12 Ιουλίου 2014, χειριστές της 336ΜΒ με το τρόπαιο Concourse D'Elegance για το RIAT 2014 ανα χείρας... πρόκειται για το πρώτο βραβείο Θεματολογίας και Απεικόνισης καλύτερου στατικού θέματος που απονέμεται στην αποστολή με το πλέον ξεχωριστό αεροσκάφος, λαμβάνοντας υπόψιν το διάκοσμο του αλλά και τη συνολική παρουσία του στη στατική έκθεση.

ο Μοίραρχος της 336ΜΒ Επισμηναγός  Απόστολος Παπαδόπουλος δήλωσε :  Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ, για να στηρίξουμε το RIAT και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της RAF. Είναι η τελευταία φορά που το A-7 εκτός παρουσιάζεται εκτός Ελλάδας και αυτό κάνει την βράβευση ιδιαίτερα σημαντική.




160616
ΜεConcourse D'Elegance Trophy(C) Jamie Wilkins


Η ΠΑ επιδεικνύει την αποτρεπτική της Ισχύ.


Τις πρώτες φωτογραφίες του υπο ανάπτυξη αεροσκαφους επίδειξης τεχνολογίας ATD-X "Shinshin" έδωσε στη δημοσιοτητα το υπουργείο άμυνας της Ιαπωνίας, οι οποίες συνοδεύονταν από ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα της Ιαπωνικής τηλεόρασης (δυστηχώς χωρίς μετάφραση).

(C) Boris Grdanoski/AP
Ένα Mi-17 συνετρίβη στη Στρώμνιτσα τις βραδυνές ώρες της 10ης Ιουλίου, το ελικόπτερο που ανήκε στη αστυνομία πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση, όταν προσέκρουσε σε τηλεοπτικό αναμεταδότη. Οι τέσσερις επιβαίνοντες δεν επέζησαν της συντριβής.


Για τους ελικοπτεράδες του blog το περιοδικό Vertical911 μπορούν να το διαβάσουν εδω.

(C) mod.mil.gr

Αποσπάσματα από κείμενο της δημοσιογράφου Νάντιας Αλεξίου που ανέβηκε στο προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην 112 Πτέρυγα Μάχης.

  • Με τις ώρες πτήσεις το 2008 να ξεπερνούν τις 20.000 στο πρώτο 6μηνο του 2014 οι ώρες έχουν περιοριστεί στις 4000 ώρες λόγω "οικονομικών περιορισμών", βλαβών, εργασιών συντήρησης και παραγόντων που κρατούν ακινητοποιημενα εναέρια. 
  • ...μηδενική προμήθεια ανταλλακτικών λόγω δικαστικής διαμάχης του ελληνικού δημοσίου με τον κατασκευαστή, έχουν σφραγισει τους λογαριασμούς εκταμίευση κονδυλίων για τη συντήρηση των εναεριων μέσων...
  • Το βασικό αίτημα των στελεχών της 112ΠΜ αφορούσε την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης και ενίσχυσης των κλιμακίων.


Ακολουθούν οι ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας


Ολοκλήρωση Επίσκεψης ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην 95 ΑΔΤΕ – Χαιρετισμός ΥΕΘΑ
Τα Ελληνικά φτερά πάνω από το Καστελόριζο (C) mod.mil.gr


(C) Aviation Photo Crew


Η ομάδα του Aviation Photo Crew συνάντησε τα Corsair της 336ΜΒ στον αέρα... αν και οι φωτογράφοι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν κάποια τεχνικά προβλήματα, ελπίζουμε το υλικό τους να είναι αντίστοιχο με αυτό που μας χάρισαν στο πρόσφατο παρελθόν όταν φωτογράφησαν την ομάδα επιδείξεων ΖΕΥΣ.

Ανανέωση, οι φωτογραφίες που αποδέσμευσε η ΠΑ






 Μια φωτογραφία που ενισχύει τις φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι το J-10 έχει δυτικές ρίζες, ανέβηκε πριν λίγες ώρες στο "Κινέζικο" διαδίκτυο... Αντιπροσωπεία Κινέζων (άγνωστη η ιδιότητα των περισσότερων) φωτογραφίζονται μπροστά από το πρωτότυπο IAI ''Lavi''. Όπως αναφέρεται στη πηγή της φωτογραφίας  ο τέταρτος από τα δεξιά είναι ο Song Wencong, σχεδιαστής του J-10.



