Παρουσίαση της 332 ΜΠΚ, ο ρόλος της μοίρας, τα όπλα, το προσωπικό, αερομαχίες.



  Από την εκπομπή ''Με Αρετή Και Τόλμη''



Μια "ματιά" στη νυχτερινή δραστηριότητα της Αεροπορίας Στρατού μέσα από τις φωτογραφίες του Δημήτρη Σαμπάνη.






Δείτε επίσης : 



 Με πρόσχημα την κρίσιμη κατάσταση στα σύνορά της με την  Συρία, η Τουρκία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει άμεσα από το ΝΑΤΟ αεροσκάφη AWACS.Στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε επισήμως αίτημα για την ανάπτυξη συστημάτων Patriot κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου.Τώρα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «ενδέχεται να ζητηθεί η χρήση και άλλων συμμαχικών στοιχείων αεράμυνας».  



 Το 2003 AWACS είχαν μετασταθμεύσει σε τουρκικά αεροδρόμια και έκαναν περισσότερες από 100 αποστολές με συνολικά 950 ώρες πτήσεις, ώστε να προστατεύσουν την Τουρκία στη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής των ΗΠΑ και της «συμμαχίας των προθύμων» στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

 Πάντως κύκλοι του ΝΑΤΟ διέψευσαν την δήλωση του Χουσείν Τζελίκ, αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι «τουρκικά χέρια θα βρίσκονται στην σκανδάλη των Patriot».Σύμφωνα με τους ΝΑΤΟϊκούς κανόνες εμπλοκής, υπενθύμισαν κύκλοι του αρχηγείου της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Ευρώπης (SACEUR) «έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τοποθέτηση και πιθανή ενεργοποίηση των πυραύλων Patriot».

Η παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπτεράρχου κ. Μπαλέ "Παρακαταθήκες Αετών" στο Πολεμικό Μουσείο.




 Με διελεύσεις πάνω από τo κοινοβούλιο της χώρας, το μνημείο πεσόντων και με τη συμμετοχή του στη παρέλαση προς τιμή των ANZAC, το τελευταίο "Η" μετά από 34 χρόνια υπηρεσία με τα χρώματα της βασιλικής αεροπορίας της Αυστραλίας αποχαιρέτησε τους ουρανούς.



Το τελευταίο H με τον επετειακό διάκοσμο.

 Η Irkut παρέδωσε τα δύο πρώτα Su-30SM στη ρωσική Αεροπορία. Η πρώτη πτήση του μαχητικού έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου και η παράδοση προχώρησε μόλις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πτητικές δοκιμές που ξεκίνησαν πριν από ένα δίμηνο για το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων.
 
 Το SM είναι η τελευταία έκδοση της οικογένειας των Su-30, η οποία με τη σειρά της αποτελεί μετεξέλιξη των ήδη επιτυχημένων Sukhoi Su-27, ένα από τα πιο σημαντικά μαχητικά στο οπλοστάσιο της ρωσικής Αεροπορίας. Φέρει βελτιωμένο ραντάρ και συστήματα επικοινωνίας, σύστημα αναγνώρισης φίλιου-εχθρικού (IFF), νέο σύστημα εγκατάλειψης του αεροσκάφους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ θα εξοπλίζεται και με νέα οπλικά συστήματα.

(C) Irkut

(C) Irkut


(C) Irkut

(C) Irkut

(C) Irkut





Στο φτερό του DragonFly, βρέθηκαν υπολείμματα από δίχτυα αλιείας, πιθανότατα κάποιο αλιευτικό, το έσυρε και λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων, που επικρατούσαν τις τελευταίες μέρες, αυτό ξεβράστηκε στην παραλία (C) L.N.

 Τμήμα της δεξιάς πτέρυγας εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-37 ξεβράστηκε στη Λέσβο στη περιοχή του αεροδρομίου. Στο σημείο έφτασαν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι ενημέρωσαν  το κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας.


