Ο Αντισμήναρχος Jesus Antonio Caballero, επικεφαλής της 23ης Πτέρυγας (Ala 23) που επιχειρεί με F-5M, το περασμένο Ιούλιο συμπλήρωσε 4000 ώρες πτήσης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι και διεθνώς ο πρώτος χειριστής που συμπληρώνει 4000 ώρες στο τύπο. Από το 1987 οπότε και πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση με το Freedom Fighter, ο Jesus Antonio Caballero έχει πετάξει με F-5 Α/RF/B και Μ.

 (C) EJE

Πηγή
Το περιοδικό Pacific Wings διαθέτει δωρεάν τα τεύχη της περιόδου 1970 - 2012. Για να τα κατεβάσετε πρέπει πρώτα να εγγραφείτε.



(C) Boeing.

 Το τελευταίο  από τα 223 C-17 της USAF παραδόθηκε από την Boeing στο εργοστάσιο στο Long Beach. H Boeing συνεχίζει την παραγωγή για εξαγωγές και ελπίζει  σε νέες παραγγελίες  για να διατηρήσει την γραμμή παραγωγής ανοιχτή.

Πηγή
(C)HAF
25+ φωτογραφίες από την συμμετοχή της 341 Μ στην άσκηση BAW13, αποδέσμευσε η ΠΑ. Ελπίζουμε αυτές οι κινήσεις να έχουν συνέχεια...

(C)HAF



Την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, κλιμάκιο 118 ατόμων της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, αποτελούμενο από Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό, έφθασε στην 114 Πτέρυγα Μάχης / Αεροπορική Βάση Τανάγρας, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Πολεμικών Αεροποριών. Για τη μεταφορά του προσωπικού και των υλικών χρησιμοποιήθηκαν 4 αεροσκάφη C-130 και  1 C-17.





Η συνεργασία των δύο Πολεμικών Αεροποριών, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου 2013, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ασκήσεις εναέριας μάχης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των 4 Μ2000-5 της Αεροπορίας του Κατάρ, των αεροσκαφών Μ2000-5 της 331Μ και 332Μ καθώς και άλλων τύπων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.






Πηγή



Μετά από 75 χρόνια  απουσίας ένα νέο αερόπλοιο τύπου Ζέπελιν θα κατακτήσει τους ουρανούς. Στη  Καλιφόρνια, εταιρεία Aeros Corporation του Ρώσου Igor Pasternak ξεκίνησε δοκιμές για το Aeroscraft και την πιστοποίηση του από την FAA. Το εντυπωσιακό πρωτότυπο με μήκος 79 μέτρα και 29,5 μέτρα πλάτος, τροφοδοτείται από τρεις κινητήρες.Το project χρηματοδοτείται από το την αμερικάνικη κυβέρνηση από το 2006 με 35 εκατομμύρια δολάρια, μαζί με τεχνική βοήθεια από τη NASA.
Διαγωνισμό για την προμήθεια συστημάτων προειδοποίησης επερχόμενου βλήματος (MWS: Missile Warning System) για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών της THK (Turk Hava Kuvvetleri) προκήρυξε το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM). Συγκεκριμένα το SSM εξέδωσε RFI με σκοπό να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με πιθανούς προμηθευτές MWS στην αγορά, να μορφώσει άποψη για τη διαθεσιμότητα του ζητούμενου MWS, να διερευνήσει και να διευκρινίσει το σύστημα και τα υποσυστήματα του στη βάση τεχνικών πληροφοριών και απαιτήσεων και να καθορίσει τις απαιτήσεις λογιστικής υποστήριξης του συστήματος ως μέρος της προετοιμασίας του αιτήματος για προσφορά.

Πρόθεση του SSM είναι η προμήθεια της πρώτης μερίδας του MWS να γίνει από τον κατασκευαστή και τα υπόλοιπα να παραχθούν στην Τουρκία κατόπιν αδείας. (C) ITT Exelixis

Μια σειρά σπάνιων φωτογραφιών ανέβηκε στον ιστότοπο του David Cenciotti, πρόκειται για καρέ που έχουν τραβήξει τα πληρώματα των Ρωσικών αεροσκαφών κατά τη διαδικασία της "αναγνώρισης" τους από αεροσκάφη της "δύσης"!







Δείτε επίσης :




Η καθιερωμένη "βόλτα" από το κανάλι του CCCPSlava1, για να πάρουμε την δόση μας...






