To Vickers Wellington Των Κυκλάδων

aviationlive | 7/08/2014 12:46:00 μ.μ. | 2 σχόλια

Μια ακόμα ξεχασμένη σελίδα από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύφθηκε χάρη στις προσπάθειες ομάδας Ελλήνων αυτοδυτών, οι οποίοι καταδύθηκαν στο ναυάγιο ενός βρετανικού Vickers Wellington της RAF. Οι Νικόλας Βασιλάτος, Λένα Τσοπουροπούλου, Αντώνης Χατζηαντωνίου, Σαράντης Μαλαφούρης, Γιώργος Καρέλας και Κωσταντίνος Μηλιώνης, κατάφεραν να τεκμηριώσουν φωτογραφικά, το καλύτερα διατηρημένο ναυάγιο του τύπου του παγκοσμίως.




Στις 8.00 μμ της 7ης Νοεμβρίου 1943 το Wellington  απογειώθηκε από αεροδρόμιο της Λιβύης, με αποστολή να προσβάλλει στόχους στην περιοχή της Νάξου. Μέσα στο λιμάνι εντόπισε ένα πλοίο και πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος επιτέθηκε. Το πολύ πυκνό αντιαεροπορικό πυρ όμως έκανε το πλήρωμα να αστοχήσει. Aποφάσισαν να επιχειρήσουν νέα επίθεση κατά την οποία όμως, το αεροσκάφος χτυπήθηκε στην άτρακτο, το δεξιό φτερό και τον κινητήρα.

Υπό το φώς του φεγγαριού το πλήρωμα πραγματοποίησε επιτυχή προσθαλάσσωση και διασώθηκε αφού καταφέρε να βγει στη στεριά. Μετά από περιπλανήσεις σε νησιά του Αιγαίου τελικά φυγαδεύτηκαν στην Αίγυπτο με τη βοήθεια των Ελλήνων και Βρετανών καταδρομέων που βρίσκονταν στη Σέριφο.

Η συνέχεια στο blog του Πιερ Κοσμίδη

Category: , , , ,

2 σχόλια

  1. Manolis says:

    Και το σχημα του Wellington να ειχε αλλοιωθει, η χαρακτηριστικη γεωδετικη (χιαστι) δομη του στιβαρου βομβαρδιστικου της Vickers, προδιδει απο μακρυα την ταυτοτητα του. Oχι πολυ μακρυα , στον βυθο του Πόρου, κειτεται και ο παλιος εχθρος: ενα τρικινητηριο Savoia-Marchetti SM79 Sparviero. Παλι απο το καλο blog του Πιερ Κοσμίδη : http://pierrekosmidis.blogspot.gr/2014/07/savoia-marchetti-sm-79-sparviero.html

  2. Ανώνυμος says:

    O Σαβοϊας ο Μαρκετης ειναι πιο ομορφος απο τον Αγγλο ασθενη.(ποτε δεν τον χωνεψα)