DSC01639

Το ΓΕΕΘΑ σε απάντηση δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο περί δήθεν μη αναχαίτισης-αναγνώρισης τουρκικού σχηματισμού αφών ο οποίος εισήλθε παραβατικά εντός του FIR Αθηνών την 9η Ιουλίου και ο οποίος πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν Ν. Ανθρωποφάγοι, ανακοινώνει ότι με επίσημη ανακοίνωση τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το συμβάν, είχε ενημερώσει μεταξύ άλλων και το σύνολο των διαπιστευμένων δημοσιογραφών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι :

´´το σύνολο των αεροσκαφών του σχηματισμού αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική´´

γεγονός το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και την πάγια πρακτική των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά συνέπεια τα σχετικά δημοσιεύματα τα οποία απέκρυψαν την συγκεκριμένη παράγραφο της ενημέρωσης τύπου και παραποίησαν το συγκεκριμένο περιστατικό  είναι απολύτως ανακριβή.


Το Quiz της εβδομάδας από την φιλόξενη Καβάλα και πάλι...Αν αναγνωρίζεις το αεροπλάνο της φωτογραφίας (όχι προφανώς το F-14 Tomcat) δώσε την απάντηση σου στα σχόλια του Blog μέχρι Κυριακή βράδυ...
Να ενημερώσουμε τους φίλους ότι στο επόμενο Εκατοστό (100) μας Quiz  θα υπάρξει διαγωνισμός ανάμεσα στους νικητές με δώρο ένα βιβλίο.... 

Δύο αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαίδευσης M-346 ''Lavi'', προσγειώθηκαν σήμερα στην α/β Hatzerim από όπου και θα αναλάβουν καθήκοντα. Τα αεροσκάφη είχαν παραδοθεί τυπικά στη ΗΗΑ (Heyl Ha'avir) το περασμένο Μάρτιο στις εγκαταστάσεις της Alenia.
Οι παραδόσεις των 30 Lavi θα ολοκληρωθούν έως το 2016 και θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα TA-4 ''AyitM''.




 Φωτογραφίες Πηγή - ΗΗΑ

(C) HCG
Στο λιμένα Ρόδου πραγματοποιήθηκε η άσκηση "Δωριέας 2014" με αντικείμενο την αντιμετώπιση κρίσης εντός κρουαζιερόπλοιου.
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την εκδήλωση περιστατικού πυρκαγιάς σε Κρουαζιερόπλοιο, λόγω πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, με πρόκληση σημαντικού αριθμού τραυματιών, εκκένωση πλοίου, επέμβαση της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ. με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη του δράστη και συνδρομή Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας με διασώστες.


image
 H πολυαναμενόμενη άφιξη των Κουρσάρων στο Fairford... (C) Andrew Evans*

Περίπου στις 17:50 ώρα Ελλάδας, τα δύο αεροσκάφη της 336 Μοίρας Βομβαρδισμού ''Όλυμπος'' προσγειώθηκαν σε Βρετανικό έδαφος. Το TA-7C με sn 154477 και ο επετειακός "Όλυμπος" με sn 160616, θα κοσμήσουν τη στατική έκθεση του RIAT 2014. Για τα μοναδικά Βομβαρδιστικά αυτό είναι το τελευταίο τους ταξίδι στο εξωτερικό με τα διακριτικά της ΠΑ και  όπως αναμένεται θα μαγνητίσουν τα βλέμματα των χιλιάδων fan και spotter.
image
 Κάτω από την καλύπτρα αναγράφεται "Air Tattoo 14", το τελευταίο Airshow όπου θα συμμετάσχουν τα Ελληνικά Corsair (C) Andrew Evans

image
(C) Andrew Evans

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, οι γραμμές που ακολουθεί η παραλλαγή του "154477". Το TA-7C Corsair II που πρόσφατα πέρασε από το χρωστήριο, φορά την παραλλαγή SEA ή Vietnam, (η οποία δεν είναι wrap around - αν και αρκετές φορές αναφέρεται έτσι) που εκτείνεται πιο χαμηλά και καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια του αεροσκάφους σε σχέση με την κλασσική που φέρουν τα ΤA-7C της ΠΑ... θυμίζοντας έτσι την πρώτη περίοδο αξιοποίησης του, λίγο μετά την παραλαβή του από τις ΗΠΑ.