(C) Γ.  Παπαδόπουλος
 Το αεροσκάφος ανήκε στην 2 Ana Jet Üs Komutanlığı (oι 122 και 124 Temel Filosu επιχειρούν με T-37), πτέρυγα η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε 2 απώλειες αεροσκαφών και 4 χειριστών: 

  • 11.07.11 : Συνετρίβη το "63-9832" στις ακτές της Σμύρνης.
  
14.07.11 Ανασύρεται το "63-9832"
  • 16.01.12 : Χάνεται άλλο ένα T-37, σε αυτό επέβαιναν ο Πακιστανός εκπαιδευτής Massod Hussein και ο εκπαιδευόμενος Serkan Sağır.

     Η αβεβαιότητα γύρω από την τελική στάση της Ελβετίας για την παραγγελία σε συνδυασμό με δημοσιονομικά ζητήματα είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Σουηδία να προμηθευτεί λιγότερα από 60 JAS 39E/F, ίσως 40.

    Η φημολογία έχει πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για μια μελλοντική αεροπορία που θα είναι μικρότερη σε μέγεθος και από εκείνη της Νορβηγίας (50 F-35).
     Σήμερα η αεροπορία της χώρας διατηρεί σε υπηρεσία 100 μαχητικά του τύπου, στις εκδόσεις A/B/C/D. Αρχικά είχε σχεδιασθεί η αγορά 80 με 100 μαχητικά της νέας έκδοσης E/F, με τα οποία θα οδηγούνταν σε απόσυρση τα σημερινά αεροσκάφη.Μετά τις δηλώσεις του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στο κοινοβούλιο στις 8/11 η απαίτηση έχει ορισθεί σε 60 εώς 80. H τελική απόφαση θα παρθεί απόφαση μέσα στο Δεκέμβριο.

    Πηγή
     Σήμερα ζεύγος αεροσκαφών J-15 της PLANAF προσνηώθηκαν  στο αεροπλανοφόρο Liaoning, όπως μεταδίδει η South China Morning Post.
    Οι χειριστές Ming Mun Dai (παλαιότερη φωτογραφία) και  Sun ήταν οι πρώτοι που προσνηώθηκαν στο Liaoning, αν και υπάρχουν αναφορές πως ήταν η δεύτερη επιτυχής προσνηωση για τον Dai. @

     Η έκδοση διαβεβαιώνει ότι η επιτυχής προσνήωση του μαχητικού Jiān-15 στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου Liaoning έγινε στον Κόλπο Bohaiwan, όπου διεξάγεται άλλη μια φάση των θαλάσσιων δοκιμών του πλοίου.

    @
     H ιστορία με χρώμα...Μια αξιέπαινη προσπάθεια χρωματισμού  φωτογραφιών Ελληνικού ενδιαφέροντος, της περιόδου του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και της "εποχής της αεροπροώθησης".



     Σύμφωνα με πληροφορίες του συντάκτη του περιοδικού Air & Cosmos, Guillaume Steuer τη Δευτέρα ξεκίνησε στη ΒΑ113 Saint Dizier, το πτητικό μέρος της εκπαίδευσης του πρώτου Βρετανού χειριστή στo Rafale.
    Οι πρώτοι χειριστές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής. (C) RAF
     Στις 17 Σεπτεμβρίου από τη σελίδα της RAF ανακοινώθηκαν τα ονόματα των πρώτων χειριστών που είχαν επιλεγεί για το πρόγραμμα ανταλλαγής. Αυτοί ήταν ο Γάλλος Σμηναγός Marc-Antoine Gerard - τοποθετήθηκε στην Νο.1 Sqn, μοίρα που μόλις πρόσφατα απέκτησε Eurofighter - και ο Βρετανός Υποσμηναγός Matt Johnstone - θα τοποθετηθεί στη 2/30 -.Οι χειριστές θα αποσπαστούν για δύο χρόνια και θα συμμετέχουν κανονικά στο πρόγραμμα των νέων τους μοιρών.

