Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση (C) Vangelis 


(C) Stefano Monteleone

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής εκπαιδευομένων (Student Pilots/SP) και εκπαιδευτών (Instructor Pilot/IP) που βρίσκεται σε εξέλιξη με την συνεργασία της ΑΜΙ (Aeronautica Militare Italiana), μικρός αριθμός Ελλήνων Ικάρων μεταβαίνει κάθε χρόνο στην Ιταλία στην 61° Stormo, για την εκπαίδευση στο Επιχειρησιακό στάδιο ή αλλιώς Fase IV.

Το εξάμηνο πρόγραμμα Επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ελλήνων SP, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, κλιμακούμενης δυσκολίας και δεν διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνο που παρακολουθούν οι Ιταλοί συνάδελφοι τους.

(C) Paolo Rollino
Τον Οκτώβριο του 2008, η 363 ΜΕΑ θα στείλει τους πρώτους δύο IP στην 61° Stormo για να εκπαιδευτούν στο Aermacchi MB339CD, ενώ τον Ιούνιο του επόμενου έτους θα φτάσει στην Ιταλία η πρώτη εκπαιδευτική σειρά, συνοδευόμενη από ακόμη έναν IP της 362 ΜΕΑ.

Για την επιλογή των SP που θα "παρακολουθήσουν" το Επιχειρησιακό στάδιο στην 61° Stormo, λαμβάνεται υπόψιν η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, η βούληση των ιδίων να πάνε στην Ιταλία και η απόδοση τους, κατά το Προκεχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ. Ο αριθμός των SP, καθορίζεται από τα οικονομικά στοιχεία (κόστος εκπαίδευσης IP και SP) που ΠΑ και ΑΜΙ υπολογίζουν ανεξάρτητα.

(C) AMI
Οι Έλληνες SP εντάσσονται στην 212 Gruppo, εκεί θα πετάξουν υπό την επίβλεψη Ελλήνων και Ιταλών IP. O νέος Ανθυποσμηναγός θα πραγματοποιήσει 24 εξόδους σε εξομοιωτή πτήσεων και συνολικά 73 εξόδους. Οι 23 πτήσεις πραγματοποιούνται για την μετάβαση στο "νέο" τύπο και οι υπόλοιπες 50+ εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης Επιχειρησιακού σταδίου.

Ειδικότερα η Fase IV περιλαμβάνει :
  • NAV (Πτήση Ναυτιλίας) - 2 έξοδοι
  • OBFM (1v1 Offensive Basic Fighter Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • DBFM (1v1 Defensive  Basic Fighter Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • ΟDBFM (1v1 Defensive / Offensive Basic Fighter Maneuvers / Solo) - 1 έξοδος
  • LL (Low Level Flight) - 4 έξοδοι
  • TACT (Τακτικός Σχηματισμός Low Low / High Low High) - 8 έξοδοι
  • TACT SP (Τακτικός Σχηματισμός Low Low / High Low High/Solo) - 1 έξοδος
  • HBFM (1v1 Basic Fighter Maneuvers High Aspect) - 4 έξοδοι
  • HBFM SP (1v1 Basic Fighter Maneuvers High Aspect/Solo) - 1 έξοδος
  • RNG (Πεδίο Βολής Air to Ground) - 4 έξοδοι
  • RNG SP (Πεδίο Βολής Air to Ground / Solo) - 1 έξοδος
  • OACM (2v1 Offensive Air Combat Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • DACM (2v1 Αμυντικοί Air Combat Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • ΗACM (2v1 High Aspect Air Combat Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • RIM (1v1 Radar Interception) - 2 έξοδοι
  • ARIM (2v1 Radar Interception) - 4 έξοδοι
(C) AMI
Το πρόγραμμα ανταλλαγής δίνει την ευκαιρία στον SP να πετάξει σε ένα σύνθετο περιβάλλον με ένα σύγχρονο αεροσκάφος, ενώ η "δυσκολία" της Fase IV ενισχύει την αυτοπεποίθηση του νέου Ανθυποσμηναγού. Σε αριθμούς, μέχρι τον Ιούνιο του 2013 τρεις IP είχαν εκπαιδευτεί στην 61° Stormo και δεκαέξι SP, κατανεμημένοι σε τέσσερις σειρές.

