Ρεπορτάζ του Spiegel για τα τελευταία F-4F ICE λίγο πριν αυτά αποσυρθούν οριστικά. Δυστηχώς το βίντεο είναι στα Γερμανικά και χωρίς υπότιτλους.


Στη μακρινή και παγωμένη Σουηδία όταν λένε multirole εννοούν...

Σειρά φωτογραφιών που αποδέσμευσε η Ejército del Aire...

Mejor fotografía: Espíritu mínimo(Mi punto y yo)

Accésit: Nocturno

Accésit colección: Espíritu mínimo (La Puerta de Tannhauser)

Accésit colección: Espíritu mínimo (Hacia Alaska)

Accésit colección: Espíritu mínimo (Embajadores)

Accésit colección: Espíritu mínimo (El Bizcocho y la luna)

Accésit colección: Espíritu mínimo (29Y 92Y)
Όταν ένα MB-339 καταφέρει εικονικό kill σε Typhoon, τότε αυτό αξίζει να απεικονιστεί με killmark (C) Decimomannu
(C) ΓΕΕΘΑ
Ολοκληρώθηκε σήμερα η διακλαδική άσκηση "Δικέφαλος Αετός 2013", στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν βολές αντιαεροπορικών συστημάτων στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ). Σκοπός της άσκησης που διεξήχθη μεταξύ 18 και 22 Νοεμβρίου ήταν η επιχειρησιακή αξιολόγηση της ικανότητας αντίδρασης και εκτέλεσης τακτικών βολών συστημάτων επίγειας αεράμυνας των τριών Κλάδων.



Εκτελέστηκαν βολές από κινητά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) Crotale NG/GR του ΠΝ και της ΠΑ, καθώς επίσης και από το σύστημα ΒΕΛΟΣ της ΠΑ και ακολούθησαν βολές κατευθυνομένων βλημάτων Ι-HAWK, OSΑ-AK/Μ και ASRAD του ΕΣ καθώς επίσης και φορητών αντιαεροπορικών εκτοξευτών (MANPADS) FIM-92B/C Stinger του ΠΝ. Τις βολές παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγου Ευστάθιου Πανυτσίδη.

H Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) εξέδωσε αίτημα προσφορών (RfP) για την προμήθεια 52 αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης και σύντομα θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό. Το συνολικό κόστος του προγράμματος αντικατάστασης των SF 260 θα αγγίξει τα 75 εκατ. $ και αναμένονται προσφορές από τις Beechcraft, Cirrus, Diamond, Grobe, Zlin και Aermacchi.

(C) Marcin R. Karch
Σήμερα περίπου 35 SF 260 βρίσκονται σε υπηρεσία με την THK (Türk Hava Kuvvetleri) ενταγμένα στη δύναμη της 123 Baslangiç Filosu (Μοίρα Βασικής Εκπαίδευσης) με έδρα τη Σμύρνη. Η συναρμολόγηση των αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε κατόπιν αδείας από την TAI τη περίοδο 1990 - 1993, τα αεροσκάφη πιθανότατα θα δωθούν στην Hava Harp Okulu (ακαδημία αεροπορίας) ώστε να αντικαταστήσουν τα γηρασμένα T-41D στο ρόλο της αρχικής εκπαίδευσης.


Στο πλαίσιο του διαγωνισμού F-X III το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων της Νοτίου Κορέας αποφάσισε την προμήθεια 40 αεροσκαφών F-35A με προαίρεση για 20 ακόμη. Η απόφαση θα μεταβιβαστεί στη διεύθυνση στρατιωτικών εξοπλισμών DAPA η οποία με τη σειρά της θα αναλάβει τις τελικές διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρία.

Πηγές υποστηρίζουν πως την απόφαση επηρέασαν πρώην Α/ΓΕΑ της ROKAF που ζητούσαν να αποκτηθεί α/φος με χαρακτηριστικά stealth...

Πηγή



Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας "Αναχαίτιση" επισκέφθηκε την 337Μ στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και παρακολουθήσουν από κοντά τη δραστηριότητα της μοίρας.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.




Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας  άσκηση Μείζονος Ατυχήματος, με σκοπό το συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών, τη βελτίωση του επίπεδου εκπαίδευσης του προσωπικού και τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς εντός και εκτός ΠΝ, που δύναται να κληθούν να συνδράμουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Η ΠΑ συμμετείχε στην άσκηση με αεροσκάφος CL-215 της 355 ΜΤΜ

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε, την αντιμετώπιση εκτεταμένης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, την επέκταση της σε κτιριακές εγκαταστάσεις απειλώντας περιοχές ζωτική σημασίας, με παράλληλη εκκένωση κτιριακών εγκαταστάσεων, μετεγκατάσταση Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας στο Αρματαγωγό «ΛΕΣΒΟΣ» / διακομιδή τραυματιών καθώς και πυροπροστασία λοιπών γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων, με τη συνδρομή λοιπών κλάδων ΕΔ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΛΣ, της ΕΛΑΣ, του ΕΚΑΒ, της Περιφερείας Αττικής, του όμορου Δήμου και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.



Το MEA Lijian πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη, τη πρώτη του πτήση διάρκειας 20 λεπτών. Με το "κλασικό" πλέον τρόπο, οι αρχικές αναφορές βασίστηκαν σε φωτογραφιες και βίντεο που ανέβασαν "spotter" σε μπλογκ. Για τη δημοσιοποίηση αυτού του είδους του υλικού υπάρχει σιωπηρή ανοχή αν όχι επιδοκιμασία των αρχών. Στη συνέχεια η είδηση αναμετέδωθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης --πρακτορείο Νέα Κίνα, τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, Λαϊκή Ημερησία.



Πηγή
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου ανοίχθηκαν οι προσφορές που κατατέθηκαν για το διαγωνισμό AJT (Advanced Jet Trainer), που αφορά την προμήθεια 8 νέων αεροσκαφών προκεχωρημένης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το Πολωνικό Υπουργείο Αμύνης οι προσφορές έχουν την ακόλουθη σειρά με βάση την καλύτερη τιμή :

1 Alenia Aermacchi SpA,           -  278,287,574.90 euro
2 BAE Systems,                         -  417,997,209.66 euro
3 Lockheed Martin UK Limited  -  429,615,123.38 euro
 
Η επιτροπή θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα επιλέξει τον ανάδοχο στις αρχές του 2014.


(C) A.Weber/DPI MON






Πηγή


Βολές πυραύλων Mistral πραγματοποίησαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης, μονάδες αντιαεροπορικού πυροβολικού του Βελγικού στρατού ξηράς. Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί (ενεργοποίηση υπότιτλων και μετάφραση τους)

Από την συμπρωτεύουσα και πάλι το νέο μας Quiz. Αν έχεις ξαναδεί το αεροπλάνο της φωτογραφίας απάντησε μέχρι την Κυριακή το βράδυ στο Blog..... 
Tο 5ο PAK FA άφησε την Splinter παραλλαγή και "φόρεσε" τα σκούρα χρώματα των SU-34 και SU-35.






Στον άερα...




Για τους "ρωσόφιλους", τις φωτογραφίες μπορείτε να τις βρείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση στη σελίδα της KNAAPO.

Παρουσίαση του TLP, του προγράμματος που σκοπό έχει την εκπαίδευση Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO).
Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.

Πηγή: http://www.haf.gr/el/news.asp?id=7399
Copyright © Πολεμική Αεροπορία

Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.

Πηγή: http://www.haf.gr/el/news.asp?id=7399
Copyright © Πολεμική Αεροπορίκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.





Δειτε επίσης :

335Μ / TLP 12-3
347Μ / TLP 13-1
331Μ / TLP 13-2

Πτήση με ΑΦΝΣ P-3C - πιθανότατα του Αμερικάνικου Ναυτικού - , με μεικτό πλήρωμα, Ελλήνων και Αμερικανών. Πρόκεται για άσκηση, ΝΑΤΟική επιχείρηση;

H Piaggio Aero και η Selex ES ανακοίνωσαν από κοινού ότι η πρώτη πτήση του μη επανδρωμένου  P.1HH Hammerhead  πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Trapani Ιταλία στις 14 Νοεμβρίου. Το Hammerhead πραγματοποίησε πτήση διάρκειας 12 λεπτών, έφτασε σε ύψος 2000 ποδών με μέγιστη ταχύτητα 170 κόμβων. 


Στο P.1HH θα εγκατασταθεί μελλοντικά ραντάρ επιτήρησης Selex ES SeaSpray 7300E τεχνολογίας AESA και FLIR StarSafire 380HD ώστε να καταστεί ικανό να αναλαμβάνει αποστολές ISR.



