Εκπαιδεύοντας Ικάρους Στην 61° Stormo

aviationlive | 4/18/2014 04:44:00 μ.μ. | 8 σχόλια


(C) Stefano Monteleone

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής εκπαιδευομένων (Student Pilots/SP) και εκπαιδευτών (Instructor Pilot/IP) που βρίσκεται σε εξέλιξη με την συνεργασία της ΑΜΙ (Aeronautica Militare Italiana), μικρός αριθμός Ελλήνων Ικάρων μεταβαίνει κάθε χρόνο στην Ιταλία στην 61° Stormo, για την εκπαίδευση στο Επιχειρησιακό στάδιο ή αλλιώς Fase IV.

Το εξάμηνο πρόγραμμα Επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ελλήνων SP, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, κλιμακούμενης δυσκολίας και δεν διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνο που παρακολουθούν οι Ιταλοί συνάδελφοι τους.

(C) Paolo Rollino
Τον Οκτώβριο του 2008, η 363 ΜΕΑ θα στείλει τους πρώτους δύο IP στην 61° Stormo για να εκπαιδευτούν στο Aermacchi MB339CD, ενώ τον Ιούνιο του επόμενου έτους θα φτάσει στην Ιταλία η πρώτη εκπαιδευτική σειρά, συνοδευόμενη από ακόμη έναν IP της 362 ΜΕΑ.

Για την επιλογή των SP που θα "παρακολουθήσουν" το Επιχειρησιακό στάδιο στην 61° Stormo, λαμβάνεται υπόψιν η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, η βούληση των ιδίων να πάνε στην Ιταλία και η απόδοση τους, κατά το Προκεχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ. Ο αριθμός των SP, καθορίζεται από τα οικονομικά στοιχεία (κόστος εκπαίδευσης IP και SP) που ΠΑ και ΑΜΙ υπολογίζουν ανεξάρτητα.

(C) AMI
Οι Έλληνες SP εντάσσονται στην 212 Gruppo, εκεί θα πετάξουν υπό την επίβλεψη Ελλήνων και Ιταλών IP. O νέος Ανθυποσμηναγός θα πραγματοποιήσει 24 εξόδους σε εξομοιωτή πτήσεων και συνολικά 73 εξόδους. Οι 23 πτήσεις πραγματοποιούνται για την μετάβαση στο "νέο" τύπο και οι υπόλοιπες 50+ εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης Επιχειρησιακού σταδίου.

Ειδικότερα η Fase IV περιλαμβάνει :
  • NAV (Πτήση Ναυτιλίας) - 2 έξοδοι
  • OBFM (1v1 Offensive Basic Fighter Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • DBFM (1v1 Defensive  Basic Fighter Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • ΟDBFM (1v1 Defensive / Offensive Basic Fighter Maneuvers / Solo) - 1 έξοδος
  • LL (Low Level Flight) - 4 έξοδοι
  • TACT (Τακτικός Σχηματισμός Low Low / High Low High) - 8 έξοδοι
  • TACT SP (Τακτικός Σχηματισμός Low Low / High Low High/Solo) - 1 έξοδος
  • HBFM (1v1 Basic Fighter Maneuvers High Aspect) - 4 έξοδοι
  • HBFM SP (1v1 Basic Fighter Maneuvers High Aspect/Solo) - 1 έξοδος
  • RNG (Πεδίο Βολής Air to Ground) - 4 έξοδοι
  • RNG SP (Πεδίο Βολής Air to Ground / Solo) - 1 έξοδος
  • OACM (2v1 Offensive Air Combat Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • DACM (2v1 Αμυντικοί Air Combat Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • ΗACM (2v1 High Aspect Air Combat Maneuvers) - 4 έξοδοι
  • RIM (1v1 Radar Interception) - 2 έξοδοι
  • ARIM (2v1 Radar Interception) - 4 έξοδοι
(C) AMI
Το πρόγραμμα ανταλλαγής δίνει την ευκαιρία στον SP να πετάξει σε ένα σύνθετο περιβάλλον με ένα σύγχρονο αεροσκάφος, ενώ η "δυσκολία" της Fase IV ενισχύει την αυτοπεποίθηση του νέου Ανθυποσμηναγού. Σε αριθμούς, μέχρι τον Ιούνιο του 2013 τρεις IP είχαν εκπαιδευτεί στην 61° Stormo και δεκαέξι SP, κατανεμημένοι σε τέσσερις σειρές.