    Ο Βρετανός ΧΟΣ Ian Albot παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική δημοκρατία για την αποφασιστικότητα και την αίσθηση του καθήκοντος που επέδειξε στο Αφγανιστάν (C) ADLA
     Μεταξύ των δύο χωρών "τρέχει" ανάλογο πρόγραμμα τριετούς ανταλλαγής ΧΟΣ, χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Βρετανού Ian Albot. Ο Βρετανός ΧΟΣ συμμετείχε στην εκστρατεία στη Λιβύη και στο αεροπορικό απόσπασμα της Γαλλίας στο Αφγανιστάν. Ειδικότερα, στο Αφγανιστάν πέταξε σε 24 αποστολές, σε μία από αυτές με τη "δράση" του βοήθησε ομάδα Αμερικάνων να απεμπλακεί από τη μάχη με Ταλιμπάν. 





    ...
    @twitter

    Την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβαν οι, Αρχισμηνίας Χ.Καλούρης, Σμηναγός Μ.Καραχάλιος Σμηναγός Ι.Ανδρουλάκης Αρχισμηνίας Γ.Μουσούρης




    (C) A&C

     To περιοδικό Air & Cosmos σε μονογραφία του για το Rafale αποκάλυψε τη παραπάνω εικόνα. Το Γαλλικό αεροσκάφος απεικονίζεται με επανασχεδιασμένο χείλος εισαγωγής κινητήρα, CFT και ατρακτίδια εσωτερικής μεταφοράς όπλων. Θυμίζει Eurofigher 2020, την ανάπτυξη ποιός θα πληρώσει;

    Πηγή





     Project Wedgetail : Η RAAF ανακοίνωσε πως επετεύχθη "αρχική επιχειρησιακή ικανότητα" για τα E-7 "Wedgetail". Οι προδιαγραφές που είχαν τεθεί, πέρα από τις επιδόσεις του αεροσκάφους αφορούσαν τη λογιστική υποστήριξη και την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Από το 2011 η RAAF επεδίωξε τη συμμετοχή των Ε-7 σε μεγαλής κλίμακας ασκήσεις, στο θέατρο του Ειρινηκού (και όχι μόνο) ενδεικτικά : Bersama Lima στη Μαλαισία,στη Cope North στο Γκουάμ, στη Bersama Shield, στη Red Flag Alaska 12-2 και στη RIMPAC.  




     Barış Kartalı : Τον Οκτώβριο ξεκίνησε η εκπαίδευση του προσωπικού εδάφους (85 άτομα) στο Ικόνιο από την ακαδημία των Τουρκικών Αερογραμμών ΤΗΥ Α.Ο. Το περασμένο Απρίλιο η Boeing έκανε γνωστό ότι 81 άτομα θα εκπαιδεύονταν στις εγκαταστάσεις της πανω σε αντικείμενα συντήρησης και εξυπηρέτησης των Ε-7 ενώ παράλληλα παρεχόταν εκπαίδευση σε 20  mission specialists δύο από τους οποίους ήταν "πολίτες" της THY.

     Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως η Ισραηλινή Elta πρόκειται να παραδώσει κανονικά τον εξοπλισμό ES/ELINT, οι Τουρκοι είχαν παραλάβει 2 από τα 5 (4+1) συστήματα καθώς οι παραδόσεις των EL/M-8300 είχαν παγώσει.
     Υπεύθυνοι στο περίπτερο της Avic, στην έκθεση αεροδιαστημικής στο Zhuhai υποστήριζαν πως το J-31 σαν όπλο θα είναι ανώτερο από τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς και συγκρίσιμο με τα αεροσκάφη πέμπτης (F-22, F-35). 

    @
     Επίσης έγινε γνωστό πως το J-31 θα είναι διαθέσιμο προς εξαγωγή, αυτός είναι και ο λόγος που η AVIC στο περίπτερο της είχε ομοίωμα του σε αντίθεση με το J-20 της Shenyang που ήταν απών από την έκθεση.





