Τα πράσινα Hawk του ακροβατικού σμήνους της RSAF, υπάρχει πιθανότητα να τα θαυμάσουμε στους Ελληνικούς ουρανούς το καλοκαίρι. Εν αναμονή ανακοινώσεων...

GOPR5402

IMG_2009

IMG_1564

IMG_1217

Στιγμιότυπο από την άσκηση "Νηρηίς 2014"


Άλλη μια συμμετοχή που ανακοινώθηκε πρόσφατα.



@ Livefist




Ένα από τα νέα C-130J Ινδικής Αεροπορίας συνετρίβη 115 χλμ δυτικά της βάσης Gwalior, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Το πενταμελές πλήρωμα του αεροσκάφος δεν επιβίωσε του ατυχήματος.


Ejercicio DARDO-13
(C) EJE
27 Φεβρουαρίου, χειριστές της CLAEX (Centro de Armamento y Experimentación del Ejército del Aire / Air force weapons and trials center) πραγματοποίησαν την πρώτη βολή πυραύλου Iris-T από αεροσκάφος Eurofighter Tranche 1. Η βολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πιστοποίησης του όπλου στο τύπο.


Αίγυπτος και ΗΑΕ πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας άσκηση υπο την ονομασία Zayed-1. Στα πλάνα από την Αιγυπτιακή τηλεόραση, βλέπουμε αεροσκάφη Mirage 2000EM της EAF, σε μία από τις όχι και τόσο συχνές εμφανίσεις τους, από την μεταστάθμευση τους στα ΗΑΕ.




To F-84F που βρίσκεται στο Αιγάλεω, το αεροσκάφος χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς από την Επα.Σ. Μηχανοσυνθετών Aεροσκαφών. To "811: πέταξε με την USAF καθώς και την Luftwaffe προτού παραχωρηθεί στην ΠΑ.






Τις φωτογραφίες μας έστειλε ο κ. Παντελής Ανδρούλης
Ζαλίζει το ποσό που θα δαπανήσει το Κατάρ για την προμήθεια οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντόχα, κατά τη διάρκεια έκθεσης αμυντικών συστημάτων. Το Αραβικό κράτος θα προμηθευτεί επιθετικά ελικόπτερα, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, καθώς και μια σειρά από οπλικά συστήματα.



Η Boeing ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 24 επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64E Apache Guardian και τρία AEW&C Boeing 737, η ευρωπαϊκή NHIndustries, απέσπασε συμβόλαιο για 22 ελικόπτερα NH90 έναντι 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT.

(C) Red Bull

Την Τετάρτη 26 Μαρτίου, ο Péter Besenyei πραγματοποίησε την πρώτη επιβεβαιωμένη πτήση μέσα στον Ισθμό της Κορίνθου....





(C) SAAB

Σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας της Ουγγαρίας Csaba Hende Kunszállás, ζητήθηκε η συνδρομή της HuNAF για την εναέρια αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Κροατίας. Η Κροατία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με τα λιγοστά MIG-21bisD και UMD που διαθέτει, ορισμένα από τα οποία υποβάλλονται σε πρόγραμμα περιορισμένου εκσυγχρονισμού στην Ουκρανία .

(C) Arno1

Μέτα από 30 χρόνια σε υπηρεσία με την RAF, τα Lockheed Tristar της 216 Sqn πέταξαν την τελευταία τους αποστολή. Τα αεροσκάφη ήταν επιφορτισμένα με καθήκοντα εναέριου ανεφοδιασμού/μεταφορών και "έγραψαν" 25 εκατ. χιλιόμετρα , ενώ τα τελευταία 8 χρόνια μετέφεραν πάνω από  250.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.


(C) Arno1
(C) Arno1

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.
DSC01712

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε F-4E Phantom AUP την Πέμπτη 27 Μαρτίου στην 120 ΠΕΑ. Το αεροσκάφος της 338 ΜΔΒ κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εξόδου, στις 11:50 προσέκρουσε με πτηνό. Το πλήρωμα για λόγους ασφαλείας αποφάσισε να προσγειώσει το Phantom στην πλησιέστερη αεροπορική βάση ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο αριστερό ακροπτερύγιο.

