Το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εξόδου, ένα σκασμένο λάστιχο ανάγκασε CL-215 της Turk Hava Kurumu να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσθαλάσσωση σε παραλία της Εφέσου. Μια ημέρα αργότερα πενταμελής ομάδα τεχνικών αντικατέστησε "εν πλω" το ελαστικό και το αεροσκάφος  ρυμουλκήθηκε, αφού πρώτα ζητήθηκε από τους λουόμενους να βάλουν ένα χεράκι...


Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο του περιστατικού




(C) Haberturk
(C) Haberturk
(C) Haberturk
(C) Haberturk
(C) Starguncel


Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό με CL-215 της THK για το 2013, το Μάιο αεροσκάφος του τύπου είχε βγεί από το διάδρομο λόγω προβλήματος στους τροχούς (C) Kokpit aero


Αξιομνημόνευτο είναι και το περιστατικό όπου εκπαιδευόμενος της THK είχε προσγειώσει 215 χωρίς να κατεβάσει τους τροχούς...

Το περασμένο Μάιο η Lockheed Martin προσκάλεσε δημοσιογράφους για να δουν από κοντά  τη γραμμή παραγωγής του F-35 στο Fort Worth αλλά και την εκπαίδευση των χειριστών στην α/β Eglin. Τις εντυπώσεις του Καναδού Colin Horgan μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

(C) USAF







(C) mod.gov.al
4 Ιουλίου 2013, κατόπιν αιτήματος της "Πολιτικής Προστασίας" ελικόπτερο Cougar της αεροπορίας της Αλβανίας απογειώθηκε με κατεύθυνση το όρος Jerzece, για τον απεγκλωβισμό 7 τουριστών από την Κροατία. Το πλήρωμα που αποτελούνταν από τον Αλβανό Αντισμήναρχο Altin Lame και τον Γάλλο εκπαιδευτή  Thierry Solignac περισυνέλεξε τους Κροάτες και τους μετέφερε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στα Τίρανα.

Τα "μέσα" της Διοίκησης Ελικοπτέρων της RNLAF στον αέρα...  (C) DHC

Πριν από 5 χρόνια οι "ρότορες" εντάχθηκαν κάτω από μία κοινή διοίκηση που σήμερα αριθμεί περίπου 2200 άτομα, 12 μοίρες σε 5 σημεία της χώρας και 6 τύπους ελικοπτέρων ( 17 Chinook, 8 Cougar, 4 Alouette, 29 Apache, 3 AB412 και 20 NH90 ). 

Παρών και ο Spook στο Wittmund, στον αποχαιρετισμό των F-4F.





@phantom-pharewell.de
Για την απόδοση των F-16 MLU και των χειριστών της αεροπορίας του Πακιστάν στην άσκηση Peace Falcons 2013, έγραψε ο Alan Warnes - πρωην συντάκτης του Air Forces Montly - επικαλούμενος πηγές από "μέσα" :

Reliable sources tell me the Pak AF's new F-16 MLUs consistently beat Saudi Eagles and Typhoons during manoeuvres in Taif, RSA in May. According to my sources, PAF were asked to fly Red and Blue Air. The Saudi Typhoon CO was allegedly so hacked off he didn't go to debrief...



Αυτά... από μια αεροπορική δύναμη που χρησημοποιεί τον "ψίθυρο" σαν μέσο προβολής...Βλέπε συνέντευξη "ανώνυμου" Πακιστανού χειριστή που μίλησε για την απόδοση των συναδέλφων του απέναντι στα Βρετανικά Typhoon και τις εικονικές αερομαχίες με τα Ισραηλινά F-16 στην Anatolian Eagle.







Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά επισκέφτηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ), στον Άραξο.


 
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επικοινωνία με το προσωπικό, η ενημέρωση επί επιχειρησιακών θεμάτων και η παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας.


Ο Αρχηγός πραγματοποίησε πτήση με αεροσκάφος Α7Ε της 336 Μοίρας, σε αποστολή ζεύγους αεροσκαφών που περιελάμβανε προσβολές σε μονάδες Αντιαεροπορικών βλημάτων, στη Βόρειο Ελλάδα.



(C) Irkut


18 Su-30Κ που είχε επιστρέψει η Ινδία το 2003, λόγω της "ποιότητας κατασκευής" των κινητήρων τους, παραμένουν απούλητα... Σύμφωνα με δημοσιεύματα είχαν γίνει κινήσεις ώστε να προωθηθούν στο Βιετνάμ και τη Λευκορωσία χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελευταία εξέλιξη, αξιωματούχοι της Rosoboronexport διαπραγματεύονται μια πιθανή πώληση των αεροσκαφών στην Αιθιοπία που θα συνδυαστεί με πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Το νέο μας Quiz για αυτή την εβδομάδα. Για όσους γνωρίζουν το συγκεκριμένο αεροπλάνο απαντήστε στο Blog μέχρι Δευτέρα πρωί.....
"Lavi" ( λιοντάρι ) θα ονομάσει η Heyl Ha'Avir το αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευση M-346. Το εκπαιδευτικό, θα φέρει το όνομα τoυ μαχητικού της ΙΑΙ του οποίου η ανάπτυξη τερματίστηκε το 1987 και δεν μπήκε σε παραγωγή ( τουλάχιστον στη Δύση )

