Την Τετάρτη 07 Μαΐου 14, πραγματοποίηθηκε στο Πεδίο Βολών – Ασκήσεων "Ψηλός Σταλός" η ΤΑΜΣ ''Διομήδης 2014''. Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες της 30ης Μ/Κ ΤΠ "Τομορίτσα", ζεύγος αεροσκαφών F-16 της ΠΑ, και εναέρια μέσα της της ΑΣ.






@ aircraftresourcecenter
Νοέμβριος 2002, η πτήση εξοικείωσης Αξιωματικού που υπηρετούσε σε Καταδρομικό του USN με F-14D Tomcat, εξελίχθηκε σε εγκατάλειψη. Οι ιμάντες πρόσδεσης του δεν είχαν ρυθμιστεί "επάνω του", έτσι μετά από μια σειρά ελιγμών ο αξιωματικός στη προσπάθεια του να επανατοποθετηθεί στο κάθισμα τράβηξε τη χειρολαβή εγκατάλειψης... το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις φωτογραφίες.

@ aircraftresourcecenter

Άλλο ένα βίντεο με πρωταγωνιστές τους "Μαχητές της Ελευθερίας" της Ejercito De l'Aire.

Δεύτερη ανάρτηση για το 7421... με επιπλέον φωτογραφίες του εγκαταλελειμμένου Αστρομαχητή.






Αυτοί που έβαλαν τα θεμέλια στις ομάδες επίδειξεων "Zεύς" και "Δαίδαλος".





Το επίσημο περιοδικό του μουσείου της RAF. To 2ο τεύχος του περιοδικού Radar μπορείτε να το διαβάσετε δωρεάν εδώ.
Το νέο μας Quiz για την τρέχουσα εβδομάδα. Αν μπορείτε να αναγνωρίσετε το αεροσκάφος της φωτογραφίας, αφήστε την απάντηση σας στα σχόλια του  Blog, μέχρι την Κυριακή το βράδυ...
To κουφάρι του αεροσκάφους της φωτογραφίας βρίσκεται στη Κύπρο. Αναζητούμε την ιστορία του...


Σύμφωνα με άρθρο του Παναγιώτη Γαλιάτσου για την εφημερίδα Καθημερινή, διευθετήθηκε οριστικά η εκκρεμότητα με τα τέσσερα C-27J Spartan που η ΠΑ δεν είχε παραλάβει. Η Alenia είχε καθυστερήσει σημαντικά την παράδοση των αεροσκαφών και αργότερα, το Φεβρουάριο του 2012, επί της Κυβέρνησης Παπαδήμου οι παραδόσεις πάγωσαν με απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Μετά από διαπραγματεύσεις αποφασίσθηκε τα αεροσκάφη να μην παραληφθούν, το υπολοιπόμενο ποσό να μην πληρωθεί και η Alenia να καταβάλει αποζημίωση στο Ελληνικό Δημόσιο για την παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων της (καθυστέρηση παραδόσεων). Το ύψος της αποζημίωσής, μέρος της οποίας θα καταβληθεί  υπό την μορφή ανταλλακτικών, θα αγγίξει τα 40 εκατ. €.

DSC01546

Τα 4 C-27 που το υπουργείο άμυνας διαπραγματευόταν μέχρι σήμερα, είχαν πωληθεί στην FAM (Fuerza Aerea Mexicana) τον Ιούλιο του 2011 προς 200 εκατ.$... όταν το 2003 η αγορά των 12 αεροσκαφών είχε στοιχίσει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 270 εκατ.$

IMG_1217
(C) Saudi Hawks

Τα πράσινα Hawk του ακροβατικού σμήνους της RSAF, θα θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν την Καβάλα το τρίτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Οι Saudi Hawks επιβεβαίωσαν και επίσημα την συμμετοχή τους στο  Air Sea Show 2014. Λεπτομέρειες θα υπάρξουν σύντομα από το επίσημο site της διοργανώτριας αρχής.

 
H DSCA ειδοποίησε την αρμόδια επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου για μια πιθανή πώληση αεροσκαφών AT-6C στο Ιράκ.

Το συνολικό κόστος της προμήθειας θα αγγίξει τα 790 εκατ. $ και θα περιλαμβάνει 24 αεροσκάφη με 2 εφεδρικούς κινητήρες PT-6A-68, 2 εφεδρικούς διανομείς αντιμέτρων ALE-47, δύο εφεδρικούς δέκτες προειδοποίησης επερχόμενου βλήματος AN/AAR-47 και υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης.

