Το Quiz αυτό μόνο για το τριήμερο. Απαντήσεις μέχρι Τρίτη πρωί στο Blog.
Οι πρώτες φωτογραφίες από την εκπαίδευση των Red Arrows στην Ανδραβίδα, backseater ο Zeus 1.



(C) ZEYS demo team
(C) ZEYS demo team
Με το τέλος των Γερμανικών Phantom να πλησιάζει, η  Jagdgeschwader 71 προχώρησε στη χρώση δύο F-4F με τα χρώματα που φόρεσαν τα αεροσκάφη κατά τις δεκαετίες του 70 και του 80.

To 38+10 με την "Norm 72" (C) Andreaz Zeitler

To 38+10 με την "Norm 81" (C) Andreaz Zeitler


Πηγή

Η Eurocopter και το Γερμανικό δημόσιο μετά από ένα χρόνο συνομιλιών αναθεώρησαν τη προμήθεια επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων.
 

Από την αρχική προμήθεια 80 επιθετικών ε/π Tiger, o Γερμανικός στρατός θα κρατήσει τα 57 ( όσα βρίσκονται σε υπηρεσία ) ενώ τα υπόλοιπα 11 ελικόπτερα που είχαν παραδοθεί θα αγορασθούν από την Eurocopter. Παράλληλα θα αποκτηθούν 18 ανθυποβρυχιακά ε/π NFH90, όμως η προμήθεια των μεταγωγικών NH90 θα ψαλιδιστεί από τα 112 στα 82.  

Πηγή
Με το πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μαζική φυγή χειριστών από την THK ( Turk Hava Kuvvetleri ). Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας İsmet Yılmaz, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου, επιβεβαίωσε πως το 2013 περίπου 100 χειριστές εγκατέλειψαν την THK. 

Από τις αρχές του χρόνου έχουν απομακρυνθεί 110 - 150 χειριστές, κατά τα προηγούμενα έτη ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τους 30 - 40
Την αύξηση του αριθμού των προς αποχώρηση ιπταμένων ( κατά 3 - 4 φορές ), την απέδωσε στην πρόσφατη ρύθμιση που μείωσε τον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής τους σε υπηρεσία, από τα 15 στα 10 χρόνια. Για την "απομάκρυνση" του προσωπικού των Τουρκικών ε.δ. μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή

05.01.14 : Συνολικά 291 πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4 εγκατέλειψαν οικειοθελώς την Τουρκική Αεροπορία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πάνω από το 1/3 των πιλότων παραιτήθηκε το 2013 και πιο συγκεκριμένα 110 πιλότοι. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την επίσημη απάντηση που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος   


Δείτε επίσης :

Τουρκική Αεροπορία : 280 Στελεχη Παραιτήθηκαν Μετά Από Εκβιασμό ;





Στο 5ο λεπτό τα Ελληνικά Mirage

Σύμφωνα με τη στήλη "ΒΗΜΑτοδότης" που επικαλείται τον υπουργό άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο, οι ένοπλες δυνάμεις θα προχωρούν στην εκποίηση των οπλικών συστημάτων που δεν βρίσκονται πλέον σε υπηρεσία. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για την πώληση των παροπλισμένων Corsair και υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση, παρ' όλα αυτά υπάρχει εκκρεμότητα με την "άδεια τελικού χρήστη".


Τα H και ορισμένα Ε βρίσκονται σε αποθήκευση και χρησιμοποιούνται σαν πηγή ανταλλακτικών

Σχετικές ενέργειες θα γίνουν - έχουν γίνει - για την εκποίηση των Aim-9P4 αλλά και για τα παροπλισμένα αεροσκάφη που βρίσκονται στην 112 Πτέρυγα Μάχης. Για το πρωθυπουργικό EMB-135BJ LEGACY υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες, ο διαγωνισμός όμως συνεχίζεται.








