Η Ιταλία διαθέτει 28 Eurofighter της έκδοσης Tranche 1(C) Anton Balakchiev
21 Οκτωβρίου : Ζευγάρι διθέσιων Eurofighter της AMI (Aeronautica Militare Italiana) και συγκεκριμένα της 4° Stormo "Amedeo d'Aosta" προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo. Τα αεροσκάφη παρέμειναν στη Βουλγαρία για 2 ημέρες και πραγματοποίησαν αριθμό εξόδων με Βούλγαρους χειριστές (πιθανότατα 12) στη πίσω θέση, για να  γνωρίσουν τις δυνατότητες του αεροσκάφους. Η "αποστολή" πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση του Ιταλού Πτέραρχου Pasquale Preziosa προς τον Βούλγαρο ομόλογο του, στο πλαίσιο της εμπορικής προώθησης μεταχειρισμένων Eurofighter, της έκδοσης Tranche 1 που βρίσκονται σε υπηρεσία με την ΑΜΙ.

Γνωριμία με τον εξομοιωτή πτήσης αεροσκάφους C-27J (C) AMI
Ακολούθησε επίσκεψη του Πτέραρχου Constantin Popov και αντιπροσωπείας αξιωματικών στην Ιταλία. Ο Βούλγαρος Α/ΓΕΑ επισκέφθηκε την 4° Stormo όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Πτέρυγας και τις δυνατότητες του Eurofighter ενώ του επιδείχθηκαν οι υποδομές της 46ª Brigata Aerea ''Silvio Angelucci'' όπου παρέχεται εκπαίδευση σε πληρώματα αεροσκαφών C-130J και C-27J.



(C) BAE

Mακρυα από τα φώτα της δημοσιότητας, τo UCAS (Unmanned Combat Air System) επίδειξης τεχνολογίας "Taranis", πραγματοποιησε τη παρθενική του πτήση. Tην πληροφορία επιβεβαιώσε το Βρετανικό υπουργείο σε γραπτή ενημέρωση προς την επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου. Εικάζεται ότι η πρώτη πτήση του UCAS έλαβε χώρα στο πεδίο δοκιμών Woomera, στην Αυστραλία όπου είχε μεταφερθεί από το καλοκαίρι.


(C) mod.gov.al
Με μια επίδειξη ενώπιον της Αλβανίδας υπουργού άμυνας Mimi Kodheli και των ξένων στρατιωτικών ακόλουθων, το τάγμα ειδικών δυνάμεων γιόρτασε τα 15 χρόνια από την ίδρυση του. Ξεχώρισε η συμμετοχή των δύο νεοαποκτηθέντων Cougar και η επίδειξη της τεχνικής SPIE (Special Patrol Insertion/Extraction).

(C) mod.gov.al


Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Hawker Beechcraft θα κατασκευάσει επιπλέον 6 αεροσκάφη για λογαριασμό της FAM (Fuerza Aerea Mexicana). Τα 6+6 αεροσκάφη από την πρώτη προμήθεια, θα αντικαταστήσουν το γηρασμένο στόλο των PC-7 της FAM.

To Τ-6C+ μπορεί να φέρει εξωτερικά φορτία, έχει HUD γυάλινο πιλοτήριο φιλοσοφία HOTAS
και το πακέτο ηλεκτρονικών CMC 4000 της Esterline.


 Πηγή


Read more here: http://www.kansas.com/2013/10/24/3076878/beechcraft-sells-6-more-trainers.html#storylink=cpy
(C) Eurocopter

3 ελικόπτερα AS 365 Dauphin θα προμηθευτεί η Λιθουανία για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Το κόστος της σύμβασης που θα ανέλθει σε 52,2 εκατ. θα καλυφθεί εν μέρει από κοινοτικά κονδύλια (1 ε/π).

Πηγή

@ Wiki
Η Airbus Military υπέγραψε σύμβασημε την Kazspecexport - κρατική επιχείρηση του Υπουργείου Άμυνας του Καζακστάν - , για την προμήθεια δύο μεταγωγικών αεροσκαφών C295. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι παραδόσεις 8 αεροσκαφών του τύπου από προγενέστερη παραγγελία.