image
(C) Andrew Evans

image
(C) Andrew Evans



* Ο Andrew Evans είναι ένας "freelance" φωτογράφος και μέλος της ομάδας του UKAR που κάθε έτος καλύπτει σε πραγματικό χρόνο τις αφίξεις των αεροσκαφών που συμμετέχουν στο RIAT. Μέρος της δουλειάς του μπορείτε να δείτε εδώ. Οι παραπάνω φωτογραφίες αναρτώνται με την άδεια του.
Tο επίσημο περιοδικό της Lockheed Martin, Code One μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.




Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστή η απόφαση της Ολλανδίας για την μη αποδοχή των εναπομείναντων ΝΗ90, εξαιτίας της εκτεταμένης διάβρωσης που παρουσιάσαν μετά την ανάπτυξη τους σε θαλάσσιο και τροπικό περιβάλλον. Την αναφορά του NLR (Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium - National Airspace Laboratory) για την διάβρωση στα ε/π NH90 μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.


Η Bασιλική Αεροπορία της  Σαουδικής Αραβίας (RSAF)  δημιούργησε τους Saudi Hawks το 1998 με έξι ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη BAE Hawk MK65 και MK65A. Τα αεροσκάφη είναι βαμμένα στα χρώματα της σημαίας της χώρας, πράσινο και άσπρο. Έχουν εμφανιστεί εκτός της χώρας τους στην Αγγλία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία, στο Μπαχρέιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ομάν, στο Κουβέιτ και για πρώτη φορά πραγματοποίησαν εμφάνιση στην Ελλάδα στο Καβάλα Airshow φέτος. Και τα τρία βίντεο από το τριήμερο στην Καβάλα. 

Παρασκευή 20-06


                                                                 
Σάββατο 21-06


                                    
Κυριακή 22-06                



Εχθές στις 7 Ιουλίου, ένα F-16 της RNoAF και ειδικότερα της 338 SKV κατα τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσεως (300.000 Volt) με αποτέλεσμα να κόψει δύο από αυτά.

(C) Forsvaret
Από την πρόσκρουση το αεροσκάφος  υπέστη ζημιές σε δύο σημεία στη πτέρυγα ενώ απώλεσε το κωνικό τμήμα της δεξαμενής καυσίμου. Ο χειριστής κατάφερε με ασφάλεια να προσγειώσει το F-16 στην α/β Ørland απ'όπου είχε απογειωθεί

@ Adressa.no
Το συμβάν έλαβε χώρα κατα τη διάρκεια εκπαιδευτικής εξόδου, ο χειριστής είχε λάβει άδεια για να πραγματοποιήσει χαμηλή πτήση με κατώτοτατο όριο τα 60 μέτρα (200 πόδια). H RNoAF διεξαγάγει έρευνα για να διακριβώσει τα αίτια του ατυχήματος. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν παντού, αυτό που δεν συμβαίνει παντού είναι να στήνονται λαϊκά ιντερνετικά-δικαστήρια.

Μια ακόμα ξεχασμένη σελίδα από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύφθηκε χάρη στις προσπάθειες ομάδας Ελλήνων αυτοδυτών, οι οποίοι καταδύθηκαν στο ναυάγιο ενός βρετανικού Vickers Wellington της RAF. Οι Νικόλας Βασιλάτος, Λένα Τσοπουροπούλου, Αντώνης Χατζηαντωνίου, Σαράντης Μαλαφούρης, Γιώργος Καρέλας και Κωσταντίνος Μηλιώνης, κατάφεραν να τεκμηριώσουν φωτογραφικά, το καλύτερα διατηρημένο ναυάγιο του τύπου του παγκοσμίως.




Στις 8.00 μμ της 7ης Νοεμβρίου 1943 το Wellington  απογειώθηκε από αεροδρόμιο της Λιβύης, με αποστολή να προσβάλλει στόχους στην περιοχή της Νάξου. Μέσα στο λιμάνι εντόπισε ένα πλοίο και πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος επιτέθηκε. Το πολύ πυκνό αντιαεροπορικό πυρ όμως έκανε το πλήρωμα να αστοχήσει. Aποφάσισαν να επιχειρήσουν νέα επίθεση κατά την οποία όμως, το αεροσκάφος χτυπήθηκε στην άτρακτο, το δεξιό φτερό και τον κινητήρα.

