Προς Το Rafale Κοιτά Η Βραζιλία

aviationlive | 2/14/2012 06:58:00 μ.μ. | 0 σχόλια

 Η Βραζιλία είναι πλέον «πολύ πιθανό» να επιλέξει το Γαλλικό μαχητικό Rafale ως το επόμενο κύριο αεροσκάφος της πολεμικής της αεροπορίας, είπαν χτες κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ και οι σύμβουλοί της πιστεύουν ότι η προσφορά της Dassault Aviation για την πώληση αρχικά 36 μαχητικών είναι η καλύτερη από τις τρεις που έχουν υποβληθεί.
 Τα άλλα δύο αεροσκάφη που έχουν προταθεί στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού είναι το F-18 της Boeing και το Gripen της Saab. Η σύμβαση αναμένεται να ανέλθει στα 4 δισ. δολάρια, αλλά θα αποδειχθεί πολύ υψηλότερη λόγω των συμβολαίων συντήρησης και τις συνακόλουθες παραγγελίες. Η Ρουσέφ χαρακτηρίζει τη συμφωνία ιδιαίτερα κρίσιμη για τις στρατιωτικές και στρατηγικές συμμαχίες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες--καθώς η Βραζιλία συνεχίζει να ενισχύεται, μετατρεπόμενη σε σημαντική οικονομική δύναμη στην περιφέρεια.

 Η Ρουσέφ αμφέβαλε για το Rafale διότι το μαχητικό δεν είχε αγοραστές εκτός της Γαλλίας. Υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Dassault διέθετε τις αναγκαίες δυνατότητες κλίμακας για την παραγωγή και συντήρηση των μαχητικών σε λογικό κόστος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η σύμβαση που συνήψε η Ινδία με την γαλλική βιομηχανία για την αγορά 126 τέτοιων μαχητικών μετέβαλε την κατάσταση. Ο Βραζιλιάνος υπουργός Άμυνας Σέλσου Αμορίμ ταξίδεψε στο Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα όπου συζήτησε για τη συμφωνία αυτή και εξέτασε τα έγγραφα που σχετίζονταν με την προσφορά της Ντασό.

 «Η συμφωνία με την Ινδία άλλαξε τα πάντα», είπε μία από τις πηγές. «Μετά την απόφαση της Ινδίας, είναι τώρα πολύ πιθανό ότι το Rafale θα είναι ο νικητής κι εδώ».
Οι πηγές εξήγησαν ότι η Dassault προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό ενός προηγμένου μαχητικού και της μεταφοράς τεχνολογίας που, σύμφωνα με τον Αμορίμ, θα κρίνει τελικά την σύναψη της σύμβασης. Η Μπραζίλια θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή για την ενίσχυση της δικής της αμυντικής βιομηχανίας, ειδικά της αεροπορικής βιομηχανίας Embraer.

 Προηγουμένως η Ρουσέφ θεωρείτο πως έκλινε υπέρ του F-18, όμως οι ΗΠΑ θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στην εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας, γεγονός που φέρνει την παραγωγό του Boeing σε μειονεκτική θέση.
@

 Μια τέτοια συμφωνία θα ενίσχυε τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όμως παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν θα ανακοινωθεί παρά μετά τις εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου στη Γαλλία, ώστε η συμφωνία να μην αποκτήσει πολιτικοποιημένο χαρακτήρα, ενώ σημειώνουν πως εάν υπάρξουν τροποποιήσεις στη συμφωνία με την Ινδία δεν αποκλείεται η βραζιλιάνικη κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.

Πηγή 

Category: ,

0 σχόλια