Πηγη
 Το επίσημο περιοδικό της Eurocopter
Το τεύχος 95 μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Το τεύχος 94 μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Από τις 13 Νοεμβρίου τουρκικά αεροσκάφη που μετέχουν στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους παραβιάζουν συνεχώς τον εθνικό εναέριο χώρο της Λευκωσίας. Τη Δευτέρα οι προκλήσεις ξεπέρασαν κάθε όριο, την ώρα μάλιστα που στην Κύπρο έχει κηρυχθεί επίσημο πένθος για τον θάνατο του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και την παραμονή της κηδείας του. Δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν παράνομες πτήσεις πάνω από τη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν διέλευση από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά πάνω από τη γραμμή αντιπαράταξης σε χαμηλό ύψος. 

Ένα τρίτο τουρκικό F-16 παρέμεινε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, κοντά στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ήδη το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει διάβημα τόσο προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και προς τους διεθνείς αεροπορικούς οργανισμούς (ICAO).




Είναι σχεδόν βέβαιο πως τα αεροσκάφη που πραγματοποίησαν τη χαμηλή διέλευση, είναι το "Solotuk" και το εφεδρικό του, που εκείνες της ημέρες βρίσκονταν στη κατεχόμενη Κύπρο. Σύντομα θα δούμε φωτογραφιες τους στον αέρα με φόντο την σημαία του ψευδοκράτους στο Πενταδάκτυλο...

Πηγή

@ tourkikanea.gr
Ένα ΜΕΑ TAI-Turna ανέσυραν Τούρκοι ψαράδες στη περιοχή Τουρκελί της Σινώπη. Το αερόχημα χρησημοποιείται από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την εκπαίδευση και αξιολόγηση μονάδων αεράμυνας, εκτοξεύεται με καταπέλτη και ανακτάται με τη χρήση αλεξίπτωτου.



Πηγή
@ Kathimerini.gr
Ενα νέο ΜΕΑ, παρουσίασε σήμερα το Ιράν όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σύμφωνα με τους Ιρανούς αξιωματούχους το αερόχημα θα έχει ακτίνα δράσης 2000 χλμ., θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πτήσεις διάρκειας 16 - 30 ωρών ενώ θα μπορεί να φέρει και οπλισμό. Στα πλάνα που ακολουθούν, το Fotros κατά τη διάρκεια δοκιμών.





Πηγή 



Το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια από την συγκρότησή του, ενώ παράλληλα συμπληρώνονται και 30 χρόνια από την ένταξη τού Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), ως ανεξάρτητης Μοίρας στο ΚΕΑΤ. Για το λόγο αυτό διοργανώνεται επετειακή εκδήλωση, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, στις εγκαταστάσεις της Μονάδας, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.



Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, στατική έκθεση αεροσκαφών του ΣΟΤ, προβολή VIDEO - φωτογραφιών και περιήγηση στους χώρους της Μονάδας. Στον εορτασμό προσκαλείται να παραβρεθεί το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στο ΚΕΑΤ. Πληροφορίες: 2623065501-2623065500 / email:train.keat@haf.gr





Για τους φίλους της Ρωσικής αεροναυπηγικής...Το περιοδικό μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.


Μετά από χρονική καθυστέρηση πέντε ετών, που έθεσε σε σοβαρή δοκιμασία τις παραδοσιακές ινδο-ρωσικές εξοπλιστικές σχέσεις παραδόθηκε επιτέλους το αεροπλανοφόρο - κλάσης Kiev - INS Vikramaditya, σε τελετή στα ναυπηγεία Sevmash.

@ Livefist (C) Mail Today

Στην τελετή παρέστη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι ογκόζιν και ο Ινδός υπουργός Άμυνας Α.Κ. Άντονι. Η Ινδία έχει βέβαια πλέον ξεκινήσει το δικό της πρόγραμμα ναυπήγησης αεροπλανοφόρου και υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο…



Ο demo pilot της ομάδας επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους ZEYΣ, Σμηναγός Γιώργος Ανδρουλάκης και ο Μοίραρχος της 343 Μ "Αστέρι" Αντισμήναρχος Μιχαήλ Τσικαλάκης μίλησαν στην εκπομπή "Νέα Το Πρωί" για το demo team την εκπαίδευση και την Πολεμική Αεροπορία. Άκρως ενδιαφέρον!




υγ. Η αποδελτίωση τύπου πρέπει να επεκταθεί και στους τηλεοπτικούς σταθμούς (όπως κάνουν και οι γείτονες) κρίμα να χάνονται εκπομπές όπως η παραπάνω...
Όλες τις αναρτήσεις για τη φετινή εορτή της ΠΑ μπορείτε να τις βρείτε εδώ.