσωπικού και τα ανταλλακτικά.
Η συμφωνία θα ανέλθει ύψος 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 



Πηγή 
Τουρκικά  RF-4E/TM παραβίασαν τη Τετάρτη 25 Ιουλίου τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.Τα τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από μια ώρα, και εκτιμάται ότι κατέγραφαν στόχους στην Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 
Ελικόπτερο τύπου AS 532 AL Cougar συνετρίβη εχθές στις Γαλλικές Άλπεις σκοτώνοντας και τους έξι που επέβαιναν σε αυτό.Το ε/π κατέπεσε στις 13:40 σε δυσπρόσιτη περιοχή του Verdon Gorge.


Το ελικόπτερο το οποίο θα παραλάμβαναν οι Αλβανικές ένοπλες δυνάμεις αύριο 27 Ιουλίου,διενεργούσε δοκιμαστική πτήση πριν παραδοθεί στο τελικό χρήστη.Το πλήρωμα αποτελούσαν ένας χειριστής,δύο μηχανικοί,δύο τεχνικοί και οι έξι ήταν πολιτικό προσωπικό της Eurocopter .
Η Αλβανία είχε υπογράψει σύμβαση με την Eurocopter ύψους 78.6 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 5 AS 532 AL Cougar.Την εκπαίδευση των Αλβανών χειριστών έχει αναλάβει η Bristow Helicopters/Cobham Aviation Services.

Το Cougar δεν έφερε καταγραφέα στοιχείων πτήσης,οι εμπειρογνώμονες θα ψάξουν για στοιχεία στα συντρίμμια του ε/π για να εξακριβώσουν τα ακριβή αιτία της συντριβής του.

Πηγή
(C)Army.gr
Την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012, πραγματοποιήθηκαν στα Στρατιωτικά Αεροδρόμια, Στεφανοβικείου, Μεγάρων και Αλεξάνδρειας της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, μνημόσυνα στη μνήμη των πεσόντων χειριστών του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εις ουρανούς πυρφόρου ανάβασης του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, προστάτη της Αεροπορίας Στρατού.

Από την ιστοσελίδα της 341Μ διαβάζουμε : Η μοίρα μας γιορτάζει 58 χρόνια από την ίδρυση της,συγκροτήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1954,το 1993 ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία της, επαναλειτούργησε το 1998 συνεχίζοντας να υπηρετεί το έθνος και την αεροπορική ιδέα.

www.haf341.gr






Σύντομο Ιστορικό Της Μοίρας

Συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1954 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα και, ως 341 Μοίρα Αναχαιτίσεως Ημέρας εφοδιάστηκε με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-86E. 

F-86E,Αρχείο 341Μ
Ένα εξαιρετικό κεφάλαιο της πολυετούς ιστορίας της 341 Μοίρας είναι αυτό από τον Αύγουστο του 1957 ως τον Σεπτέμβριο του 1964. Στην περίοδο αυτή, το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό της Μοίρας δημιούργησε το δεύτερο ακροβατικό σμήνος της ΠΑ με τα αεροσκάφη F-86E και το ονόμασε σε Acroteam (απο τα αρχικά των λέξεων Acrobatic Team). Στις αρχές του 1962 μετονομάστηκε σε "Ελληνική Φλόγα" (Hellenic Flame) και με το όνομα αυτό πετούσε ως την διάλυσή του, το φθινόπωρο του 1964. 

Χειριστές της Ελληνικής Φλόγας,Αρχείο 341Μ



Σύνεντευξη του Γ.Γαβριηλίδη Αντιπτέραρχου Ε.Α. πρώην χειριστή του ακροβατικού σμήνους "Ελληνική Φλόγα" στην εκπομπή με "Αρετή και Τόλμη"

Τον Μάιο του 1960 επέστρεψε στην 111 ΠΜ και τον Ιούλιο του 1965 αντικατέστησε τα F-86E με τα νέα F-5A/B Freedom Fighter. Τον Ιούνιο του 1971 αλλάζει πρωτεύοντα ρόλο από Αναχαίτιση σε Δίωξη - Βομβαρδισμό. Το 1975 αλλάζει τον ρόλο της από Δίωξη - Βομβαρδισμό σε Αναχαίτιση Ημέρας. Τον Αύγουστο του 1993 η 341 ΜΑΗ διαλύθηκε στην 111 ΠΜ και παρέδωσε τα αεροσκάφη της στην 343 ΜΑΗ στην 113 ΠΜ στην Θεσσαλονίκη.