Πηγή 






(C) Armée de l'air


Mirage 2000-5 της EC 1/2 Cigognes συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή 100 χλμ βόρεια του Νανσί. Ο πιλότος εγκατέλειψε επιτυχώς.  

Πηγή
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση JAWTEX 14 (Joint Air Warfare Tactical Exercise). Από την άσκηση δεν λείπουν και οι spotter που τράβηξαν τις πρώτες φωτογραφίες....

Αεροπορική βάση Schleswig, τα Block 52+ της 343Μ απογειώνονται (C) DAP

Tornado ECR της Luftwaffe (C) DAP

Hornet της FiAF (C) DAP

Η ΑΜΙ συμμετέχει με ΑΜΧ (C) DAP

Από την α/β του Wittmund επιχειρούν πέντε F-16 Block 50+ των 141 και 142 Filo (C) ojpictures

Luftwaffe Typhoon (C) ojpictures

 Πίσω από τα σύρματα... (C) DAP

(C) DAP






Η δεκαπενθήμερη έκδοση της RAAF. Το 56ο τεύχος μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Η 380 Μ ΑΣΕΠΕ "Ουρανός" πρόκειται να συμμετάσχει στη ΝATOική άσκηση "Trial Unified Vision 2014" που θα διεξαχθεί από τις 19 έως 28 Μαΐου στη Νορβηγία. H Μοίρα θα αποστείλει κλιμάκιο αποτελούμενο από είκοσι πέντε άτομα προσωπικό και ένα  αεροσκάφος Erieye EMB-145H. Η "δοκιμή" αφορά στην αναβάθμιση των διαδικασιών διαλειτουργικότητας στη συλλογή - διανομή και επεξεργασία πληροφοριών με σκοπό τον εμπλουτισμό της κοινής επιχειρησιακής εικόνας και βελτίωσης τής τακτικής κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων προκειμένου να γίνει η κατάλληλη εκμετάλλευσή τους από τους λήπτες των αποφάσεων σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο.

@ HAF

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν περίπου 2000 άτομα από 15 χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, ΗΠΑ, Εσθονία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Γαλλία, Νορβηγία, Πολωνία, Τσεχία, Ισπανία, Καναδάς, Βρετανία, Ιταλία ενώ παρατηρητές θα συμμετάσχουν από την Αυστραλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία) και 30 αεροσκάφη, ελικόπτερα και ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη). Σημαντικό ρόλο στην UV14 θα διαδραματίσει η αεροπορική βάση Ørland που στο πρόσφατο παρελθόν έχει διοργανώσει με επιτυχία τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις Brilliant Arrow 2013 και NATO Tiger Meet 2013.


Οπλισμένο Block 52+ της 337M "Φάντασμα"... με την έντονη "γυαλάδα" της HAVE Glass (C) Kostas Alkousis





Ρώσοι, σε άλλη μια επίδειξη ικανοτήτων σε χαμηλή πτήση...


(C) Scripps Media, Inc

Όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι από το Σώμα Πεζοναυτών αεροσκάφος Harrier AV-8 συνετρίβη στην Αριζόνα. Ο πιλότος εγκατέλειψε επιτυχώς. Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος απωλέσθη λόγω προβλήματος στον κινητήρα.

Τα αεροσκάφη της 343Μ "Αστέρι" φωτογράφισε και μας έστειλε ο spotter Alessio Meneghetti. Η τετράδα των Block 52+ (504, 509, 512 και 618) που είχε τελικό προορισμό την αεροπορική βάση Schleswig-Jagel (JAWTEX 14), πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση του Aviano.

99-1509 Hellenic Air Force F-16C Block 52 @ AVB
(C) Alessio Meneghetti

99-1618 Hellenic Air Force F-16D Block 52 @ AVB
(C) Alessio Meneghetti

99-1512 Hellenic Air Force F-16C Block 52 @ AVB
(C) Alessio Meneghetti

99-1504 Hellenic Air Force F-16D Block 52 @ AVB
(C) Alessio Meneghetti


Ψηφιακή περιήγηση στο αεροπλανοφόρο/μουσείο USS Midway (CV-41). Τις φωτογραφίες μας στέλνει ο Α. Κασκαρας.