Οι εντυπώσει από την ΠΑ και την ΑΜΙ για την πορεία του προγράμματος είναι θετικές και όπως αναφέρεται στο AirInt υπάρχουν σκέψεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας.

(C) Raffaele Fusilli
Σήμερα η 61° Stormo φιλοξενεί SP από την Ελλάδα, την Σιγκαπούρη και την Αυστρία , IP από την  Ελλάδα, την Γαλλία και την Αργεντινή. Φιλοδοξία των Ιταλών, η αεροπορική βάση που βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Lecce και Galatina μελλοντικά να φιλοξενήσει το πρόγραμμα AEJPT.



πηγές :

Aviation Report : 61° Stormo Aeronautica Militare Il Nido Delle Aquile / Stefano Monteleone, Chiara Rosati
ΕΑ&Τ : 120 ΠΕΑ & Διεθνείς Συνεργασίες / Δ. Μανακανάτας
AirInt : Mediterranean Training Team Work / Ian Harding 
Aviobook : La Scuola Di Volo Di Lecce / Paolo Rollino
και η βοήθεια του manoli


Category: , , ,

8 σχόλια

  1. Manolis says:

    Εξαιρετικο! Που να στειλω το Intermedio Diploma για τα Ιταλικα σου? :)

  2. Manolis says:

    Tοσο καιρο τις βλεπω τις φωτο, τωρα προσεξα οτι εχει δευτερο κανονικο HUD (και οχι οθονη επαναληψης) στην οπισθια θεση! Τι βλεπει ο πισω, την κασκα του εκπαιδευομενου?

  3. Γ.Μ. says:

    Bravissimo!

    Καλή Ανάσταση σε όλους!

  4. Ανώνυμος says:

    Mανωλη,ο εκπαιδευτης δεν εχει προβλημα,τα δεδομενα που προβαλλονται στο μπροστινο HUD τα βλεπει και στο πισω μια χαρα,απλα οπως λες σαν φοντο εχει το κρανος του μπροστινου.

  5. Manolis says:

    Mα αυτο ειναι το προβλημα, αν εχει στοχο αερος στο μπροστα , θα βλεπει ο πισω μονο τη συμβολολογια του HUD ενω αν ειχε repeater του μπροστινου , θα εβλεπε οτι βλεπεο ο μπροστα δηλ. τα παντα.

  6. Ανώνυμος says:

    Apo oti vlepw oloi xeroun ta panta.
    Ton oro AOA ton exete akousta?

  7. Manolis says:

    Διαβαζεις ενα καλο αρθρο με φωτογραφιες και ειδησεις για ενα θεμα που σχεδον ΚΑΝΕΝΑ μεσο ενημερωσης δεν εχει ασχοληθει. Ουτε η ιδια η ΠΑ που εχει την πληρη αρμοδιοτητα επι του θεματος μας εχει ενημερωσει για τους εκπαιδευομενους στο Λετσε.
    Βλεπεις μερικα σχολια συνοδευτικα , οπου ανθρωποι με ονομα οι οποιοι ποτε δεν δηλωσαν "ειδικοι" ή ¨εξπερ" , αναρωτιουνται και ζητουν απαντησεις.
    Επιλεγεις, εφ'οσον υποτιθεται οτι ξερεις , να ειρωνευτεις ανωνυμως, σε γκρικλισ , ουτε καν ελληνικα .
    Ευγε.