Πρωτοφανής κινητικότητα της αεροπορίας της Β. Κορέας σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης "Key Resolve". Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Yonhap, η Β. Κορέα στη κινητοποίηση των Αμερικανικών και Ν. Κορεατικών δυνάμεων απάντησε με 700 εξόδους αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Η KPAF λόγω "ελλείψεων" παρουσιάζει μειωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα (C) KCNA / KNS
Πηγή
Η Δανία επανεκκινεί διαγωνισμό για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους για την αντικατάσταση των 30 F-16 A/B MLU που διαθέτει. Θα συμμετάσχουν η Boeing με το Super Hornet, η Saab με το Gripen, η EADS με το Typhoon και η Lockheed με το JSF

Τα F-16 θα συνεχίσουν να πετούν έως το 2020 - 2024

Το 2007 η κοινοπραξία είχε "αποσυρθεί" από το διαγωνισμό εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της για τη διαδικασία που ευνοούσε το JSF. Η Δανία συμμετέχει στο πρόγραμμα της LM σαν Tier-3, επενδύοντας πάνω από 200 εκάτ.$

Πηγή
Επεισόδιο σημειώθηκε στον Κόλπο με πρωταγωνιστές ένα Predator της USAF, ένα ιρανικό Phantom και δύο Hornet του USN που "συνόδευαν" το MEA.



Η αμερικανική εκδοχή είναι ότι το UAV πραγματοποιούσε αποστολή αναγνώρισης πάνω από διεθνή ύδατα και δεν έφερε οπλισμό, όταν το προσέγγισε F-4 της IRIAF σε απόσταση 16 μιλίων. Το ένα από τα δυο Hornet προχώρησε σε άφεση flare σε μία ενέργεια προειδοποίησης απέναντι στο ιρανικό μαχητικό, το οποίο αποσύρθηκε λίγο αργότερα, άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες. Μια άλλη εκδοχή να μιλάει για "προφορική προειδοποίηση".

Ένα από τα κορυφαία αεροπορικά περιοδικά συμπλήρωσε 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο χώρο... Το "Air Forces Montly" σας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσετε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, το πρώτο ιστορικό τεύχος.

(C) Key Aero

Από τον "Highlander"

Από την Χαλκιδική το σημερινό Quiz. Για όσους γνωρίζουν το συγκεκριμένο αεροπλάνο, απαντήσεις μέχρι Δευτέρα στο Blog......
Ελικόπτερα της Ισραηλινής αεροπορίας έφτασαν σήμερα το πρωί στην Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινή άσκηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Yanshuf σε Ελληνικούς ουρανούς (C) IAF

O υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, ύστερα από επίσκεψη στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα δήλωσε πως "η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης αλλά και για θέματα που αφορούν περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων και των πυρκαγιών. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών γίνεται και αυτή η άσκηση". 

13.03.13 NOTAM
Πηγή





Ρώσος Υποπτέραρχος φέρεται ως ο υπεύθυνος της συντριβής αεροσκάφους Su-27UB, τον Ιούνιο του 2012. Ο Kanamat Botashev βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκαετή κάθειρξη καθώς αυθαίρετα επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος και χωρίς να έχει υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Ο Kanamat Botashev που κατηγορείται  για κατάχρησης εξουσίας αντιμετωπίζει 10ετή κάθειρξη.

Ο Υποπτέραρχος κατά τη διάρκεια της πτήσης, πήρε τον έλεγχο  και με διαδοχικούς ακροβατικούς ελιγμούς έφερε το αεροσκάφος σε μη ανακτήσιμη απώλεια στήριξης. Οι δύο χειριστές για να σωθούν αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το Su-27 σε ύψος 500 μέτρων.

Πηγή




Το βίντεο από τα παλιά, από τον Νοέμβριο του 1996 δείχνει τον τότε αντισμήναρχο Ευάγγελο Τουρνά να κάνει αυτό ήξερε πολύ καλά. Να πετά με Mirage 2000, στη προκειμένη περίπτωση έχοντας μαζί του στο διθέσιο αεροσκάφος ένα δημοσιογράφο, τον Κώστα Συμεωνίδη από το Star Channel.



Σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης βρίσκονται 12 Gripen της αεροπορίας της Νοτίου Αφρικής όπως έγινε γνωστό μετά από απάντηση του υπουργού άμυνας Nosiviwe Mapisa-Nqakula σε κοινοβουλευτική ερώτηση.



Σε αριθμούς η κατάσταση έχει ως εξής, η SAAF απέκτησε 26 Gripen, εξαιτίας των οικονομικών περικοπών 12 από αυτά βρίσκονται σε αποθήκευση, λιγότερα από 10 πετούν, μόλις 6 χειριστές είναι διαθέσιμοι στο τύπο ενώ η 2η μοίρα, για το 2013 έχει στη διάθεση της 150 ώρες πτήσης.

