Μια ματιά στο δίακοσμο των αεροσκαφών που θα συμμετάσχουν στο Nato Tiger Meet 2013.


(C) 31 BLoT

(C) 31 BLoT

(C) EJE

(C) Rene Köhler

(C) 211 TLC
@ RNLAF
@ Portail Aviation
Volkel 2013
Στη στατική... (C) F.M.P.

Δείτε ζωντάνα την αεροπορική επίδειξη για τα 100 χρόνια της Ολλανδικής αεροπορίας, εδώ.
Tο επίσημο περιοδικό της Lockheed Martin Code One, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.



Στο πλαίσιο της αποστολής Baltic 2013, μεταξύ 8 και 11 Ιουνίου  Mirage F1 CR  που απογειώθηκαν από τη Λιθουανία, αναγνώρισαν και συνόδευσαν σχηματισμούς αεροσκαφών Su-27 Su-24, A-50, Tu-22M και Il-20. Οι φωτογραφίες που αποδέσμευσε η Γαλλική αεροπορία είναι εντυπωσιακές...













                                                                           (C) ADLA

A-7È 160616 Hellenic Air Force
(C) Jarco Hage
A-7E 160616
(C) Pieter
TA-7C 156753
(C) Pieter
TA-7 156753 Hellenic Air Force
(C) Jarco Hage

They came in fast and low, very spectacular... Έτσι μας περιέγραψε spotter την άφιξη των Corsair στην α/β Volkel. Το "156753" και ο ''Κουρσάρος'' της 336 ΜΒ θα εκπροσωπήσουν την ΠΑ στην αεροπορική επίδειξη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ολλανδικής αεροπορίας  ( 14.06 - 15.06 ).

H/T Plane Pics



Στη σύσταση σχολείου "Τακτικών Μεταφορών" προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας ( ΕDA / European Defence Agency ). Tο σχολείο είχε λειτουργήσει πιλοτικά το 2012 ( ΕΑΤΤ12 ) με τη συμμετοχή 6 αεροπορικών δυνάμεων και 12 αεροσκαφών. 

A las conferencias del primer día asistieron todos las delegaciones de los países participantes en el EATT13
Σκοπός της EDA είναι το σχολείο να στηθεί στά πρότυπα του TLP για την τυποποίηση διαδικασιών,  τακτικών και διασταυρωτικής εξυπηρέτησης (C) EDA
Φέτος το σχολείο θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων ( 09.06.13 - 21.06.13 ). Οι πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιούνται από μεμονωμένα αεροσκάφη και σταδιακά τα αντικείμενα ( πτήσεις ναυτιλίας, ρίψη φορτίων και αλεξιπτωτιστών, αντιμετώπιση εναέριων και επίγειων απειλών, assault landings ) θα γίνονται πιο σύνθετα και τα αεροσκάφη θα εντάσσονται σε COMAO.

El aparcamiento sur de aviones de la Base Aérea de Zaragoza aloja los doce aviones de transporte que intervienen en el EATT13
Η ΠΑ θα συμμετάσχει στην ΕΑΤΤ13 με παρατηρητή (C) EDA
Η αεροπορική βάση στη Σαραγόσα θα φιλοξενήσει 350 άτομα από 12 χώρες και 12 αεροσκάφη, συγκεκριμένα 1 C-130 από το Βέλγιο με 2 πληρώματα, 1 CN-295 από τη Τσεχία με 2 πληρώματα, 1 C-130 και1 CN-235 από τη Γαλλία με 4 πληρώματα, 2+1 C-160 από τη Γερμανία με 2 πληρώματα, 1 C-27 από την Ιταλία με 2 πληρώματα, 1 C-130 από την Ολλανδία με 2 πληρώματα, 1 C-130J από την Νορβηγία με 2 πληρώματα, 1 C-130 και 1 CN-295 από την Ισπανία με 4 πληρώματα και 2+1 C 130 από την Σουηδία με 2 πληρώματα.

Πηγή


(C) AMI

Αεροσκάφη από την 9° Gruppo και την 11 Fliegerstaffel πέταξαν σε DACT ( Dissimilar Air Combat Training ). Η συνεκπαίδευση των μοιρών, πραγματοποιήθηκε στα Ιταλοελβετίκά σύνορα με φόντο τις Άλπεις.     
 
Πηγή
Μια σειρά υπέροχων φωτογραφιών από το DVIDS, ζευγάρι AV-8B Harrier της 311 Μοίρας των Αμερικανών Πεζοναυτών πραγματοποιεί εναέριο ανεφοδιασμό από KC-130J στην επαρχία Helmand στο Αφγανιστάν.















@DVIDS
Το σημερινό μας Quiz. Όποιος γνωρίζει το συγκεκριμένο αεροπλάνο ας απαντήσει μέχρι Δευτέρα πρωί στο Blog...
Η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας (DSCA) την 7η Ιουνίου 2013 ενημέρωσε το Αμερικανικό για την πιθανή πωληση στη Λιβύη 2 αεροσκαφών C-130J, 10 κινητήρων Rolls Royce AE 2100D3 ( 8 + 2 ως εφεδρικούς ) και σχετικού εξοπλισμού όπως ανταλλακτικά, εκπαιδευτική και υλικοτεχνική υποστήριξη συνολικού κόστους 588 εκατ. $
  
(C) RAAF


Ο αμερικανικος Στρατός, υπέγραψε με την Boeing συμβόλαιο ύψους 4 δισ. $ για την προμήθεια 177 ( +38 option ) CH-47F Chinook. Ο κλάδος που σήμερα επιχειρεί με 241 –F, στόχο έχει τη δημιουργία στόλου 464 Chinook.



Μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση με την συμμετοχή αεροσκαφών της ΠΑ και της ΗΗΑ βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τρίτης, εντός του Χώρου Ελέγχου Πτήσεων της Λευκωσίας, της Αθήνας και του Τελαβίβ, Νότια της Κύπρου. Το σενάριο προβλέπει προσβολή θαλάσσιων στόχων, στο τρίγωνο μεταξύ Κύπρου - Κρήτης και Καστελόριζου, εικονική εμπλοκή αεροσκαφών και εναέριο ανεφοδιασμό. Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 του μηνός το θέατρο των ασκήσεων θα μεταφερθεί εντός του Κυπριακού Εναέριου Χώρου και συγκεκριμένα στα ανοιχτά της Πάφου, όπου με τη ενεργώ συμμετοχή και της Εθνικής Φρουράς θα πραγματοποιηθεί και άσκηση "έρευνας και διάσωσης" σε συνεργασία με αεροναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ.





Σύμφωνα με τη Hurriyet, παράλληλα με την τριμερή άσκηση, διεξάγεται η άσκηση έρευνας και διάσωσης ''Teğmen Caner Gönyeli 2013'' στον Άγιο Ιλαρίωνα. H εφημερίδα τονίζει τονίζει πως παρά την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει μεγάλης κλίμακας αεροναυτική δραστηριότητα.



Τις επόμενες εβδομάδες οι ένοπλες δυνάμεις Κύπρου και Ισραήλ θα συμμετάσχουν σε κοινή άσκηση εντός της επικράτειας του Ισραήλ. Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί ευρείας κλίμακας αεροναυτική άσκηση, με τη συμμετοχή της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ. Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν απάντηση στα τουρκικά γυμνάσια και τις απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Κύπρου όσο της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Πηγή


Ξεκίνησε το δεύτερο σκέλος της άσκησης Collector's Item 2013. Μεταξύ 11 και 20 Ιουνίου τα αεροσκάφη θα πετούν απευθείας από το Ισραήλ χωρίς να μετασταθμεύσουν στη Βουλγαρία.


Τα Ισραηλινά αεροσκάφη κατέγραψε Έλληνας spotter. 







Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ισπανική εταιρία SCR (Sistemas de Control Remoto) S.L.σε συνεργασία με την αδελφή εταιρία ALTUS LSA ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία την πιστοποίηση των εναέριων στόχων ALBA και SCRAB II στο Πεδίο Βολής Κρήτης ( ΠΒΚ ). Η πιστοποίηση περιελάμβανε την πτήση του κάθε στόχου στον εναέριο χώρο του ΠΒΚ σε διαφορετικά υψόμετρα, αποστάσεις και ταχύτητες, όπως επίσης και την εκτέλεση συγκεκριμένων ελιγμών.

@

Ο εναέριος στόχος ALBA είναι ένα μικρού βάρους, υψηλής ευκινησίας και ταχείας ανάπτυξης σύστημα που επιτρέπει την υλοποίηση σεναρίων για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας εγγύς βεληνεκούς (SHORADS). Αντίστοιχα, ο αερωθούμενος στόχος SCRAB II είναι ένα σύστημα υψηλών επιδόσεων ικανό να προσομοιώνει ταχέως κινούμενες και υψηλής ικανότητας ελιγμού εναέριες απειλές για την εκπαίδευση των πληρωμάτων αντιαεροπορικών συστημάτων μεσαίου και μακρού βεληνεκούς.

Πηγή

Δυστηχώς με την παύση λειτουργίας της 3 Sigma...





Ένα βομβαρδιστικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξαναβρέθηκε στην επιφάνεια, μετά από 73 χρόνια παραμονής στο βυθό των Στενών της Μάγχης. Πρόκειται για ένα Do-17 της Luftwaffe, το οποίο είχε καταρριφθεί το 1940 και που εντοπίστηκε κατά τύχη από ψαράδες και αυτοδύτες. 




Η επιχείρηση ανέλκυσης συνάντησε αρκετές δυσχέρειες, αλλά τελικά στέφθηκε από επιτυχία. Το αεροσκάφος, το μοναδικό του είδους του που επιζεί μέχρι τις μέρες μας από τα 1700 που κατασκευάστηκαν, θα συντηρηθεί και θα εκτεθεί στο μουσείο αεροπορίας της RAF.

Πηγή





Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (στήλη Μικροπολιτικός, 10/06/2013), στα πλαίσια της επαναπροσέγγισης ΗΠΑ - Ελλάδας πρόκειται να ''ξεπαγώσει'' το ενδιαφέρον για την αποδοχή των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams που οι ΗΠΑ παραχωρούν δωρεάν. Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει οχήματα Hummer, πολεμικά πλοία που αποσύρονται (;) καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα ( παλαιότερο δημοσίευμα της ''Κ'' γνωστοποίησε, Ελληνικό ενδιαφέρον για την παραχώρηση ε/π Blackhawk και Apache ). 
To ''ενδιάμεσο'' quiz της εβδομάδας έρχεται από το DefencePoint.gr, με αφορμή την επίσκεψη του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στη TAI το περασμένο Μάρτιο, το portal είχε γράψει :




Μήπως θυμούνται στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εάν ποτέ τέθηκε θέμα πώλησης ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα και τι έγινε; Αν δηλαδή κάποτε άλλα λέγαμε κι άλλα κάναμε ( το λύσαμε πλέον το πρόβλημα με το να μη λέμε τίποτε ) ; Και μάλιστα για αεροσκάφη τα οποία δεν χρησιμοποιούσε πλέον η Πολεμική Αεροπορία;


Όποιος γνωρίζει τις απαντήσεις ...