Το ενδεχόμενο να προμηθευτεί επιπλέον Gripen, αποκάλυψε ο Αρχηγός της Βασιλικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης, Prajin Jantong. Η αεροπορία έχει προτείνει την απόκτηση 6 αεροσκαφών με ευνοϊκότερους όρους αγοράς ενώ σημείωσε πως η Σουηδία εξετάζεται το ενδεχόμενο η αποπληρωμή να γίνει με ρύζι, πουλερικά και καουτσούκ. 

Η παράδοση των τελευταίων αεροσκαφών καθυστέρησε καθώς πάνω από την Ινδία, ένα Gripen χτυπήθηκε από κεραυνό. Στις φωτογραφίες τα 3 Gripen στο α/δ Μακεδονία όπου πραγματοποίησαν ενδιάμεση στάση (C) Thiti Wannamontha

Πηγή


Δυο Jaguar απώλεσε η αεροποριά του Ομάν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου. Τα αεροσκάφη πιθανότατα συγκρούστηκαν στον αέρα με αποτέλεσμα ο Υποσμηναγός Al Azhar Bin Humaid Bin Hamad Al Shraiqi να χάσει τη ζωή του.

Πηγή
Από το τηλεοπτικό δίαυλο CCTV 13, o υποναύαρχος Γιν Ζχούο σχολιάζοντας το J-15, το οποίο την 1η Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τα χρώματα του Κινεζικού Ναυτικού, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του J-15 έχει ολοκληρωθεί και το "έργο" εισέρχεται στην φάση μαζικής παραγωγής. 


Το J-15, γνωστό και ως "Ιπτάμενος Καρχαρίας", έχει σχεδιαστεί βάσει του σοβιετικής προέλευσης Su-33, και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές είναι ανώτερό του, πέταξε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2009, η πρώτη απο- και προσνήωση στο αεροπλανοφόρο Liaoning πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012.

Πηγή
Το σημερινό μας Quiz και πάλι. Αν έχεις αναγνωρίσει το συγκεκριμένο αεροπλάνο, απάντησε μέχρι Κυριακή βράδυ στο Blog. Αν είναι πολύ δύσκολα τα αεροπλάνα που βάζω, αφήστε μας σχόλια....
Η αποστολή της 341 Μ στη Νορβηγία (C) HAF
Ξεκίνησε η 5η εκπαιδευτική σειρά του TLP για το 2013. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Τουρκική συμμετοχή, η "ασυνήθιστη" αποστολή της THK αποτελείται από 6 αεροσκάφη, 1 ζεύγος από την 9 AJU με ισάριθμα ατρακτίδια Sniper (1 F-16C/191 Filo ''Cobra'', 1 F-16C/192 Filo ''Kaplan''), 1 F-16D/151 Filo ''Bronze'' και 3 F-16 Block 50+ από την 4 AJU στη πρώτη τους συμμετοχή σε άσκηση εκτός συνόρων (;). 

DSC_0936TLP 5-2013_6911
(C) Valdevimbre
DSC_0955TLP 5-2013_6930
(C) Valdevimbre

DSC_0945TLP 5-2013_6920
(C) Valdevimbre

DSC_0923TLP 5-2013_6898
(C) Valdevimbre

DSC_0914TLP 5-2013_6889
(C) Valdevimbre

DSC_0904TLP 5-2013_6879
(C) Valdevimbre


 Γιατί ο Κουρσάρος φόρεσε Πακιστανικά εθνόσημα; Η απάντηση βρίσκεται στο πολύ καλό αφιέρωμα για τα Ελληνικά Corsair του H.A.F. που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Σπάνιο θέαμα από την μακρινή Ιαπωνία...













Τα αεροσκάφη της 341 Μ απαθανάτισε ο φακός του "Soundbarrier" στην α/β Kleing Brogel. Η τετράδα  των αεροσκαφών που συμμετείχε στην άσκηση BAW13πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό στο Βέλγιο. 

(C) Carl Brent

(C) Carl Brent

(C) Carl Brent

(C) Carl Brent

Θερμές ευχαριστίες στον φωτογράφο!

Ψυχρός πόλεμος, CIA, "δεξιώσεις" και η προσπάθεια πώλησης των Phantom στην Ελλάδα... Ο Σπύρος Πισσάνος στο μουσείο αεροδιαστημικής του San Diego αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από την περίοδο που βρέθηκε στην Αθήνα. Aρκετά ενδιαφέρον το απόσπασμα που ακολουθεί.