Οι εντυπώσει από την ΠΑ και την ΑΜΙ για την πορεία του προγράμματος είναι θετικές και όπως αναφέρεται στο AirInt υπάρχουν σκέψεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας.

(C) Raffaele Fusilli
Σήμερα η 61° Stormo φιλοξενεί SP από την Ελλάδα, την Σιγκαπούρη και την Αυστρία , IP από την  Ελλάδα, την Γαλλία και την Αργεντινή. Φιλοδοξία των Ιταλών, η αεροπορική βάση που βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Lecce και Galatina μελλοντικά να φιλοξενήσει το πρόγραμμα AEJPT.



πηγές :

Aviation Report : 61° Stormo Aeronautica Militare Il Nido Delle Aquile / Stefano Monteleone, Chiara Rosati
ΕΑ&Τ : 120 ΠΕΑ & Διεθνείς Συνεργασίες / Δ. Μανακανάτας
AirInt : Mediterranean Training Team Work / Ian Harding 
Aviobook : La Scuola Di Volo Di Lecce / Paolo Rollino
και η βοήθεια του manoli


DSC05076

Με αφορμή τα 26α γενέθλια της 331 ΜΠΚ

Για άλλη μια χρονιά τα Ελληνικά φτερά θα δώσουν το παρών στην ετήσια αεροπορική επίδειξη Luchtmachtdagen που διοργανώνεται από την RNLAF (Βασιλική Αεροπορία της Ολλανδίας). Μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσία των Κουρσάρων της 336 MB το 2013... "επίδειξη σημαίας" επί Ολλανδικού εδάφους θα πραγματοποιήσει η ομάδα επιδείξεων ''ZEYΣ'' στις 20 και 21 Ιουνίου στην αεροπορική βάση GΙLΖΕ RΙNΕΝ.

Το 2013 η αεροπορική επίδειξη Luchtmachtdagen συγκέντρωσε περισσότερους από 220.000 θεατές

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη διεθνή επίδειξη της ομάδας για το 2014, μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής τou demo team στις αεροπορικές επιδείξεις στο Βέλγιο και την Τσεχία, γεγονός που μαρτυρά ότι η ηγεσία έχει αντιληφθεί την αξία της παρουσίας της ομάδας στο εξωτερικό.
Από τα όμορφα και βροχερά Τζουμέρκα το νέο μας Quiz. Αν έχετε αναγνωρίσει το Jet τις φωτογραφίας απαντήστε μέχρι την Κυριακή του Πάσχα στο Blog.....
Γεράκια της 343 Μ "Αστέρι". Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση.






Μια ενδιαφέρουσα ματιά στα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην άσκηση NEMESIS 2014.

AW 139 της Μ.Α.ΕΠ.

Η συμμετοχή της 383 ΜΕΕΑ


Επιχειρώντας 90 NM Νοτια της Κύπρου

AW 139 της 460 ΜΕΔ

Επιβίβαση και ρίψη ανδρών της 31 ΜΕΕΔ





Φωτογραφίες - Βίντεο ΚΣΕΔ

Στη 12η Κύρια Αεροπορική Βάση, Αερομεταφορών στη Καισάρεια αναμένεται να προσγειωθεί εντός της ώρας το πρώτο τουρκικό A400M. To αεροσκάφος απογειώθηκε σήμερα από τις εγκαταστάσεις της Airbus Military στη Σεβίλλη όπου βρισκόταν του τελευταίους τρείς μήνες.





AFM 98-10 issue 127 (C) Alan Warnes

Το καλοκαίρι του 1998 η 348 ΜΤΑ συμμετείχε με ένα αεροσκάφος στη στατική του RIAT. To 7529 για να συμμετάσχει στο airshow, "αποσπάστηκε" από μια 4αδα RF-4E Phantom II της 348 ΜΤΑ που την ίδια περίοδο βρισκόταν στην Βρετανία στο πλαίσιο προγράμματος "Ανταλλαγής Μοιρών" με την 1 Sqn της RAF. Στο ενδιάμεσο quiz της εβδομάδας, αναζητούμε πληροφορίες για την "αποστολή" της 348 ΜΤΑ στη Βρετανία (S/N, ημερομηνίες κλπ.)

