11 Χρόνια Απο Την Πτώση Του Bell 206 Στη Κύπρο

aviationlive | 7/08/2013 11:40:00 π.μ. | 2 σχόλια

(C) ΑΠΚ
(C) ΑΠΚ
(C) ΑΠΚ
(C) ΑΠΚ
Φόρο τιμής στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη, τον Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, τον υποπλοίαρχο Νικόλα Σεργίου, τον Σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη και τον υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή  που σκοτώθηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία στα Κούκλια, απέτισαν σήμερα  Πολιτεία, Εκκλησία και Εθνική Φρουρά  τελώντας το ενδέκατο ετήσιο μνημόσυνο τους στον ιερό ναό Απόστολου Λουκά. Του μνημόσυνου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.




Το Bell 206 είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στη Λευκωσία με κατεύθυνση την αεροπορική βάση Πάφου για τη παρακολούθηση νυκτερινής άσκησης από τον Α/ΓΕΕΦ. Η "νυχτερινή δραστηριότητα" δεν ήταν άλλη  από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35. Το ελικόπτερο κατέπεσε στις 4.20 της 11ης Ιουλίου 2002 περίπου δύο χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συγκλονίζοντας Ελλάδα και Κύπρο.


12 Mi-35 παραλήφθηκαν το 2001, με Κύπριους χειριστές να εκπαιδεύονται στον τύπο το ίδιο έτος στη Μόσχα. Η παρουσία τους στην Κύπρο κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι το 2002 οπότε εμφανίστηκαν την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Ευ. Φλωράκη, προκαλώντας αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. (C) army.gov.cy
Η παρουσία του εκλιπόντος στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για την αναδιοργάνωση και την ενίσχυσή της. Σημειώνεται ότι επί ηγεσίας του Στρατηγού Φλωράκη πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το αεροναυτικό σκέλος της ΤΑΜΣ "Νικηφόρος-Τοξότης 2000" με τη συμμετοχή αεροσκαφών της ΠΑ, F-16C και Α-7E, ρίψη αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ και του ΕΤΑ απο C-130H, και του ΠΝ με τις Φ/Γ Αιγαίον και Σαλαμίς, το Υ/Β Ωκεανός και τις πυραυλάκατους Μπλέσσας και Σταράκης. Ήταν ίσως η πλέον ρεαλιστική άσκηση που έγινε ποτέ στη Κυπριακή Δημοκρατία (παράλληλη διεξαγωγή των ΤΑΜΣ "Βεργίνα - Ναυαγός" και "Νίκη 2000", εγκλωβισμός ζεύγους αναγνωριστικών RF-4E της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από αντιαεροπορικά TOR-M1 που προσπάθησαν να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Πάφου, παρουσία του αεροπλανοφόρου CVN73 George Washington του Αμερικανικού Ναυτικού στα ανοιχτά της ΝΑ Μεσογείου).

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ
Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Άρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1943, είχε καταγωγή από τα Τζουμέρκα και το χωριό Άγναντα.  Εισάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και τοποθετήθηκε στο Πεζικό, έβδομος κατά σειρά αρχαιότητας από τους 120 μαθητές της τάξεως του. Φοίτησε στη Σχολή Πεζικού, το Σχολείο Διοικητών Μονάδων, τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, τη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, το Σχολείο Ανορθόδοξου Πολέμου, τη Σχολή Ειδικών Δυνάμεων, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Από το Πεζικό τοποθετήθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομές).
Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, διοίκησε Υπομονάδες και Μονάδες του Όπλου του για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπηρέτησε ως επιτελής σε Σχηματισμό. Υπήρξε επίσης διοικητής του 31ου Συντάγματος Πεζικού στον Έβρο. Στην Κύπρο υπηρέτησε άλλες δύο φορές, ως Αξιωματικός Επιτελής της ΕΛΔΥΚ, όταν ήταν κατώτερος Αξιωματικός (1977), και ως Α’ Βοηθός Επιτελάρχη, στο βαθμό του Συνταγματάρχη.
Το 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Ταξίαρχου και υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της XV Μεραρχίας Πεζικού και ως Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Με την προαγωγή του σε Υποστράτηγο το 1996 διορίστηκε ως Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, επίσης στον Έβρο, και στη συνέχεια Διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.
Το 1999 του ανατέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, κατέχοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου. Αφού κρίθηκε στις 2 Μαΐου 00 από το ΣΑΓΕ ως «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του», ανακλήθηκε ταυτόχρονα στην ενεργό υπηρεσία και στις 20 Μαΐου 2000 διορίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε αντικατάσταση του Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου.

ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΕΜΕΝΑΓΑΣ

ΔΚΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας γεννήθηκε το 1952 στο νησί Κέα, στις Κυκλάδες. Κατατάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1970, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού (45η Σειρά Ιπταμένων). Το 1974 τοποθετήθηκε σε Τακτική Μοίρα Αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπηρέτησε σαν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης αεροσκαφών για 23 χρόνια και συμπλήρωσε περισσότερες από 4500 ώρες πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη. Υπηρέτησε για περισσότερα από 10 χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης, όπως Αξιωματικός Επιχειρήσεων Πολεμικής Μοίρας (Υποδιοικητής), Διοικητής Πολεμικής Μοίρας, Υποδιοικητής και Διοικητής Σμηναρχίας Μάχης. Επιπλέον, υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ως επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού Επιχειρήσεων και Άμυνας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, παρακολούθησε Σχολεία ειδικότητας της Αεροπορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Σχολείο Όπλων και Τακτικής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το Σχολείο Ασφαλείας Πτήσεων, το Σχολείο Τρωτότητας Στόχων, το Σχολείο Επιτελών και τη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Ταξίαρχος Δεμέναγας τιμήθηκε επανειλημμένα από αθλητικά σωματεία ( όπως τον ΟΦΗ ) για τις διευκολύνσεις που τους παρείχε, ενώ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις Αερολέσχες Ηρακλείου και Κρητικής. Στις 12 Σεπ 1999, ο Σμήναρχος (Ι) Δεμέναγας παρέδωσε την 126 Σμηναρχία Μάχης Ηράκλειου στο Σμήναρχο (Ι) Γιάννη Ιωάννου. Διατέλεσε τρία χρόνια Υποδιοικητής και τρία χρόνια Διοικητής, αποτελώντας το μακροβιότερο από τους διοικητές της Σμηναρχίας.
Το Μάιο του 2000 προάχθηκε σε Ταξίαρχο και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Οργανισμού Εκμετάλλευσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ως Γενικός Επιθεωρητής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Τον Ιούλιο του 2001 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΡΙΣ

ΥΔΚΤΗΣ 449 ΜΑΕ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ε/Π
Ο Σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης του Παναγιώτη και της Αίγλης γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1969 στην Αμμόχωστο. Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1987 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 30 Μαΐου 1991 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου (63η σειρά Ιπταμένων). Ακολούθως, τοποθετήθηκε στη Μοίρα Ελικοπτέρων-Αεροσκαφών, στην Αεροπορική Βάση «Ανθσγού Νικόλαου Α. Λοΐζου» στη Λακατάμεια. Στις 6 Δεκεμβρίου 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Υποσμηναγού και στις 31 Δεκεμβρίου 1998 στο βαθμό του Σμηναγού. Φοίτησε επιτυχώς στη Σχολή Όπλων και Τακτικής. Υπηρετούσε ως κυβερνήτης – χειριστής Ελικοπτέρου Bell και Gazelle στη Μοίρα Ελικοπτέρων-Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας, ενώ ορίστηκε Αξκός Επιχειρήσεων (Υποδιοικητής) της 449 ΜΑΕ (νέα ονομασία της Μ. Ε/Π – Α/Φ). Είχε περισσότερες από 2500 ώρες πτήσης σε Bell 206L JetRanger III, Gazelle SA 342 L1 και σε PC-9.

ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ
Ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου του Πέτρου και της Ελένης γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1971 στο Καμερούν. Σε ηλικία 3 ετών η οικογένεια του επέστρεψε στην Κύπρο. Κατατάχθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1988, απ’ όπου και αποφοίτησε στις 19 Ιουνίου 1992 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου. Μετά την αποφοίτηση του από την ΣΝΔ φοίτησε στη Σχολή Εξασκήσεως Ναυτικής Τακτικής και στη συνέχεια υπηρέτησε ευδόκιμα σε Μονάδες και Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Στις 15 Δεκεμβρίου 1995 προάχθηκε στο βαθμό του Ανθυποπλοίαρχου και στις 27 Δεκεμβρίου 1999 στο βαθμό του Υποπλοιάρχου. Στην Κύπρο υπηρέτησε στη Μοίρα Περιπολικών, στο Περιπολικό Πλοίο «Σαλαμίς», στη Ναυτική Βάση Ζυγίου, στο Ναυτικό Κλιμάκιο Αμμοχώστου και στην Επάκτια Συστοιχία 2. Στις 12 Αυγούστου 1999 μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (7ο Επιτελικό Γραφείο) ως Επιτελής και από 6 Σεπτεμβρίου 2000 εκτελούσε τα καθήκοντα του Διευθυντή Επιτελικού Γραφείου Κου Α/ΓΕΕΦ. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Αλεξιπτωτιστών.

ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΣΙΑΚΑΛΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ε/Π
Ο Υποσμηναγός Σιακαλλής Μιχάλης του Νίκου και της Νίκης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1976 στη Λευκωσία. Εισάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1994 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 12 Ιουλίου 1998 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου (70η σειρά Ιπταμένων). Στις 31 Δεκεμβρίου 2001 προάχθηκε στο βαθμό του Υποσμηναγού. Υπηρετούσε ως συγκυβερνήτης – χειριστής Ελικοπτέρου Bell στη Μοίρα Ελικοπτέρων – Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας και, με τη μετονομασία της σε 449 Μοίρα Αντιαρματικών Ελικοπτέρων, συνέχισε να υπηρετεί εκεί.

Category: , ,

2 σχόλια

  1. Ενώ υπάρχει "προηγούμενο", είδαμε την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία επιβαίνει και να παρακολουθεί τον θαλάσσιο γρύπα σε ένα ε/π http://www.aviationlive.org/2012/11/212_15.html

  2. Manolis says:

    Τι να πουμε aviationlive , ειναι αδιορθωτοι . Μονο ελαφρυντικο οτι συσσωμη η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία "αναδιαρθρωνεται" συνεχως απο την πολιτικη ηγεσια.