Πηγή

Ιl-76 της Air Koryo, φωτογραφήθηκε πρόσφατα από spotter κατά την άφιξη του στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας, Sheremetyevo. Στη φωτογραφία του Dmitri Batov, διακρίνεται αχνά η ξεβαμμένη παραλλαγή στο κάθετο σταθερό του αεροσκάφους... επιβεβαιώνοντας έτσι τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι το "καθεστώς", έκανε κινήσεις στη παρέλαση του περασμένου Ιουλίου, για να παρουσιάσει περισσότερα στρατιωτικά μέσα από όσα πραγματικά διαθέτει...

@ NKnews

71χρονος αλλοδαπός επιβάτης ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, παρελήφθη από το κρουαζιερόπλοιο Golden Iris, με ελικόπτερο Super Puma της 384 ΜΕΔ. Ο ασθενής μετέρφθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου και νοσηλεύεται.



Πηγή
23.10.2013, τα αεροσκάφη της ΠΑ πραγματοποίησαν δοκιμαστικές διελεύσεις πάνω από το χώρο διεξαγωγης της παρέλασης. Φωτογραφίες Ι. Βασιλακάκης


336 ΜΒ

332 ΜΠΚ

338 ΜΔΒ

330 Μ


(C) EADS

Την ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 15 Eurofighter, στο τελευταίο επίπεδο διαμόρφωσης των αεροσκαφών Tranche 1, ανακοίνωσε η κοινοπραξία. Οι σχετικές εργασίες έλαβαν χώρα στην κύρια βάση από την οποία επιχειρούν τα αυστριακά Eurofighter στο Zeltweg (Steiermark), από τη Cassidian. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, εγκαταστάθηκε  το λογισμικό 4.3 SRP (Service Release Proposal), νέο σύστημα επικοινωνίας, IFF ενώ πραγματοποιήθηκαν βελτιώσεις σε υποσυστήματα του αεροσκάφους.

Πηγή
Το σημερινό μας Quiz και πάλι. Αν έχεις ξαναδεί το αεροπλάνο της φωτογραφίας, δώσε την απάντηση σου, στα σχόλια στην ανάρτηση αυτή. Περιμένουμε τις απαντήσεις μέχρι Κυριακή βράδυ...Εύχομαι σε όλους καλό τριήμερο....
Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε με scramble δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην πτήση ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους Il-20 στο διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από τον Εύξεινο Πόντο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, δύο μαχητικά F-16 Block 50 απογειώθηκαν από την 5η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων (AJÜ) στη Μερζιφούντα μετά τον εντοπισμό αεροσκάφους συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών Ιl-20 της Ρωσικής Αεροπορίας που εκτελούσε πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο, μεταξύ 16:37 και 19.05, παράλληλα με τα παράλια της Τουρκίας από τα ανατολικά προς τα δυτικά. 


Όπως αναφέρεται, τα τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν «προκειμένου να παρεμποδίσουν πιθανή απόπειρα παραβίασής του τουρκικού εναέριου χώρου» ενώ επέστρεψαν στη βάση τους μόλις το ρωσικό αεροσκάφος απομακρύνθηκε από τα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη (και κατ΄επέκταση τον εθνικό ενάεριο χώρο) στα 12ν.μ. τόσο στον Εύξεινο Πόντο όσο και στη Μεσόγειο.

Πηγή

H Zaman γράφει πως το αεροσκάφος πραγματοποίησε παραβίαση του Τουρκικού εεχ ΝΑ της επαρχίας Artvin και έπειτα εξήλθε ακολουθώντας το δρομολόγιο που περιγράφεται παραπάνω. Το IL-20 προφανώς "ξύπνησε" την Τουρκική αεράμυνα (είτε με παραβίαση είτε με την πτήση πλησίον του Τουρκικού εεχ) και πετώντας κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας, την χαρτογράφησε...



Το Il-20 πραγματοποίησε δεύτερη πτήση, πετώντας παράλληλα με την ακτογραμμή της Τουρκίας.