Το πρώτα αεροσκάφη του τύπου αναμένεται να παραδοθούν στο Ισραήλ το 2014

Πηγή
Το περασμένο Ιούνιο JAS-39 πραγματοποίησε 2 βολές κατα ισάριθμων στόχων (C) SAAB
Όπως  ανακοίνωσε η SAAB, το Grippen έγινε το πρώτο μαχητικό που εκτοξεύσε πύραυλο BVRAAM Meteor κατά στόχου. Ο πύραυλος Meteor προορίζεται για τa Grippen, Rafale και Eurofighter και αποτελεί  συνεργασία της Σουηδίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ισπανίας και Γερμανίας. 




Με τον γνωστό τρόπο "διέρευσαν" νέες φωτογραφίες και βίντεο τoυ J-20, το "P2002" απεικονίζεται σε πρόσφατες δοκιμές, με τις θυρίδες της κοιλιακής αποθήκης οπλισμού ανοικτές.


Η εντυπωσιακή απάντηση των Αιγυπτίων διαδηλωτών στις πτήσεις των ε/π του στρατού.

(C) Khaled Desouki/AFP 
(C) Khaled Desouki/AFP 
(C) Khaled Desouki/AFP 
(C) Khaled Desouki/AFP 
(C) Khaled Desouki/AFP




Taiwan Navy S-2T

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της Ταϊβάν, η RoCAF προχωρά στη συγκρότηση "Πτέρυγας Ναυτικής Συνεργασίας" με κύριο αντικείμενο τον Α/Υ ( ανθυποβρυχιακό πόλεμο ).  Για το σκοπό αυτό, μεταβιβάστηκαν από το ναυτικό στην αεροπορία 11 S-2T "Tracker" ενώ το προσεχές διάστημα θα παραληφθούν και 12  P-3C ''Orion'' που υποβάλλονται σε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Πηγή
Aegean Tigers με φόντο την Ελλάδα!
Από τη Δευτέρα 17 έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, η 335 Μοίρα, έλαβε μέρος στην άσκηση "NATO Tiger Meet 2013", η οποία διεξήχθη στην Αεροπορική Βάση Ørland της Νορβηγίας. H Μοίρα συμμετείχε με 40 μελές κλιμάκιο ιπτάμενων και τεχνικών, τρία μονοθέσια ( 001, 010 και 014 ) και ένα διθέσιο F-16 Block 52+ Adv ( 023 ).

Τίγρης... (C) 335M



Βίντεο από την Spotters day (C) RHolen94

Η 335 Μοίρα συμμετείχε, σε αποστολές COMAO, σε ρόλο προσβολής επιγείων στόχων ( Air Interdiction ) με ειδικά όπλα GBU-31 ( JDAM ), GBU-10 και GBU-12, Αεροπορικής Υποστήριξης ( CAS ), σε αποστολές Έρευνας - Διάσωσης Μάχης ( CSAR ) και αποστολή απεγκλωβισμού ομήρων.

(C) HAF
Στην άσκηση συμμετείχαν εκτός από την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Τουρκία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Τσεχία, η Ισπανία , η Ελβετία , η Αυστρία,  η USAF με δύο  KC-135 το Νορβηγικό Ναυτικό, καθώς και οι Νορβηγικές Ειδικές Δυνάμεις.Αναλυτικά για τις συμμετοχές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

(C) HAF

Πηγή με πληροφορίες από spotters.





Περισσότερες φωτογραφίες από το NTM υπάρχουν εδώ, εδώ και εδω.









Έφυγαν όπως ακριβώς ήρθαν... θεαματικοί. Μπράβο 336!





Περισσότερη "Ολλανδία" στους συνδέσμους που ακολουθούν :

They came in fast and low, very spectacular...





Από τον CCCPSlava1




Κλείνει, ο κύκλος ζωής των μαχητικών δεύτερης γενιάς στην Ευρώπη, μετά τα Ισπανικά F1 ήρθε η σειρά των Phantom της Luftwaffe να αποχαιρετήσουν την ενεργό δράση. Τα F-4F μετά από 4 δεκαετίες στους αιθέρες πέρασαν και αυτά στην ιστορία...

Burning
(C) Brezelmännchen
Ακολουθούν φωτογραφίες-βίντεο από την "spotters day" και την ημέρα του "αποχαιρετισμού" που έλαβε χώρα στην Πτέρυγα JG 71 "Richthofen", δυστυχώς χωρίς Ελληνική παρουσία.

Bath in the crowd
(C) Brezelmännchen

Homecoming
(C) Brezelmännchen

4
(C) Brezelmännchen
Phantom Pharewell, Wittmund, June 29th 2013
(C) Brezelmännchen
Phantom Pharewell, Wittmund, June 29th 2013
(C) Brezelmännchen
Made my day
(C) Brezelmännchen

Phantom Pharewell, Wittmund, June 29th 2013
(C) Gerben Wessels
Phantom Pharewell, Wittmund, June 29th 2013
(C) Gerben Wessels
Tag der offenen Tür Wittmund
(C) Tobias Han