Πρώτη Δοκιμή Του CHAMP

aviationlive | 10/26/2012 04:27:00 μ.μ. | 0 σχόλια


 Η Boeing ανακοίνωσε ότι στις 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής της Utah η πρώτη δοκιμή του πρωτοποριακού βλήματος μικροκυματικής ακτινοβολίας στο πλαίσιο του προγράμματος Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile (CHAM Project).


 Το βλήμα εκτοξεύθηκε από βομβαρδιστικό Β-52 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και εξέπεμψε δέσμη μικροκυμάτων υψηλής ισχύος σε διώροφο κτίριο εντός του πεδίου βολής, το οποίο περιείχε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες συσκευές σε πλήρη λειτουργία. Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης αδρανοποίηση των συσκευών καθώς το σύνολο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ακόμα και οι κάμερες που είχαν στηθεί για την παρακολούθηση της δοκιμής, τέθηκε εκτός λειτουργίας. Το βλήμα CHAMP εκτέλεσε προεπιλεγμένο σχέδιο πτήσης διάρκειας 60 λεπτών, καταστρέφοντας όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα μέσα στα κτίρια-σημεία προσβολής. Η επίδειξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας χαρακτηρίστηκε από τη Boeing ως «ιστορική» και όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Keith Coleman, «η επιστημονική φαντασία έγινε επιστημονικό γεγονός». Κατά τον James Dodd, αντιπρόεδρο της Advanced Boeing Military Aircraft, απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός όπλου που θα επιτρέπει την προσβολή στόχων χωρίς να βλάπτει ανθρώπους και υποδομές. Επί της παρούσης, αναλύονται τα δεδομένα τηλεμετρίας από τη δοκιμή, για την οποία αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν πως εγκαινίασε μία νέα εποχή στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

(C)Boeing

 Το CHAMP είναι προιόν συνεργασίας της Boeing Phantom Works team, στελεχών του Εργαστηρίου Αεροπορικών Ερευνών (Air Force Research Laboratory: AFRL) της USAF, και συγκεκριμένα του Directed Energy Directorate, καθώς και προσωπικού της Raytheon Ktech, που παρείχε τη γεννήτρια μικροκυμάτων υψηλής ισχύος.

strategyreports

Category: ,

0 σχόλια