Πηγή
Στις 21 Φεβρουαρίου η ΝΕΤΜΑ απέδωσε συμβόλαιο στη Panavia για την πιστοποίηση των AGM-88E και SDB στα Tornado, διαμόρφωσης Ret 7 και Ret 8. 

Το αβέβαιο μέλλον του F-35, θα κρατήσει στον αέρα τα Tornado για αρκετά χρόνια ακόμη (C) Tono Fernandez

Η ολοκλήρωση των όπλων εντάσσεται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού μέσης ζωής του αεροσκάφους που θα αποδώσει στην Ιταλική αεροπορία, 58 αεροσκάφη IDS και ECR στις διαμορφώσεις Ret 7 και 8, με τη προοπτική να συνεχίσουν να επιχειρούν ως και το 2025...


Πηγή


Από τη περασμένη Παρασκευή βρίσκονται στην Ελλάδα οι Red Arrows. Το Βρετανικό ακροβατικό σμήνος πέταξε από την Ιταλία με προορισμό την Ανδραβίδα όπου θα μετασταθμεύσει για τις επόμενες δύο εβδομάδες ( 08.03 - 25.03 ). Τα εννέα Hawk, ήδη έχουν ξεκινήσει τις πτήσεις, στο πλαίσιο της χειμερινής τους εκπαίδευσης. 
Μαΐος 2011 : Εντυπωσιακοί σχηματισμοί στον ουρανό της Ανδραβίδας

Επιθετικό ε/π Cobra της αεροπορίας του Ισραήλ συνετρίβη εχθές κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Τις πρώτες πρωινές ώρες, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα συντρίμμια του ε/π. Tο πλήρωμα δεν επέζησε της πτώσης.



(C) IAF

Πηγή
Το επίσημο περιοδικό της Γαλλικής αεροπορίας,μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Τρία μέλη της αεροπορίας του USN έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, όταν το EA-6B στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης χαμηλής ναυτιλίας δυτικά της Ουάσιγκτον.

Το σημείο της συντριβής (C) Stan Dammel

Πηγή

Σχετικό βίντεο, πτήση χαμηλής ναυτιλίας ΕΑ-6Β στη δυτική Washington

"Ντυμένα" με γκρι χαμηλής ορατότητας εμφανίσθηκαν πρόσφατα, τα Mirage 2000P και DP της FAP (Fuerza Aérea del Perú). Τα αεροσκάφη πιθανότατα είναι εκείνα που πέρασαν πρόσφατα από περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.



To 195 με την μπλέ - λευκή παραλλαγή και με την καφέ - αμμώδες παραλλαγή.

Στον αέρα...



Ολοκληρώθηκε o εκσυγχρονισμός των Ισραηλινών F-15I, το πρόγραμμα με την ονομασία "Improved Ra'am" προέβλεπε την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών του αεροσκάφους από προσωπικό της Ισραηλινής Αεροπορίας. Κατά τον Αντισμήναρχο Tzahi Alia, όλα τα ηλεκτρονικά του μαχητικού αντικαταστάθηκαν με άλλα νεότερης τεχνολογίας που όχι μόνο αναβάθμισαν τις υπάρχουσες επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά προσέδωσαν και νέες  για την αντιμετώπιση νέων απειλών.

25 Ra'am διαθέτει η Heyl Ha'Avir. Τα F-15I λόγω των επιδόσεων τους θεωρούνται "στρατηγικό" όπλο.

Πηγή
Για δεύτερη φορά η Beechcraft δια της δικαστικής οδού, θα προσβάλλει,  την απόφαση του διαγωνισμού LAS. To Δεκέμβριο του 2011, το Super Tucano επικράτησε επί του AT-6, η Beechcraft κατόρθωσε να παγώσει τη προμήθεια λόγω παρατυπιών στη διαδικασία του διαγωνισμού. 


Τη περασμένη εβδομάδα η "κοινοπραξία" αναδείχθηκε για δεύτερη φορά νικήτρια, αυτή τη φορά όμως η Beechcraft θα κινηθεί νομικά μέσω του GAO (Γενικό Λογιστήριο ΗΠΑ) καθώς όπως υποστηρίζει, η προσφορά της ήταν χαμηλότερη κατά 40%.

Πηγή