1922, Κατάρριψη Στο Αφιον Καραχισάρ...

aviationlive | 7/12/2013 01:41:00 μ.μ. | 0 σχόλια

Ο πρωταγωνιστής της αερομαχίας Λοχίας Χριστόφορος Σταυρόπουλος
Σαν σήμερα το 1922, Τουρκικό αεροσκάφος Breguet 14 εμφανίστηκε πάνω από τις φίλιες γραμμές, ρίχνοντας προκηρύξεις και αναγνωρίζοντας συγχρόνως τις θέσεις των ελληνικών στρατευμάτων. Ο Ανθυπασπιστής Ευάγγελος Παπαδάκος και ο Λοχίας Χριστόφορος Σταυρόπουλος της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων , με αεροσκάφη Nieuport και Spad αντίστοιχα, απογειώθηκαν εσπευσμένα από το Μπαλ Μαχμούτ προς αναζήτηση του εχθρικού Breguet. 




Το αεροσκάφος του Ανθυπασπιστή Παπαδάκου συναντήθηκε με το τουρκικό σε ύψος 2.800 μέτρων και συνήφθη 20λεπτη αερομαχία. Τελικά, το εχθρικό Breguet αναγκάστηκε να απομακρυνθεί λόγω μηχανικής βλάβης, τότε ο Λοχίας Σταυρόπουλος το κατεδίωξε και το γάζωσε από απόσταση 50 μέτρων. Το αεροσκάφος συνετρίβη φλεγόμενο μέσα στις ελληνικές γραμμές, σκοτώνοντας τον Υπολοχαγό χειριστή Ahmet Bahattin Bayram και τον Ταγματάρχη παρατηρητή Cemal Bey (διοικητή του αεροδρομίου Τσάι).


Από το αρχείο του φωτογράφου Θ.Νικολέρη, διακρίνονται οι σοροί του Τούρκου χειριστή και παρατηρητή όπως και η Τουρκική σημαία στο κάθετο σταθερό.

Στις 14 Ιουλίου του 1922 οι Ανθυπολοχαγοί Νικόλαος Δέας και Ιωάννης Χατζηκαμάρης της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων  με αεροσκάφος Breguet 14, αφού εκτέλεσαν αναγνώριση όψεως, πέταξαν σε ύψος 50 μέτρων πάνω από το τουρκικό αεροδρόμιο Εμπερκιοϊ. Με φωτοβολίδες γνώρισαν στους Τούρκους τις φιλικές διαθέσεις τους και στη συνέχεια έρριψαν ερματισμένο φάκελο, που περιείχε τα ατομικά είδη των φονευθέντων στην αερομαχία της 12ης Ιουλίου 1922 Τούρκων αεροπόρων, καθώς και μια επιστολή, με την οποία πληροφορούσαν τις τουρκικές αρχές για το θάνατό τους και την ταφή τους στον ελληνικό τομέα.

Πηγή Haf.gr

Category: , ,

0 σχόλια