Υπό το φώς του φεγγαριού το πλήρωμα πραγματοποίησε επιτυχή προσθαλάσσωση και διασώθηκε αφού καταφέρε να βγει στη στεριά. Μετά από περιπλανήσεις σε νησιά του Αιγαίου τελικά φυγαδεύτηκαν στην Αίγυπτο με τη βοήθεια των Ελλήνων και Βρετανών καταδρομέων που βρίσκονταν στη Σέριφο.

Η συνέχεια στο blog του Πιερ Κοσμίδη




Ένα υπέροχο ρεπορτάζ για την 115 ΠΜ φιλοξενεί το περιοδικό Global Aviation Magazine. Ο συντάκτης του e-περιοδικού Tom Gibbons, επισκέφθηκε την Σούδα και κατέγραψε σε 22 σελίδες/44 φωτογραφίες τη δραστηριότητα της Πτέρυγας, των μέσων και των ανθρώπων που υπηρετούν σε αυτή. Η συνέχεια στο GAM 07-14.







Spotter κατέγραψε τη στιγμή που δύο αεροπλάνα παρ’ ολίγο να συγκρουστούν εντός του αεροδρομίου της Βαρκελώνης το Σάββατο το πρωί.
Το υλικό, του Μιγκέλ Άνχελ, δείχνει ένα Boeing 767 της Utair να προσπαθεί να προσγειωθεί, ενώ ένα αργεντινικό Airbus A340 εισέρχεται ξαφνικά στον διάδρομο προσγείωσης.

Μας το έδειξε ο Διονύσης, Πηγή



Kάτι διαφορετικό...με τη "δικαιολογία" ότι φορά τους turboprop Kuznetsov NK-12 που επίσης συναντώνται στα βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95.






Σύμφωνα με "ειδοποίηση προς αεροναυτιλομένους" κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου αεροσκάφη της ΗΗΑ (Heyl Ha Avir) θα πραγματοποιούν ''δοκιμαστικές'' πτήσεις στο FIR Αθηνών, σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.



Εδώ και μερικές ώρες, τον διεθνή τύπο (από τοπικές εφημερίδες έως την Mirror και την New York Daily) απασχολεί το παραλίγο ατύχημα του Soloturk και ειδικότερα η προσέγγιση του Yusuf Kurt, χειριστή επιδείξεων του Soloturk, που κυριολεκτικά ξύρισε τα κεφάλια των spotter.

Τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας (και παλαιά μέλη του Soloturk) με "ενθουσιασμό" προβάλλουν το εν λόγω βίντεο και γράφουν για την ικανότητα του χειριστή. Αν και προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ήταν μια εσκεμμένη ενέργεια, δεν χωρά αμφιβολία ότι η έκθεση πολιτών σε κίνδυνο, αποτελεί μια απερίσκεπτη πράξη από κάποιον που εκπροσωπεί μια αεροπορική δύναμη.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου η επίδειξη του Soloturk έχει γίνει εντυπωσιακότερη σε βάρος των μέτρων ασφαλείας.
Φυσικά υπάρχει και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία μεγάλο μέρος ευθύνης φέρει η διοργάνωση. Tο Soloturk "έπιασε χαμηλά" (όπως είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν με Transall της Luftwaffe) και οι "πολίτες" δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο.




Η μετάδοση της αεροπορικής επίδειξης θα ξεκινήσει σε περίπου μια ώρα.


Το CL-215 (sn 1110) που πιθανότα σταθμεύει στην Ανδραβίδα πραγματοποιεί υδροληψία στη λίμνη του Πηνειού. Οι εκπληκτικές λήψεις από το κανάλι του  CCCPSlava1.



Από το θεαματικό Waddington Airshow 2014... o RED 6 προσέκρουσε με πτηνά ενώ στα βίντεο που ακολουθούν ο Yusuf Kurt, χειριστής επιδείξεων του Soloturk "ξυρίζει" μερικά κεφάλια...

Red 6 Birdstrike
(C) Michael Hind

Red 6 Birdstrike
(C) Michael Hind

Red 6 Birdstrike
(C) Michael Hind