F-5A,Αρχείο 341Μ
09.08.67 Χειριστές Της "Νέας Ελληνικής Φλόγας" Ανάμεσα τους ο Σγός Β.Παπαχριστόπουλος της 341 ΜΑΗ,Αρχείο 341Μ
Στις 30 Μαρτίου 1998 η Μοίρα επανασυγκροτήθηκε για να παραλάβει τα F-16 C/D Block 50.

Block 50,Αρχείο 341Μ








Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά επιθεώρηση Major Reinforced Inspection (MRI) σε Ε/Π AB 212, από προσωπικό της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού στις εγκαταστάσεις της Βάσης Ελικοπτέρων Ναυτικού. Η απόδοση του ελικοπτέρου σηματοδοτεί την ουσιαστική αναβάθμιση των αυτοεπισκευαστικών δυνατοτήτων της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού και πιστοποιεί τόσο την αναπτυγμένη αίσθηση καθήκοντος όσο και το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και επαγγελματισμού των στελεχών της, διανοίγοντας νέους ορίζοντες αλλαγών στην επισκευαστική πολιτική και στην περαιτέρω μείωση του κόστους.

(C)Π.Ν.
 Η επιθεώρηση MRI πραγματοποιήθηκε από το ήδη υφιστάμενο προσωπικό χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία και χωρίς καθυστέρηση σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εργασίες επισκευών και συντηρήσεων. Ολοκληρώθηκε δε, με ελάχιστο κόστος σε οκτώ μήνες ενώ στο παρελθόν διαρκούσε κατά μέσο όρο δεκαπέντε μήνες με κόστος που κατά κανόνα ξεπερνούσε τις 500.000€.

(C)Π.Ν.




Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα από την εκπομπή πόλεμος εν ειρήνη το οποίο καταδεικνύει τη ποιότητα του προσωπικού και της εργασίας του.







Πηγή


Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΝ επιχειρεί να μειώσει την εξάρτηση της από την ΕΑΒ πραγματοποιώντας την MRI στα ΑΒ-212 με ίδια μέσα στο μισό χρόνο (8 μήνες αντί 15) και με το κόστος μειωμένο κατά το ήμισυ.Τα AegeanHawk της ΜΕΝ-2 πλέον δεν στέλνονται στην ΕΑΒ και όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται στο υπόστεγο της στο μισό χρόνο με κόστος το 1/3 του αρχικού.

Επίσης από ρεπορτάζ του Λεωνίδα Μπλαβέρη για λογαριασμό του περιοδικού Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία διαβάζουμε : Τα δύο AB-212 EW (ηλεκτρονικού πολέμου) υπόκεινται σε αναβάθμιση με Ελληνικής έμπνευσης "πακέτο έκπληξη".



Στο "γύψο" μπαίνουν αρκετές εκατοντάδες πυραύλων AIM/RIM-7 Sparrow με το χαρακτηρισμό "for emergency use only".

 Το Ιανουάριο του 2011 μόλις μερικές εβδομάδες μετά την παρουσίαση του Κινέζικου μαχητικού 5ης γενιάς J-20 η Ταΐβάν πραγματοποίησε μεγάλης έκτασης άσκηση αεράμυνας όπου το 1/3 των πυραύλων που βλήθηκαν παρουσίασε αστοχία υλικού .Συγκεκριμένα 19 πύραυλοι βλήθηκαν πέντε από τους οποίους απέτυχαν να χτυπήσουν τους στόχους τους ενώ το 1/6 από αυτούς βρήκαν στόχο αλλά δεν εξερράγησαν.Τρεις Sparrow ( 2 RIM-7 , 1 AIM-7 ) έχασαν το στόχο, χαρακτηριστική η περίπτωση  RIM-7 ο οποίος σκαρφάλωσε σε ύψους 200 μέτρων και έπειτα πήρε πορεία προς τη θάλασσα...



Ο στρατός κάλεσε τη κατασκευάστρια εταιρία Raytheon να ερευνήσει τα περιστατικά και μέχρι να λάβουν απάντηση οι Sparrow θα παραμείνουν αποθηκευμένοι χωρίς τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε άσκηση. 

600 AIM-7 χρησιμοποιούνται από τα F-16A/B της αεροπορία και 500 RIM-7 από το σύστημα Skyguard.



 Πηγή

Δημοσιεύματα ήθελαν την αεροπορία της Ταιβάν να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και με τους Aim-120 Amraam.

Τρεις συμφωνίες ύψους 250 εκατ. $ έκλεισε η ΕΑΒ.Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Tο βίντεο είναι γυρισμένο πάνω από την βόρεια πλευρά της Πάτρας με τις υδροληψίες να γίνονται μπροστά στην πλαζ της Αγυιάς και με φόντο την Γέφυρα του Ρίου.