Πηγή





Το Quiz μας για την τρέχουσα εβδομάδα. Αν μπορείτε να  αναγνωρίσετε το αεροσκάφος της φωτογραφίας, απαντήστε στα σχόλια του Blog μέχρι την Κυριακή το βράδυ...
Το γεράκια της "7", από τον Enrique G²

GENERAL DYNAMICS F16C "FIGHTING FALCON" - HAF - 337 Mira - 507





RNLAF demo
2013, στιγμιότυπο από την επίδειξη του "Stitch"

Στον Αττικό ουρανό θα βρεθεί και το 2014 το "Λιοντάρι" της RNLAF. Ο Σμηναγός "Slick" Jeroen Dickens εκπροσωπώντας την Ολλανδική αεροπορία, θα πραγματοποιήσει πτητική επίδειξη στο Τατόι, στο πλαίσιο της Athens Flying Week.

Με τη συγκέντρωση των μονάδων από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ξεκινά η διάρκειας δύο εβδομάδων αεροναυτική άσκηση "Noble Dina 2014" στη Μεσόγειο. Είναι η τέταρτη φορά που διοργανώνεται η συγκεκριμένη άσκηση ανάμεσα στις τρεις χώρες και κάθε χρόνο η ποιότητα και ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης επαυξάνεται, με τα σενάρια να καθίστανται συνεχώς πιο πολύπλοκα και απαιτητικά.

525

Τα αντικείμενα στην άσκηση αφορούν, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, κινήσεις μονάδων επιφανείας, ενώ φέτος θα δούμε σενάρια ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στην άσκηση θα συμμετάσχει και το ΚΕΝΑΠ Κέντρο (Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής). Επίσης είναι η για πρώτη φορά εμφάνιση της σχετικά νέας ισραηλινής μονάδας "Snapir", η οποία εξειδικεύεται στην ασφάλεια λιμένων (αποστολές επιφανείας και υποβρύχιες).
Πηγή

Βροντερό παρών έδωσαν τα εναέρια μέσα - και όχι μόνο - στη στρατιωτική παρέλαση για την 193η Επέτειο της Επανάστασης του 1821.


AUP Της 339 ΜΑΠΚ ''Αίαντας''



Οι Κουρσάροι της 336Μ "Όλυμπος", ίσως στην τελευταία τους συμμετοχή στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου


Τριάδα αεροσκαφών Mirage 2000-5 της 331Μ "Θησέας"


Από την 115ΠΜ, Block 52+ της 340Μ ''Αλεπού''


Τα υπερσύγχρονα μεταφορικά ελικόπτερα του 2ου ΤΕΑΣ


Chinook με φόντο την Ακρόπολη


Εκπρόσωπος της ΜΕΝ-1. Άριστη η παρουσία του ΠΝ...


Apache Longbow με το ναό του Ηφαίστου στο βάθος.


Υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ελ.Ασ.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.












Από το cockpit αεροσκάφους της 343Μ.

Συνεκπαίδευση της ΠΑ με την 494FS from Hellenic Air Force on Vimeo.

...the A-7 Corsair pilots are the best low-flyers in the HAF. @ TargetAP
“Our job can be difficult and dangerous if the leading aircraft have not completely suppressed the enemy’s air defence [SEAD],” added Capt Koutridis. @ TargetAP
338 MDV’s primary role is strike and so most of their flights are at low-level. Lt Col Kazantzoglou explained that the mission planned depends on the primary objective; “If it is just to assess the pilot’s low-flying skills, then it will be low, low, low. @ TargetAP
“The whole course prepares a pilot for flying at low-level. It includes situational awareness, avoiding mountains, avoiding the weather and reacting to emergency situations such as bird strikes." @ TargetAP
335 Fighter Squadron flying the advanced multi-role F-16C/D Block 52M Fighting Falcons primarily in the air-to-ground strike role report that only 60% of their flights are at low-level. @ TargetAP


Τα παραπάνω αποσπάσματα και οι φωτογραφίες προέρχονται από το άρθρο του Philip Stevens,  "Hellenic Flying - Fast and Low!" που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Air Forces Monthly 14-3. Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
(C) Aviationgraphic

Το ενδιάμεσο quiz της εβδομάδας... έχουν βάση τα όσα αναπαράγει (βλέπε σχόλια) ο Joe Baugher;

  1. Some of the EPA's older F-4Es have been modified in a manner similar to that of the USAF's F-4G Wild Weasel aircraft. 
  2. Texas Instruments AGM-88A HARM missiles have also been supplied for these aircraft. 