(C) Wikipedia
F-18D της Schweizer Luftwaffe προσέκρουσε σε βουνό στη κεντρική Ελβετία, σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εξόδου. Οι έρευνες για την τύχη του πληρώματος συνεχίζονται, αν και δεν υπάρχει ένδειξη χρήσης των εκτινασσόμενων καθισμάτων. Πρόκειται για την δεύτερη απώλεια του τύπου με την Ελβετική αεροπορία.

Ανανέωση : Οι σοροί των χειριστών, βρέθηκαν...



Πηγή
Blue Angels fly in delta formation.
23.10.13 Οι Blue Angels σε εκπαιδευτική έξοδο (C) USN

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ναυτικού των ΗΠΑ, το διάσημο και δημοφιλές ακροβατικό σμήνος Blue Angles, επανέρχεται το 2014 με πλήρες πρόγραμμα. Συνολικά θα πραγματοποιήσουν 65 εμφανίσεις. Η ομάδα ανέστειλε τις εμφανίσεις της, την άνοιξη του 2013, στα πλαίσια ομοσπονδιακών περικοπών. 




(c) Lockheed Martin
Η Lockheed Martin ανακοίνωσε την παραγγελία των 2 πρώτων KC-130J για την βασιλική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας. Ο συνολικός αριθμός των υπο παραγγελία αεροσκαφών μπορεί να φτάσει τα 25 αεροσκάφη. Η Σαουδική Αραβία είναι η 16 χώρα που επιλέγει το C-130J.

Πηγή
(C) RAF
RIAT 2013, δύο "αεροπορικά" έργα τέχνης δημοπρατήθηκαν πριν λίγες μέρες για λογαριασμό του φιλανθρωπικού ταμείου της Βασιλικής Αεροπορίας της Αγγλίας. Το πρώτο φέρει υπογραφές και αφιερώσεις από τα πληρώματα που συμμετείχαν στην επίδειξη και το άλλο είναι πλαισιωμένο από patchάκια που παραχώρησαν οι αποστολές. Στη φωτογραφία το προσωπικό της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ εκπροσωπεί την ΠΑ επάξια και στο έδαφος...
Με το πρόγραμμα Have Glass επιχειρείται η αύξηση της επιβιωσιμότητας του F-16, μειώνοντας το ηλεκτρομαγνητικό και υπέρυθρο ίχνος του αεροσκάφους με παθητικά μέτρα. Ήδη το πρόγραμμα μετρά 5 γενιές και βρίσκει εφαρμογή σε πάνω από 1700 F-16. Στα αεροσκάφη της ΠΑ συναντάμε τα προγράμματα Have Glass I (Block 30 & 50) και ΙΙ (Block 52+ & 52M).

Εικόνα 364

Have Glass I : H πρώτη γενιά του προγράμματος επικεντρώνεται κυρίως στην προσθήκη ανακλαστικού φιλμ στην καλύπτρα. Με αυτό το μέτρο μειώνεται μερικώς η ηλεκτρομαγνητική υπογραφή του αεροσκάφους, με την ''ελεγχόμενη'' ανάκλαση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ραντάρ στην επιφάνεια της καλύπτρας και όχι στις επιφάνειες του πιλοτηρίου. Τα αεροσκάφη ξεχωρίζουν από τη χρυσαφί καλύπτρα, όπως στη παραπάνω φωτογραφία.

Χαρακτηριστικό Block 52+ της ΠΑ (C) S. Alipsalis
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές το πρόγραμμα Have Glass II, με την εκτενή χρήση RAM (Radar Absorbing Material) μείωσε το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του F-16 κατά 15%. Στις εξωτερικές επιφάνειες του αεροσκάφους εφαρμόζονται τα πακέτα μέτρων Pacer Gem και Pace Mud.
Pacer Mud : Το 60% της επιφάνειας του F-16 καλύπτεται από μια λεπτή επίστρωση RAM. Τα συστατικά του υλικού, έχουν την ιδιότητά να απορροφούν μέρος της ενέργειας των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που προσπίπτουν στην επιφάνεια του αεροσκάφους, μειώνοντας έτσι το το ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος.
Pacer Gem : Η χρώση που χρησιμοποιείται πάνω από το υλικό RAM, σκοπό έχει τη μείωση του υπέρυθρου ίχνους του αεροσκάφους. Σε αυτή οφείλεται η μεταλλική απόχρωση και η "βρώμικη" όψη που σταδιακά αποκτά το F-16, χωρίς όμως η εμφάνιση του να αντικατοπτρίζει την λειτουργικότητα του (ενδιάμεσο quiz 15).