     Εννέα MH-60R Seahawk θα προμηθευτεί η Δανία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της χώρας.Τα Seahawk που αναμένεται να παραληφθούν το 2016 θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα Lynx.






     Δέκα ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν στις αρχές της εβδομάδος, να εργαστούν μαζί ώστε να ενδυναμώσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες στον εναέριο ανεφοδιασμό. Ανάμεσα στις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν η αγορά νέων αεροσκαφών ή η μίσθωση τους.

     Οι χώρες που μετείχαν στη συμφωνία ήταν το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Νορβηγία. Ανάλογη συμφωνία επικυρώθηκε πρόσφατα από τις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες εξαιτίας των περικοπών στην άμυνα "οδηγήθηκαν" στη δημιουργία κοινού στόλου μεταγωγικών αεροσκάφων.
    τις αυξημένες ανάγκες των Σκανδιναβικών χωρών σε μεταγωγικά αεροσκάφη, σε συνδυασμό με τις οικονομικές περικοπές στις αμυντικές δαπανες

    Το υπόλοιπο : http://www.aviationlive.org/2012/11/blog-post_6529.html#ixzz2Cqhjizdx
    Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivativesοι Σκανδιναβικές χώρες με την δημιουργία κοινού στόλου μεταγωγικών αεροσκαφών.

    (C) Aviationist
     Η συμφωνία αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά από την "εκστρατεία" στην Λιβύη, όπου φάνηκαν τα κενά των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το 80% των εναέριων ανεφοδιασμών πραγματοποιούνταν από αεροσκάφη της USAF.

    Πηγή
     Η Αίγυπτος θα γίνει ο δεύτερος χρήστης του MEA, η απόφαση για τη προμήθεια 10 αεροχημάτων οριστικοποιήθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Κάιρο τη περασμένη εβδομάδα. Τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονταν σε επαφές μόλις δύο μήνες, για τους Αιγύπτιους δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση στην αγορά, ενώ για τους Τούρκους ήταν μια ευκαιρία να ενισχύσουν τη παρουσία τους στη περιοχή.

    @ Sabah ,σύμφωνα με πηγές τα Αιγυπτιακά ANKA θα μετομαστούν  :  "Το μάτι του Ώρος"
     Μετα απο μία σειρά προβλημάτων που καθυστέρησαν την ανάπτυξη του ΑΝΚΑ, το ΜΕΑ αναμένεται να ολοκληρώσει τις πτητικές δοκιμές και να μπεί σε υπηρεσία το 2013. Παράλληλα αναπτύσσεται μία νέα έκδοση που θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού και καθοδήγησης μέσω δορυφορικής ζεύξης.

     Στο μεταξύ στη τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας  SSİK παρουσία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Necdet Özel , οι "αρχές" ομόφωνα συμφώνησαν στη περαιτέρω βελτίωση του ΑΝΚΑ με επανασχεδίασή του UAV και τη τοποθέτηση ισχυρότερου κινητήρα.Η βελτιωμένη έκδοση του , θα επιτυγχάνει ζεύξη με το σταθμό εδάφους μέσω δορυφόρου ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φέρει οπλισμό.

    Το υπόλοιπο : http://www.aviationlive.org/2012/10/blog-post_23.html#ixzz2CnhJ2MbO
    Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

     Στο μεταξύ στη τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας  SSİK παρουσία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Necdet Özel , οι "αρχές" ομόφωνα συμφώνησαν στη περαιτέρω βελτίωση του ΑΝΚΑ με επανασχεδίασή του UAV και τη τοποθέτηση ισχυρότερου κινητήρα.Η βελτιωμένη έκδοση του , θα επιτυγχάνει ζεύξη με το σταθμό εδάφους μέσω δορυφόρου ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φέρει οπλισμό.


    13o quiz, Ελπίζω να μην είστε  προληπτικοί....Απαντήσεις μέχρι την Πέμπτη στο Blog...