Vasilis 07



Promo βίντεο της ομάδας επιδείξεων ''Δαίδαλος''. Ανυπομονούμε να θαυμάσουμε και φέτος το Texan II της ομάδας...

Έρευνες διεξάγουν δύο ναρκοθηρευτικά σε περιοχή νοτίως της Χίου για τον εντοπισμό και την ανέλκυση του τουρκικού αεροσκάφους που είχε καταπέσει το 1996. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του F-16D Block 40 και της σορού του Nail Erdogan, χειριστή του αεροσκάφους, εστιάζονται σε διεθνή ύδατα.

Το 91-0023 της 192 Filo, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε ελληνική ενέργεια (C) Mark Atrill
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Υπ.Εξ. Κωσταντίνος Κούτρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου συμπληρώνοντας πως το Υπ.Εξ. είναι ενήμερο από τις τουρκικές αρχές και έχει ήδη, προβεί σε όλες τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τουρκικές έρευνες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας, ταυτοχρόνως, την ετοιμότητα της Ελλάδος, εάν χρειασθεί, να συνδράμει τις προσπάθειες εντοπισμού και ανέλκυσης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Ismet Yilmaz εξέφρασε την πρόθεση της χώρας μας να συμβάλλει, εφόσον της ζητηθεί, στην επιχείρηση εντοπισμού και ανέλκυσης του τουρκικού F-16 και ευχήθηκε στον ομόλογό του επιτυχή έκβαση των ερευνών.

Ανανέωση : στη περιοχή μετέβησαν τρεις μονάδες επιφανείας της Τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (TDK: Turk Deniz Kuvvetleri). Δύο ναρκοθηρευτικά τύπου Aydin (τουρκική κωδικοποίηση του γερμανικού τύπου Type 332 Frankenthal), τα TCG Amasra M266 και TCG Akcakoca M268 και το τύπου Dogan ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων TCG Marti P341, προφανώς σε ρόλο συνοδείας.

(C) HAF

Από τη Δευτέρα 10 Μαρτίου έως την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, η 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Λάρισας, συμμετείχε στη 2η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2014 του Tactical Leadership Programme, στην Αεροπορική Βάση Albacete στην Ισπανία. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 110ΠΜ τέσσερα  αεροσκάφη F-16 Block 52+.

Τα στελέχη της 337Μ απέσπασαν ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές για το επίπεδο της επαγγελματικής τους κατάρτισης, τις δυνατότητες του αεροσκάφους και για τις επιδόσεις τους, που τους κατέταξαν στην πρώτη θέση μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Πηγή
AFW 13 Walkaround

Το Σεπτέμβριο το 1ο ΤΕΕΠ (1ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων) θα γιορτάσει τα 20 χρόνια από την ίδρυση του. Στα πλαίσια των εορτασμών θα δημιουργηθεί ένα DVD καθώς και ένα λεύκωμα επετειακού χαρακτήρα. Οι φίλοι της Α.Σ. καθώς και οι απόστρατοι που έχουν στη διάθεση τους οπτικοακουστικό υλικό μπορούν να το αποστέλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση teep20years ατ yahoo.gr


Σαν σήμερα, το 1941 τις πρωινές ώρες 5 Ελληνικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε αερομαχία για την προστασία του αεροδρομίου Βασιλικής στα Τρίκαλα από επίθεση γερμανικού σχηματισμού αποτελούμενου από 18 Ju 87 Stuka και 20 Messerschmitt  BF 109 που πετούσαν ψηλότερα και συνόδευαν τα βομβαρδιστικά.. 

Από τα Γερμανικά πυρά θα καταρριφθούν ένα Bloch ΜΒ.151 της 24 ΜΔ, ο χειριστής του οποίου Επισμηνίας Γεώργιος Μόκκας φονεύθηκε, ο ίδιος νωρίτερα είχε πλήξει ένα Ju 87 εξαναγκάζοντας το σε αναγκαστική προσγείωση. Το PZL P.24 του Επισμηνία Α. Κατσαρέλη της 22 ΜΔ με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, νωρίτερα ο Κατσαρέλης είχε καταφέρει πλήγμα σε BF 109. Ένα Gloster Gladiator της 21 ΜΔ, ο χειριστής του οποίου, Σμηναγός Ιωαννης Κέλλας διασώθηκε με ελαφρά τραύματα αφού πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση του διάτρητου αεροσκάφους του.