Σύμφωνα με ανακοίνωση της Pilatus η εταιρία κατοχύρωσε σύμβαση για την πώληση 24 εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-21 και συναφούς υλικού συνολικής αξίας 607 εκατ. $ στο Κατάρ.


Πρόκειται για την τρίτη εξαγωγική επιτυχία που επιτυγχάνει η Ελβετική εταιρία για το 2012 μετά τις παραγγελίες 55 PC-21 από τη Σ.Αραβία και 75 PC-7 από την Ινδία.




Στην Ελβετία υπήρξαν αντιδράσεις από "ειρηνιστές" οι οποίο έθεσαν ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κατάρ.

Τρείς ενδιαφέρουσες φωτογραφίες δημοσιεύει σήμερα ο Aviationist στις οποίες παρουσιάζονται Typhoon της Luftwaffe με killmark.Σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανών χειριστών,σε DACT στα πλαίσια συνεκπαίδευσης της άσκησης "Distant Frontier" τα Eurofighter επικράτησαν στη πλειονότητα των αναμετρήσεων απέναντι στα F-22 της 525FS...

Περισσότερα για την άσκηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


(C)Dietmar Fenners@Aviationist

(C)Dietmar Fenners@Aviationist

(C)Dietmar Fenners@Aviationist

 Πηγή


(C)NATO
Ελικόπτερο Blackhawk του Τουρκικού στρατού με δεκαπέντε επιβαίνοντες συνετρίβη στην επαρχία Hakkari.To ε/π κατέπεσε στις 16:00 , όταν κατά τη διάρκεια της προσγείωσης σε φυλάκιο στη Τούρκο-Ιρακινή μεθόριο έχασε ισχύ.Σύμφωνα με ανακοίνωση του TSK από το ελικόπτερο ανασύρθηκαν  5 νεκροί και 8 τραυματίες.


Αύριο Δευτέρα 23 Ιουλίου και ώρα 18:30μμ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των  ηρωικών πιλότων του Canadair CL-415, Σμηναγού Δ.Στοϊλίδη και Υποσμηναγού Ι.Χατζούδη στο μνημείο που ανεγερθεί στην περιοχή Πολυποτάμου.
 
(C)Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών / Διασωστών Στύρων Ευβοίας

Οι ηρωικοί πιλότοι, Σμηναγός Δ.Στοϊλίδης και Υποσμηναγός Ι.Χατζούδης, επιχειρούσαν μαζί με στα Νέα Στύρα με άνεμο έντασης οκτώ μποφόρ.
Το μοιραίο αεροσκάφος κατέπεσε και από τότε οι ψυχές τους γυροπετούν στα βουνά των Στύρων.
Οι αεροπόροι μας είναι η αιχμή του δόρατος της πατρίδας μας.
Οι πιλότοι των Canadair CL-415 & CL-215 επιχειρούν σε ακραίες συνθήκες. 
 
(C)Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών / Διασωστών Στύρων Ευβοίας
Το συναίσθημα της Υπερηφάνειας πλημμυρίζει τις καρδιές μας όταν στα μεγάλα περιστατικά περνούν πάνω από τα κεφάλια μας, περιφρονούν τον κίνδυνο και πολεμούν την φωτιά. 
Άφησαν στον τόπο μας βαριά κληρονομιά μνήμης.
Έπεσαν υπερασπιζόμενοι τις ζωές και τις περιουσίες του τόπου μας.
 
Από το Blog του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών / Διασωστών Στύρων Ευβοίας
 
 
 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογός κάθε χρόνο πραγματοποιεί καθαρισμό και καλλωπισμό του μνημείου των πεσόντων χειριστών του Canadair CL-415.

 
 
(C)Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών / Διασωστών Στύρων Ευβοίας

(C)Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών / Διασωστών Στύρων Ευβοίας
(C)Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών / Διασωστών Στύρων Ευβοίας
 

 

Τη περασμένη Πέμπτη 19 Ιουλίου επικυρώθηκε η προμήθεια 2 G550 CAEW ( Conformal Airborne Early Warning & Control Systems ) συνολικού κόστους 750 εκατ. $ Τα δύο αεροσκάφη έγκαιρης ειδοποίησης σε συνδυασμό με την προμήθεια δορυφόρου παρατήρησης αποτελούν μέρος ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας-Ισραήλ για την αμοιβαία αγορά οπλικών συστημάτων μετά την επιλογή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους M-346 από τους Ισραηλινούς.
 






Πηγή