Για τις "εσωτερικές" παρεμβάσεις δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία. Στη παραπάνω φωτογραφία, το λευκό υλικό που πλαισιώνει το ραντάρ είναι RAΜ, επίσης μέτρο του προγράμματος Have Glass II. Σύμφωνα με τον συντάκτη του aviationweek Bill Sweetman, δεν "εξαφανίζει" το αεροσκάφος αλλά λειτουργεί βοηθητικά όταν γίνεται χρήση παρεμβολέα καθώς μειώνει την εμβέλεια κατά την οποία οι εκπεμπόμενες ηλεκτρονικές παρεμβολές παύουν να παρεμποδίζουν το εχθρικό ραντάρ από τον εντοπισμό ενός στόχου (burn through range), δίνοντας έτσι περισσότερο "χώρο" στο F-16.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επετειακά F-16 της AMI με τον διάκοσμο "πάνω" από την Have Glass




Jon Lake / Combat Aircraft 2011-05
F-16.net
aviationweek


υγ. κάθε βοήθεια να διορθώσουμε/εμπλουτίσουμε το άρθρο ευπρόσδεκτη
1 CL-415 θα παραδοθεί στην Ισπανία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό το υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος και η Bombardier μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, υπέγραψαν στις 17 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη σχετική σύμβαση ύψους 37 εκατ. $ .

Άγνωστο παραμένει αν το αεροσκάφος προέρχεται από παραγγελία που ακυρώθηκε ή αν πρόκειται για μεταχειρισμένο.

Πηγή

@ Shepard media

8 επιθετικά ε/π ΑΗ-1S Cobra τα οποία είχαν παραχωρηθεί από την Βασιλική αεροπορία της Ιορδανίας εντάχθηκαν πριν λίγες ημέρες στη δύναμη της αεροπορίας στρατού του Πακιστάν. Τα ελικόπτερα θα συμπληρώσουν το στόλο των γηρασμένων AH-1F/S που παραμένουν ενεργά  μετά τη δωρεάν παραχώρηση ανταλλακτικών από την Τουρκία.

Παράλληλα ο Alan Warnes σε πρόσφατο Tweet του αναφέρει πως η ΑΣ του Πακιστάν θα αποκτήσει επιπλέον Cobra χωρίς να κατονομάζει την πηγή προέλευσης των ελικοπτέρων. Πιθανότατα από τα αποθέματα των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να "βάλουν φρένο" στην εξαγωγή  T-129;



 Πηγή




(C) EJE

Την τελευταία τους αποστολή πραγματοποίησαν τα ελικόπτερα της Ejercito Del Aire που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν. "Ο ήχος της ζωής" όπως ήταν γνωστό το κλιμάκιο, έφτασε στο Αφγανιστάν το 2005, από τότε τα Cougar μετέφεραν 1030 ασθενείς, πραγματοποίησαν 1900 αποστολές γράφοντας 5910 ώρες πτήσης.

Πηγή



500 αποστολές επιτήρησης, 15 αναχαιτίσεις και 5 - εικονικές - καταρρίψεις...(C) Bruno Faure
Έναν από τους πρωταγωνιστές της Γαλλικής αποστολής εναέριας αστυνόμευσης της Βαλτικής, φωτογράφισε ο spotter Bruno Faure στη Προβηγκία. Ξεχωρίζουν τα 5 killmark που κέρδισε αναχαιτίζοντας Ρώσικα αεροσκάφη...


Βολές πυροβόλων και Mark 82 πραγματοποίησαν αεροσκάφη της RNLAF



(C) US Army

Σαν σήμερα, το 1956 πέταξε το πρωτότυπο UH-1 "Huey" (XH-40), μια επιτυχημένη σχεδίαση που θα βλέπουμε για πολλά χρόνια ακόμη... και που οδήγησε στη παραγωγή περισσότερων από 16.000 ελικοπτέρων.

Οι απαχθέντες Murat Akpınar και  Murat Ağca αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους.