Από την εκπομπή ''Με Αρετή και Τόλμη''



        Ο στρατηγός Ντε Γκολ απονέμει στους χειριστές της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ένα από τα μεγαλύτερα παράσημα της χώρας του και τους ανακηρύσσει ιππότες της Γαλλικής δημοκρατίας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, γιορτάζονται στη Σμύρνη τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του 6ου ATAF του ΝΑΤΟ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΟΓΑ προσκαλείται να τιμήσει το γιορτασμό των δέκα χρόνων του αρχηγείου.


Δείτε επίσης :

Ι.Στυλιανάκης Ιπτάμενος Του Ακροβατικού Σμήνους Το Καρέ των Άσσων


Ε.Παπαδημητρόπουλος και Στ. Φιρφιριώνης Ιπταμένοι Του Ακροβατικού Σμήνους Το Καρέ των Άσσων


 


        Ενα ερασιτεχνικό βίντεο απο την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου και την έκρηξη που ακολούθησε ήρθε στο φως.
Το βίντεο τραβήχτηκε απο τον Jeffrey Ault και δημοσιεύτηκε απο την Huffington Post. Ο Ault βρισκόταν στο πλήθος που παρακολουθούσε την εκτόξευση και κατέγραψε τα πάντα με την κάμερά του ενώ το υλικό βρισκόταν επι 26 χρόνια κλεισμένο σε ένα κουτί στο σπίτι του.Πρόκειται για εικόνες που δεν είχαν μέχρι τώρα μεταδοθεί απο κανένα μέσο ενημέρωσης.

 
@wiki
Πηγή
@




 Σύμφωνα με το Κινέζικο ειδησιογραφικό πρακτορείο Xinhua οι πρώτες έξη γυναίκες ιπτάμενοι ολοκλήρωσαν την πτητική εκπαίδευση και ήδη πετούν με το βομβαρδιστικό Xian JH-7



 Η επιλογή τους έγινε με την αποφοίτηση τους από το λύκειο το 2005 ανάμεσα σε 20 εκατ. υποψήφιες.Τελειώνοντας τη σχολή τοποθετήθηκαν σε μοίρα όπου ακολούθησε προκεχωρημένη εκπαίδευση.



Πηγή 
@
        Νέες επικρίσεις δέχεται το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 από εχθές, λόγω της νέας «ατυχίας». Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέχρι σήμερα εκπαιδευτικής πτήσης, το αεροσκάφος αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, 15 λεπτά μετά την απογείωση λόγω ένδειξης διαρροής καυσίμου.

        Τη διαρροή εντόπισαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία πετούσαν ως συνοδεία του F-35. Ο πιλότος εκτέλεσε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και επέστρεψε με το αεροσκάφος στη βάση, χωρίς περαιτέρω προβλήματα.


        Επιπλέον, κατά την επιτυχημένη παρομοίωση του ιστότοπου defencepoint.gr, το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 θυμίζει το τελευταίο διάστημα τον μαθητή που χρειάζεται σπρώξιμο για να περάσει τις εξετάσεις, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις στις ΗΠΑ.

        Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μέσω της αρμόδιας επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος, αποφάσισε να χαμηλώσει τις απαιτήσεις – προδιαγραφές, προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στα σημεία ορόσημο της ανάπτυξής του.


        Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναφορά του Πενταγώνου για το μαχητικό, η οποία είχε ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010, το F-35Α είχε ακτίνα δράσης μάχης 584 ναυτικών μιλίων, έναντι των 590 νμ που ήταν η βασική. Έτσι, αντί να γίνουν μηχανολογικές μετατροπές, προτιμήθηκε να γίνουν πιο ελαστικές οι απαιτήσεις, που ουσιαστικά θέλουν το αεροσκάφος να πετάει σε λιγότερο απαιτητικό προφίλ πτήσης, όσον αφορά το ύψος και την ταχύτητα.

        Επιπλέον, το F-35B θα έχει στη διάθεσή του 10% περίπου περισσότερο διάδρομο απογείωσης… για να επιτύχει τις προδιαγραφές βραχείας απογείωσης. Ζήτημα με την ακτίνα δράσης μάχης έχει και αυτή η έκδοση, αφού είναι 15% χαμηλότερη, παρά το ότι θα μεταφέρει λιγότερο οπλικό φορτίο.

         Το θέμα προκαλεί όπως είναι φυσικό αρνητικά σχόλια για το μαχητικό και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από την πλευρά των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατασκευής του και κυρίως, αν θα υπάρξουν πρόστιμα στην εταιρεία.



Πηγή
Axalp 2003 Mirage IIIRS Recce Run
@theaviationist
  Σε ύψος 2000 ποδών γεννήθηκε σήμερα Πέμπτη, μέσα σε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα υγιέστατο αγοράκι. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σύρου και η μητέρα μαζί με το νεογνό διακομίστηκαν στο τοπικό νοσοκομείο. 


  Πιο συγκεκριμένα, στις 05:30 το πρωί της Πέμπτης, ζητήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία η αεροδιακομιδή μιας τριαντατριάχρονης εγκύου από τη Σίφνο για την Ελευσίνα. Στις 06:10, ένα ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ, απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και μετέβη στη Σίφνο όπου παρέλαβε την γυναίκα και απογειώθηκε με κατεύθυνση την Ελευσίνα. 

  Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδρομής το ελικόπτερο άλλαξε προορισμό και κατευθύνθηκε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο που βρισκόταν στη Σύρο. Το μωράκι γεννήθηκε περίπου 8 ναυτικά μίλια νότια της Σύρου.Η 384 Μοίρα Έρευνας-Διάσωσης καλωσόρισε το νεογνό σαν επίτιμο μέλος της, ενώ ο κυβερνήτης του Ελικοπτέρου, θα γίνει ο «ανάδοχος» του βρέφους, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. 

Πηγή 
 Η Claire Mérouze ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της,πλοηγού σε βομβαρδιστικό Mirage IV και κατατάχθηκε στην αεροπορία.Από την σχολή ονειρευόταν να πετάξει με το Rafale,τέλειωσε αρχηγός της τάξης της και αμέσως μετατέθηκε στην 2/92 "Aquitaine" - μοίρα που έχει αναλάβει την εκπαίδευση χειριστών και πλοηγών στο Rafale - για να ακολουθήσει η 1/7 "Provence".

 Η αεροπορία δέχθηκε στη σχολή τις πρώτες υποψήφιες ιπταμένους το 1995 και τέσσερα χρόνια αργότερα η Caroline Aigle πέρασε στην ιστορία σαν η πρώτη Γαλλίδα χειριστής μαχητικού αεροσκάφους.Σήμερα στη Γαλλική π.α. το ποσοστό των γυναικών που υπηρετούν σε διάφορα πόστα είναι 22% ,ενώ σε θέσεις ιπταμένου ο αριθμό τους συνεχώς αυξάνεται.


             

 

 Ξεκίνησε το διεθνές σκέλος της άσκησης Anadolu Kartali.Αεροσκάφη F-16 της 480η μοίρα της USAFE που εδρεύει στη Γερμανία.Ήδη βρίσκονται στο Ικόνιο οι Αμερικάνοι για να λάβουν μέρος σε 10ήμερη συνεκπαίδευση που θα λήξει στις 15 Μαρτίου.Οι δύο δυνάμεις θα πετάξουν σε αποστολές αέρος-αέρος αέρος-εδάφους σε δεσμευμένη περιοχή όπου θα εξομοιώνονται σενάρια υψηλών απειλών.

(C)USAFE

(C)USAFE

(C)USAFE

(C)USAFE

Πηγή 
 Στις 2 Μαρτίου 60 μαχητικά F-16 τροχοδρόμησαν ταυτόχρονα στην αεροπορική βάση της Ν. Κορέας Kunsan.Σκοπός της άσκησης να επιβεβαίωσει την ικανότητα του προσωπικού να επιχειρεί στο έδαφος υπο πολεμικές συνθήκες.Η USAF συμμετείχε με τις 35 και 80 Sqn ενώ η Ν. Κορέα 38 FG. 

(C)USAF

(C)USAF

(C)USAF

Πηγή 
(C)SueAnn Andrews

         Μαχητικό F-21 της ιδιωτικής εταιρίας Tactical Advantage Co. συντρίβει στην αεροπορική βάση Fallons.O ιπτάμενος - πρώην πιλότος του Αμερικάνικου Ναυτικού - δεν κατάφερε να εκτιναχθεί.H εταιρία ATAC εξομοιώνει εχθρικά αεροσκάφη στο NFWS (TopGun) και συνεργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πάνω από 15 χρόνια.Τον Ιούλιο του 2008 αεροσκάφος A-4 Skyhawk της ίδιας εταιρίας λίγο μετά την απογείωση του είχε καταπέσει.

Πηγή
@en.ria.ru
@en.ria.ru

        Ιερείς μαζί με Ρώσους αλεξιπτωτιστές πρόκειται να περάσουν ''σχολείο''  στη πόλη Ryazan.Η εκπαίδευση θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα λάβουν μέρος ιερείς,μερικοί από τους οποίους έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερα από 500 άλματα.Ο ναός έχει γεννήτρια diesel,κλιματιστικό,ψυγείο,μονάδα πολυμέσων και προβολέα.Ο αριθμός των Ορθόδοξων χριστιανών στις τάξεις των Ρώσων αλεξιπτωτιστών τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε από 10% σε 90%.

Πηγή

 Από 2 ώς 5 Μαρτίου μαχητικά της N°3 Squadron της RAF μεταστάθμευσαν στην 113 BA στο Saint Dizier της Γαλλίας.H Βρετανική αποστολή αποτελούνταν από 2 μαχητικά Eurofighter 2 ιπτάμενους και 12 μηχανικούς.

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το προσωπικό των δύο χωρών αντάλλαξε απόψεις για επιχειρησιακά θέματα ενώ το εγκάρδιο κλίμα επιβεβαίωσε ο μοίραρχος της ''1/7''.


 Οι ανταλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο της Γάλλο-Βρετανικής αμυντικής συνεργασίας που επισφραγίστηκε το Νοέμβριο του 2010 και σκοπό έχουν την αμοιβαία γνώση των τελευταίας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών και τη διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων.
  

Ο τελευταίος Super 530D πυροδοτήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε δεσμευμένη περιοχή στον Ατλαντικό από Mirage 2000 RDI της 1/12 "Cambrai". 


Από το 1989 ο ''D'' εξόπλιζε Mirage 2000 B και C της Γαλλικής Αεροπορίας και αποτελούσε το κύριο όπλο αναχαίτισης των μοιρών Cambrai, Oragne και Dijon, σήμερα τη θέση του παίρνει ο πύραυλος αέρος - αέρος Mica.

           Μετά το TopGun τους Chevaliers du Ciel και την αναμενόμενη Τουρκική ταινία ''Αετοι της Ανατολίας'' έχονται οι Skyfighters.
 Φωτογραφίες από τα γυρίσματα μπορείτε να δείτε εδώ.

Part1

Part2

Part3

Part4

Part5

Part6

Part7




Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
            Την Παρασκευή, 2 και το Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012, στην 111 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Διημερίδα με θέμα τις Αεροδιασώσεις.Τη Διημερίδα, οργάνωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και συμμετείχαν συνολικά εκατόν δεκατέσσερα (114) άτομα.Την πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε η θεωρητική εκπαίδευση, ενώ τη δεύτερη, έγινε πρακτική εξάσκηση αεροδιάσωσης με ελικόπτερο Augusta Bell 205 της ΠΑ.Σκοπός της διημερίδας η μεταφορά εμπειριών, γνώσεων, τεχνικών και προβλημάτων από τις αεροδιασώσεις των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

(C)HAF.gr
 Πηγή
            Στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας διεξήχθη σήμερα το πρωί Γαλλο-Κυπριακή αεροναυτική άσκηση Έρευνας – Διάσωσης υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην άσκηση συμμετείχαν το ΚΣΕΔ, δύο πλοία «ΟΝΗΣΙΛΟΣ» και «ΚΟΥΡΙΟΝ», δύο ελικόπτερα «ΑΚΡΙΤΑΣ» και «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» της Λιμενικής και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας αντίστοιχα, κλιμάκιο των Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Λάρνακας, η ομάδα των Εθελοντών Ιατρών – Νοσηλευτών της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας και η ομάδα ασφάλειας ελικοδρομίων της Εθνικής Φρουράς.

           Από πλευράς του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε η υπερσύχρονη φρεγάτα FORBIN και ένα από τα ελικόπτερα της που βρίσκονται στο Λιμένα Λάρνακας.
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος και  πλοιοπειρατείας στην ΑΟΖ και την Περιοχή Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (SRR) της Κυπριακής Δημοκρατίας με περισυλλογή και μεταφορά των τραυματιών με ελικόπτερα προς το νοσοκομείο Λάρνακας.

@SigmaLive
@SigmaLive
        «Η άσκηση που ξεκίνησε στις 8 π.μ., περατώθηκε με επιτυχία στις 12 μ. και διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το ενιαίο πνεύμα, ο πλήρης συντονισμός και η εξαίρετη συνεργασία του ΚΣΕΔ και των Δυνάμεων της Δημοκρατίας με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε θέματα διεξαγωγής επιχειρήσεων Έρευνας –Διάσωσης. Την άσκηση παρακολούθησαν από την Φρεγάτα ο Πρέσβης και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Γαλλίας  καθώς και αξιωματικοί του ΚΣΕΔ και της Αστυνομίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

         Σε δήλωση του ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση παρόμοιας έκτασης και μάλιστα με προσνήωση κυπριακού ελικοπτέρου σε γαλλικό πολεμικό σκάφος.
Παρόμοιες ασκήσεις μεταξύ των Κυπριακών και Γαλλικών δυνάμεων θα συνεχίσουν να διεξάγονται και στο μέλλον στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και με άλλες χώρες.

          «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο χώρο του FIR Λευκωσίας. Έχουμε, όμως, και υποχρεώσεις στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης. Αυτές τις υποχρεώσεις τις ασκούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα και σε συνεργασία με σοβαρές δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Ηλιάδης.

Πηγή 



 Στο έδαφος θα αναζητήσει το νέο της ρόλο η ιπτάμενη Kirsty Stewart σύμφωνα με δημοσίευμα του BFNS. Η Stewart ήταν η πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε στο ακροβατικό σμήνος Red Arrows το 2010. H δύσκολη χρονιά του 2011 και η πίεση του ακροβατικού σμήνους είχαν αντίκτυπο στη ψυχολογία της. 

(C)RAF
 Η Υποσμηναγός βίωσε την απώλεια δύο συναδέλφων της σε διάστημα μικρότερο από τέσσερις μηνες. Τον Αύγουστο του ''11'' ο Jon Egging έχασε τη ζωή του όταν το Hawk με το οποίο πετούσε στο Bournemouth συνετρίβη ενώ τρεις μήνες αργότερα ''έζησε'' το θάνατο του Sean Cunningham όταν ενεργοποιήθηκε (πιθανότατα αστοχία υλικού) το εκτινασσόμενο κάθισμα του αεροσκάφους του ενώ αυτό βρισκόταν στο έδαφος. Το σμήνος θα συνεχίσει κανονικά τις αεροπορικές επιδείξεις το 2012 με επτά αεροσκάφη αντι για εννέα.


@wiki



        Αν η Αγγλία απομείνει χωρίς αεροπλανοφόρο θα επέτρεπε στην Αργεντινή να ανακαταλάβει τις νήσους Φώκλαντ.Ο πρώην διοικητής των Royal Marines Πεζοναυτών Julian Thompson χαρακτηριστικά λέει ''end of the story'' αν χαθεί η βάση στο ανατολικό νησί ενώ σημειώνει πως οι Αργεντίνοι έχουν ταξιαρχία πεζοναυτών,ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών και πολύ ικανές ειδικές δυνάμεις αρκεί να τους στείλουν για καταστρέψουν στο έδαφος τα Βρετανικά Typhoon και θα χαθούν οριστικά τα νησιά.
        Σε μια λιτή τελετή έλαβαν σήμερα τα πτυχία τους και τα διακριτικά ιπταμένου εννέα αποφοιτήσαντες χειριστές ελικοπτέρων της 24ης εκπαιδευτικής σειράς ελικοπτέρων, οι οποίοι θα πλαισιώσουν της Μονάδες Αεροπορίας Στρατού της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο.

(C)Army.gr
       Η εκπαίδευση των εννέα χειριστών ελικοπτέρων διήρκησε 44 εβδομάδες και περιελάμβανε θεωρητικά αντικείμενα τεχνικής πτήσης, συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων, μετεωρολογίας, επικοινωνιών κ.ά. καθώς και πτητική εκπαίδευση, κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι συμπλήρωσαν 115 ώρες πτήσης  ημέρα και νύχτα.

@acig


 Ινδικό Mirage 2000 κατέπεσε σήμερα στην περιοχή Rajasthan, ο πιλότος διεσώθηκε.Είναι το δεύτερο Mirage που χάνετε απο την αρχή του έτους.

Στις 17 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Ιντερκοντινενταλ θα πραγματοποιηθεί η 3η aviation career day.
Θα μιλήσουν στελέχοι τόσο απο την Πολεμική όσο και την πολιτική αεροπορία.