Αργοναύτης 2014

aviationlive | 5/24/2014 10:33:00 π.μ. | 0 σχόλια


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) "Αργοναύτης 2014", με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης". 
 

Η άσκηση, που άρχισε στις 20 Μαΐου 2014 και πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις φάσεις, διεξήχθη με τη συνεργασία 11 Υπουργείων και 17 κρατικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ενεργό συμμετοχή των Πρεσβειών της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, των Η.Π.Α, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Ρουμανίας καθώς και αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Την άσκηση παρακολούθησαν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, πρέσβεις, εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών και παρατηρητές ξένων κρατών. 
 
Η ΠΑ συμμετείχε με ένα αεροσκάφος C-130 της 356 ΜΤΜ

Κατά την τελική φάση της άσκησης εξετάστηκαν σενάρια που αφορούσαν στην αντιμετώπιση κρίσεων και άλλων ασύμμετρων απειλών, στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εναέρια αεροδιακομιδή τραυματία, θαλάσσια ρύπανση, διάσωση ερασιτεχνών ψαράδων, ανακοπή σκάφους και σύλληψη λαθρομεταναστών, απεγκλωβισμός ατόμων από κτήριο το οποίο κατέρρευσε μετά από σεισμό, κ.ά. 
 

 
Το ανθρώπινο δυναμικό που ασκήθηκε κατά τη τελική  φάση ήταν 807 άτομα (άνδρες και γυναίκες), ενώ από πλευράς μέσων 17 σκάφη, 6 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη και 75 οχήματα πάσης φύσεως. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με πλήρη ασφάλεια προσωπικού και μέσων, παρά τον υψηλό δείκτη δυσκολίας του σεναρίου, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των φίλιων χωρών που συμμετείχαν.




Πηγή

Category: , , ,

0 σχόλια