Στη κατάρριψη αεροσκάφους της Συριακής Αεροπορία προχώρησε η ΤHK (Turk Hava Kuvvetleri). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στη 13:01, οι ελεγκτές του BiΚΙΜ (Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi) με έδρα το Diyarbakır, εντόπισαν ένα ζευγάρι MIG-23 να πλησιάζει προς τη τουρκοσυριακή μεθόριο. Οι ελεγκτές προχώρησαν στην φωνητική προειδοποίηση του ζεύγους τέσσερις φορές.
13:13 το ένα από τα δύο αεροσκάφη παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά 1.5 ν.μ. και ένα λεπτό αργότερα, F-16 που νωρίτερα είχαν απογειωθεί από την α/β του Incirlik προχώρησαν στην κατάρριψη του.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του TSK, το σημείο εισόδου του MIG-23 στο τουρκικό εναέριο χώρο ήταν από την περιοχή Yayladagi που βρίσκεται στην επαρχία Hatay. Το αεροσκάφος μετά το πλήγμα που δέχθηκε, κατέπεσε σε Συριακό έδαφος πλησίον της πόλης Kassab σε απόσταση 1.2 χλμ από τα σύνορα και περίπου 25 χλμ.από το σημείο συντριβής του Mi-17 που είχε καταρριφθεί το Σεπτέμβριο του 2013


Η κατάρριψη του αεροσκάφους, χρησιμοποιήθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό σε προεκλογική συγκέντρωση στο Kocaeli. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου... συνεχάρη δημόσια τους χειριστές και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού ενώ δήλωσε :

Ένα συριακό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έπληξαν τον στόχο. Γιατί; Γιατί αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, θα δεχτείς ισχυρό πλήγμα ύστερα από αυτό.

Την είδηση της κατάρριψης συνοδεύει η παραπάνω φωτογραφία όπου απεικονίζεται MIG-23 να πλήττει θέσεις ανταρτών με ρουκέτες

 Σύμφωνα με το SANA (Syrian Arab News Agency) το αεροσκάφος κατερριφθη ενώ έπληττε θέσεις ανταρτών σε συριακό έδαφος και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως  "κραυγαλέα επίθεση".



Η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτική πηγή μετέδωσε ότι ο χειριστής του μαχητικού έκανε επιτυχή χρήση του εκτινασσόμενο καθίσματος .

Την κατάρριψη πραγματοποίησαν αεροσκάφη της 181 Filo "Pars" με AIM-9X. Πιθανότατα πρόκειται για την πρώτη κατάρριψη με το όπλο (C) Hottail.nl

Το έδαφος για την αποδοχή της κατάρριψης από την τουρκική κοινωνία, είχε προετοιμαστεί με την αναπαραγωγή των "δελτίων παραβιάσεων/συμβάντων" (πάντα συνοδευόμενα από τα αντίστοιχα "περιστατικά" στο Αιγαίο) από τo σύνολο των τουρκικών μέσων ηλεκτρονικής ενημέρωσης...

Διαβάζουμε στο e-amyna, συνεργείο του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού Habertürk  βρισκόταν στην περιοχή και μετέδωσε ζωντανά το περιστατικό:





2012, το Skyvan του Aviation PhotoCrew συναντά στον αέρα το αεροσκάφος της ομάδας επιδείξεων ΖΕΥΣ. Το "616" μετά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα στην α/β Aviano, πέταξε με προορισμό το Βέλγιο... σε χώρο που είχε δεσμευθεί για την φωτογράφιση. Τις υπέροχες φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα APC μπορείτε να τις δείτε εδώ.



Από το AVTR αεροσκάφους Α-7Ε, σπάνιο βίντεο εναέριου ανεφοδιασμού με τη χρήση του ατρακτίδιου D-704 ή αλλιώς Buddy pod (credit στο βίντεο).


Πόσες εθνικότητες μπορείς να συναντήσεις στο πιλοτήριο ενός NATOικού E-3A AWACS... Κλικ εδώ.