Προς το τέλος του 2014 με αρχές του 2015, δύο από τα έξι P-3B Orion που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις, θα βρίσκονται και πάλι στον άερα όπως αποκάλυψε ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης σε συνάντησή που είχε με τους στρατιωτικούς συντάκτες. Το πρόγραμμα επανενεργοποίησης των αεροσκαφών, πραγματοποιείται μέσω FMS και σε αυτό περιλαμβάνεται η επανεκπαίδευση του προσωπικού που θα τα επανδρώσει.

Τανάγρα 2008, για αρκετούς αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδαν τα Orion στον αέρα.
Για την επανενεργοποίηση των αεροσκαφών έχουν έλθει στην Ελλάδα τεχνικοί της Lockheed Martin, έχουν επιθεωρήσει τα Orion και ήδη τέθηκαν σε λειτουργία - στο έδαφος - και οι τέσσερις κινητήρες εκάστου με τον Α/ΓΕΝ να τονίζει «Βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την αναμενόμενη». Συνολικά θα εκσυγχρονιστούν σε δύο φάσεις τέσσερα αεροσκάφη, από δύο σε κάθε μία, ενώ υπάρχει και δικαίωμα προαίρεσης για ακόμα ένα.

Αναφερόμενος στο προσωπικό ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι αυτό δεν είναι πλέον στην Μοίρα, καθώς αυτή έχει αναστείλει τη λειτουργία της «Βρίσκονται όμως εντός της Ελευσίνας οι περισσότεροι και είναι εύκολο να ξανασυγκεντρωθούν» και προσθέσε πως η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας βαίνει ολοταχώς για επανασυγκρότηση.

Πηγή

Αν και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και οικονομικά στοιχεία του προγράμματος επανενεργοποίησης, έχουμε την αίσθηση πως η αντι-πρόταση μίσθωσης των Atlantique 2 πιθανότατα λειτούργησε ευεργετικά για τις διαπραγματεύσεις και την Ελληνική πλευρά.
O Έλληνας επικεφαλής του σχολείου επιβλέπει τις βολές.

Υπο ΝATOϊκή σκέπη και με Ελληνική συμμετοχή, προς τα τέλη Μαΐου εκπαιδεύτηκαν στη Λετονία 20 νέοι προκεχωρημένοι παρατηρητές - JTAC/FAC (Joint Terminal Attack Controllers/Forward Air Controllers) από την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Στο "σχολείο" διάρκειας δύο ημερών, οι νέοι JTAC/FAC πραγματοποίησαν 35 και 49 "κλήσεις" αεροσκαφών.

Για τις ανάκγες της εκπαίδευσης, στον αέρα βρέθηκαν ένα MiG-29 της Πoλωνικής Αεροπορίας, δύο Rafla της AdLA, δύο F-18 της FiAF, έξι JAS-39 από την Σουηδία και δύο F-16 της RDAF.










Το εκπληκτικό βίντεο της άσκησης.


H Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να συμμετάσχει στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση "European Air Transport Training 2014", (16-27.06), με ένα Αξιωματικό ως παρατηρητή και έναν Αξιωματικό ως σύνδεσμο, τέσσερα F-16 Block 52+ της 337Μ "Φαντασμα" και ένα ΑΣΕΠΕ της 380Μ. Τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν από τις μητρικές τους Μονάδες.

Picture 562

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Βουλγαρία, στο διεθνές αεροδρόμιο Plovdiv και θα διεξαχθεί εντός του FIR Σόφιας, ενώ σκοπό έχει την παροχή επιχειρησιακής εκπαίδευσης τακτικού επιπέδου σε πληρώματα μεταφορικών αεροσκαφών.

Στην "European Air Transport Training 2014", θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Τσεχία, ενώ αρκετές χώρες θα συμμετάσχουν με παρατηρητές. 

Μία ανάρτηση στην ειδησεογραφική πύλη της εφημερίδας «Star Telegram» περιείχε και μία αναφορά εξαιρετικού ελληνικού ενδιαφέροντος, αφού αφορά τον στόλο των μαχητικών F-16  της ΠΑ. 

Greece, which has 140 F-16s, is expected to open up bidding for an upgrade contract this year, Bean said. Other countries considering upgrades include Singapore, Turkey, Egypt and Bahrain.

αναφέρεται στην ανάρτηση της 11ης Ιουνίου ότι δήλωσε ο John Bean, πρώην στέλεχος της Lockheed Martin και νυν αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής των παγκοσμίων προγραμμάτων μαχητικών της BAE Systems.


DSC00817

Διαβάζουμε στο Defencepoint : Η ΠΑ έχει εκδώσει μία τρισέλιδη αίτηση για πληροφορίες (RFI: Request For Information) για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών F-16 Fighting Falcon που σήμερα διαθέτει. 

Με βάση πληροφορίες τα βασικά στοιχεία του RFI είναι τα ακόλουθα:

α) Ζητούνται τεχνικά και οικονομικά στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των μαχητικών F-16 και όλων των εκδόσεων (Block 30, Block 50, Block 52+, Block 52+ Advanced) που επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία.

β) Ζητείται η υποβολή προτάσεων εκσυγχρονισμού με ή χωρίς την εγκατάσταση ραντάρ AESA για μέρη ή και για το σύνολο του στόλου.

γ) Ζητείται η υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των διαφόρων συστημάτων, υποσυστημάτων και συγκροτημάτων των μαχητικών που θα εκσυγχρονιστούν σε μαχητικά παλαιότερων εκδόσεων καθώς και η αγορά από τον υποψήφιο ανάδοχο όσων θα απομείνουν αδιάθετα.

Read more here: http://www.star-telegram.com/2014/06/11/5893188/at-alliance-bae-systems-challenges.html#storylink=cpy

(C) Malcom J. Bezzina

Εννέα χρόνια μετά την άκρως επιτυχημένη* παρουσία του επετειακού F-4 SRA της 337 ΜΠΚ στη Μάλτα, τα Ελληνικά φτερά επιστρέφουν νησί της Μεσογείου. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η "διοργάνωση", το τέταρτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ένα F-4E AUP από την 117 Πτέρυγα Μάχης, θα κοσμίσει τη στατική της Διεθνούς Αεροπορικής Επίδειξης ''Malta 2014''.


*Από τον ιστότοπο της ΠΑ διαβάζουμε  :

για πρώτη φορά, η 337 ΜΠΚ συμμετείχε σε Air Show, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Μάλτα τον Σεπτέμβριο 2005 δημιουργώντας ενθουσιασμό τόσο στους θεατές όσο και στους δημοσιογράφους, που από την πρώτη στιγμή τροφοδότησαν πολλά Sites στο Internet με φωτογραφικό υλικό σχολιάζοντας θετικά την παρουσία του επετειακού αεροσκάφους.



 photo SAM_8819_zps3b704dc9.jpg

Επαγγελματικοί λόγοι με έφεραν στην Άρτα και βρέθηκα στο Μουσείο Σκουφά κατά τύχη. Η  τύχη δεν είναι ότι βρέθηκα στο μουσείο αλλά στο ότι κυρία Αναστασία Μπεθέκα που μας ξενάγησε στο Μουσείο μας έδειξε την προσωπική συλλογή των φωτογραφιών του κυρίου Πέτρου Γαρουφαλιά με ανεκτίμητες φωτογραφίες της εποχής που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας την δεκαετία του 1960. ¨Ενα μικρό μέρος σας αυτών σας παρουσιάζουμε.... 

16 Απριλίου 1964, Ελληνικό (έδρα του ΚΕΑ), επίσημη τελετή ένταξης των F-104 Starfighter...



Οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ευπρόσδεκτη.
Τη δραστηριότητα της ΑΣ κατέγραψε το περασμένο Μάιο με το φακό του, ο Phil Stanfield. Το Chinook του 4ου ΤΕΑΣ πραγματοποιήσε ρίψεις αλεξιπτωτιστών στο Κόλπο της Καλλονής στη νήσο Λέσβο - γνωστό μέρος για τον υδροβιότοπο του αλλά και τους εκατοντάδες φωτογράφους πτηνών που συρρέουν κάθε χρόνο - .



Hellenic Air Force Chinook Lesvos 14-5-2014 550-7621

Hellenic Air Force Chinook  Lesvos 14-5-2014-8635

Hellenic Air Force Chinook Para-Dropping Lesvos 14-5-2014-8641

Hellenic Air Force Chinook  Lesvos 16-5-2014-9143

Hellenic Air Force Chinook Para-Dropping  Lesvos 14-5-2014-8572

14-5-Hellenic Air Force Chinook Para-Dropping Lesvos 2014-8582

(C) mod.gov.cn
Οπτικοακουστικό υλικό από την αναχαίτιση Tu-154 της PLAAF από F-15J της 203 Hikotai/JASDF (Japan Air Self Defence Force) έδωσε στη δημοσιοτητα το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας. Αντίστοιχο συμβάν έλαβε χώρα εχθές, όπου Su-27 ήλθε σε "στενή επαφή" με OP-3C της JMSDF (Japan Maritime Self Defence Force).


50 έτη σε υπηρεσία με την RNLAF συμπλήρωσαν τα Alouette... στιγμές από την ιστορία του τύπου, στο βίντεο που ακολουθεί (ενεργοποιηση υπότιτλων και μετάφραση τους)


Το σημερινό μας Quiz και πάλι για την τρέχουσα εβδομάδα.  Περιμένουμε τις απαντήσεις σας μέχρι την Κυριακή το βράδυ στα σχόλια του Blog.....


Το βίντεο της πανευρωπαϊκής άσκησης πολιτικής προστασίας.






Aπό την σελίδα της ομάδας :

Καλωσορίζουμε στην ομάδα τον νέο DEMO PILOT της 340Μ Σγο (Ι) Σωτήριο Στράλη (πρώτη του επίδειξη στο Μάλεμε) που ύστερα από το πέρας της εκπαίδευσής του, παραλαμβάνει τη σκυτάλη της ομάδας το 2015 ως επικεφαλής. Για το υπόλοιπο της σαιζόν 2014 η ομάδα θα έχει δύο DEMO PILOT στη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής, που θα δώσουν το καλύτερο εαυτό τους για άψογες επιδείξεις, προβάλλοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα, την ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ σε διεθνές επίπεδο.



Φωτογραφίες ZEYΣ Demo Team

 Χειριστές των 358 ΜΕΔ και 384 ΜΕΔ βρέθηκαν τη Κυριακή στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής Πρωινή Ενημέρωση όπου μίλησαν για την αποστολή τους.

(C) Army.gr

Την 5η Ιουνίου στο πεδίο βολών - ασκήσεων ''Ψηλός Σταλός'' διεξήχθη η TAΜΣ ''Δημόφιλος 2014'' με την συμμετοχή Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού ''ΡΙΜΙΝΙ''. Στην άσκηση συμμετείχε η 336ΜB και οι αγαπημένοι μας Κουρσάροι.






Η 341 Μοίρα συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή της και διοργανώνει εκδήλωση επετειακού χαρακτήρα, την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014, στην 111 Πτέρυγα Μάχης.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στατική έκθεση αεροσκαφών της Μοίρας, έκθεση φωτογραφίας, καθώς και πτήση/διέλευση του επετειακού αεροσκάφους σε σχηματισμό "Βέλους" 3άδας αεροσκαφών της Μοίρας.


60 Χρόνια 341Μ from Hellenic Air Force on Vimeo.
(C) UAC

Σε ένα από τα πρωτότυπα αεροσκάφη PAK-FΑ, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης παρατηρήθηκε καπνός πάνω από την δεξιά εισαγωγή του αεραγωγού, που εξελίχθηκε σε πυρκαγιά. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε και η φωτιά σβήστηκε γρήγορα πριν επεκταθεί. Σύμφωνα με την Sukhoi το αεροσκάφος θα επισκευασθεί.

(C) UAC

(C) Gerrard Mussot

Απόλυτα δικαιωμένοι θα πρέπει να νιώθουν οι spotter που επέλεξαν να παραστούν στο Mont de Marsan στη "Spotters Day" της άσκησης Recce Meet 2014 καθώς σε αρκετούς είχε τεθεί το δίλημμα να παρακολουθήσουν την Green Shield που διεξαγόταν τον ίδιο μήνα στην ΒΑ 133.

Οι φίλοι της "αεροπορικής ιδέας" που κατέκλυσαν την 118 ΒΑ είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν δύο θρύλους της ίδιας γενιάς, το Mirage F1 CR & B της AdLA και τα RF-4E Phantom II της ΠΑ που είχαν το ρόλο του τιμώμενου καλεσμένου...




Με αρκετή καθυστέρηση το βίντεο της άσκησης...

LFBM2014-38
Souvenir από την Βαλτική (C) BruBer2
Την διαφορά έκανε ο Spook... με τις ευλογίες της διοικησης της ECR 2.33 (C) ?
Hellenic AF RF-4E Phantom II
Chasing and photographing Phantoms..priceless!! Meeting the Spook in person the highlight of a Phantom experience!! (C) Rami Khanna-Prade

McDonnell-Douglas RF-4E Phantom II (GAF)

(C) Chris Heal
RECCE MEET 2014 BA118 MONT DE MARSAN (FR
Οι Ισπανοί της ALA12 (C) Gerrard Mussot
Dassault Mirage F1 CR (Armée de l'Air)
Λίγο πριν το μεγάλο αντίο (C) Chris Heal
RECCE MEET 2014 BA118 MONT DE MARSAN (FR
Rafale της 2/30 Normandie Niémen (C) Gerrard Mussot
LFBM2014-188
H καθιερωμένη αναμνηστική (C) BruBer2
Ο εκπρόσωπος της 2/30 παραλαμβάνει το "τρόπαιο" του Recce Meet 2014, προσέξτε το σηματάκι, του χειριστή στα δεξιά.

Οι Γάλλοι γράφουν : MYTHIQUE... και τα δύο μαζί συμπληρώνουν 90 χρόνια, ίσως θεωρηθούν από κάποιους παρωχημένα, αλλά έχουν αποδείξει την αξία τους στο πεδίο.


Από την Πέμπτη 29 Μαΐου έως και την Τετάρτη 04 Ιουνίου 2014, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση "Thracian Star 2014", με αεροσκάφη F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης, η οποία διοργανώθηκε από τη Βουλγαρία και διεξήχθη εντός του FIR Σόφιας.



Η άσκηση είχε σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας. Μέρος αυτής ήταν και η εκπαίδευση των Ιπταμένων στον εναέριο ανεφοδιασμό.


Στην "Thracian Star 2014", συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Βουλγαρία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία.

Φωτογραφίες - Πηγή
Για 15 ημέρες η Luftwaffe φιλοξένησε περίπου 95 αεροσκάφη από 16 συμμαχικές χώρες, στο πλαίσιο της άσκησης JAWTEX 2014... κατά την διάρκεια της άσκησης, spotter είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις αεροπορικές βάσεις και να παρακολουθήσουν μέρος της δραστηριότητας. Τις φωτογραφίες που ακολουθούν μας στέλνουν οι NM & Reb Ecca / foto-metkemeier.

SlovenAF Pilatus PC-9M L9-65
PC-9M Hudournik της Σλοβενικής Αεροπορίας (ενδιάμεσο/αναγνωρίστε το ατρακτίδιο)

FinnAF F-18 Hornet HN-429
Hornet της FiAF

FinnAF F-18 Hornet HN-429


Hungarian Air Force JAS39 "Gripen" 40
HuNAF Gripen

Hungarian Air Force JAS39 Gripen 37

Italian Air Force Tornado &AMX 51-41 tornado brenner
ΑΜΙ ΑΜΧ

Italian Air Force Tornado 50-41 MM7020
Tornado ECR AMI
German Air Force Tornado TaktLwG 51 / AG51
Η παρουσία της Luftwaffe στην Shlesig-Jagel

German Air Force Tornado 46+54

Royal Netherlands Air Force F-16 J-003
F-16 MLU της RnLAF και στο βάθος Block 52+ της 343 Μ

Royal Netherlands Air Force F-16
Στη γραμμή πτήσεων...

Hellenic Air Force  F-16 618
Το 618

Hellenic Air Force F-16 512
Το 512

Hellenic Air Force F-16 504
Το 504

Hellenic Air Force F-16 509
Τροχοδρόμηση με το 509 να προπορεύεται

Turkish Air Force -Türk Hava Kuvvetleri F-16 07-1007 taxing tower
Block 50+ στην α/β Wittmund
Turkish Air Force -Türk Hava Kuvvetleri F-16 close up
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια οι δύο χειριστές φορούν κάσκα JHMCS (ενδιάμεσο)
German Air Force Eurofighter EF2000 31+00 taxing
Luftwaffe Typhoon


German Air Force Eurofighter EF2000 30+72 close
Close Up