Άσκηση ΕΔ Κύπρου ΗΠΑ ''CYPUSA – 01/14''

aviationlive | 7/14/2014 07:47:00 μ.μ. | 3 σχόλια

Την Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014, από τις 11:00 μέχρι τις 14:30 θα διεξαχθεί διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «CYPUSA-01/14». Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Λιβάνου εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της ΚΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).


Στιγμιότυπο από την Διεθνή άσκηση NEMESIS 2014


Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Task Force-65, του 6ου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων Κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις Ε-Δ θα περιλαμβάνουν εντοπισμό και διάσωση «ναυαγών» (απεικόνιση από ανδρείκελα), αεροδιακομιδή τραυματία - ασθενή (MEDEVAC Οperations), καθώς και εκπαιδευτικές προσνηώσεις Ελικοπτέρων Ε-Δ στο ελικοδρόμιο του Πλοίου του Ναυτικού των ΗΠΑ.



Category: ,

3 σχόλια

  1. AXEΡΩΝ says:

    Ἐκείνο το ἐμπάργκο ὅπλων εἰς βάρος της Κυπριακῆς Δημοκρατίας θα το ἄρουν οἱ ΗΠΑ;
    Γιατί οἱ κοινές ἀσκήσεις μόνες τους εἶναι και λίγο...δούλεμα.

  2. Μήπως είναι μια αρχή;

  3. AXEΡΩΝ says:

    Mήπως ὅμως μείνουμε στο δούλεμα;
    Ἀπό το ΄74 το εἴχαμε δεδομένο ὅτι οἱ Ἀμερικανοί εἴχαν κάνει την ἐπιλογή τους με την Τουρκία.
    Τα τελευταία χρόνια μουρμουρίζουμε ὅτι οἱ Ἀμερικανοί θέλουν χρόνο για να ἀποκρυσταλλώσουν την στάση τους ἀπέναντι στην Τουρκία,ἄς μείνει ἀκόμα λίγο ἡ Κύπρος στο ψυγείο,ἄν δέν προλάβει να την βράσει ὁ πολιτικός της κόσμος στο ζουμί της.
    Και ἑν τω μεταξύ,στην ἴδια κατηγορία ἡ Κύπρος με την Συρία.
    Σαράντα χρόνια τώρα.