Τα ελληνικά καταδιωκτικά κατέρριψαν 4 γερμανικά αεροσκάφη. Τα περισσότερα ελληνικά αεροσκάφη, που είχαν απομείνει από τον εξάμηνο πόλεμο, καταστράφηκαν από τις μαζικές επιθέσεις της Luftwaffe στα ελληνικά αεροδρόμια. Ακόμα 6 χάθηκαν σε αερομαχίες. Μόλις 14 από τη συνολική δύναμη κατάφεραν να διαφύγουν στη Μ. Ανατολή. @ ΗΑF


Την ίδια μέρα :

Ο Επισμηνίας Αργυρόπουλος Παναγιώτης με PZL P.24 της 22 ΜΔ θα καταρρίψει ένα Ju 87 Stuka.

Ο Επισμηνίας Π. Κουτρουμπάς της 23 ΜΔ αφού κατέρριψε πάνω από το Πλαμώνα ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Henschel Hs 126 (την προηγούμενη μέρα είχε "ρίξει" άλλο ένα Γερμανικό αεροσκάφος ίδιου τύπου).

Ο Σμηναγός Κοντογιώργος θα τραυματισθεί ελαφρά αλλά θα καταφέρει να προσγειώσει το αεροσκάφος του.


Πηγή : 1, 2

(C) Karl Drage

Το e-περιοδικό GAR (Global Aviation Resource) βρέθηκε στην 118 Base Aerienne και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από την Spotters Day της άσκησης "Recce Meet 2014". Περισσότερες φωτογραφίες και το άρθρο του Karl Drage, θα βρείτε εδώ.


Το Σάββατο 12 Απριλίου 2014, ένα Super Puma της 384 ΜΕΔ εκτέλεσε αποστολή αεροδιακομιδής για δύο ασθενείς από το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Costa Fortuna στη θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης.



Το παραπάνω ερώτημα έθεσε ο βουλευτής Ικονίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) Atilla Kart, σε συνέντευξη τύπου όπου έθιξε ξανά το ζήτημα των μαζικών παραιτήσεων στελεχών της THK. Σύμφωνα με τις τους ισχυρισμούς του βουλευτή, κατά τη διετία 2010 - 2012, με τη συνδρομή της MiT, 2119 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της THK εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση. Mε μια σειρά κριτήριων όπως οι πολιτικές τους πεποιθήσεις και η θρησκεία τους (π.χ. Αλεβίτες) παραβιάσθηκε η ιδιωτική τους ζωή και με τη συνηθη κατηγορία της ''ανήθικης συμπεριφοράς'' είδαν την έξοδο από το στράτευμα...
 

Είναι για την τρίτη φορά (Φεβρουάριος 2013, Μάιος 2013) που ο συγκεκριμένος βουλευτής θίγει το θέμα των διώξεων ζητώντας πιεστικά απαντήσεις από τον υπουργό άμυνας Ismet Yilmaz.



Ενα τρίλεπτο βίντεο είναι πολύ λίγο για να καταδείξει την ποιότητα του άψυχου αλλά κυρίως έμψυχου δυναμικού της Αεροπορίας Στρατού.
Από τους Έλληνες, που φυλούν Θερμοπύλες εδώ και χιλιάδες χρόνια...



APACHE - HELLENIC ARMY AVIATION from Aviationfilms.net on Vimeo.
Ανοιχτά της Λεμεσού... οι Red Arrows συναντούν το αεροπλανοφόρο "Admiral kuznetsov". (C) Red Arrows

(C) Sławek Hesja Krajniewski
....υψηλόβαθμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας της Πολωνίας, που επίσης διαθέτει αεροσκάφη F-16,  προσέγγισαν την ελληνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια για  να οργανώσουν αντίστοιχη ομάδα στη χώρα τους. Πρώτο Θέμα